MATTI MATIKAINEN
Yrittäjä hukkuu sääntelyyn ja velvoitteisiin
Kirvesmies ja entinen yrittäjä Jari Ronkainen vaatii korjauksia yrittäjien aseman parantamiseksi. Hollolassa asuvan Ronkaisen mielestä yrittäjillä on liikaa velvoitteita ja työllistäminen on tehty kannattamattomaksi. Mies kokeilisi Viron mallia Suomessa, jonka kannalla on myös Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Jussi Järventaus.
Ronkaisen yrittäjän taival alkoi rakennusalalla vuonna 2005 hänen isänsä kyljessä, jolloin hän sai oppia yritystoiminnan pyörittämistä. Firman toiminta lähti hyvin liikkeelle, mutta vuonna 2014 taantuman takia työt vähenivät olemattomiin ja yritys ajautui konkurssiin. Yhdeksän vuotta opetti mitä on yrittäjän arki.
– Yrittäminen on tehty hankalaksi Suomessa, sillä siihen liittyy niin paljon ylimääräistä työtä aiheuttavia velvoitteita. Lisäksi työllistäminen on tehty todella kalliiksi ja hankalaksi. Pienyrittäjien toimintaedellytykset ovat hankalat, jonka takia työpaikkoja katoaa, Ronkainen sanoo.
Pienyrityksille tuupattu lisää velvoitteita
Ronkainen muistuttaa, että yli 70 prosenttia työssäkäyvästä väestöstä on pienten ja keskisuurten yritysten palveluksessa. Pienyrityksille on Ronkaisen mukaan tuupattu jatkuvasti lisää velvoitteita valtion sekä vakuutus- ja eläkeyhtiöiden suunnalta.
– Jos pk-yritykset eivät yhä lisääntyneiden velvoitteiden takia pysty työllistämään, niin työttömyys pahenee. Erityisesti säännöstelypuolta tulisi keventää, mutta edelliset hallitukset eivät ole asiaa millään tavalla helpottaneet. Vakuutusyhtiöt kurittavat yrittäjiä suurilla maksuilla ja esimerkiksi rakennusalan yrittäjä joutuu pähkäilemään yötä myöten lupakorttiviidakon kanssa, Ronkainen tietää.
Tukipolitiikalle selvät pelisäännöt
Pienyrittäjien vero- ja vakuutustaakkaa on Ronkaisen mielestä kevennettävä ja helpotettava uusien työpaikkojen luomisesta koituvia kustannuksia. Hän korjaisi myös suurten yritysten tukipolitiikkaa.
– Valtion tukemille suurille yrityksille pitäisi saada pykälä, jonka mukaan niiden pitäisi investoida Suomeen ja maksaa tukensa takaisin mikäli ne irtisanovat väkeä ja siirtävät tuotantoaan muihin maihin.
Viron malli on Ronkaisen mielestä kokeilemisen arvoinen Suomessa.
– Virossa yritykseen jätetystä tuloksesta ei makseta yhtiöveroa. Veroa peritään vasta, jos omistajat nostavat tulosta ulos. Näin yrittäjä pystyy käyttämään varoja yrityksen kasvattamiseen, työllistämiseen ja voiton tuottamiseen, Ronkainen toteaa.
Tukea tarvitaan vaikeina päivinä
Ronkainen pitää itseään onnekkaana konkurssin jälkeen, sillä hän pääsi heti töihin vieraan palvelukseen huolto- ja rakennusalalle.
– Olisin jäänyt pelkän Kelan päivärahan varaan ja sillä ei yksistään pärjää. Yrittäjän pitäisi saada nykyistä helpommin tukea, jos joutuu lopettamaan yritystoiminnan tai sairastuu, Ronkainen kertoo.
Ronkainen on perusuomalaisten Hämeen piirin puheenjohtaja sekä kansanedustajaehdokas. Hänen mielestä yrittäjänä oleminen vaatii oman luonteensa.
– Yrittäjällä pitää olla uskallusta ja hänen tulee varautua siihen, että saattaa käydä huonosti. Ahkeruutta tarvitaan eli kahdeksan tunnin työpäivä ei riitä. Palkka ei ole välttämättä työmiehen palkkaa suurempi. Hyvää yrittäjänä on kun pääsee toteuttamaan itseään ja ei tarvise tanssia kenenkään pillin mukaan. Tietenkin itse vastaa oikeista ja myös vääristä päätöksistä, Ronkainen kertoo.
Viron mallille kannatusta
Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Jussi Järventaus on Ronkaisen kanssa samaa mieltä siitä, että Viron mallia kannattaisi hyödyntää myös Suomessa.
– Se helpottaisi työllistämistä ja kannustaisi investointeihin. Mallin vaikutuksia Suomeen pitää selvittää tulevalla hallituskaudella, Järventaus peräänkuuluttaa.
Suomi on yksi maailman kireimmistä verottajista, joten Järventauksen mukaan verotukseen sisältyy iso haaste.
– Julkisia menoja pitäisi saada vähennettyä, jotta voitaisiin keventää verotusta. Tällöin voitaisiin laskea esimerkiksi yrittäjän verotusta, jos hän pystyisi työllistämään ihmisiä, Järventaus sanoo.
Yrittäjän sosiaaliturvaa parannettava
Yrittäjillä on Järventaukseen vielä liian paljon sivukuluja työntekijöiden palkkaamiseen. Lisäksi yrittäjän pitäisi päästä nykyistä paremmin toimeentulotuen ja asumistuen piiriin, jos tilanne niin vaatii.
– Usein virkamiehet ja hallinto eivät osaa arvioida yrittäjän tuloa oikein, jolloin yrittäjä voi jäädä vaille hänelle kuuluvaa tukea. Parannusta on tullut siinä, että toiminimellä toiminut yrittäjä saa saman velkajärjestelyn kuin yksityishenkilö. Velkajärjestelyyn pääsy on tärkeä mahdollisuus uuteen alkuun, Järventaus toteaa.
Järventaus korostaa, että yrittäjien aseman parantamisessa riittää vielä tehtävää. Korjauslistalla ovat verotuksen keventämisen, työllistämisen helpottamisen ja liiallisen sääntelyn vähentämisen lisäksi mm. sairaan lapsen hoitokustannusten verovähennysoikeuden saaminen yrittäjille.
MIKA RINNE
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Hämeenlinna ei maksakaan 1 500 euron hyvitystä hengellistä musiikkia kuulleelle oppilaalle – ”Menee hyvin vaikeaksi, jos jatkossa joudutaan maksamaan korvauksia tällaisista asioista”
Hämeenlinna ei maksakaan 1 500 euron hyvitystä alakoululaiselle, jonka yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta katsoi joutuneen syrjityksi uskonnon tai vakaumuksen perusteella tämän kuultua hengellistä musiikkia koulussa lokakuussa järjestetyssä uskonnollisessa konsertissa.