Ylen tuoreen puoluekannatusgallupin lukujen perusteella tehdyt eurovaalitulosennusteet herättävät kysymyksiä. Timo Soini (ps.) oudoksui perussuomalaisten puoluetoimistolla järjestetyssä lehdistötilaisuudessa tavanomaisesta poikkeavaa laskentamenetelmää.

Yle kirjoitti: ”Taloustutkimuksen Yle Uutisille tekemän kannatusarvion mukaan kokoomusta kannattaa 22,7 prosenttia suomalaisista. Toiseksi suosituin puolue on keskusta 17,6 prosentin kannatuksella ja kolmantena perussuomalaiset, jonka kannatus on 17,1 prosenttia. Kyselyn perusteella tehdyn laskelman mukaan kokoomus on saamassa parlamenttiin neljä paikkaa eli yhden enemmän kuin viime vaaleissa. Paikkamäärää ei ole siis johdettu suoraan kyselyn kannatusluvuista, vaan Taloustutkimus on tehnyt siitä erillisen laskelman. Keskustan paikkamäärä olisi kolme ja perussuomalaisten ja SDP:n kaksi.”

Soini purki osiin paikkamäärien takana vaikuttavaa vaalimatematiikkaa. Hän laski, että vaalien paikkajaossa kokoomuksen neljäs paikka tulee vertausluvulla 5,675. Perussuomalaisten vertausluku on suurempi, 5,7.

– Raakojen lukujen mukaan perussuomalaisten pitäisi tulla kolmas paikka ennen kokoomuksen neljättä paikkaa. Jos itse laskette niin Kokoomuksen kannatus 22,7 prosenttia jaettuna neljällä on 5,675 ja 17,1 jaettuna kolmella on 5,7. Lukion ekaluokkalainenkin osaa tämän vaalilaskun laskea, Soini kommentoi.

RKP:n 4,3 kannatuslukema riittäisi laskentamallin mukaan yhteen paikkaan ja vihreät olisivat Taloustutkimuksen laskentamallin mukaan 10 prosentin kannatuksellaan (vertausluku 10/2 = 5) lähempänä kahta paikkaa kuin perussuomalaiset kolmea.

Perussuomalaisen lehden toimitus pyysi Ylen jutun tehneeltä toimittaja Terhi Uusivaaralta tarkempaa laskelmaa, mutta hän pyysi kääntymään Taloustutkimuksen puoleen. Taloustutkimukselta saatujen alustavien tietojen mukaan perussuomalaisille kahta paikkaa ennustava laskelma ei perustu lainkaan Ylen kannatusarvion prosentuaalisiin kannatuslukuihin, vaan varmojen ja melko varmojen äänestäjien absoluuttisiin määriin.

On huomionarvoista, että Ylen uutisessa tuodaan julki samassa yhteydessä kannatusluvut ja paikkajako, mutta jätetään mainitsematta ne luvut, joihin paikkajakolaskelma perustuu. Ylen uutisen paikkajakomalli perustunee oletukseen, että suuruusluokaltaan noin 25 prosenttia perussuomalaisia äänestävistä jäisi äänestyspäivänä kotiin samalla kun muiden puolueiden kannattajat äänestäisivät normaalisti. Tällaisen oletuksen teko vain kolme päivää ennen vaaleja on melko rohkeaa.