LEHTIKUVA
Zuckerberg myöntää Bidenin hallinnon painostaneen Facebookia sensuuriin
Facebookia pyörittävän Meta-yhtiön toimitusjohtaja Mark Zuckerberg myöntää yrityksensä harjoittaneen perusteetonta sensuuria presidentti Bidenin hallinnon painostuksesta. Bidenin pojan korruptioepäilyjä koskevat jutut sensuroitiin "Venäjän disinformaationa", vaikka ne perustuivat tosiasioihin. Zuckerberg myöntää nyt Facebookin tehneen väärin.
Yhdysvaltain edustajainhuoneen lakivaliokunta on ryhtynyt tutkimaan somejättien harjoittamaa sensuuria. Mark Zuckerberg on vastineena tähän tutkintaan lähettänyt lakivaliokunnalle kirjeen, jossa hän myöntää Facebookin harjoittaneen sensuuria presidentti Bidenin hallinnon painostuksesta. Zuckerbergin johtama Meta-yhtiö omistaa muun muassa Facebookin ja Instagramin.
Edustajainhuoneen lakivaliokunnan republikaanit julkaisivat Zuckerbergin lähettämän kirjeen, jota he pitävät “suurena voittona sananvapaudelle”. Republikaanien mukaan “Mark Zuckerberg myönsi juuri kolme asiaa:
1. Bidenin-Harrisin hallinto ‘painosti’ Facebookia sensuroimaan amerikkalaisia.
2. Facebook sensuroi amerikkalaisia.
3. Facebook pyrki vaientamaan Hunter Bidenin läppärin tiedoista nousseen kohun.”
Suomen Uutiset kertoi lokakuussa 2020 miten New York Postin juttu Joe Bidenin pojan Hunter Bidenin kytköksistä ukrainalaiseen liikemieheen estettiin Facebookissa ja Twitterissä. Tämä tapahtui juuri Yhdysvaltain edellisten presidentinvaalien alla.
“Bidenin hallinnon korkeat virkamiehet painostivat”
Kirjeessään lakivaliokunnalle Zuckerberg myöntää, että “Bidenin hallinnon korkeat virkamiehet – Valkoinen talon mukaan lukien – toistuvasti painostivat” Meta-yhtiötä sensuroimaan koronavirukseen liittyvää sisältöä vuonna 2021. Poistettavaksi vaadittu sisältö sisälsi myös “huumoria ja satiiria”.
– Hallituksen harjoittama painostus oli vääryys, Zuckerberg kirjoitti. Kadun, että emme tuoneet asiaa esille aiemmin.
– Teimme [sensuuri]päätöksiä, joita emme jälkikäteen katsoen ja uuden tiedon valossa tekisi enää tänä päivänä.
Bidenin pojan liiketoimista kertonut juttu sensuroitiin
Mark Zuckerberg myöntää myös, että Hunter Bidenia käsitelleiden juttujen sensuroiminen oli virhe. Hänen mukaansa Meta oli saanut FBI:ltä etukäteisvaroituksen “mahdollisesta Venäjän disinformaatio-operaatiosta”, joka koski Bidenin sukua ja ukrainalaista energiajätti Burismaa, jonka hallituksessa Hunter Biden tuolloin istui.
Zuckerberg kirjoittaa, että myöhemmin on tullut selväksi, että korruptioväitteitä sisältänyt jutti ei ollutkaan Venäjän disinformaatiota, joten sitä ei olisi pitänyt sensuroida. Hän vakuuttaa lakivaliokunnalle, että vastaavaa sensurointia ei tule jatkossa tapahtumaan.
Myös Twitter oli mukana sensuroimassa
Facebookin toimitusjohtaja Zuckerberg jättää kuitenkin mainitsematta, että ainakin kolme Facebookin työntekijää osallistui kaksi kuukautta kohujuttua aiemmin pidettyyn koulutukseen, jossa somejättien ja lehdistön edustajille opetettiin vaihe vaiheelta, miten Hunter Bidenia koskevaan tietovuotoon tulisi vastata.
Tieto kyseisestä koulutuksesta tuli esille sen jälkeen, kun Elon Musk osti Twitterin ja julkisti suuren määrän Twitterin sisäistä kirjeenvaihtoa. Kuten Suomen Uutiset kertoi jutussaan vuonna 2022, FBI maksoi Twitterin työntekijöille mielipidevaikuttamisesta 3,5 miljoonaa dollaria ja sai yhtiön sensuroimaan Bideniin liittyvän paljastusjutun aivan vaalien alla “venäläisenä disinformaationa”, vaikka juttu perustui faktoihin.
Vaalivaikuttamista?
Edellisissä presidentinvaaleissa Zuckerberg käytti yli 400 miljoonaa dollaria paikallisten vaalijärjestelyjen tukemiseen. Republikaanien mielestä nämä rahat menivät pääasiassa demokraattien hyväksi ja olivat vaalivaikuttamista. Zuckerberg kertoo haluavansa olla puolueeton, joten näissä vaaleissa hän ei tule tekemään vastaavaa lahjoitusta.
Presidenttiehdokas Donald Trump pitää Zuckerbergin paljastuksia osoituksena siitä, että somejätit pyrkivät vaikuttamaan edellisten vaalien tulokseen Bidenin hallinnon painostuksesta. Elon Muskin mielestä kuulostaa siltä, että perustuslain takaamaa sananvapautta on rikottu.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- X Burisma some-alustat Meta Hunter Biden Covid-19 disinformaatio koronavirus Joe Biden nettisensuuri Mark Zuckerberg Instagram Yhdysvaltain presidentinvaalit Elon Musk Facebook Donald Trump Sensuuri Twitter Sananvapaus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Internet-jättien monopolivalta huolestuttaa viestinnän asiantuntijoita
Musk julkaisi todisteet Twitterin puolueellisuudesta presidentinvaalien alla – lisäpaljastuksia tulossa
Jopa CNN myöntää: Bidenin henkisten kykyjen heikkenemisestä olisi voitu raportoida paremminkin
Trumpin bannaaminen ei riittänyt – demokraatit vaativat aina vain lisää somesensuuria
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.