Yliopistokohu paisuu: Pennsylvanian yliopiston rehtori erosi, Harvardin rehtoria epäillään väitöskirjan plagioinnista ja miljardivahinkojen aiheuttamisesta
Viime viikolla Harvardin ja Pennsylvanian yliopistojen sekä Massachusetts Institute of Technologyn rehtorit olivat Yhdysvaltain edustajainhuoneen kuultavana antisemitismistä. Kysymysten kiertely sai aikaan kansainvälisen kohun. Viikon loppuun mennessä Pennsylvanian yliopiston rehtori Liz Magill jätti tehtävänsä. Samalla myös yliopiston hallituksen puheenjohtaja Scott L. Bok ilmoitti eroavansa. Edustajainhuoneen kuultavana olleen Harvardin rehtori Claudine Gayn väitetään plagioineen osia väitöskirjaansa ja rikkoneen Harvardin yliopiston akateemisia sääntöjä. Yliopiston väitetään myös osallistuneen plagiointitapauksen peittelyyn. Miljardööri ja talousvaikuttaja Bill Ackman vaatii myös Harvardin ja MIT:n rehtoreiden eroa ja kertoo loppuvuoden kohujen maksaneen Harvardin yliopistolle jo yli miljardi dollaria.
Poliittinen draama amerikkalaisten huippuyliopistojen ympärillä kiihtyy. Perjantaina Suomen Uutiset raportoi tuoreesta antisemitismikohusta, joka alkoi amerikkalaisten huippuyliopistojen rehtoreiden kuulemisesta Yhdysvaltain edustajainhuoneessa. Harvardin ja Pennsylvanian yliopistojen sekä Massachusetts Institute of Technologyn (MIT) rehtoreilta kysyttiin, onko juutalaisten kansanmurhan vaatiminen yksiselitteisesti vastoin yliopistojen normeja. Rehtorit kiertelivät kysymystä ja sanoivat, että “se riippuu kontekstista”. Linjaukset herättivät laajaa kansainvälistä huomiota ja kirvoittivat ankaraa kritiikkiä Valkoista taloa myöten.
Kohu kärjistyi nopeasti. Edustajainhuoneen kuultavana ollut Pennsylvanian yliopiston rehtori Liz Magill ilmoitti viikonloppuna eroavansa tehtävistään. Huomio kohdistuu nyt kahteen kohurehtoriin, jotka jatkavat vielä virassaan. Vaikutusvaltaisilta tahoilta on vaadittu myös Harvardin yliopiston Claudine Gayn sekä MIT:n Sally Kornbluthin eroa. Heti viikonvaihteessa Gay joutui keskelle uutta kohua. Hänen väitetään kopioineen väitöskirjaansa osia muiden julkaisuista ilmoittamatta asianmukaisesti alkuperäisiä lähteitä.
Pennsylvanian yliopiston rehtori erosi
Lauantaina Pennsylvanian yliopiston hallituksen puheenjohtaja Scott L. Bok kirjoitti, että Magill oli hakenut vapaaehtoisesti eroa rehtorin virastaan. Viestissä kerrottiin, että Magill kuitenkin pysyisi osana yliopiston vakituista henkilökuntaa.
Pian tämän jälkeen myös Bok ilmoitti eroavansa tehtävistään. Yliopiston opiskelijalehdessä julkaistussa ilmoituksessa Bok kertoi: “Päätin, että tämä on minulle oikea aika lähteä.” Yliopiston tiedottaja vahvisti Bokin eroilmoituksen.
Bokin eroilmoituksen jälkeen hallituksen varapuheenjohtaja Julie Platt nimitettiin väliaikaiseksi puheenjohtajaksi. Platt toimii myös Pohjois-Amerikan juutalaisyhdistysten liiton puheenjohtajana. Hän kommentoi, että johtajien vaihdos oli “välttämätöntä”.
“Toimittuani yliopiston hallituksen varapuheenjohtajana viime kuukausina olen tehnyt paljon töitä nostaakseni esille kampuksella sikiävää antisemitismiä. Valitettavasti emme ole saaneet aikaan riittävää edistystä siihen nähden, mitä olisi pitänyt, ja mitä olisimme halunneet saada aikaan.”, hän sanoi.
“Nähdäkseni, jos tarjolla on valinta oikean ja väärän väliltä, kolme yliopistorehtoria mokasi Yhdysvaltain edustajainhuoneen edessä.”, hän lisäsi. “Yliopiston johtajien vaihdos oli siihen nähden välttämätöntä ja asianmukaista.”
Harvardin yliopiston rehtori keskellä plagiointikohua
Harvardin yliopiston rehtori Gayn väitetään plagioineen osia hänen väitöskirjastaan. Gay väitteli tohtoriksi Harvardin yliopistossa politiikantutkimuksesta vuonna 1997. Hänen väitöskirjansa käsitteli rotuteemoja. Journalisti ja Manhattan Instituten tutkija Christopher F. Rufo julkaisi sunnuntaina kattavan raportin Gayn väitöskirjasta ja väitetystä plagioinnista.
“[Chris Brunet] ja minä olemme saaneet dokumentaation, joka osoittaa Harvardin rehtorin Claudine Gayn plagioineen useita kohtia hänen väitöskirjastaan ja rikkoneen näin Harvardin sääntöjä akateemisesta rehellisyydestä.”, Rufo kirjoitti viestipalvelu X:ssä. “Tämä on pommi.”
Vähiten vakavassa esimerkissä Gayn näytetään esittäneen omana tekstinään lähes sanatarkasti toisten tutkijoiden aikaisemmassa tutkimuspaperissa julkaistua tekstiä. Vaikka toisilta lainattuja ajatuksia esittäisi omin sanoin lähdeviitteen kera, tällaisissa tapauksissa Harvardin säännöt kieltävät opiskelijoiltaan ja tutkijoiltaan toisten tekstin sanatarkan kopioimisen. Edellytyksenä on tekstin uudelleenmuotoilu. Säännöissä varoitetaan, että muuten kyse on plagioinnista.
Vakavammassa esimerkissä Gayn näytetään kopioineen sisältöä toisesta aikaisemmasta tutkimuksesta ilman lähdeviitteitä. Tämä on jyrkästi vastoin Harvardin sääntöjä ja yleisiä tieteellisen kirjoittamisen periaatteita. Rufo muistuttaa, että säännöt edellyttävät aina aineistojen alkuperän ilmoittamista.
Gayn näytetään myös kopioineen väitöskirjaansa kokonaisen liiteosion häntä ohjanneen professori Gary Kingin kirjasta. Vaikka Gay viittaa Kingin kirjaan ohimennen myöhemmässä kohtaa liitettä, hän ei tuo läpinäkyvästi esille, että koko osio perustuu juurta jaksaen professori Kingin alkuperäiseen käsitteistöön ja kieleen.
Tiistaina New York Post kertoi, että Harvardin yliopisto oli osallistunut plagiointikohun peittelyyn ja lähettänyt lakimiehet lehden perään. Yliopisto oli tutkinut plagiointia jo viikkoja ennen kuin tapaus tuli julkisuuteen. Harvard tunnusti tutkineensa plagiointia vasta, kun ulkopuoliset tahot nostivat asian esille. Yliopisto oli kuitenkin hiljaa siitä, että se oli lähettänyt lakimiehiä uhittelemaan asiaa käsitelleelle New York Postille.
Suomessa taloustieteen professori Matti Virén kommentoi tapausta viestipalvelu X:ssä:
“En tiennytkään, että plagioinnin voi korjata jälkikäteen.. mutta Harvardissa sekin on mahdollista. Tosin vain DEI (diversity, equity, and inclusion) -porukalle.”
Kohu on tullut kalliiksi ja kiihtyy entisestään
Harvardin yliopistosta valmistunut miljardööri ja finanssitalo Pershing Squaren toimitusjohtaja Bill Ackman vaatii rehtori Claudine Gayn eroa. Ackmanin mukaan Gayn saamattomuus kampuksella esiintyvän antisemitismin taltuttamisessa on maksanut yliopistolle jo yli miljardi dollaria.
“Lyhyen rehtorin virkansa aikana Claudine Gay on vahingoittanut Harvardin yliopiston mainetta enemmän kuin kukaan muu meidän lähes 500-vuotisen historiamme aikana.”, Ackman kirjoitti Harvardin johdolle osoittamassaan kirjeessä.
“Rehtori Gayn epäonnistuminen on johtanut yliopistolle miljardien dollarien arvoisten lahjoitusten pysäyttämiseen ja perumiseen. Olen henkilökohtaisesti tietoinen, että pieni joukko avokätisimpiä Harvardista valmistuneita juutalais- ja ei-juutalaistaustaisia tukijoita on perunut lahjoituksensa. Minua on liitetty sähköpostiketjuihin, ja minulle on välitetty kopioita kirjelmistä, jotka on osoitettu rehtorille ja yliopiston hallitukselle lahjoitusten perumiseen liittyen.”
Ackman vaatii myös edustajainhuoneen kuultavana olleen MIT:n rehtori Kornbluthin eroa. “MIT:n hallitus, tehdään diili. Jos erotatte rehtori Kornbluthin viipymättä, niin lupaan, etten kirjoita teille kirjettä.”, hän kirjoitti viestipalvelu X:ssä.
Näillä näkymin kiista laajenee, ja jännitteet kasvavat. Ackmanin lisäksi republikaanipoliitikkojen suunnalta on kuultu vaatimuksia Gayn ja Kornbluthin erottamisesta. Myös konservatiivinen Kansallinen tieteenharjoittajien yhdistys (National Association of Scholars) vaatii Gayn eroa. Vastaavasti Harvardin ja MIT:n instituutiot ovat osoittaneet istuville rehtoreilleen tukea.
SUOMEN UUTISET
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Yliopistojen suurlahjoittajat uhkaavat vetää tukensa palestiinalaisaktivismin myötäilyn vuoksi: “Harvard epäonnistunut tuomitsemaan syyttömien siviilien barbaarisen murhaamisen”
Miksi länsimaiset wokettajat ja islamistit pelaavat yhteen? Intersektionaalinen sortoteoria on ihmeellinen liima
Vasemmiston ja islamistien epäpyhä liitto on ällistyttänyt suurta yleisöä jo vuosikausia – israelilainen vasemmistojohtaja kritisoi maailman vasemmistolaisia islamismin ja terrorismin myötäilystä
Absurdi tilanne Yhdysvalloissa: huippuyliopistojen johtajat eivät tuominneet yllyttämistä juutalaisten kansanmurhaan – “riippuu kontekstista”
Harvard valitsi rehtorikseen identiteettipoliittisen aktivistin, joka vähät välitti koulun oppilaisiin kohdistuvasta antisemitismistä – huonostihan siinä sitten kävi
Maailmankuulu konsulttijätti väitti pitkään DEI:n lisäävän yritysten kannattavuutta – uusi tutkimus tyrmää väitteen, joka oli woken kovinta ydintä
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Rydman: Helsingin väestökehitys on haitallista – ”Lähiöissä tikittää aikapommi”
Helsingin pormestariksi ensi kevään kuntavaaleissa pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman rohkaisee helsinkiläisäänestäjiä ja toteaa, että kehityssuunta, jossa suomalainen kantaväki on jäämässä vähemmistöksi omilla asuinalueillaan, voidaan vielä pysäyttää ja suunta voidaan kääntää. – Perussuomalaisilla on kaikki edellytykset tavoitella suurimman puolueen paikkaa kuntavaaleissa.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Yöllä nousevat piiloistaan Butšan noidat – naiset putsaavat Ukrainan taivasta vihollisen drooneista
Päivisin he ovat eläinlääkäreitä, opettajia, yrittäjiä. Yöllä heistä kuoriutuu aivan jotakin muuta. Butšan noidat puhdistavat ilmatilaa venäläisten drooneista rynnäkkö- ja konekivääreillä. Vuoden 2022 verilöyly ja kansanmurha eivät unohdu, oli sodan lopputulos mikä hyvänsä.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.