KUVAKAAPPAUS/YLE
Ylen presidenttitentissä Stubbilta ja Haavistolta löysää maahanmuuttopuhetta, Urpilainen vaati globaalia vastuunkantoa – Halla-aho: ”Ihmisten vastaanottaminen ei ratkaise ongelmia”
Suomi on sulkenut kaikki rajanylityspisteet itärajalla vastauksena Venäjän viimeaikaiseen hybriditoimintaan, eikä rajavyöhykkeellä voi tällä hetkellä myöskään jättää turvapaikkahakemuksia. Ylen järjestämässä presidenttiehdokkaiden vaalikeskustelussa perussuomalaisten ehdokas Jussi Halla-aho huomautti, että Suomen ei olekaan syytä poistaa itseltään mitään työkaluja reagoidakseen Venäjän toimintaan. Europarlamentissa aikoinaan vaikuttanut Halla-aho myös moitti EU:n uutta maahanmuuttolakien uudistuspakettia, joka ei tarjoa riittäviä ratkaisuja.
Presidenttiehdokas Jussi Halla-ahon mukaan itärajan sulkeminen kaikelta liikenteeltä tarkoituksena estää turvapaikanhakijoiksi tekeytyvien tulijoiden saapuminen Suomeen on kuitenkin sangen raskas toimi vastauksena Venäjän hybriditoimintaan.
Halla-ahon mukaan Suomessa olisi syytä tarkistaa kansallista lainsäädäntöä sekä olemassa olevan lainsäädännön tulkintaa. Halla-aho katsoo, että itäraja voitaisiin muuten pitää auki, mutta turvapaikanhakua pitäisi kuitenkin voida tehokkaasti rajoittaa.
– Tällä hetkellä tulkinta kansainvälisistä laeista ja EU-laista on se, että edes tässä tilanteessa me emme voisi evätä maahanpääsyä turvapaikanhakijoilta ja kieltäytyä ottamasta vastaan turvapaikkahakemuksia. Kuitenkin samaan aikaan esimerkiksi Puola ja Viro – jotka ovat saman kansainvälisen lain piirissä – pystyvät toimimaan näin, Halla-aho sanoi eilen Ylen järjestämässä presidenttiehdokkaiden vaalikeskustelussa.
– Eivät nämä ihmiset kärsi mitään hätää Venäjällä, eivätkä he ole pakolaisia kansainvälisten sopimusten tarkoittamassa merkityksessä. He vain käyttävät turvapaikanhakua keinona päästä sisään maahan. Järjestelmää siis käytetään hyväksi, ja siihen olisi pystyttävä reagoimaan tilanteen edellyttämällä tavalla, eli pitäisi käännyttää tulijat takaisin rajalla.
Taakanjako EU-maiden välillä ei toimi
Euroopan unionissa hyväksyttiin äskettäin maahanmuuttolakien uudistuspaketti, jonka tarkoituksena on sekä ratkaista siirtolaisongelmaa että hillitä Eurooppaan kohdistuvaa kohdistuvaa siirtolaispainetta. Pyrkimyksenä on samalla nopeuttaa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden käännyttämistä.
EU-maahanmuuttopaketti sisältää mekanismin taakanjaosta EU-maiden välillä. Halla-aho kuitenkin huomautti, että taakanjako jäsenmaasta toiseen ei tosiasiassa toimi, koska Eurooppaan tulijat nirsoilevat siinä, mihin EU-maahan he haluavat mennä.
– Vaikka heidät sijoitettaisiin johonkin maahan, he poistuvat sieltä omatoimisesti heti kun voivat niihin maihin, jotka ovat heidän todellisia kohteitaan, kuten Saksa, Ruotsi ja myös Suomi. Tästä syystä mikään taakanjakomekanismi ei tule onnistumaan EU:ssa, Halla-aho sanoi, ja mainitsi keskeiseksi ongelmaksi sen, että kielteisten oleskelulupapäätöksen saaneiden poistaminen EU-alueelta on edelleen hankalaa.
Ylen presidenttitentissä kokoomuksen Alexander Stubb ja vihreiden Pekka Haavisto olivat selvästi eri linjoilla.
Haavisto alkoi puhua köyhyydestä ja ilmastonmuutoksesta ja sanoi näkevänsä EU:n toimet ”tehottomina”.
– Ihmiset jättävät kotinsa ihmisoikeusloukkauksien vuoksi, köyhyyden vuoksi tai ympäristön muutosten vuoksi. Välimeren yli tulijoiden joukossa on näitä ihmisiä, Haavisto moraalipauhasi.
Turvapaikkajärjestelmää käytetään väärin
Stubbin mukaan EU:n maahanmuuttopaketti on hyvä kokonaisuus muun muassa tasa-arvomekanismin vuoksi.
– Jos me olisimme italialaisia ja katsoisimme pakolaistulvaa, miten me reagoisimme siihen. Nyt on otettu askel oikeaan suuntaan, Stubb sanoi ja mainitsi olevansa samaa mieltä vihreiden Haaviston kanssa siitä, että kyse on ”juurisyistä”.
– Ei ihminen lähde kotimaastaan ”tosta vaan” vaan pakonomaisesti, jolloin meidän on puututtava juurisyihin. Afrikan väestömäärä kasvaa tällä vuosisdadalla neljään miljardiin, Stubb lausui.
Kd:n presidenttiehdokas Sari Essayah toi Halla-ahon jälkeen mukaan keskusteluun realismia. Essayah huomautti, että turvapaikkamekanismia ei ole luotu väyläksi paremman elintason hakemiseen maasta toiseen tai mantereelta toiseen.
– Ongelmana on nyt se, että turvapaikkamekanismin kautta haetaan parempaa elämää ja työpaikkoja, vaikka järjestelmää ei ole siihen luotu käytettäväksi, vaan niiden ihmisten hyväksi, jotka oikeasti pakenevat sotaa ja vainoa. Yleinen maahanmuuttokeskustelu nyt sekoitetaan turvapaikan hakemiseen, Essayah moitti Haavistoa ja Stubbia.
Suomella ei ole kykyä ratkaista Afrikan juurisyitä
Sdp:n presidenttiehdokas, EU:n Afrikka-komissaari Jutta Urpilainen pitää EU:n maahanmuuttopakettia ”historiallisena ratkaisuna”.
Urpilaisen mukaan EU:n sisällä pitää paitsi harjoittaa tulijoiden taakanjakoa, myös puuttua ”juurisyihin”, kuten parantaa elinolosuhteita Afrikassa.
– Haluaisin että kantaisimme enemmän vastuuta globaalista etelästä, erityisesti Afrikasta, missä on paljon nuoria ja alhainen elintaso, Urpilainen sanoi.
Halla-aho sanoi pitävänsä juurisyihin puuttumista populismina ja toi jälleen keskusteluun realismia.
– Juurisyiden mittaluokka on sellainen, että me emme niitä pysty ratkaisemaan. Afrikassa väkeä liikuttaa väestön kasvu, joka samalla ylläpitää köyhyyttä ja yhteiskuntien ongelmia.
– Jos Afrikan väkiluku kasvaa vuosittain 20 miljoonalla ja pelkästään miljoona tulijaa riittää saamaan Euroopan sekaisin poliittisesti, kaikki kyllä näkevät, että ihmisten vastaanottaminen ei ole ratkaisu ongelmaan. Sekään ei auta, että luotaisiin uusia laillisia tapoja saapua Eurooppaan, esimerkiksi töiden kautta, koska ei täällä ole sellaisia sisäänheittotyöaloja, jotka työllistäisivät ihmisiä, joilta puuttuvat täällä tarvittavat valmiudet, Halla-aho sanoi.
Kehitysapu ei ole valtion ydintehtävä
Halla-aho huomautti myös, että kansallisesti kehitysapumenoista leikkaaminen tässä taloustilanteessa on perusteltua, koska kyse ei ole valtion ydintoiminnasta, verrattuna esimerkiksi turvallisuusmenoihin, jotka ovat osa valtion keskeisiä tehtäviä.
– Jos jostain on leikattava, sitten on leikattava vähemmän tärkeistä menoista. Tämä ei kuitenkaan estä sitä, että rahaa voidaan käyttää kustannustehokkaammin. Ennen kaikkea me (perussuomalaiset) kannatamme sitä, että se raha, jota nyt käytetään tänne tulleiden sosiaaliturvamenoihin käytettäisiin siellä, missä suurin osa maailman pakolaisista joka tapauksessa jo on, eli pakolaisleireillä.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- kansallinen lainsäädäntö EU:n maahanmuuttopolitiikka juurisyyt hybridioperaatio itäraja valtion ydintehtävät pakolaisleirit vaalitentti turvapaikkajärjestelmä Presidentinvaalit Eurooppa Sari Essayah Afrikka Pekka Haavisto Alexander Stubb Suomi Sosiaaliturva Jutta Urpilainen Venäjä Jussi Halla-aho kehitysapu maahanmuutto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Ristiriitainen vastaanotto – EU viimein sopuun pakolais- ja maahanmuuttopolitiikasta
Kevään EU-vaaleissa muhii jättiyllätys – maahanmuuttokriittisyys nousussa kautta Euroopan
Suomen Perustan toiminnanjohtaja: Turvapaikan myöntäminen turvapaikanhakijalle ei ole ihmisoikeus
Presidenttiehdokas Jussi Halla-aho: Vain hyvinvoiva Suomi voi olla kokoaan suurempi – ”Lähden siitä, että Suomi on suomalaisten turvapaikka pahassa maailmassa”
Presidenttiehdokas Halla-aho: Jos me Suomessa teemme kaiken samoin kuin Ruotsissa, myös lopputulos tulee olemaan samanlainen
”Vihervasemmiston poliittinen momentum on hukassa, Haaviston kiri lopussa, ehdokas väsähtänyt” – Luukkanen arvioi Stubbin ja Halla-ahon nousevan toiselle kierrokselle
Demarit pieksevät Ruotsissa itseään luokkatietoisuuden puutteesta – uuden puolueohjelman keskiössä ruotsidemokraattien pelko
Jimmie Åkesson valoi uskoa ruotsalaisiin: ”Maan suunta on kääntynyt”
Norjan Supo: Venäjältä tulleiden turvapaikanhakijoiden joukossa on ollut vakoilijoita
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää