

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Yrittäjiä pitää tukea koronakriisissä ja työttömyysaalto torjua – Elomaa: “Talouden alasajo ei voi jatkua loputtomiin”
Perussuomalaisten kansanedustaja Ritva ”Kike” Elomaa on tehnyt kirjallisen kysymyksen, jossa hän peräänkuuluttaa hallitukselta toimia yritysten tukemiseksi koronarajoitusten seurauksena. Hän kysyy hallitukselta koronatukien kattavuudesta, määrästä ja myöntämisperiaatteista.
– Aiemmin yritystuet ovat olleet varsinainen sekasoppa, eikä tukien määräkään ole vastannut kunnolla yrittäjien vaikeaa tilannetta, sanoo Ritva “Kike” Elomaa.
Uusien rajoitusten myötä tilanne on taas äärimmäisen kriittinen. Elomaa kannattaa vahvasti koronakriisistä kärsivien yritysten tukemista.
– Pitkään jatkuneet koronahaasteet ovat syöneet mahdolliset säästöt monilta yrittäjiltä, ja tilanne on nyt äärimmäisen vakava. Koronasta kärsineet yritykset tarvitsevat tukea kipeästi, ja heidän on sitä myös saatava. Piste. En halua enää toiste todistaa 90-luvun lamaa vastaavaa tragediaa, hän toteaa.
Inhimillisen tragedian uhka on todellinen
Suomen yrityksistä peräti 93 prosenttia on alle 10 työntekijän yrityksiä, minkä seurauksena monet niistä ovat erityisen alttiita äkilliselle liikevaihdon romahdukselle.
– Yritysten vaikeudet tarkoittavat myös sitä, että työpaikat ovat vaarassa. Käsillä on suuren mittaluokan yhteiskunnallinen haaste, johon tulisi kipeästi löytää ratkaisu. Suomella ei ole yksinkertaisesti varaa konkurssiaaltoon, josta seuraa työttömyyttä, verotulojen vähenemistä ja sosiaalimenojen kasvua, Elomaa arvioi.
– Mittavan inhimillisen tragedian uhka on myös todellinen. Yritysten kaatuminen toinen toisensa jälkeen on valtava riski niin yrittäjien kuin työntekijöidenkin jaksamiselle ja hyvinvoinnille, hän lisää.
Suomi tarvitsee yrittäjiä
Aiempien koronatukien myötä on karttunut tietoa tukien myöntämisen riittävyyteen, toimivuuteen ja kohdentamiseen liittyen. Näin ollen nyt on paremmat edellytykset luoda tehokkaampi tukipaketti yritysten auttamiseksi.
– Hallituksen on nyt tehtävä kaikkensa pelastaakseen yritykset pinteestä. Työ ja yrittäminen mahdollistavat hyvinvointiyhteiskunnan palvelut. Suomi tarvitsee yrittäjiä. Rajoituksia tulee alkaa poistamaan hallitusti ja panostaa terveysturvalliseen asiointiin käytännön järjestelyjen, kuten esimerkiksi maskien käytön, avulla. Talouden alasajo ei voi jatkua loputtomiin, koska sillä on kauaskantoiset seuraamukset, Elomaa varoittaa.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- talouden alasajo työttömyysaalto konkurssiaalto koronatuet koronarajoitukset koronakriisi 90-luvun lama sosiaalimenojen kasvu hyvinvointiyhteiskunta verotulot kirjallinen kysymys yrittäjät työntekijät Yritystuet pienyritykset Ritva ”Kike” Elomaa talous työttömyys
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Demareilla taas näppinsä pelissä: Ravintolat ahdingossa koronarajoitusten vuoksi, vasemmiston hallitsema yhtiö shoppailee alan yrityksiä itselleen – ja jakaa vaalitukea

Wihonen: Mistä apua yritysten akuuttiin hätään?

Perussuomalaiset vaatii parempaa ja oikeudenmukaisempaa kustannustukea yrityksille – yrittäjät edelleen liian ahtaalla

Liikunnan merkitystä ei saa aliarvioida koronarajoituksista päätettäessä – Elomaa: Kuntosalit eivät ole koronalinkoja

Ronkainen: Miksei koronarajoituksista luovuta, kun kunnatkaan eivät enää noudata eristyskäytäntöjä?

Veikko Vallin yrittäjille ja tapahtuma-alalle suunnatuista koronatuista: “Jokainen hakukierros on hakukriteerien takia osittain epäonnistunut”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Kansainvälinen kehitysrahoitus kääntyi selvään laskuun vuonna 2024 niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Tuoreen laskelman mukaan Suomen antama kehitysapu pieneni 12,9 prosenttia vuodesta 2023 vuoteen 2024 - siis yhdessä vuodessa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää