Artikkeli kuva

Ylen uutistenlukija Matti Rönkä vastasi tv-katsojan twiittiin kysymällä, milloin tämä lopettaa lastensa lyömisen. / LEHTIKUVA

Ylen uutistenlukija pimahti espoolaismiehelle Twitterissä: “Leimasi minut lastenhakkaajaksi”

06.09.2017 |12:27

Yleisradion uutistenlukijan Matti Röngän ylimielinen Twitter-kommentti on päätynyt poliisin tutkittavaksi.

Matti Rönkä sortui epäasiallisuuksiin keskustellessaan maanantaina Twitterissä espoolaisen freelance-journalisti Pekka Koskenkorvan kanssa. Rönkä esitti halventavan vihjauksen Koskenkorvasta vastauksena tämän kysymykseen.

Koskenkorva tiedusteli Röngältä, milloin Yle alkaa tehdä totuudenmukaista uutisointia ja hylkää kulttuurimarxismin.

Röngän vastaus oli käsittämätön:

– Milloin lopetat lapsiesi lyömisen? Höpöti höö sinun kanssasi. Opettele logiikan alkeita, Ylen uutistenlukija Rönkä vastasi näennäisen tuttavalliseen sävyyn.

Kulttuurimarxismilla tarkoitetaan ideologiaa, joka pyrkii tukemaan ja edistämään esimerkiksi vapaata maahanmuuttoa, sananvapauden rajoittamista, sukupuolen käsitteen merkityksen sotkemista ja hämärtämistä, feminismiä ja EU-federalismia.

Ylen käyttämä tutkija komppasi

Röngän epäasiallinen ja halventava kommentti on kerännyt Twitterissä useita kymmeniä tykkäyksiä. Tykkääjien joukossa on muiden muassa Ylen usein ohjelmissaan käyttämä politiikan tutkija Erkka Railo.

Koskenkorva teki maanantaina rikosilmoituksen Röngän kirjoittelusta.

– Tässä syntyy kuva, että Rönkä tuntee minut ja että hän leimaa minut lastenhakkaajaksi. Tosiasiassa me emme ole tavanneet eikä minulla ole omia lapsia.

– Oikeuteen mennään joka tapauksessa. Jos poliisi ei tätä tutki, vien jutun itse tuomioistuimeen asianomistajana, Koskenkorva sanoo.

Hänen kysymyksensä Röngälle oli kenties kärjistetty, mutta se ei ollut asiaton. Kansalaisten keskuudessa luottamus Yleen on romahtanut erilaisten kohujen ja muiden uskottavuutta nakertavien menettelyjen vuoksi.

Ylellä uskottavuusongelmia

Perussuomalainen-lehden ja Suomen Uutisten päätoimittaja Matias Turkkila nosti viikko sitten esille, kuinka Yle muun muassa säännöllisesti käyttää uutislähetyksissään puolueellisia asiantuntijoita mainitsematta näiden taustoja.

Ylen uutistoiminnan vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen joutui keväällä eroamaan tehtävästään osin Juha Sipilä-Terrafame -uutisoinnin jälkeen paisuneen uskottavuusongelman vuoksi.

Toistuvaa sekoilua somessa

Röngän Twitter-pimahdus ei suinkaan ollut ainoa lajissaan. Ylen toimittajat ovat viime aikoina esittäneet muitakin epäasiallisia, halventavia tai valheellisia kommentteja sosiaalisessa mediassa.

Kolme viikkoa sitten toimittaja Juhani Kenttämaa kutsui Facebook-päivityksessä kohtaamaansa mersukuskia ”ihmisjätteeksi”. Monet Kenttämaan Yle-kollegat kannustivat ja ”peukuttivat” kirjoitusta.

Ylessä esimiestehtävissä työskentelevä Kari Haakana kirjoitti viime vuonna Twitterissä Ilta-Sanomien päätoimittajaan Ulla Appelsiniin viittaavan alatyylisen tekstin, jossa Haakana kaipasi kameran välityksellä suoraa lähetystä Appelsinista ”suorituselimet näkyvissä”.

“Syö paskaa ja kuole pois”

Vuonna 2015 toimittaja Abdirahim ”Husu” Hussein taas kirjoitti yksityishenkilölle Facebook-viestin, jossa Hussein toivotti: Syö paskaa ja kuole pois!

Elokuussa 2017 Husu väitti Facebook-sivullaan, että kantasuomalaiset miehet olisivat puukottaneet kahta henkilöä Vantaalla näiden muslimitaustan vuoksi. Husun mukaan hän oli jopa keskustellut asiasta puhelimessa toisen ”uhrin ” äidin kanssa.

Poliisi joutui sittemmin oikomaan Husun väitteitä: asianomistajia tapauksessa oli vain yksi, eikä poliisi voinut vahvistaa, että kyseessä edes olisi ollut rasistinen teko.

Ylen kulut veronmaksajille: 0,5 miljardia joka vuosi

Yleisradio on suoraan eduskunnan alaisuudessa toimiva, valtion omistama osakeyhtiö. Yleisradion kulut ovat vuosittain noin 0,5 miljardia euroa, jotka katetaan kansalaisilta kerätyllä Yle-verolla.

Yleisradio onkin kummajainen osakeyhtiöiden joukossa: useimpien osakeyhtiöiden tarkoitus on tuottaa voittoa osakkeenomistajille.

Yle on laatinut toimitukselleen oman eettisen ohjeistuksen sekä sosiaalisen median ohjeistuksen. Niissä todetaan esimerkiksi:

Jokaisen ihmisarvoa on kunnioitettava. Vakaumusta tai muuta henkilön ominaisuutta ei pidä tuoda esiin asiaankuulumattomasti tai halventavasti. Mieti, miten toimintasi sosiaalisessa mediassa vaikuttaa uskottavuuteesi Ylen työntekijänä. Punnitse, miten ilmaiset mielipiteesi: kyseenalaistavatko ne sinun tai Ylen luotettavuuden muiden silmissä.

Yle-päällikkö: Työntekijöille rumaa kommentointia

Ylen tv- ja radiolähetysten päällikkö Marjo Ahonen sanoo, että hän tietää Matti Röngän Twitter-kirjoittelusta.

– En kommentoi yksittäisen (Ylen) henkilökunnan jäsenen toimia julkisuudessa. Yleisenä huomiona voin todeta, että näinä aikoina some-keskustelu saa kiivaita piirteitä. Myös Ylen työntekijät saavat usein osakseen kohtuutonta ja rumaa kommentointia.

Röngän kirjoitus näyttäisi olevan ristiriidassa Ylen eettisten ohjeiden sekä Ylen sosiaalisen median ohjeistuksen kanssa.

– Se on tulkintakysymys. Meillä on tosiaan some-ohjeet. Me käymme niitä läpi täällä talon sisällä ja keskustelemme aiheesta.

Millä tavalla Ylen some-ohjeiden noudattamista valvotaan? Entä millaisia seuraamuksia on, jos ohjeistusta rikotaan?

– Me käydään talon sisällä keskustelua, ja pohditaan jos huomataan puolin ja toisin, jos on jotain mihin tarttua. Näinä aikoina palauteryöppy (somessa) voi olla todella rumaa. Se tuo asiaan oman vaikeusasteen.

– Meidän työntekijät siis joutuvat usein somessa kohtaamaan rumaakin kommentointia. Tunnen sympatiaa heitä kohtaan, jotka esiintyvät omilla kasvoillaan.

Tarkoitatko, että Ylen toimittaja ei itse voi koskaan olla se osapuoli, joka on väärässä?

– En tarkoita. Ihmiset ovat erehtyväisiä ja tekevät virheitä, mutta me emme pui näitä asioita julkisesti emmekä käy kehityskeskusteluja julkisuudessa. Näin ei toimita muillakaan työpaikoilla, vaan tällaiset keskustelut käydään talon sisällä.

Ylen toiminta rahoitetaan verovaroilla. Eikö tämä puolla sitä, että toiminnan pitäisi olla läpinäkyvää ja että julkisuudessa tapahtuneita asioita myös voitaisiin käsitellä julkisesti?

– Hieman kyseenalaistaisin tuota näkemystä. Tällainen ei mielestäni kuulu julkiseen keskusteluun. Totta on kuitenkin se, että Ylen toiminta on rahoitettu verovaroilla.

Ronkainen: Myrkkyä Ylen julkisuuskuvalle

Perussuomalaisten kansanedustaja, Ylen hallintoneuvoston jäsen Jari Ronkainen on tietoinen Röngän kirjoittelusta. Hän on lähettänyt Ylen johdolle kyselyn tapauksen taustoista sekä laajemminkin Ylen henkilökunnan some-toiminnasta.

Viestin kopio lähetettiin myös Ylen hallituksen puheenjohtajalle. Ronkainen saikin vastauksen Ylen Marjo Ahoselta, jota on haastateltu myös tässä artikkelissa.

– Vastaus oli hieman ympäripyöreä. Siinä ainoastaan todettiin, kuinka Ylen toimittajia on ohjeistettu some-käyttäytymisestä. Vastasin sitten tähän viestiin, koska saamani vastaus herätti vain lisää kysymyksiä. Halusin vielä tietää, miten ohjeistuksen noudattamista valvotaan, ja mitkä ovat sanktiot noudattamatta jättämisestä.

Ronkainen katsoo, että viimeaikaiset somekohut ovat olleet ”myrkkyä Ylen julkisuuskuvalle”.

– Kyse on siitä, että Ylen toimittajien palkka tulee veronmaksajilta. Toiminnan pitäisi siksi olla uskottavaa, mutta ei sitä tällaisella toiminnalla uskottavaksi saada, Ronkainen toteaa ja esittää lopuksi oman ohjeensa:

– Jos ei ole mitään asiallista sanottavaa, niin voi myös jättää kommentoimatta. Näin toimin itsekin. Ei aina ole pakko saada viimeistä sanaa.

ILKKA JANHUNEN


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää