

KUVAKAAPPAUS/YLE
Ylen presidenttitentissä Stubbilta ja Haavistolta löysää maahanmuuttopuhetta, Urpilainen vaati globaalia vastuunkantoa – Halla-aho: ”Ihmisten vastaanottaminen ei ratkaise ongelmia”
Suomi on sulkenut kaikki rajanylityspisteet itärajalla vastauksena Venäjän viimeaikaiseen hybriditoimintaan, eikä rajavyöhykkeellä voi tällä hetkellä myöskään jättää turvapaikkahakemuksia. Ylen järjestämässä presidenttiehdokkaiden vaalikeskustelussa perussuomalaisten ehdokas Jussi Halla-aho huomautti, että Suomen ei olekaan syytä poistaa itseltään mitään työkaluja reagoidakseen Venäjän toimintaan. Europarlamentissa aikoinaan vaikuttanut Halla-aho myös moitti EU:n uutta maahanmuuttolakien uudistuspakettia, joka ei tarjoa riittäviä ratkaisuja.
Presidenttiehdokas Jussi Halla-ahon mukaan itärajan sulkeminen kaikelta liikenteeltä tarkoituksena estää turvapaikanhakijoiksi tekeytyvien tulijoiden saapuminen Suomeen on kuitenkin sangen raskas toimi vastauksena Venäjän hybriditoimintaan.
Halla-ahon mukaan Suomessa olisi syytä tarkistaa kansallista lainsäädäntöä sekä olemassa olevan lainsäädännön tulkintaa. Halla-aho katsoo, että itäraja voitaisiin muuten pitää auki, mutta turvapaikanhakua pitäisi kuitenkin voida tehokkaasti rajoittaa.
– Tällä hetkellä tulkinta kansainvälisistä laeista ja EU-laista on se, että edes tässä tilanteessa me emme voisi evätä maahanpääsyä turvapaikanhakijoilta ja kieltäytyä ottamasta vastaan turvapaikkahakemuksia. Kuitenkin samaan aikaan esimerkiksi Puola ja Viro – jotka ovat saman kansainvälisen lain piirissä – pystyvät toimimaan näin, Halla-aho sanoi eilen Ylen järjestämässä presidenttiehdokkaiden vaalikeskustelussa.
– Eivät nämä ihmiset kärsi mitään hätää Venäjällä, eivätkä he ole pakolaisia kansainvälisten sopimusten tarkoittamassa merkityksessä. He vain käyttävät turvapaikanhakua keinona päästä sisään maahan. Järjestelmää siis käytetään hyväksi, ja siihen olisi pystyttävä reagoimaan tilanteen edellyttämällä tavalla, eli pitäisi käännyttää tulijat takaisin rajalla.
Taakanjako EU-maiden välillä ei toimi
Euroopan unionissa hyväksyttiin äskettäin maahanmuuttolakien uudistuspaketti, jonka tarkoituksena on sekä ratkaista siirtolaisongelmaa että hillitä Eurooppaan kohdistuvaa kohdistuvaa siirtolaispainetta. Pyrkimyksenä on samalla nopeuttaa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden käännyttämistä.
EU-maahanmuuttopaketti sisältää mekanismin taakanjaosta EU-maiden välillä. Halla-aho kuitenkin huomautti, että taakanjako jäsenmaasta toiseen ei tosiasiassa toimi, koska Eurooppaan tulijat nirsoilevat siinä, mihin EU-maahan he haluavat mennä.
– Vaikka heidät sijoitettaisiin johonkin maahan, he poistuvat sieltä omatoimisesti heti kun voivat niihin maihin, jotka ovat heidän todellisia kohteitaan, kuten Saksa, Ruotsi ja myös Suomi. Tästä syystä mikään taakanjakomekanismi ei tule onnistumaan EU:ssa, Halla-aho sanoi, ja mainitsi keskeiseksi ongelmaksi sen, että kielteisten oleskelulupapäätöksen saaneiden poistaminen EU-alueelta on edelleen hankalaa.
Ylen presidenttitentissä kokoomuksen Alexander Stubb ja vihreiden Pekka Haavisto olivat selvästi eri linjoilla.
Haavisto alkoi puhua köyhyydestä ja ilmastonmuutoksesta ja sanoi näkevänsä EU:n toimet ”tehottomina”.
– Ihmiset jättävät kotinsa ihmisoikeusloukkauksien vuoksi, köyhyyden vuoksi tai ympäristön muutosten vuoksi. Välimeren yli tulijoiden joukossa on näitä ihmisiä, Haavisto moraalipauhasi.
Turvapaikkajärjestelmää käytetään väärin
Stubbin mukaan EU:n maahanmuuttopaketti on hyvä kokonaisuus muun muassa tasa-arvomekanismin vuoksi.
– Jos me olisimme italialaisia ja katsoisimme pakolaistulvaa, miten me reagoisimme siihen. Nyt on otettu askel oikeaan suuntaan, Stubb sanoi ja mainitsi olevansa samaa mieltä vihreiden Haaviston kanssa siitä, että kyse on ”juurisyistä”.
– Ei ihminen lähde kotimaastaan ”tosta vaan” vaan pakonomaisesti, jolloin meidän on puututtava juurisyihin. Afrikan väestömäärä kasvaa tällä vuosisdadalla neljään miljardiin, Stubb lausui.
Kd:n presidenttiehdokas Sari Essayah toi Halla-ahon jälkeen mukaan keskusteluun realismia. Essayah huomautti, että turvapaikkamekanismia ei ole luotu väyläksi paremman elintason hakemiseen maasta toiseen tai mantereelta toiseen.
– Ongelmana on nyt se, että turvapaikkamekanismin kautta haetaan parempaa elämää ja työpaikkoja, vaikka järjestelmää ei ole siihen luotu käytettäväksi, vaan niiden ihmisten hyväksi, jotka oikeasti pakenevat sotaa ja vainoa. Yleinen maahanmuuttokeskustelu nyt sekoitetaan turvapaikan hakemiseen, Essayah moitti Haavistoa ja Stubbia.
Suomella ei ole kykyä ratkaista Afrikan juurisyitä
Sdp:n presidenttiehdokas, EU:n Afrikka-komissaari Jutta Urpilainen pitää EU:n maahanmuuttopakettia ”historiallisena ratkaisuna”.
Urpilaisen mukaan EU:n sisällä pitää paitsi harjoittaa tulijoiden taakanjakoa, myös puuttua ”juurisyihin”, kuten parantaa elinolosuhteita Afrikassa.
– Haluaisin että kantaisimme enemmän vastuuta globaalista etelästä, erityisesti Afrikasta, missä on paljon nuoria ja alhainen elintaso, Urpilainen sanoi.
Halla-aho sanoi pitävänsä juurisyihin puuttumista populismina ja toi jälleen keskusteluun realismia.
– Juurisyiden mittaluokka on sellainen, että me emme niitä pysty ratkaisemaan. Afrikassa väkeä liikuttaa väestön kasvu, joka samalla ylläpitää köyhyyttä ja yhteiskuntien ongelmia.
– Jos Afrikan väkiluku kasvaa vuosittain 20 miljoonalla ja pelkästään miljoona tulijaa riittää saamaan Euroopan sekaisin poliittisesti, kaikki kyllä näkevät, että ihmisten vastaanottaminen ei ole ratkaisu ongelmaan. Sekään ei auta, että luotaisiin uusia laillisia tapoja saapua Eurooppaan, esimerkiksi töiden kautta, koska ei täällä ole sellaisia sisäänheittotyöaloja, jotka työllistäisivät ihmisiä, joilta puuttuvat täällä tarvittavat valmiudet, Halla-aho sanoi.
Kehitysapu ei ole valtion ydintehtävä
Halla-aho huomautti myös, että kansallisesti kehitysapumenoista leikkaaminen tässä taloustilanteessa on perusteltua, koska kyse ei ole valtion ydintoiminnasta, verrattuna esimerkiksi turvallisuusmenoihin, jotka ovat osa valtion keskeisiä tehtäviä.
– Jos jostain on leikattava, sitten on leikattava vähemmän tärkeistä menoista. Tämä ei kuitenkaan estä sitä, että rahaa voidaan käyttää kustannustehokkaammin. Ennen kaikkea me (perussuomalaiset) kannatamme sitä, että se raha, jota nyt käytetään tänne tulleiden sosiaaliturvamenoihin käytettäisiin siellä, missä suurin osa maailman pakolaisista joka tapauksessa jo on, eli pakolaisleireillä.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- kansallinen lainsäädäntö EU:n maahanmuuttopolitiikka juurisyyt hybridioperaatio itäraja valtion ydintehtävät pakolaisleirit vaalitentti turvapaikkajärjestelmä Presidentinvaalit Eurooppa Sari Essayah Afrikka Pekka Haavisto Alexander Stubb Suomi Sosiaaliturva Jutta Urpilainen Venäjä Jussi Halla-aho kehitysapu maahanmuutto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ristiriitainen vastaanotto – EU viimein sopuun pakolais- ja maahanmuuttopolitiikasta

Kevään EU-vaaleissa muhii jättiyllätys – maahanmuuttokriittisyys nousussa kautta Euroopan

Suomen Perustan toiminnanjohtaja: Turvapaikan myöntäminen turvapaikanhakijalle ei ole ihmisoikeus

Presidenttiehdokas Jussi Halla-aho: Vain hyvinvoiva Suomi voi olla kokoaan suurempi – ”Lähden siitä, että Suomi on suomalaisten turvapaikka pahassa maailmassa”

Presidenttiehdokas Halla-aho: Jos me Suomessa teemme kaiken samoin kuin Ruotsissa, myös lopputulos tulee olemaan samanlainen

”Vihervasemmiston poliittinen momentum on hukassa, Haaviston kiri lopussa, ehdokas väsähtänyt” – Luukkanen arvioi Stubbin ja Halla-ahon nousevan toiselle kierrokselle

Demarit pieksevät Ruotsissa itseään luokkatietoisuuden puutteesta – uuden puolueohjelman keskiössä ruotsidemokraattien pelko

Jimmie Åkesson valoi uskoa ruotsalaisiin: ”Maan suunta on kääntynyt”

Norjan Supo: Venäjältä tulleiden turvapaikanhakijoiden joukossa on ollut vakoilijoita
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Joka toinen somaliäiti Suomessa on yksinhuoltaja – onko yksinhuoltajuus oikeasti moniavioisuutta?
Ylen artikkeli vuodelta 2009 kertoi, että 46 prosenttia Suomessa asuvista somaliäideistä asui tuolloin yksin lastensa kanssa. Yhtenä selittävänä tekijänä jutussa pidettiin moniavioisuutta, sillä Suomessa voi kihlautua useamman henkilön kanssa.

Purra sai lapsen äidiltä tyrmistyttävän viestin – koulurauha oli jo valmiiksi mennyttä, kunnes opettaja esitti kummallisen pyynnön

Juontajamalli Sini Ariell vieraili eduskunnassa ja kertoi Australian woke-sekoilusta tavalla, joka sai jopa Juha Mäenpään hetkeksi hiljenemään (video)

Päivän pointti: Woke tuhoaa kaiken mihin se koskee, tällä kertaa Kallion ilmaisutaidon lukion oppilaiden mahdollisuudet itsensä ilmaisemiseen

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.
Uusimmat

Latvia irtautumassa Ottawan miinakieltosopimuksesta

Itäraja pysyy kiinni
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää