Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra nostikin asian esiin heti tentin jälkeen.
– Kun on kyse vaaleista ja yrittäjien vaalipaneelista, niin jokainen puolue haluaa olla yrittäjämyönteinen. Antti Lindtmanilta kuultiin tänään poskettomia väitteitä niin julkisen talouden korjaamisesta kuin demarien velkaantumishuolestakin. Samoin Lindtmanilta kuultiin laajalti erilaisia yrittäjien kosiskeluja.
– Sen sijaan tämä hallitus tekee ihan oikeasti toimia, jotka lisäävät kasvua, helpottavat ja parantavat yrittäjien toimintaedellytyksiä ja mahdollistavat yksityisen puolen kasvua. Me teemme, me emme vain puhu.
Ostovoima kasvaa
Purra otti jälleen kerran esille sen, miten ostovoima kasvaa.
– Se paranee koko ajan. Se on tehnyt niin vuodesta 2023 asti, ja se paranee tällä hetkellä nopeammin kuin kertaakaan 2010-luvulla. Tämä on hyvä muistaa.
– Samaan aikaan ihminen avaa lehden, ja siellä kerrotaan vain kurjuutta ja miten rahaa ei ole. Tämä vaikuttaa ihmisten psyykeen, mutta tosiasia on, että palkansaajalla on koko ajan enemmän rahaa käytössään. Samaan aikaan inflaatio heikkenee, korot ovat ovat laskussa ja meidän talous kasvaa.
– Meillä on huomattavan paljon hyviä asioita tässä tapahtumassa. Toisekseen tämä hallitus ei nosta kokonaisveroastetta siitä huolimatta, että meillä on yhdeksän miljardin kokonaisuus, joka sisältää valitettavasti myös veronkorotuksia, säästöjä ja isoja uudistuksia. Tässäkin kokonaisuudessa kokonaisveroaste pysyy samana tai jopa hieman laskee verrattuna edelliseen kauteen. Ja huom! Meillä on vasta puoliväliriihi edessä.
Kela-korvaus kuin länsirata
Yksityisen terveydenhoidon Kela-korvaus on myös asia, jossa puolueiden erot yrittäjäystävällisyydessä tulevat esiin. Torstain kyselytunnilla demarit huusivat naama punaisena, miten hallitus lihottaa puolella miljardilla yksityisiä terveysfirmoja, mutta tänään oltiin muka kannattamassa samoja yrityksiä. Purra korjasi esitettyjä virheitä.
– Tämä Kela-korvaus näyttää olevan vähän kuin länsirata, jossa aina väitetään, että laitetaan miljardeja tai jopa 500 miljoonaa, kun se ei pidä paikkaansa. Eikä Kela-korvauksiin ole vielä sellaisia rahoja laitettu. Ei tietenkään ole mitenkään järkevää, että hinnat vastaavasti nousevat korvausten verran, ja senpä takia hallitus onkin korjaamassa sitä, ja tarkoitus on tehdä paljon järkevämpi malli.
– Siellä valmistuu esimerkiksi 65-vuotiaille tämä pilotti, jossa he pääsevät lääkärille ja laboratorioon julkisen hinnalla. Nimenomaan sinne tehdään korjauksia, mm. hintakatto, että sitä hintaa ei pystytä korottamaan vastaavasti. Siinä ei olisi mitään järkeä, että veronmaksajien rahoja käytetään sinne katteisiin suoraan, vaan tarkoitus on purkaa hoitojonoja ja se, että ihmiset pääsevät paremmin hoitoon.
– Markkinoihin kannattaa usein luottaa, eikä niitä kannata missään nimessä pelätä.
Työperäinen maahanmuutto ei ole monoliitti
Kuten aina ennenkin, muistutti Purra jälleen, että on monenlaista maahanmuuttoa.
– Hallituksen linjasta ei ole mitään epäselvyyttä. Voimme olla hallituksessa eri mieltä monestakin asiasta, mutta se on nyt pakko korjata, kun täällä käsitellään taas tätä työperäistä maahanmuuttoa ikään kuin se olisi jokin monoliitti tai että itsessään se, että tänne tulee 4 000 ihmistä, olisi jotenkin taloudellisen huoltosuhteen ja julkisen talouden kannalta positiivista.
– Kun näin ei ole, vaan oleellista on se, mikä on työllisyysaste, mitkä ovat bruttoansiot ja kuinka paljon maksetaan veroja verrattuna palveluihin ja etuuksiin, joita käytetään. Jos se on veronmaksajan ja kokonaisuuden kannalta positiivista, niin puhutaan tietynlaisesta maahanmuutosta. Ja valitettavasti meille tulee koko ajan enemmän ja enemmän sellaista maahanmuuttoa, joka ei hyödytä julkista taloutta.
Höpöjutut pois kouluista
Tentin loppuosassa puhuttiin taas pervoilusta kouluissa. Riikka Purra sai tällä kertaa viimeisen sanan.
– Tuossa loppuvuonna käytiin aika paljon keskustelua yläkouluihin annetusta kirjasta, joka opetti erilaisia toimia ja tekoja – voitte googlata vaikka hakusanoilla “miten ottaa hyvä kalukuva”. Tämä ei meidän mielestämme ole sitä, mitä yläkouluikäisille lapsille pitää koulussa opettaa. Vai pitääkö esimerkiksi Setan käydä kouluissa kertomassa, että miehet synnyttävät ja sukupuolia on ties kuinka monta?
– Meidän mielestämme tämä ei kuulu kouluun. Kukaan perussuomalainen ei ole kyseenalaistanut opettajien osaamista, mutta kouluissa pitää panostaa perusasioihin, rotiin, rutiineihin ja myös opettajan auktoriteettiin. Nämä höpöjutut voi jättää ulkopuolelle.