Ylen koulukone herätti tulikuuman keskustelun koulujen tilasta – Opetushallitus vaatii muiden ohella sensuroimaan kiusalliset tiedot, mutta mikä olikaan viraston pääjohtajan tausta?
Ylen koulukone käynnisti kauan kaivatun keskustelun koulujen tilasta. Opetushallitus, opetusministeri ja monet muut tahot haluaisivat salata tiedot maahanmuuttajaoppilaiden määristä eri kouluissa. Tilastotietojen julkaisemista pidetään vastuuttomana ja leimaavana. “Koulushoppailusta” on kohta tulossa rasismin synonyymi, ainakin jos vasemmistolta saa asiasta päättää.
Ylen torstaina julkistama “koulukone” on herättänyt vilkasta keskustelua sosiaalisessa mediassa. Ylen hakukoneesta näkee kaikkien Suomen peruskoulujen päättötodistuksen keskiarvon, oppilaaksiottoalueen palkkatulojen mediaanin, korkeakoulutettujen osuuden, työllisyysasteen ja S2-oppilaiden määrän.
Eniten kohua on herättänyt se, että Yle julkaisi S2-oppilaiden osuuden koulujen oppilaista. S2-oppilas tarkoittaa maahanmuuttajataustaista koululaista, joka opiskelee suomea toisena kielenään.
Ja aikamoinen äläkkähän siitä nousi.
Tutkimuslaitos ETLAn johtaja Hanna Virtasen mielestä tietojen julkaiseminen on “ihan järkyttävän vastuutonta toimintaa”, joka kannustaa “koulushoppailuun”. Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen pitää Ylen koulukonetta “peruskoulujen leimaamisena”, joka “kostautuu alueiden lapsille”. Hän pyytää Yleä harkitsemaan, onko hakukone eettisesti kestävä. Vanhempainliitto yhtyy lapsiasiamies Pekkarisen vetoomukseen.
Nasima Razmyar: “Räikeän toiseuttavaa ja väärin”
Helsingin kasvatuksesta ja koulutuksesta vastaava apulaispormestari Nasima Razmyar syyttää Yleä ennakkoluulojen lietsomisesta.
– Ylen julkaisema koulukone, jolla koulushoppailuun kannustetaan, on todella mauton tapa käsitellä yhteiskunnan eriarvoisuutta. Lasten arvottaminen tällä tavoin on räikeän toiseuttavaa ja väärin, Razmyar twiittaa.
Perussuomalaisten kansanedustaja ja Helsingin kaupunginvaltuutettu Mari Rantanen vastaa apulaispormestari Razmyarille.
– Jos monikulttuurisuutta yleisesti pidetään rikkautena, eikö tuon koulukoneen pitäisi nimenomaan kannustaa vanhempiaan laittamaan lapsensa niihin kouluihin, joissa vieraskielisiä on eniten?
Jos monikulttuurisuutta yleisesti pidettään rikkautena, eikö tuon koulukoneen pitäisi nimenomaan kannustaa vanhempiaan laittamaan lapsensa niihin kouluihin, jossa vieraskielisiä on eniten?
— Mari Rantanen (@MariPSRantanen) February 17, 2023
– Apulaispormestari ei taida luottaa helsinkiläisten vanhempien arvostelukykyyn, kuittaa puolestaan Jussi Halla-aho.
Opetushallitus yritti estää tietojen julkaisun – eikä ihme
Suomen Uutiset kertoi eilen, että Opetushallitus oli yrittänyt estää Yleä julkaisemasta tietoja, jotka paljastavat maahanmuuttajien määrän kouluissa. Arvosanatiedot ja S2-oppilaiden lukumäärätiedot ovat kuitenkin julkisia tietoja, jotka Opetushallituksen on ollut julkisuuslain nojalla pakko luovuttaa Ylelle.
– Jos joku ihmettelee miksi Opetushallitus halusi salata vasemmistohallitukselle kiusallisia tietoja kouluista, ei tarvitse etsiä syytä kovin kaukaa. Lukekaahan uuden pääjohtajan CV, kirjoittaa perussuomalaisten kansanedustaja Jani Mäkelä.
Jos joku ihmettelee miksi @Opetushallitus halusi salata vasemmistohallitukselle kiusallisia tietoja kouluista, ei tarvitse etsiä syytä kovin kaukaa. Lukekaahan uuden pääjohtajan CV. https://t.co/Ms4InVT8wp
— Jani Mäkelä (@JaniMakelaFi) February 18, 2023
Pääministeri Sanna Marinin hallitus nimitti kesällä 2021 Opetushallituksen pääjohtajaksi filosofian tohtori Minna Kelhän. Kelhän viisivuotiskausi päättyy vuonna 2026. Ennen nimitystään pääjohtajaksi Kelhä työskenteli opetusministerin valtiosihteerinä Jussi Saramon ja Li Anderssonin alaisena.
Sitä ennen Kelhä on työskennellyt Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän pääsihteerinä 2016 – 2019 ja eduskuntasihteerinä 2015 – 2016, kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäen erityisavustajana 2011 – 2014 ja kansanedustaja Paavo Arhinmäen avustajana 2009 – 2011.
Opetusministeri: “Koulukone leimaa vieraskielisiä oppilaita”
Opetusministeri Li Andersson on sitä mieltä, että tietojen julkaiseminen lisää segregaatiota ja eriarvoisuutta ja “leimaa vieraskielisiä oppilaita”. Hänen mielestään peruskouluista ei pitäisi tehdä “julkisia rankinglistoja perustuen S2-oppilaiden määrään”.
Tietojärjestelmien väitöskirjatutkija Osku Torro ihmettelee opetusministerin halua pimittää tietoa.
– Aika erikoista, että tiedon pimittäminen olisi oikea tapa puuttua segregaatioon. Kansalaisilla on oikeus saada tietoa peruspalveluista, kuten koulutuksesta. Esimerkiksi kuntalaki velvoittaa kunnat antamaan riittävästi tietoa kunnan järjestämistä palveluista, Torro kirjoittaa.
– Ei tämä kone kerro mitään kunnan järjestämistä palveluista. Ei opetuksen laadusta, kouluviihtyvyydestä tai kiusaamisen yleisyydestä, Li Andersson vastaa.
Pitäisikö tietoa julkaista enemmän? Vai salailla?
Itse asiassa vaikuttaa siltä, että opetusministerin mielestä S2-oppilaiden osuus kertoo liikaakin opetuksen laadusta, kouluviihtyvyydestä ja kiusaamisen yleisyydestä. Ja juuri siksi opetusministeri Andersson haluaisi salata kyseisen tiedon.
Ehkäpä Ylen koulukonetta pitäisi pikemminkin laajentaa niin, että siihen sisältyisivät tilastot koulukiusaamisesta ja kouluväkivallasta ja opettajien työhyvinvointikyselyiden tulokset. Kouluranking, jota opetusministeri Andersson yrittää niin kovasti kieltää saattaa olla pitkälti sama kuin opettajien ja oppilaiden pahoinvointiranking.
Koneen avulla voi valita myös monikulttuurisen koulun
Perussuomalaisten Sastamalan kaupunginvaltuutettu ja kansanedustajaehdokas Miko Bergbom huomauttaa, että opetusministeri Andersson itse kannattaa politiikkaa, joka lisää S2-oppilaiden määrää Suomen kouluissa. Bergbom ehdottaa, että monikulttuurisuutta arvostavat vanhemmat käyttäisivät Ylen koulukonetta löytääkseen lapsilleen mahdollisimman monimuotoisen koulun.
– Meille on vuosia kerrottu, että monikulttuurisuus on rikkaus. Tuon kätevän listauksen avulla vanhemmat voivat ”koulushoppailla” lapsensa sisään näihin huippuyksiköihin.
Tilastotieto on neutraalia
Ylen koulukone sisältää puhdasta tilastotietoa, jota kukin voi hyödyntää haluamallaan tavalla. Vastaavat tiedot hyvistä ja huonoista kouluista ja maahanmuuttajien määristä ovat aiemminkin olleet vanhempien päätöksenteon taustalla heidän valitessaan lastensa koulua.
Nyt kun Yle on julkaissut nämä tiedot kootusti ja virallisesti, ne pakottavat päättäjät etsimään ratkaisuja koulujen ongelmiin. Helsingin päättäjien ensimmäinen paniikkiratkaisu näyttää olevan “koulushoppailun” estäminen lopettamalla painotetut musiikki-, kieli- ja taideluokat.
Vapaan kouluvalinnan rajoittaminen on kuitenkin väärä tie. Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra korostaa, että maineeltaan hyvän ja rauhallisen koulun valitseminen omalle lapselle on täysin normaalia ja hyväksyttävää.
Maineeltaan hyvän ja rauhallisen koulun valitseminen omalle lapselle on täysin normaalia ja hyväksyttävää.
”Silloin koulujen maahanmuuttajien osuuksia piti kaivaa Vauva-lehden keskusteluista tai Hommafoorumilta. Nykyään ne on kerrottu jo Hesarissakin.” #persut #PS2023 pic.twitter.com/iHjAnsM9zV
— Riikka Purra (@ir_rkp) February 16, 2023
Eduskunnan sivistysvaliokunnan jäsen, kansanedustaja Ari Koponen (ps.) kirjoittaa koulukoneeseen viitaten:
– Suomessa motivoituneiden oppilaiden perusoikeutta laadukkaaseen opetukseen ja turvalliseen oppimisympäristöön on poljettu jo pitkään.Kuunnelkaa koulujen arkea pyörittäviä opettajia ja herätkää ideologisesta päiväunesta.Totuus ei ole aina vaaleanpunainen hattarapilvi.
Suomessa motivoituneiden oppilaiden perusoikeutta laadukkaaseen opetukseen ja turvalliseen oppimisympäristöön on poljettu jo pitkään.Kuunnelkaa koulujen arkea pyörittäviä opettajia ja herätkää ideologisesta päiväunesta.Totuus ei ole aina vaaleanpunainen hattarapilvi #koulukone
— Ari Koponen (@AriKoponenPS) February 18, 2023
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Minna Kelhä toiseuttaminen Vanhempainliitto Elina Pekkarinen Hanna Virtanen suomi toisena kielenä S2-oppilaat koulukone Etla koulushoppailu Miko Bergbom alueellinen eriarvoisuus koulut Eriarvoisuus Peruskoulu lapsiasiavaltuutettu opetushallitus Nasima Razmyar Riikka Purra Sanna Marin Jussi Saramo Mari Rantanen Jani Mäkelä Li Andersson Yle Julkisuuslaki Paavo Arhinmäki Jussi Halla-aho maahanmuutto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
PS ei uhraisi painotettuja luokkia maahanmuuton alttarille – Mari Rantanen: “Kannatamme sitä, että lapset voivat toteuttaa itseään ja edistää lahjakkuuksiaan asuinalueesta riippumatta”
Jiri Keronen: Tämän takia Nasima Razmyar ja Li Andersson ovat niin suuttuneita koulukoneen tietojen julkaisemisesta
Mari Rantanen kysyy hallitukselta koulukoneesta: Kuka yritti sensuroida koulukohtaisten tietojen julkaisemisen?
Li Andersson haluaa hiljentää keskustelua maahanmuuton vaikutuksesta kouluihin – Purra: ”Lapsilleen parasta haluavat vanhemmat miettivät myös näitä asioita”
Keskustelu suomalaisten koulujen ongelmista paisuu, samaan aikaan vanhat puolueet vaativat Suomeen kymmeniä tuhansia maahanmuuttajia lisää joka vuosi – Purra: ”On uskallettava puhaltaa peli poikki”
Harvinaisen tympeää: PS-ehdokas Teija Makkonen kutsuttiin puhumaan, opettajayleisöstä alkoi mölinä – ”Buu”, ”Eiii” ja ”Noloo”
Nasima Razmyar paniikissa – Tuleeko seuraavaksi päiväkotikone?
Purra MTV:n puheenjohtajatentissä: Koulushoppailu ei ole ongelma vaan seuraus ongelmasta – opetusministeri alkoi huutaa päälle
Saksalaiskoulu: 40 ekaluokkalaista jää luokalle huonon saksan kielen taidon takia
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.