Viikon 30/2018 luetuin
Youtube-tähti Jordan Peterson Helsinkiin – valtamedia ei pysty enää sivuuttamaan Petersonia Suomessakaan
Toronton yliopiston psykologian professori ja Youtube-luennoistaan tunnettu puhuja Jordan Peterson tulee marraskuussa Suomeen, Helsingin Sanomat kertoo. Vierailu on osa Petersonin tammikuussa julkaistun 12 Rules for Life -kirjan markkinointikiertuetta. Suomen Uutisissakin esitelty kirja julkaistaan syksyllä suomeksi.
Kuten Suomen Uutiset kirjoitti aiemmin, on kirja kaikkialla maailmassa raivostuttanut liberaalin laidan kommentaattorit – siitä huolimatta, että Peterson pitää itseään epäpoliittisena tutkijaluonteena ja poliittisesti lähinnä klassisena liberaalina ja sentristinä.
Helsingin Sanomat liittyi tähän liberaalikuoroon. Se kutsuu Petersonia “Internet-oikeiston lempiprofessoriksi”.
– Peterson on muun muassa todennut, että väkivaltaisia hyökkäyksiä tapahtuu silloin, kun miehillä ei ole kumppaneita. Hänen mukaansa yhteiskunnallinen ratkaisu ongelmaan on se, että kumppanittomat miehet pääsevät naimisiin pakotetun yksiavioisuuden avulla, HS kauhistelee The New York Timesia seuraten.
Mitä on “pakotettu yksiavioisuus”?
Ensimmäinen väittämä on kiistaton sosiologinen fakta. Yhteiskunnat, joissa on paljon nuoria, naimattomia miehiä, ovat väkivaltaisempia ja epävakaampia kuin yhteiskunnat, joissa tällaista “ylijäämäväestöä” on vähän. Viittaus “pakotettuun yksiavioisuuteen” taas kuulostaa pelottavalta. Täytyyhän Petersonin olla jonkinlainen natsi, jos hän haluaa pakottaa ihmisiä avioliittoon?
Mitä Peterson oikeasti tarkoitti tällä muuallakin kohun aiheuttaneella “pakotetulla yksiavioisuudella”, käy hyvin ilmi tästä videosta.
– Aloitetaan siitä, mitä en tarkoita. En tarkoita että otettaisiin viattomia naisia aseella uhaten ja annettaisiin heidät hyödyttömille miehille, Peterson selittää.
– Tarkoitin sitä, että monogamia sosiaalisesti arvostettuna instituutiona näyttäisi olevan ihmisillä universaali ilmiö. Se ei tarkoita sitä, että ihmiset olisivat universaalisti monogaamisia, mutta on olemassa voimakas taipumus kaikkien tunnettujen yhteiskuntien joukossa kallistua yksiavioisuuden suuntaan. Ja sen toimeenpano (enforcement, jonka HS suomensi pakottamiseksi) perustuu sosiaalisiin normeihin, Peterson sanoo.
Peterson tuskailee videolla sitä, miksi hän ylipäätään joutuu selittämään jotakin näin itsestäänselvää asiaa. Hän ottaa esimerkiksi isän, jonka poika on juuri mennyt naimisiin. Poika kertoo isälleen harrastaneensa seksiä lukuisten naisten kanssa, vaikka onkin naimisissa.
– Pitäisikö poikaa taputtaa päähän ja sanoa: hyvin tehty lapsoseni, niin sitä pitää, nuori mies. No ei! Et hyväksy sellaista.
Käytännössä poika ei edes kertoisi asiasta, koska ennakoisi isänsä pitävän tuollaista käyttäytymistä paheksuttavana, Peterson arvelee.
– Sitä on pakotettu yksiavioisuus. Se on osa yhteiskunnan rakennetta. Useimmat ihmiset haluavat yksiavioiden parisuhteen. Ja jos he ovat sellaisessa suhteessa, he eivät ole tyytyväisiä, jos toinen osapuoli harrastaa seksiä muiden kanssa.
Se, että ihmiset eivät hyväksy kumppaninsa uskottomuutta on Petersonin mukaan osa “pakotettua yksiavioisuutta”.
Avioliitto suojaa ennen kaikkea lapsia
Petersonin mukaan yksiavioisuuteen kannustava avioliittoinstituutio on hyödyllinen ennen kaikkea lasten takia, koska se lisää todennäköisyyttä, että lapsi saa kasvaa suhteellisen vakaassa ympäristössä. Lisäksi se vähentää nuorten miesten väkivaltaisuutta.
Peterson hämmästelee, että hän on saanut The New York Timesin kimppuunsa siitä, että on todennut tällaisia kaikissa kulttuureissa ja kaikkina aikoina enemmän tai vähemmän hyväksyttyjä itsestäänselvyyksiä – ikään kuin hän olisi esittänyt radikaaleja äärimielipiteitä.
Peterson kommentoi The New York Timesin hyökkäystä häntä kohtaan erillisellä videolla.
Helsingin Sanomia paljon asiallisemmin Petersonia käsitteli toimittaja Juha-Pekka Tikka Kokoomuksen Verkkouutisten laajassa artikkelissaan. Jutun lopussa on linkkejä Petersonin parhaisiin Youtube-videoihin.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat
Itäkeskuksen muslimiyrittäjä HS:lle: Hameen on oltava löysä lantion kohdalta, jotta muut miehet kuin minä eivät näe
Helsingin Itäkeskuksen Hansasillalla esillä ollut islamilaisia pukeutumissääntöjä esittelevä kyltti on puhututtanut mediassa ja somessa tällä viikolla. Kyltissä kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa samankaltaisia kylttejä on nähty jo pitkään. Saksassa on tuotu oikeuden eteen myös sharia-poliiseja.
Maahanmuuttopolitiikka kiristyy koko EU:ssa – PS-meppi Sebastian Tynkkynen: ”Ratkaisujen aika on tullut” – kokoomuksen meppi Aura Salla nosti äärioikeistokortin
Euroopan unionin maahanmuuttopolitiikka on liikkeessä ja kääntymässä selvästi tiukempaan suuntaan. Sekä keskeisissä EU-toimielimissä että jäsenvaltioiden hallinnoissa ilmenee tahtotilaa tiukentaa maahanmuuton sääntöjä ja tehostaa laittomasti EU:ssa oleskelevien palautuksia. - Ihmisoikeuksista EU:ssa pidetään jatkossakin kiinni, mutta kenenkään ihmisoikeus ei ole oleskelu laittomasti EU-maissa, perussuomalaisten meppi Sebastian Tynkkynen sanoo.
Vihersiirtymä vastatuulessa: Saksalaisautoilijat vaihtavat sähköautonsa bensaan ja dieseliin
Autoilijoiden siirtyminen sähköisiin kulkuvälineisiin tökkii välittömästi, kun tuet loppuvat. Saksassa jopa kolmannes sähköautoaan vaihtaneista on siirtynyt takaisin bensaan tai dieseliin sen jälkeen, kun avustukset hiipuivat. Tavoite fossiilivapaasta uusien autojen kaupasta vuonna 2035 karkaa yhä kauemmaksi.
Kamala Harris on positiivisen erityiskohtelun tuotos – maailman menestynein “DEI-rekry”
Kamala Harris on uransa joka käänteessä hyötynyt siitä, että hän on nainen ja kuuluu rodulliseen vähemmistöön. Hän on malliesimerkki siitä, miten paljon positiivinen erityiskohtelu voi edistää vähemmistöjen menestystä. Varapresidenttinä hän oli Bidenin "DEI-rekry", joka lopulta syrjäytti presidentti Bidenin. Nyt hänellä on mahdollisuus nousta maailman mahtavimman maan presidentiksi.
Yle kehysti Trumpin kampanjatilaisuuden vitsin rasismiksi: ”Roskasaari” – tosiasiassa Puerto Rico hukkuu roskiin
Ylen toimittajien mieleen ei tullut tarkistaa, miksi Amerikassa on ennenkin kutsuttu Puerto Ricoa roskasaareksi. Rasismi ei liity asiaan, vaan vertaus on sangen kirjaimellinen, koska roskia Puerto Ricossa riittää. Saaren asukkaiden yksi suurimpia ongelmia onkin jäteasemien tilan puute, ja eri arvioiden mukaan kaatopaikkatila saattaa loppua kesken 2–4 vuodessa.
Mäenpää: Itäkeskuksen kyltit seurausta vihreiden maahanmuuttopolitiikasta
Yksi kuluvan viikon kuumimmista puheenaiheista on ollut Helsingin Itäkeskukseen ilmestynyt herättänyt ohjetaulu koskien musliminaisten pukeutumista. Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää muistuttaa ohjeistuksesta pöyristynyttä vihreiden puheenjohtajaa Sofia Virtaa siitä, että tapahtunut on seurasta vihreidenkin tukemasta avoimien rajojen maahanmuuttopolitiikasta.
PS-Nuoriso: Suomessa ei ole sijaa sharia-laille
Perussuomalainen Nuoriso on tyrmistynyt, mutta ei vähääkään yllättynyt islamilaisten pukeutumissääntöjen julistamisesta Itäkeskuksessa. Uutisoidussa julisteessa kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa julisteet ovatkin jo vuosia sitten vaihtuneet islamistisiin “sharia-poliiseihin”, jotka häiriköivät kansalaisia islamilaisten oppien rikkomisesta.
SVT nauhoitti salaa Malmössä imaamin perjantairukouksen, jossa ylistettiin Hizbollahin johtaja Nasrallahia
Ruotsin yleisradioyhtiön uutistoimitus SVT Nyheter oli tekemässä tutkivaa journalismia, kun imaami Sami Al-Tameemi ylisti Hizbollahin edesmennyttä johtajaa Hassan Nasrallahia perjantairukouksessa Libanonin kulttuuriyhdistyksessä Malmössä. Hän kutsui Nasrallahia marttyyriksi. SVT nauhoitti tilaisuuden. Tämä oli SVT:n toinen käynti yhdistyksen tiloissa.
Koko läntinen maailma velloo tunnemyrskyissä – Suomestakin tuli puberteettiyhteiskunta, jota rakennetaan fiilispohjalta
Tietokirjailija-kouluttaja Katleena Kortesuon uutuuskirja "Tunteet tapissa" kertoo havainnollisesti, kuinka olemme siirtyneet tietopohjaisesta konsensusyhteiskunnasta tunneuskovaisuuden maailmaan, jonka perustukset valettiin 1980- ja 1990-luvuilla. Monelta osin yhteiskuntamme on kuin 13-vuotias teini, joka kokee tunteita vahvasti ja viskoutuu tunnemyrskyn mukana milloin mihinkin suuntaan. Pelkkä tunne on kuitenkin surkea kumppani silloin, jos edessä on vaikea ja kauaskantoinen päätös.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää