Ylikomisario Jari Taponen aiheutti 2017 Twitterissä syvää hämmennystä esittämällä terroristiksi saakka radikalisoituneita turvapaikanhakijoita suomalaisiin kouluihin.
Viikon 41/2023 luetuin
Ylikomisario Taponen pakeni Twitteristä – huomautus harhaanjohtavien tietojen levittämisestä oli liikaa
Katujengien olemassaolon kiistäjänä tunnettu helsinkiläispoliisi on poistunut Twitteristä (nykyinen X). Harhaanjohtavien tietojen levittämisestä saatu yhteisöhuomatus näyttää olleen hänelle liikaa. Taponen ei jäänyt vastaamaan saamaansa kritiikkiin vaan poisti Twitter-tilinsä kokonaan.
Helsingin poliisin ennaltaehkäisevää toimintaa johtava ylikomisario Jari Taponen on jo lähes vuosikymmenen ajan tullut tunnetuksi katujengidenialistina, joka on pitkään ja sitkeästi kieltänyt, että katujengejä on olemassa Suomessa.
Ylikomisario Taponen kiisti katujengiongelman vielä siinäkin vaiheessa, kun Helsingin käräjäoikeus antoi maahanmuuttajengin johtohahmoille pitkät tuomiot vakavista rikoksista ja käytti tuomioiden koventamisperusteena sitä, että rikokset oli tehty osana järjestäytynyttä rikollisryhmää.
Ei usko katujengeihin – työnä jengien ehkäiseminen
Taposen sitkeä denialismi on ollut sitäkin hämmästyttävämpää, koska hän johtaa Helsingin poliisin ennaltaehkäisevää toimintaa, jonka pitäisi nimenomaan “estää uusien katujengien muodostuminen, purkaa olemassa olevia jengejä ja auttaa nuoria irti katujengitoiminnasta”.
Jari Taponen on saanut Helsingin kaupungilta kultaisen Helsinki-mitalin palkinnoksi työstään poliisina. Palkinnon perusteluissa kerrotaan, että “Taposen johdolla Helsingin poliisin ymmärrys eriarvoistumisesta ja radikalismista on laajentunut merkittävästi”.
Nyt virkatili poistettu
Ylikomisario Taponen on osallistunut ahkerasti yhteiskunnalliseen keskusteluun Twitterissä virkatiliään käyttäen. Hänen Twitter-tilinsä oli aiemmin mukana Helsingin poliisilaitoksen sosiaalisen median tilien luettelossa. Nyt sitä ei siellä enää näy. Taposen virkatili on poistettu myös Twitteristä.
Reilu viikko sitten ylikomisario Taponen postasi Twitteriin tilastokaavion, jonka perusteella hän väitti, että “elämme aikaa, jolloin nuoren riski joutua väkivallan kohteeksi on historian pienin”. Taposen tarkoituksena oli ilmeisesti vähätellä käynnissä olevaa keskustelua maahanmuuttajataustaisten katujengien väkivaltarikollisuudesta.
Faktantarkistajat oikaisivat yhteisöhuomautuksella
Taposen keskustelunavaukseen ilmestyi yhteisöhuomautus, jossa kerrottiin, että Taposen käyttämä – ilmeisesti kouluterveyskyselystä otettu – kaavio mittaa vain nuorten kokemuksia, ei todellista väkivallan riskiä.
Yhteisöhuomautukset ovat Twitterin ominaisuus, jonka avulla faktantarkistajat voivat tarjota lisätietoa väitteisiin, jotka ovat harhaanjohtavia tai sisältävät väärää tietoa. Ylikomisario Taponen ei arvostanut saamaansa yhteisöhuomautusta.
– Onko tosiaan niin, että kuka tahansa voi lisätä disinformaatiota kenen tahansa julkaisuun? Taponen kysyi Twitterissä.
Taposen kanssa paljon väitellyt somekeskustelija Mika Merano tarjoutui selittämään asian:
– Jari hyvä, selitän sinulle. Se tarkoittaa sitä, että sinä jaoit disinformaatiota.
Ylikomisario Taponen ei tykännyt myöskään Meranon kommentista. Hän ei jäänyt vastaamaan saamaansa kritiikkiin vaan esti Meranon. Lopulta Taponen päätti poistaa Twitter-tilinsä kokonaan, jolloin kukaan ei enää näe, että hän on saanut yhteisöhuomautuksen.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Mika Merano nuorisoväkivalta yhteisöhuomatus katujengit disinformaatio Helsingin poliisi Sosiaalinen media Faktantarkistus Jari Taponen Denialismi Twitter
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Nettipoliisi Taposelta erikoinen selitys kiihkouskovaisten muslimien väkivaltaisuuksiin
Ylikomisario Taponen: “Helsingissä ei vieläkään ole katujengejä” – kollegat täysin eri mieltä
Tilannekuva haltuun: Humanitaarinen maahanmuutto täytyy viimeistään nyt tunnistaa keskeisimmäksi jengirikollisuuden ja jengiytymisen syyksi
Helsingin poliisin ylikomisario Jari Taponen jälleen otsikoissa – vähättelee katujengiongelmaa Twitterissä virkatilillään
Sisäministeri Rantanen: Maahanmuutto, huono integraatio ja rikollisuus liittyvät yhteen – ”Ratkaisu löytyy, kun tunnistat ja tunnustat ongelman”
STT:n harhaanjohtava juttu kuluttajabarometrista johti valtavaan vääntöön somessa – kohuttu skottitoimittaja nolasi itsensä perinpohjaisesti
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää