

Spencer Platt
Yllättävä tutkimustulos – Trumpin kannattajat ovatkin varakkaita ja koulutettuja
ANALYYSI | Donald Trump on modernin ajan eniten mielipiteitä jakava presidenttiehdokas Yhdysvalloissa. Useiden mielipidetiedustelujen mukaan Hillary Clinton voittaisi Trumpin lähes kaikissa osavaltioissa ja tulisi valituksi presidentiksi selvällä valitsijamiesten erolla, mutta toisaalta Trump on yllättänyt kerta toisensa jälkeen. Mistä galluppien ja äänestystulosten ero johtuu? Ketkä Trumpia äänestävät?
CBS-uutiskanavalla julkaistiin 6.5.2016 Toimittaja Will Rahnin analyysi, jonka johtopäätös oli että mielipidetiedusteluissa ja valtamediassa edelleen aliarvioidaan sekä Donald Trumpin kannatuksen vahvuus että Trumpin kannattajien älykkyys ja ymmärrys yhteiskunnallisista asioista.
Kevään esivaaleissa arviot Trumpin kannatuksesta ovat menneet säännönmukaisesti pieleen. Vain muutama päivä ennen New Yorkin osavaltion esivaaleja Trumpille ennustettiin 53 % äänisaaliista ja tulos oli 60 %. Samoin Pennsylvaniassa, Marylandissa ja Indianassa mielipidetiedustelujen tulokset ylittyivät varsinaisissa vaaleissa 10 %:lla. Vaikuttaa siltä, että huomattava osa Trumpin äänestäjistä ei uskalla kertoa todellista äänestyskäyttäytymistään mielipidetiedustelun kyselyissä, julkisilla paikoilla vielä harvempi.
Mielipidetiedusteluja tekevä Morning Consulting teki mielenkiintoisen havainnon. Kun mielipidetiedustelu tehtiin puhelimitse, niin Trump sai 10 % alhaisemmat kannatusluvut kuin anonyymisti Internetissä tehtävissä kyselyissä. Vielä suurempi ero oli korkeakoulututkinnon suorittaneiden keskuudessa.
Miksi juuri korkeakoulutetut ihmiset kieltävät olevansa Trumpin kannattajia? Johtuisiko siitä, että amerikkalaisessa mediassa Trump on leimattu rasistiksi ja naisvihaajaksi, sekä hänen äänestämisensä siksi moraalisesti tuomittavaksi. Julkisissa viroissa toimivat Trumpin kannattajat ovat kertoneet että heidän syrjimisestään on tullut hyväksyttyä käyttäytymistä.
Pitkin kevättä on Suomen Yleisradiossa ja Helsingin Sanomissa kummasteltu Trumpin suosiota. Trumpia on esitetty mahdollisimman huonoista kuvakulmista ja hänen kannattajiensa on arvioitu olevan Jari Tervon (YLE blogi 28.9.2015) suomalaisista käyttämää termiä lainatakseni ”huonosti koulutettua, epäterveellisesti syövää ja kulttuuria inhoavaa valkoista roskaväkeä”. Onko asiasta tilastollista näyttöä?
Äänestäjien tulo- ja koulutustasoa tutkittiin Edison Researchin toimesta kevään esivaalien aikana 23:ssa osavaltioissa. Näiden osavaltioiden kaikista kansalaisista keskimäärin 29 % on suorittanut vähintään alemman korkeakoulututkinnon, mutta Trumpin kannattajista peräti 44 %. Samoissa osavaltioissa kaikkien kotitalouksien tulot olivat keskimäärin 56 000 dollaria. Trumpia äänestäneiden kotitalouksien tulot sen sijaan olivat keskimäärin 72 000 dollaria. Ei siis kovinkaan köyhää, saati kouluttamatonta porukkaa. Vertailun vuoksi mainittakoon että Hillary Clintonia, samoin kuin Bernie Sandersia, demokraattien esivaaleissa äänestäneiden kotitalouksien tulot olivat keskimäärin 61 000 dollaria. Keskimäärin suurituloisimmat äänestäjät olivat silti kaikissa osavaltioissa republikaanien John Kasichilla, 91 000 dollaria per kotitalous.
Trumpin, kuten muidenkaan esivaaliehdokkaiden, kannattajien ajatusmaailmaa ei voi yleistää. Usea tuntemani keskiluokkainen amerikkalainen on todennut muistavansa hyvin kuinka Barack Obama lupasi 8 vuotta sitten kauniilla puheillaan parantaa keskiluokan asemaa. Silti tuloerot ovat kasvaneet entisestään, ja keskiluokan asema – ainakin verotaakalla ja palkkatasolla mitattuna – on huonompi kuin koskaan ennen toisen maailmansodan jälkeen, ”miksi siis Trump ei saisi vuorollaan yrittää”?
Ehkä yllämainittu esimerkki amerikkalaisen keskivertoäänestäjän mielipiteestä kertoo olennaisen syyn siihen, miksi Trump voittanee republikaanien esivaalit.
Matti Hukari
Kirjoittaja toimii yhteiskuntavastuuseen ja kestävään kehitykseen liittyvissä asiantuntijatehtävissä. Tässä artikkelissa esitetyt näkemykset ovat henkilökohtaisia.
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Supertiistai lähestyy, sättiminen kiihtyy – “Tiedättekö, mitä sanotaan miehistä, joilla on pienet kädet?”

Hillary Clinton: “En halua maksaa Donald Trumpin lasten korkeakoulutusta”

Donald Trump historialliseen vaalivoittoon

Republikaaneissa viriää Donald Trumpin vastainen oppositio – “Äänestäisin mieluummin Stalinia”

Dilbert-sarjakuvahahmon isä vaihtaa Hillary Clintonin Trumppiin – “Näiden syiden takia käänsin kelkkani”

Hukari: Keskusteltiinko Suomen mediassa lainkaan Yhdysvaltain vaalien olennaisimmista asioista?
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Puoluesihteeri Vuorenpää vaalituloksesta: Tämä on opetus
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää