LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Ylen poistovimman uhriksi joutuvat myös sen omat uutiset – Tynkkynen vaatii vastausta ministeriltä
Viime päivinä keskustelu Ylen ympärillä on käynyt kuumana. Keskustelu lähti liikkeelle, kun Yle vaati poistettavaksi nuorisopoliitikko Joakim Vigeliuksen julkaiseman videon tekijänoikeuksiin vedoten. Video sisälsi materiaalia Ylen Jälkiviisaat-ohjelmasta ja osoitti siinä esitettyjen näkemysten ristiriitaisuuden. Ylen poistovaatimuksia ihmetteli Twitter-päivityksessään myös perussuomalaisten kansanedustaja Sebastian Tynkkynen, joka lähestyy aihetta nyt uudesta näkökulmasta.
– Jos haluaa esittää Ylen ohjelmista kritiikkiä, ohjeistetaan linkkaamaan sisältöihin Yle Areenassa. Uutislähetysten kohdalla sisältöjen myöhempi kritisoiminen on tehty kuitenkin liki mahdottomaksi, sillä ne poistuvat saatavilta vain kuukauden katseluajan jälkeen. Ylen toiminnan kustantavat kansalaiset eivät siis voi mitenkään arvioida uutissisältöjen mielekkyyttä jälkeenpäin. Sisältöjen poistaminen tarjoaa myös otollisen alustan disinformaation leviämiselle, kun lähetyksien sisältöä ei pysty jälkikäteen varmistamaan, Sebastian Tynkkynen kritisoi.
Avoimuuden tulisi olla kaiken perusta
Julkisen sanan neuvosto on vuonna 2018 antamassaan lausumassa linjannut tiedotusvälineiden verkossa julkaisemien sisältöjen olevan historiaa, johon ei ilman erityisen painavia syitä pidä puuttua. Tynkkynen toteaakin, että Ylen uutislähetysten poistovimmalle on vaikea löytää hyväksyttävää syytä.
– Resurssipulaan ei näin merkittävän asian kohdalla voida vedota. Yleisradio syö toimintansa rahoittamiseksi yli puolen miljardin euron vuosibudjetin, jossa on vieläpä nousupainetta tuleville vuosille. Kun kyse on yhteiskunnallisesta toimijasta, tulisi avoimuuden olla kaiken perustana. Esimerkiksi eduskunnan asiakirjat ovat kansalaisten vapaasti luettavissa aina vuodesta 1907 alkaen. Yle sen sijaan pyyhkii historiaa ja tietoa kansalaisten saatavilta. Samaan aikaan se markkinoi Areenan sisältävän enemmän kuin ehdit katsoa, mutta tästä näkökulmasta slogan kuulostaa Yle-veroa maksaville lähinnä surkuhupaisalta.
Tynkkynen on jättänyt aiheesta eduskunnassa kirjallisen kysymyksen, jossa hän nostaa esille myös päättäjien roolin Yleä koskevissa epäkohdissa. Tynkkynen kysyy hallitukselta, pitääkö se Ylen toimintatapaa tässä asiassa hyväksyttävänä ja aikooko se ryhtyä toimiin asiaan puuttumiseksi.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- poistaminen toimintatavat julkinen palvelu Joakim Vigelius historia Yleisradio uutiset Kritiikki Sebastian Tynkkynen
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Hallintoneuvoston PS-edustajat: Yle osoittaa puolueellisuutensa vaatiessaan laajalle levinneen videon poistamista – ”Jäi kiinni housut nilkoissa eivätkä selittelyt enää auta”
Ex-toimittajan mielestä Yleisradiossa ei ole agendajournalismia – Leena Meri moittii Yleä yksipuolisista sisällöistä: ”Puututaan enimmäkseen tietyntyyppisiin asioihin”
Yle kysyi mitä laittomasti maassa oleville pitäisi tehdä: Kutsui vihreät ja demarit A-studioon hymistelemään – jätti opposition ulkopuolelle
Yleisradiolle ei riitä 1,5 miljoonaa euroa päivässä: Yle-veroon vihjaillaan korotuksia – budjetti paisuu ja johdon palkkiot paukkuvat
“Virikkeellinen viihde” Yle-laista pois – Tynkkynen vaatii Ylen paisumiselle rajoja lakimuutoksella
Mäenpää: Ylenkin toimintaa pitää tarkastella kriittisesti
Viikon suosituimmat
Kirjailija Jarkko Tontti: Punavihreä kupla on puhkeamassa – ”Eliitille koittanut viimeinen hetki havahtua, että he ovat irtautuneet suomalaisesta elämästä”
Punavihreä kupla on suomalaisessa poliittisessa keskustelussa tunnettu käsite, jolla kuvataan sananmukaisesti kuplautunutta, vasemmistoa myötäilevää yhteisöä. Punavihreään hegemoniaan on tähän saakka keskeisesti kuulunut yhteiskunnallisen eliitin ja sitä myötäilevän median voimakas vieraantuminen tavallisesta kansasta, sen huolenaiheista ja toiveista. Juristitaustainen kirjailija Jarkko Tontti esittää nyt konkreettisin perusteluin, miten ajat ovat muuttuneet ja punavihreä arvomaailma törmännyt seinään.
Ilmastonmuutos ei sytyttänyt Los Angelesin maastopaloja – epäiltyjä tuhopolttajia otettu kiinni
Ilmastonmuutos on saattanut pahentaa Kalifornian kuivuutta ja voimistaa tuulia, mutta maastopalot johtuvat ihmisten toiminnasta. Useita epäiltyjä tuhopolttajia on jo otettu kiinni. Kuvernööri Newson on kutsunut kansalliskaartin apuun estämään palaneiden kotien ryöstelyä.
Mikä meni pieleen journalismissa? – Näkökulmia median alennustilan aiheuttajista
2020-luvulla journalismi on kriisissä. Toimittajien ja mediayleisön suhde on jännittynyt, ja samalla uudet ailahtelevat ansaintamallit kasaavat painetta toimituksille. Mediamaailmaa läheltä seuraavat vaikuttajat tarkastelevat syitä siihen, miksi journalismi on ajautunut alennustilaan.
Vanhemmat ottavat jo juristin mukaan lapsensa opettajatapaamisiin – opettajilta kuppi nurin
Opettajien työelämä Ruotsissa ei ole välttämättä ollut ruusuilla tanssimista tähänkään asti. Uusin vitsaus ovat juristit, joita vanhemmat raahaavat mukaan pikkupiltin opettajatapaamisiin. Näin tapahtuu sekä hyvinvoivissa yksityiskouluissa että ongelmalähiöiden kunnallisissa oppilaitoksissa. Kuppi meni nurin jo opetusministeriltäkin.
Antikainen: Scholzin päätös jättää Ukraina ilman apua on häpeällinen – Tuppurainen siunasi Suomen demarien tuen Berliinissä
Saksan liittokansleri Olaf Scholz (SPD) päätti estää noin kolmen miljardin euron arvoisen tukipaketin Ukrainalle. Tukipaketti olisi sisältänyt kriittisiä puolustusjärjestelmiä, kuten IRIS-T-ilmatorjuntajärjestelmiä ja Patriot-ilmatorjuntaohjuksia, joita Ukraina on pyytänyt suojellakseen kansalaisiaan Venäjän aggressioilta. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen pitää päätöstä käsittämättömänä ja vastuuttomana.
Somaleista puolet työttöminä ja lopuilla usein toimeentulovaikeuksia Ruotsissa – maan työikäisistä enemmistö ulkomaalaistaustaisia jo vuonna 2033
Yli puolet Ruotsin työikäisestä väestöstä on ulkomaalaistaustaisia vuonna 2033. Heistä useimpien tausta on Euroopan ulkopuolella. Kohti mielenkiintoisia aikoja ollaan menossa ja äänestämisessä saattaa piillä demokratian muutoksen avain. Göteborgs-Posten on haastatellut somalivaikuttajaa.
DEI-ideologia ei varjellut Kaliforniaa maastopaloilta – viranomaisille kovaa kritiikkiä
Yksi kritiikin kohde Los Angelesin alueen maastopaloihin liittyen on se, että monien mielestä poliitikkojen ja pelastuslaitoksen johdon olisi pitänyt ideologisen yhdenvertaisuuspuuhastelun sijasta keskittyä perusasioihin, kuten varmistamaan palopostien toimivuus ja sammutusveden saatavuus. Los Angelesin pelastuslaitoksella on viime vuosina panostettu vahvasti DEI-ideologian edistämiseen.
Mielipiteenvapaus somessa kuohuttaa saksalaisia – viestipalvelu X:stä alkoi joukkopako, kun Musk kehotti saksalaisia äänestämään AfD:tä
Amerikkalaisen teknomiljardöörin Elon Muskin ja Vaihtoehto Saksalle -puolueen (AfD) puheenjohtajan Alice Weidelin torstai-iltana X-viestipalvelukanavalla käymä keskustelu Saksan politiikasta ja Mars-lennoista räjäytti käyntiin myrskyisän keskustelun vaalivaikuttamisesta ja mielipiteenvapaudesta sosiaalisessa mediassa. Monet ammattiliitot ja Saksan korkein oikeus ovat ilmoittaneet jättävänsä X:n.
Kiinalaiset troolarit imuroivat kalat maailman meristä – pian tyhjän saa pyytämättäkin
Kun Kiinan omat merialueet oli kalastettu tyhjäksi, kommunistivaltio pystytti maailman suurimman kalastuslaivaston ja lähetti sen imuroimaan maailman merille. Valtavat uivat tehtaat tuhoavat kalakantoja kiihtyvällä vauhdilla. 3,3 miljardia ihmistä saa maailmassa huomattavan osan ravintoaan kalasta, mutta ennen pitkää yhä useammalle jää nälkä.
Hybridiosaamiskeskuksen johtaja Jukka Savolainen: Suomalaiset oikeusoppineet politikoivat asiantuntijaroolissa – ”Vastauksiin yhdistyy omia toiveita siitä, kuinka asioiden pitäisi olla”
Hybridiosaamiskeskuksen verkostojohtaja Jukka Savolainen arvostelee suomalaisia oikeustieteilijöitä sortumisesta politikointiin. Asetelma oli nähtävissä etenkin viime kesänä eduskunnan säätämästä rajaturvallisuuslaista käydyn julkisen keskustelun yhteydessä. Eduskunta sääti lain, vaikka eräät kansainvälisen oikeuden professorit katsoivat että lain soveltaminen rikkoisi kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 3/2024
Lue lisää
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää