Heti venäläisjoukkojen vyöryessä Ukrainaan helmikuun lopulla vuonna 2022 alkoi mielivaltainen ukrainalaisten tappaminen. Kiovan esikaupunkialueella Butšassa miehitys kesti 27 päivää. Sen aikana venäläiset tappoivat 363 miestä, 86 naista ja 9 lasta.
Hirmutekojen muisto ei sammu ja se saa tänäänkin butšalaisten mielen järkkymääni ja kädet puristumaan nyrkkiin. Pohjaton viha venäläisiä kohtaan ajaa aivan tavalliset ihmiset tarttumaan aseisiin ja suuntaaman ne kohti venäläishyökkääjää.
Tarvittaessa rintamalle
“Butšan noidat” on pääosin naisista koostuva yksikkö, joka partioi Kiovan läntisillä esikaupunkialueilla. Heidän tehtävänsä on tukea paikallispoliisia ja muun muassa ampua alas taivaalla pörrääviä vihollisen drooneja.
He ovat myös valmiudessa lähtemään rintamalle, jos käsky käy. Siksi päivittäisiin harjoituksiin kuuluvat aseenkäsittely sekä suojautuminen ja liikkuminen tulituksen alla.
– Kun ihminen haluaa puolustaa maataan, ei sukupuolella ole enää väliä. Mitään eroja ei ole, toteaa 110-henkistä “noitajoukkoa” kouluttava Andrij Verlatyj Svenska Dagbladetille.
“Tahti on kova”
Noitien harjoitusalue koostuu ampumaradasta, taisteluhautojen verkostosta sekä parakeista. Alue tunnetaan nimellä “Mordor”, Tolkienin kuulun tarun mukaisesti. Venäläisviholliset ovat siten luonnollisesti “örkkejä”.
– Tahti on kova ja paljon on opittavaa. Haluan kuitenkin omalta pieneltä osaltani vaikuttaa ja auttaa, jotta sota loppuisi nopeammin, sanoo juuri mukaan tullut 35-vuotias Aljona.
Aljona kertoo halunneensa jo pitkään värväytyä, mutta vielä aiemmin naisten pääsy armeijan riveihin oli pitkä ja hankala prosessi. Kun hän sitten näki “Butšan noitien” rekryilmoituksen, valinta oli helppo.
Osa-aikaisilla sotilailla palvelusta on päivä ja sen jälkeen kolme vapaata. Näin vaikkapa Aljona pystyy hoitamaan myös spa-yritystään Kiovassa. Arki sujuu aviomiehen avustuksella ja lapset ovat jo riittävän isoja tullakseen toimeen paljolti omin avuin.
“Me teemme sen”
Ukrainan asevoimilla on palveluksessaan 66 500 naista, joista 16 500 taistelee eri tehtävissä rintamalla. Yleinen mielipiden naisten asepalveluksesta on muuttunut radikaalisti vajaan kolmen sotavuoden aikana.
Naisten asevelvollisuutta kannattaa tänään 80 prosenttia ukrainalaisista.
– Armeijalla on pulaa väestä ja jos naiset voivat auttaa täyttämään vajetta, niin me teemme sen. Voimme edelleen näyttää kauniilta korkokengissä ja sen lisäksi puolustaa maatamme rynnäkkökiväärillä juoksuhaudoissa, Aljona muistuttaa.