Ylikomisario Taponen mummola-vertauksestaan: en tarkoittanut kunniakontrollia enkä väkivaltaa
Kunniväkivaltaa ja suomalaisten lasten katomista käsitellyssä Ilta-Sanomien artikkelissa ylikomisario Jari Taponen Helsingin poliisista sanoi: “Suurin osa lapsista lähetetään vanhempiensa synnyinmaahan, jotta nämä tuntisivat oman kulttuurinsa. Vähän samalla tavalla, kuin suomalaiset ovat lähettäneet lapsiaan kesälomaksi ”mummolaan maalle”. Suomen Uutiset jututti Taposta – mitä ihmettä hän tuolla tarkoitti?
Ylikomisarion kommentti aiheutti hämmennystä somessa ja moni kansalainen pöyristyi vertauksesta.
Aiheeseen ottivat Facebook-päivityksissään kantaa myös perussuomalaisten kansanedustajat Mari Rantanen ja Jari Ronkainen.
– Mistä lähtien lasten silpomiset, pakkoavioliitot ja keskiaikaisen barbaarisen kulttuurin opetus on ollut kuin mummolassa käynti? Kuinka sekaisin voi ihminen olla tällaisella vertauksella? Ei ole ihme ettei näihin lasten oikeuksien räikeisiin polkemisiin puututa jos asenne on yleisestikin tuo, “kulttuurisensitiivisyys”, kommentoi Rantanen 19.8. Facebook-seinällään.
Vastaavasti Ronkainen kysyi 19.8. Facebook-päivityksessään:
– Kuinka pihalla voi ylikomisario Jari Taponen ollakaan? Ilmeisesti häntä ei ole kesäksi lähetetty mummolaan kulttuuria oppimaan. Ainakaan meidän mummolassa ei opetettu pakko-avioliittoja tai sukupuolielinten silpomisia ja sieltä myös palattiin kesän jälkeen kotiin ja koulun penkille.
Suomen Uutiset kysyi Jari Taposelta:
Kantasuomalaisten mummolassa ovat voimassat suomalaiset lait ja lastensuojelun palvelut ovat käytössä. Toisin kuin maissa, joihin lapsia viedään (esimerkiksi Somalia, Irak). Kun on yleisesti tiedossa, että lasta voi uhata kohdemaassa törkeä pahoinpitely, seksuaalinen väkivalta (pakkoavioliitto) tai “katoaminen”, rinnastus suomalaiseen mummolaan tuntuu jo ihmisoikeudellisista syistä vaikeasti ymmärrettävältä. Miten suomalaisen mummolan voi rinnastaa tähän?
– Mummola-vertauksella tarkoitin sitä, että monesti perheiden lähtömaihin matkustamisessa on kyse muusta, kuin kunniaväkivallasta. Matkustaminen voi siis liittyä esimerkiksi sukujuuriin tutustumiseen tapaamalla lähtömaihin jääneitä sukulaisia. Mummola-vertauksella en tarkoittanut kunniakontrollia enkä väkivaltaa.
Kulttuurimatkojen mummolat sijaitsevat maissa, joihin pääsääntöisesti ei ole turvallista matkustaa
Lisäkysymys Taposelle:
Maissa, joissa tapahtuu tyttöjen sukuelinten silpomista ja joissa tyttöjä pakotetaan avioliittoon on ovat pääsääntöisesti luokiteltu maiksi joihin matkustamista suomalaisille ei suositella tai sitä tulisi ainakin välttää. Voiko lapsi mielestäsi matkustaa maahan, johon ei suositella matkustamista?
– Lähtökohtaisesti suosittelen noudattamaan ulkoministeriön matkustusturvallisuuteen liittyviä ohjeita. Lastensuojelu on oikea taho kommentoimaan niitä tapauksia, joissa ilmenee vaara lapsen lähettämisestä maihin, joihin ulkoministeriö ei suosittele matkustamista.
Heli-Maria Wiik
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Pakko-avioliitto tyttöjen silpominen Jari Taponen Irak Mari Rantanen Jari Ronkainen Somalia maahanmuutto
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää