LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Yli kolmannes valkoisista valehteli rotunsa päästäkseen yliopistoon – USA:n positiivinen syrjintä johtaa erikoisiin tekoihin
Yhdysvalloissa harjoitetaan “positiivista syrjintää” oppilaitosten opiskelijahaun ja julkisen puolen työhönoton yhteydessä vähemmistöjen tukemiseksi. Yleisesti ottaen Yhdysvalloissa jokainen ihminen voi melko vapaasti itse määritellä oman rodullisen identiteettinsä. Tämä on johtanut muun muassa siihen, että monet valkoiset valehtelevat rodustaan hakiessaan yliopistoon.
Yli kolmannes valkoisista opiskelijoista valehtelee rotunsa päästäkseen helpommin yliopistoon, kertoo liberaali nettilehti The Hill. Korkeakouluihin haluavat valkoiset merkitsevät hakemukseensa edustavansa jotakin rodullista vähemmistöä päästäkseen helpommin sisään tai saadakseen vähemmistöille tarkoitettua taloudellista tukea.
Asiaa tutkinut Intelligent.com -nettisivusto kysyi 1 250 valkoiselta korkea-asteen koulutukseen hakeneelta, valehtelivatko he hakemuksessaan kuuluvansa johonkin rodullisen vähemmistöön. Peräti 34 prosenttia myönsi valehdelleensa.
Helpompi sisäänpääsy ja rahalliset tuet
Vastanneet kertoivat tärkeimmäksi syyksi valehtelulle halunsa parantaa sisäänpääsymahdollisuuksiaan. Noin puolet kertoi halunneensa saada vähemmistöille tarkoitettuja avustuksia.
Yhdysvalloissa harjoitetaan laajalti niin kutsuttua “positiivista erityiskohtelua” esimerkiksi oppilaitosten opiskelijahaun yhteydessä. Henkilön rodullinen identiteetti on asia, jota kysytään monessa yhteydessä. Esimerkiksi väestönlaskentalomakkeella kukin voi itse vapaasti ruksata haluamansa rodun tai etnisyyden yli kymmenestä eri vaihtoehdosta. Jos haluaa, voi myös ruksata useita eri rotuja.
Valehteleminen kannatti
Omasta rotuidentiteetistään valehteleminen kannatti, sillä kolme neljäsosaa hakemuksessaan rotutaustastaan valehdelleista valkoisista hyväksyttiin opiskelemaan. Tosin myös muut valintakriteerit ovat saattaneet vaikuttaa läpipääsyyn.
Suosituin valkoinen vale oli intiaanitausta. Puolet rodustaan valehdelleista valkoisista väitti kuuluvansa Amerikan alkuperäisväestöön.
Intiaanin leikkiminen oli kaksi kertaa suositumpaa miesten kuin naisten keskuudessa. Naishakijat puolestaan identifioituivat mieluummin latinoiksi tai mustiksi. Jotkut valkoiset ilmoittivat olevansa aasialaisia tai havaijilaisia.
Intiaanitausta oli suosituin
Kyselyn suorittaneen Intelligent.com -sivuston toimitusjohtaja Kristen Scatton selittää intiaanitaustan suosiota sillä, että monet amerikkalaiset oikeasti kuvittelevat, että heidän sukujuurissaan on enemmän tai vähemmän alkuperäisväestön geenejä.
– Tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että tämä ei ole kovin yleistä, varsinkaan valkoisten keskuudessa, Kristen Scatton sanoo. Mutta hakijat luottavat siihen, että yksikään yliopisto ei vaadi heitä toimittamaan DNA-testiä todisteeksi.
Warren olikin vain tuhannesosaltaan “Pocahontas”
Kun puhutaan intiaanitaustan merkityksestä yliopistouralla, mieleen nousee väkisinkin senaattori Elizabeth Warren (dem), joka oli mukana vuoden 2020 presidenttikisassa, mutta jätti kampanjansa kesken. Donald Trump kutsui Warrenia useasti pilkkanimellä “Pocahontas” väittäen tämän valehdelleen intiaanitaustastaan.
Warren ei kertonut yliopistoon pyrkiessään olevansa intiaani, mutta myöhemmin yliopistossa työskennellessään hän ilmoitti kuuluvansa Amerikan alkuperäisväestöön, kertoo CNN. Harvardin yliopisto mainosti häntä ensimmäisenä vähemmistötaustaisena naisena, joka on saanut vakituisen viran Harvardin oikeustieteellisessä tiedekunnassa.
Trumpin kuittailtua asiasta riittävän kauan ja jopa lyötyä miljoona dollaria vetoa siitä, että Warren ei ole intiaani, Warren suostui teettämään DNA-testin. Testin mukaan Warrenilla on todennäköisesti Amerikan alkuperäisväestöön kuuluva esivanhempi jossakin 6–10 sukupolven takana. Siten Warren olisi taustaltaan 1/64–1/1024 intiaani. Cherokeet ovat irtisanoutuneet jyrkästi siitä, että Elizabeth Warren olisi heidän kansansa jäsen.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- cherokeet opiskelijahaku korkeakoulutus väestönlaskenta rotu positiivinen syrjintä diskriminaatio väestörakenne työhönotto Elizabeth Warren etnisyys Syrjintä Yliopistot Donald Trump Positiivinen erityiskohtelu Yhdysvallat
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Yleisradio hyökkää rajusti pelastusalan kimppuun ja tuomitsee koko alan seksuaalisesta häirinnästä – mutta vaatii samalla vaikenemista turvapaikanhakijoiden tekemistä törkeistä seksuaalirikoksista
Halla-ahon puhe meni Ohisalon tunteisiin: Sisäministeri kirjoittaa outoja someväitteitä vähemmistöryhmien kimppuun hyökkäämisestä ja terrorismista – omatkin seuraajat oikovat virheitä
PS-nuorisojärjestö Valavuori-tapauksesta: Vihervasemmiston mielipidevainot ovat menneet liian pitkälle
Nyt se on virallista: suomalainen yhteiskuntatieteilijä tunnustaa akateemisen maailman politisoitumisen – “väärää” mieltä olevia ei tervehditä, leimataan hulluksi, häiritään nimettömästi
Leena Meri: Oikeusministeriöllä kummallinen Antirasisti-kampanja
Puolueeton koululaitos on jäämässä ideologisen vallankumouksen jalkoihin
Woketusta Chicagossa: Museo antoi potkut oppailleen liiallisen valkoisuuden takia
Hirttoköysi olikin lavastus – amerikkalaisnäyttelijä järjesti itseensä kohdistuneen “viharikoksen”
Harvard valitsi rehtorikseen identiteettipoliittisen aktivistin, joka vähät välitti koulun oppilaisiin kohdistuvasta antisemitismistä – huonostihan siinä sitten kävi
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää