Pienten ja keskisuurten yritysten taloudellinen tilanne on Yrittäjägallupin mukaan pysynyt lähes ennallaan alkuvuoden. 47 prosenttia vastaajista kertoo, että tilanne on hyvä. 20 prosentin mielestä tilanne on huono. Luvut olivat lähes samat tammikuussa, ja muutos on virhemarginaalissa.
Yritysten tilanne on heikoin sitten toukokuun 2022, jolloin asiaa kysyttiin samalla tavalla ensimmäisen kerran.
– Alkuvuonna odotukset käänteestä ovat kuitenkin vahvistuneet selkeästi. Luottamus tulevaan näyttää lisääntyvän, sanoo Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen.
Julkiset investointihankkeet lisäävät luottamusta
Toimialoista paras tilanne on teollisuudessa ja asiantuntijapalveluissa. Huonosta tilanteesta raportoidaan suhteellisesti eniten kaupan alalla. Mitä enemmän yritys työllistää, sitä useammin se raportoi hyvästä tilanteesta.
– Isot julkiset investointihankkeet ja korkojen lasku luovat luottamusta siihen, että käänne on tapahtumassa. On tärkeää, että yrittäjät uskovat käänteen tulevan, koska se rohkaisee investoimaan, Pentikäinen sanoo.
Alueittain eniten hyvässä tilanteessa olevia yrityksiä on suhteellisesti Itä-Suomessa. Huonossa tilanteessa olevia yrityksiä on eniten pääkaupunkiseudun ulkopuolella Uudellamaalla, jossa joka kolmas raportoi huonosta tilanteesta.
Näkymät selvästi parantuneet
Pienten ja keskisuurten yritysten näkymät ovat selkeästi parantuneet viime syksystä. Viime elokuussa 29 prosenttia ennakoi tilanteen paranevan vuoden aikana, nyt maaliskuussa 36 prosenttia.
– On olennaista, että hallitus ei tee puoliväliriihessä ratkaisuja, jotka heikentävät yrittäjien optimismia. Yrittäjät seuraavat erityisellä herkkyydellä verokeskustelua, jossa ilma on ollut sakeana myös esityksiä yrittäjien verotuksen kiristämisestä jopa elinkeinoelämän sisältä, Pentikäinen muistuttaa.
– Toivon päättäjien ymmärtävän, että osinkoverotuksen kiristäminen on paras tapa syödä yrittäjien kasvu- ja investointihaluja.