Toronton yliopiston psykologian professori ja Youtube-luennoistaan tunnettu puhuja Jordan Peterson tulee marraskuussa Suomeen, Helsingin Sanomat kertoo. Vierailu on osa Petersonin tammikuussa julkaistun 12 Rules for Life -kirjan markkinointikiertuetta. Suomen Uutisissakin esitelty kirja julkaistaan syksyllä suomeksi.
Kuten Suomen Uutiset kirjoitti aiemmin, on kirja kaikkialla maailmassa raivostuttanut liberaalin laidan kommentaattorit – siitä huolimatta, että Peterson pitää itseään epäpoliittisena tutkijaluonteena ja poliittisesti lähinnä klassisena liberaalina ja sentristinä.
Helsingin Sanomat liittyi tähän liberaalikuoroon. Se kutsuu Petersonia “Internet-oikeiston lempiprofessoriksi”.
– Peterson on muun muassa todennut, että väkivaltaisia hyökkäyksiä tapahtuu silloin, kun miehillä ei ole kumppaneita. Hänen mukaansa yhteiskunnallinen ratkaisu ongelmaan on se, että kumppanittomat miehet pääsevät naimisiin pakotetun yksiavioisuuden avulla, HS kauhistelee The New York Timesia seuraten.
Mitä on “pakotettu yksiavioisuus”?
Ensimmäinen väittämä on kiistaton sosiologinen fakta. Yhteiskunnat, joissa on paljon nuoria, naimattomia miehiä, ovat väkivaltaisempia ja epävakaampia kuin yhteiskunnat, joissa tällaista “ylijäämäväestöä” on vähän. Viittaus “pakotettuun yksiavioisuuteen” taas kuulostaa pelottavalta. Täytyyhän Petersonin olla jonkinlainen natsi, jos hän haluaa pakottaa ihmisiä avioliittoon?
Mitä Peterson oikeasti tarkoitti tällä muuallakin kohun aiheuttaneella “pakotetulla yksiavioisuudella”, käy hyvin ilmi tästä videosta.
– Aloitetaan siitä, mitä en tarkoita. En tarkoita että otettaisiin viattomia naisia aseella uhaten ja annettaisiin heidät hyödyttömille miehille, Peterson selittää.
– Tarkoitin sitä, että monogamia sosiaalisesti arvostettuna instituutiona näyttäisi olevan ihmisillä universaali ilmiö. Se ei tarkoita sitä, että ihmiset olisivat universaalisti monogaamisia, mutta on olemassa voimakas taipumus kaikkien tunnettujen yhteiskuntien joukossa kallistua yksiavioisuuden suuntaan. Ja sen toimeenpano (enforcement, jonka HS suomensi pakottamiseksi) perustuu sosiaalisiin normeihin, Peterson sanoo.
Peterson tuskailee videolla sitä, miksi hän ylipäätään joutuu selittämään jotakin näin itsestäänselvää asiaa. Hän ottaa esimerkiksi isän, jonka poika on juuri mennyt naimisiin. Poika kertoo isälleen harrastaneensa seksiä lukuisten naisten kanssa, vaikka onkin naimisissa.
– Pitäisikö poikaa taputtaa päähän ja sanoa: hyvin tehty lapsoseni, niin sitä pitää, nuori mies. No ei! Et hyväksy sellaista.
Käytännössä poika ei edes kertoisi asiasta, koska ennakoisi isänsä pitävän tuollaista käyttäytymistä paheksuttavana, Peterson arvelee.
– Sitä on pakotettu yksiavioisuus. Se on osa yhteiskunnan rakennetta. Useimmat ihmiset haluavat yksiavioiden parisuhteen. Ja jos he ovat sellaisessa suhteessa, he eivät ole tyytyväisiä, jos toinen osapuoli harrastaa seksiä muiden kanssa.
Se, että ihmiset eivät hyväksy kumppaninsa uskottomuutta on Petersonin mukaan osa “pakotettua yksiavioisuutta”.
Avioliitto suojaa ennen kaikkea lapsia
Petersonin mukaan yksiavioisuuteen kannustava avioliittoinstituutio on hyödyllinen ennen kaikkea lasten takia, koska se lisää todennäköisyyttä, että lapsi saa kasvaa suhteellisen vakaassa ympäristössä. Lisäksi se vähentää nuorten miesten väkivaltaisuutta.
Peterson hämmästelee, että hän on saanut The New York Timesin kimppuunsa siitä, että on todennut tällaisia kaikissa kulttuureissa ja kaikkina aikoina enemmän tai vähemmän hyväksyttyjä itsestäänselvyyksiä – ikään kuin hän olisi esittänyt radikaaleja äärimielipiteitä.
Peterson kommentoi The New York Timesin hyökkäystä häntä kohtaan erillisellä videolla.
Helsingin Sanomia paljon asiallisemmin Petersonia käsitteli toimittaja Juha-Pekka Tikka Kokoomuksen Verkkouutisten laajassa artikkelissaan. Jutun lopussa on linkkejä Petersonin parhaisiin Youtube-videoihin.