Artikkeli kuva

Ylen koulukone herätti tulikuuman keskustelun koulujen tilasta – Opetushallitus vaatii muiden ohella sensuroimaan kiusalliset tiedot, mutta mikä olikaan viraston pääjohtajan tausta?

18.02.2023 |19:37

Ylen koulukone käynnisti kauan kaivatun keskustelun koulujen tilasta. Opetushallitus, opetusministeri ja monet muut tahot haluaisivat salata tiedot maahanmuuttajaoppilaiden määristä eri kouluissa. Tilastotietojen julkaisemista pidetään vastuuttomana ja leimaavana. “Koulushoppailusta” on kohta tulossa rasismin synonyymi, ainakin jos vasemmistolta saa asiasta päättää.

Ylen torstaina julkistama “koulukone” on herättänyt vilkasta keskustelua sosiaalisessa mediassa. Ylen hakukoneesta näkee kaikkien Suomen peruskoulujen päättötodistuksen keskiarvon, oppilaaksiottoalueen palkkatulojen mediaanin, korkeakoulutettujen osuuden, työllisyysasteen ja S2-oppilaiden määrän.

Eniten kohua on herättänyt se, että Yle julkaisi S2-oppilaiden osuuden koulujen oppilaista. S2-oppilas tarkoittaa maahanmuuttajataustaista koululaista, joka opiskelee suomea toisena kielenään.

Ja aikamoinen äläkkähän siitä nousi.

Tutkimuslaitos ETLAn johtaja Hanna Virtasen mielestä tietojen julkaiseminen on “ihan järkyttävän vastuutonta toimintaa”, joka kannustaa “koulushoppailuun”. Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen pitää Ylen koulukonetta “peruskoulujen leimaamisena”, joka “kostautuu alueiden lapsille”. Hän pyytää Yleä harkitsemaan, onko hakukone eettisesti kestävä. Vanhempainliitto yhtyy lapsiasiamies Pekkarisen vetoomukseen.

Nasima Razmyar: “Räikeän toiseuttavaa ja väärin”

Helsingin kasvatuksesta ja koulutuksesta vastaava apulaispormestari Nasima Razmyar syyttää Yleä ennakkoluulojen lietsomisesta.

– Ylen julkaisema koulukone, jolla koulushoppailuun kannustetaan, on todella mauton tapa käsitellä yhteiskunnan eriarvoisuutta. Lasten arvottaminen tällä tavoin on räikeän toiseuttavaa ja väärin, Razmyar twiittaa.

Perussuomalaisten kansanedustaja ja Helsingin kaupunginvaltuutettu Mari Rantanen vastaa apulaispormestari Razmyarille.

– Jos monikulttuurisuutta yleisesti pidetään rikkautena, eikö tuon koulukoneen pitäisi nimenomaan kannustaa vanhempiaan laittamaan lapsensa niihin kouluihin, joissa vieraskielisiä on eniten?

– Apulaispormestari ei taida luottaa helsinkiläisten vanhempien arvostelukykyyn, kuittaa puolestaan Jussi Halla-aho.

Opetushallitus yritti estää tietojen julkaisun – eikä ihme

Suomen Uutiset kertoi eilen, että Opetushallitus oli yrittänyt estää Yleä julkaisemasta tietoja, jotka paljastavat maahanmuuttajien määrän kouluissa. Arvosanatiedot ja S2-oppilaiden lukumäärätiedot ovat kuitenkin julkisia tietoja, jotka Opetushallituksen on ollut julkisuuslain nojalla pakko luovuttaa Ylelle.

– Jos joku ihmettelee miksi Opetushallitus halusi salata vasemmistohallitukselle kiusallisia tietoja kouluista, ei tarvitse etsiä syytä kovin kaukaa. Lukekaahan uuden pääjohtajan CV, kirjoittaa perussuomalaisten kansanedustaja Jani Mäkelä.

Pääministeri Sanna Marinin hallitus nimitti kesällä 2021 Opetushallituksen pääjohtajaksi filosofian tohtori Minna Kelhän. Kelhän viisivuotiskausi päättyy vuonna 2026. Ennen nimitystään pääjohtajaksi Kelhä työskenteli opetusministerin valtiosihteerinä Jussi Saramon ja Li Anderssonin alaisena.

Sitä ennen Kelhä on työskennellyt Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän pääsihteerinä 2016 – 2019 ja eduskuntasihteerinä 2015 – 2016, kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäen erityisavustajana 2011 – 2014 ja kansanedustaja Paavo Arhinmäen avustajana 2009 – 2011.

Opetusministeri: “Koulukone leimaa vieraskielisiä oppilaita”

Opetusministeri Li Andersson on sitä mieltä, että tietojen julkaiseminen lisää segregaatiota ja eriarvoisuutta ja “leimaa vieraskielisiä oppilaita”. Hänen mielestään peruskouluista ei pitäisi tehdä “julkisia rankinglistoja perustuen S2-oppilaiden määrään”.

Tietojärjestelmien väitöskirjatutkija Osku Torro ihmettelee opetusministerin halua pimittää tietoa.

– Aika erikoista, että tiedon pimittäminen olisi oikea tapa puuttua segregaatioon. Kansalaisilla on oikeus saada tietoa peruspalveluista, kuten koulutuksesta. Esimerkiksi kuntalaki velvoittaa kunnat antamaan riittävästi tietoa kunnan järjestämistä palveluista, Torro kirjoittaa.

– Ei tämä kone kerro mitään kunnan järjestämistä palveluista. Ei opetuksen laadusta, kouluviihtyvyydestä tai kiusaamisen yleisyydestä, Li Andersson vastaa.

Pitäisikö tietoa julkaista enemmän? Vai salailla?

Itse asiassa vaikuttaa siltä, että opetusministerin mielestä S2-oppilaiden osuus kertoo liikaakin opetuksen laadusta, kouluviihtyvyydestä ja kiusaamisen yleisyydestä. Ja juuri siksi opetusministeri Andersson haluaisi salata kyseisen tiedon.

Ehkäpä Ylen koulukonetta pitäisi pikemminkin laajentaa niin, että siihen sisältyisivät tilastot koulukiusaamisesta ja kouluväkivallasta ja opettajien työhyvinvointikyselyiden tulokset. Kouluranking, jota opetusministeri Andersson yrittää niin kovasti kieltää saattaa olla pitkälti sama kuin opettajien ja oppilaiden pahoinvointiranking.

Koneen avulla voi valita myös monikulttuurisen koulun

Perussuomalaisten Sastamalan kaupunginvaltuutettu ja kansanedustajaehdokas Miko Bergbom huomauttaa, että opetusministeri Andersson itse kannattaa politiikkaa, joka lisää S2-oppilaiden määrää Suomen kouluissa. Bergbom ehdottaa, että monikulttuurisuutta arvostavat vanhemmat käyttäisivät Ylen koulukonetta löytääkseen lapsilleen mahdollisimman monimuotoisen koulun.

– Meille on vuosia kerrottu, että monikulttuurisuus on rikkaus. Tuon kätevän listauksen avulla vanhemmat voivat ”koulushoppailla” lapsensa sisään näihin huippuyksiköihin.

Tilastotieto on neutraalia

Ylen koulukone sisältää puhdasta tilastotietoa, jota kukin voi hyödyntää haluamallaan tavalla. Vastaavat tiedot hyvistä ja huonoista kouluista ja maahanmuuttajien määristä ovat aiemminkin olleet vanhempien päätöksenteon taustalla heidän valitessaan lastensa koulua.

Nyt kun Yle on julkaissut nämä tiedot kootusti ja virallisesti, ne pakottavat päättäjät etsimään ratkaisuja koulujen ongelmiin. Helsingin päättäjien ensimmäinen paniikkiratkaisu näyttää olevan “koulushoppailun” estäminen lopettamalla painotetut musiikki-, kieli- ja taideluokat.

Vapaan kouluvalinnan rajoittaminen on kuitenkin väärä tie. Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra korostaa, että maineeltaan hyvän ja rauhallisen koulun valitseminen omalle lapselle on täysin normaalia ja hyväksyttävää.

Eduskunnan sivistysvaliokunnan jäsen, kansanedustaja Ari Koponen (ps.) kirjoittaa koulukoneeseen viitaten:

– Suomessa motivoituneiden oppilaiden perusoikeutta laadukkaaseen opetukseen ja turvalliseen oppimisympäristöön on poljettu jo pitkään.Kuunnelkaa koulujen arkea pyörittäviä opettajia ja herätkää ideologisesta päiväunesta.Totuus ei ole aina vaaleanpunainen hattarapilvi.

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

2.
Suomen uutiset logo

Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”

19.11.2024 |16:28
5.
Suomen uutiset logo

Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan

17.11.2024 |22:27
6.
Suomen uutiset logo

Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle

21.11.2024 |20:08
7.
Suomen uutiset logo

Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan

20.11.2024 |12:31
8.
Suomen uutiset logo

Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”

22.11.2024 |15:09

Uusimmat

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää