

MATTI MATIKAINEN
Yrittäjä hukkuu sääntelyyn ja velvoitteisiin
Kirvesmies ja entinen yrittäjä Jari Ronkainen vaatii korjauksia yrittäjien aseman parantamiseksi. Hollolassa asuvan Ronkaisen mielestä yrittäjillä on liikaa velvoitteita ja työllistäminen on tehty kannattamattomaksi. Mies kokeilisi Viron mallia Suomessa, jonka kannalla on myös Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Jussi Järventaus.
Ronkaisen yrittäjän taival alkoi rakennusalalla vuonna 2005 hänen isänsä kyljessä, jolloin hän sai oppia yritystoiminnan pyörittämistä. Firman toiminta lähti hyvin liikkeelle, mutta vuonna 2014 taantuman takia työt vähenivät olemattomiin ja yritys ajautui konkurssiin. Yhdeksän vuotta opetti mitä on yrittäjän arki.
– Yrittäminen on tehty hankalaksi Suomessa, sillä siihen liittyy niin paljon ylimääräistä työtä aiheuttavia velvoitteita. Lisäksi työllistäminen on tehty todella kalliiksi ja hankalaksi. Pienyrittäjien toimintaedellytykset ovat hankalat, jonka takia työpaikkoja katoaa, Ronkainen sanoo.
Pienyrityksille tuupattu lisää velvoitteita
Ronkainen muistuttaa, että yli 70 prosenttia työssäkäyvästä väestöstä on pienten ja keskisuurten yritysten palveluksessa. Pienyrityksille on Ronkaisen mukaan tuupattu jatkuvasti lisää velvoitteita valtion sekä vakuutus- ja eläkeyhtiöiden suunnalta.
– Jos pk-yritykset eivät yhä lisääntyneiden velvoitteiden takia pysty työllistämään, niin työttömyys pahenee. Erityisesti säännöstelypuolta tulisi keventää, mutta edelliset hallitukset eivät ole asiaa millään tavalla helpottaneet. Vakuutusyhtiöt kurittavat yrittäjiä suurilla maksuilla ja esimerkiksi rakennusalan yrittäjä joutuu pähkäilemään yötä myöten lupakorttiviidakon kanssa, Ronkainen tietää.
Tukipolitiikalle selvät pelisäännöt
Pienyrittäjien vero- ja vakuutustaakkaa on Ronkaisen mielestä kevennettävä ja helpotettava uusien työpaikkojen luomisesta koituvia kustannuksia. Hän korjaisi myös suurten yritysten tukipolitiikkaa.
– Valtion tukemille suurille yrityksille pitäisi saada pykälä, jonka mukaan niiden pitäisi investoida Suomeen ja maksaa tukensa takaisin mikäli ne irtisanovat väkeä ja siirtävät tuotantoaan muihin maihin.
Viron malli on Ronkaisen mielestä kokeilemisen arvoinen Suomessa.
– Virossa yritykseen jätetystä tuloksesta ei makseta yhtiöveroa. Veroa peritään vasta, jos omistajat nostavat tulosta ulos. Näin yrittäjä pystyy käyttämään varoja yrityksen kasvattamiseen, työllistämiseen ja voiton tuottamiseen, Ronkainen toteaa.
Tukea tarvitaan vaikeina päivinä
Ronkainen pitää itseään onnekkaana konkurssin jälkeen, sillä hän pääsi heti töihin vieraan palvelukseen huolto- ja rakennusalalle.
– Olisin jäänyt pelkän Kelan päivärahan varaan ja sillä ei yksistään pärjää. Yrittäjän pitäisi saada nykyistä helpommin tukea, jos joutuu lopettamaan yritystoiminnan tai sairastuu, Ronkainen kertoo.
Ronkainen on perusuomalaisten Hämeen piirin puheenjohtaja sekä kansanedustajaehdokas. Hänen mielestä yrittäjänä oleminen vaatii oman luonteensa.
– Yrittäjällä pitää olla uskallusta ja hänen tulee varautua siihen, että saattaa käydä huonosti. Ahkeruutta tarvitaan eli kahdeksan tunnin työpäivä ei riitä. Palkka ei ole välttämättä työmiehen palkkaa suurempi. Hyvää yrittäjänä on kun pääsee toteuttamaan itseään ja ei tarvise tanssia kenenkään pillin mukaan. Tietenkin itse vastaa oikeista ja myös vääristä päätöksistä, Ronkainen kertoo.
Viron mallille kannatusta
Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Jussi Järventaus on Ronkaisen kanssa samaa mieltä siitä, että Viron mallia kannattaisi hyödyntää myös Suomessa.
– Se helpottaisi työllistämistä ja kannustaisi investointeihin. Mallin vaikutuksia Suomeen pitää selvittää tulevalla hallituskaudella, Järventaus peräänkuuluttaa.
Suomi on yksi maailman kireimmistä verottajista, joten Järventauksen mukaan verotukseen sisältyy iso haaste.
– Julkisia menoja pitäisi saada vähennettyä, jotta voitaisiin keventää verotusta. Tällöin voitaisiin laskea esimerkiksi yrittäjän verotusta, jos hän pystyisi työllistämään ihmisiä, Järventaus sanoo.
Yrittäjän sosiaaliturvaa parannettava
Yrittäjillä on Järventaukseen vielä liian paljon sivukuluja työntekijöiden palkkaamiseen. Lisäksi yrittäjän pitäisi päästä nykyistä paremmin toimeentulotuen ja asumistuen piiriin, jos tilanne niin vaatii.
– Usein virkamiehet ja hallinto eivät osaa arvioida yrittäjän tuloa oikein, jolloin yrittäjä voi jäädä vaille hänelle kuuluvaa tukea. Parannusta on tullut siinä, että toiminimellä toiminut yrittäjä saa saman velkajärjestelyn kuin yksityishenkilö. Velkajärjestelyyn pääsy on tärkeä mahdollisuus uuteen alkuun, Järventaus toteaa.
Järventaus korostaa, että yrittäjien aseman parantamisessa riittää vielä tehtävää. Korjauslistalla ovat verotuksen keventämisen, työllistämisen helpottamisen ja liiallisen sääntelyn vähentämisen lisäksi mm. sairaan lapsen hoitokustannusten verovähennysoikeuden saaminen yrittäjille.
MIKA RINNE
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Yle-pomo Merja Ylä-Anttilalle tiukka kysymys kansalaisaloitteen kuulemistilaisuudessa: Onko Yleisradio tietoisesti hakenut säästöjä suosituimmista ja näkyvimmistä toiminnoistaan?
Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta järjesti tänään julkisen kuulemisen, jonka aiheena oli Yle kuriin nyt! -kansalaisaloite. Kuulemistilaisuudessa aloitteen tekijät kertoivat syitä, miksi aloite on tehty, ja esittivät tarkemmin, mitä muutoksia Yle-lainsäädäntöön haluttaisiin. Paikalla oli myös Yleisradion toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila.

Suomalaisyritys markkinoi maahantulopaketteja Iranissa ja Lähi-idässä – yrityksen somepäivityksessä kerrotaan Suomen tarvitsevan 60 000 maahanmuuttajaa vuodessa
Oikeudellista konsultointia tarjoavan oikeustoimiston neuvonantaja-asiantuntija-tittelillä esiintyvä henkilö markkinoi maahantulopaketteja Suomeen Iranissa ja Lähi-idässä. Helmikuun lopulla neuvonantajan Facebook-päivityksessä kerrottiin, että Suomi tarvitsee 60 000 maahanmuuttajaa vuosittain. Lisätietoja 4 500 euron hintaisesta maahantulopaketista saa 70 euroa maksavan puhelun kautta.

Garedew: Vanhemmilla on lakiin perustuva oikeus kieltää sateenkaari-ideologian opettaminen lapsilleen
Seta ry kiertää jälleen kouluja ja järjestää koulutuksia myös päiväkotien opettajille. Perussuomalaisten kansanedustaja Kaisa Garedew vaatii loppua tälle lasten seksualisoinnille. Vanhemmilla on oikeus kieltäytyä vakaumuksensa vastaisesta materiaalista ja opetuksesta lapsilleen.

Päivän pointti: Helsingin Sanomat ilmastosyyllistää ja leimaa suomalaiset tuholaisiksi – vaikka Suomi on hiilinegatiivinen maa

Kansalaisaloitteen tekijät: Ylen rahoitusta leikattava Ruotsin tasoon eli 76 euroon per asukas
Yle kuriin nyt! -kansalaisaloitteen laatijoiden mielestä Yleisradio on tietoisesti hakenut säästöjä kaikista näkyvimmistä ja suosituimmista toiminnoista esimerkiksi irtisanomalla työntekijöitä ja vihjaamalla katsojaluvuiltaan suosituimpien ohjelmien lopettamiseen.

Musk-viha roihuaa ja Teslat palavat – erityisesti transseksuaalit vihaavat maailman rikkainta miestä
Elon Muskin omistaman yrityksen valmistamat sähköautot ovat joutuneet vasemmistolaisten vihan kohteeksi. Tesloja on naarmutettu, sotkettu maalilla ja tuhottu polttopulloilla. Erityisesti transseksuaalit tuntuvat vihaavan Elon Muskia. Tuleeko Tesla-mellakoista uusi Black Lives Matter -ilmiö?

Vieläkö muistat? Sanna Marin kiisti kielitaidottomien hoitajien aiheuttavan ongelmia – nyt hoitajaliitto SuPer pelkää vieraskielisten hoitajien vaarantavan jo potilasturvallisuutta
Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Superin julkaisema tuore selvitys viimeistään osoittaa kaikille, että sotealan ongelmia ei ole mahdollista korjata siten, että alalle aktiivisesti haalitaan henkilökuntaa maailman toiselta puolelta. Vielä eduskuntavaalien 2023 alla monet eturivin poliitikot kuitenkin pyrkivät kiistämään kielitaidottomien hoitajien työyhteisölle aiheuttamat ongelmat ja työyhteisölle kasaantuvan lisäkuorman.

Trump lennätti väkivaltaisen venezuelalaisjengin jäseniä El Salvadorin jättivankilaan – ihmisoikeusaktivistit kauhuissaan
Trump lennätti satoja karkotettavia El Salvadorin jättivankilaan 227 vuotta vanhan lain perusteella. Ihmisoikeusaktivistit ovat kauhuissaan, koska jättivankila on epämiellyttävä paikka ja karkotukset suoritettiin ilman oikeuden istuntoa. Demokraatit hakivat välittömästi toimeenpanokiellon karkotuksille, mutta lentokoneet ehtivät kansainväliseen ilmatilaan ennen tuomarin kieltoa. Trumpin näyttävä PR-tempaus onnistui yli odotusten, mutta juridinen vääntö tulee jatkumaan korkeimmassa oikeudessa.

Vigeliukselta kovaa kritiikkiä Yleisradion johdolle: ’’Uutisista leikkaaminen on Ylen päätös, ei eduskunnan’’
Yle-työryhmässä neuvotellut ja Ylen hallintoneuvostossa työskentelevä kansanedustaja Joakim Vigelius ottaa kantaa Ylen säästöihin kohdistuneeseen kritiikkiin. Hänen mukaansa säästöjen kohdentamisesta vastaa Yle, ei eduskunta.

Bernerin taksilaki kylvää tuhoa, mutta korjaus tulee: Taksisääntelyn uudistus eduskuntaan vielä tänä vuonna – ”Kuljettajien vaatimustasoa tiukennetaan huomattavasti”
Hallitus panostaa arjen sujuvuuteen ja turvallisuuteen uudistamalla taksialan sääntelyä. Tavoitteena on palauttaa Suomeen turvalliset taksit ja luottamus koko taksialaan. Pitkään valmisteltu hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskuntaan vielä tämän vuoden puolella, syysistuntokaudella 2025.
Uusimmat
Toimitus suosittelee

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää