MATTI MATIKAINEN
Ylen hallintoneuvoston perussuomalainen jäsen: Ohjelmiston muuttaminen maksulliseksi veisi kansalaisilta verorasitteen pois – “Halukkaat voisivat maksaa Ylen tämänhetkisestä paatoksesta”
Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri esitti perussuomalaisten kyselytunnilla, että Yleisradion ohjelmat tulisi asettaa maksukortin taakse.
– Ehdotus on varteenotettava. Tuntuukin kummalliselta, että kansalaisilta kerätyillä verorahoilla tuotetaan sisältöä, erityisesti uutisia ja ajankohtaisohjelmia, jotka eivät ole tasapuolisia, sanoo perussuomalaisten kansanedustaja ja Ylen hallintoneuvoston jäsen Jari Ronkainen.
Toimittajien kannat eivät jää epäselviksi
Hyvänä esimerkkinä Ronkainen mainitsee tämän aamun Ylen jälkiviisaat, jossa Ruotsin hiljattaisia autopaloja vihjaillaan ruotsidemokraattien vaalitempuksi.
– Ylen omassa strategiassakin puhutaan siitä, että tiedonvälityksen tulee olla riippumatonta ja tasavertaista. Yllä antamani esimerkki on kuitenkin pelkkä jäävuorenhuippu, eikä edes sieltä räikeimmästä päästä. Esimerkiksi Yhdysvaltain ja Suomen presidentinvaalikampanjoiden tai Brexit-äänestyksen aikaan toimittajien kannat eivät jääneet epäselviksi.
Tiedon jättäminen pois johtaa harhaan
Ronkainen painottaa, että yhteisen ja yleisen median tehtävänä tulisi olla tiedon välittäminen mitään siitä muuttamatta tai salaamatta.
– En väitä, että Yle antaa väärää tietoa, mutta aivan yhtä harhaanjohtavaa on jättää tietoa pois. Median tulisi jättää mielipiteiden muodostaminen kuulijan tai lukijan tehtäväksi.
– Se, että toimittajan oma poliittinen kanta näkyy puolueettomaksi julistautuvassa mediassa, on mielestäni silkkaa ammattitaidottomuutta. Kun puhutaan koko kansan mediasta, ei se voi eikä saa muodostua toimittajien omien näkökantojen kautta, Ronkainen sanoo.
Esteettömät palvelut Huoltovarmuuskeskukselle
Ronkainen sanoo, että ohjelmiston muuttaminen maksulliseksi poistaisi verorasitteen kansalaisilta ja siirtäisi maksun niille, jotka haluavat Ylen “tämänhetkisestä paatoksesta” nauttia.
– Ylen tehtävä on kuitenkin uutis- ja ajankohtaistoimintaa laajempi. Sen tarjoamat esteettömät palvelut esimerkiksi näkö- ja kuulovammaisille tuskin selviäisivät kaupallisen maailman tyrskyissä. Kuka tämän palvelun tuottaisi ja maksaisi? Lisäksi Yle vastaa viestinnän huoltovarmuudesta ylläpitämällä tiloja, laitteistoa ja henkilöstöä, millä on suuri merkitys kriisiaikoja ajatellen.
– Jos tämä saataisiin erotettua Ylen muusta tuotannosta, esimerkiksi Huoltovarmuuskeskukselle, joka tekisi sopimuksen jonkin mediatoimijan kanssa kriisitilanteiden hallinnasta, niin mikäpäs siinä, Ronkainen linjaa.
Negatiivisen palautteen määrä on suuri
Ainoa tapa, miten nykyinen malli voi Ronkaisen mielestä jatkua on se, että Yle toimii oman strategiansa mukaisesti. Sen strategian missioksi on julistettu, että ”Yle vahvistaa suomalaista yhteiskuntaa ja kulttuuria.”
– Strategiaan kirjattujen riippumattomuuden ja luotettavuuden tulee koskea toimittajiakin. Yle seuraa sisäisesti tilastoja luotettavuudesta kansan parissa. Tilastot ovat kuitenkin yksi asia, joita voidaan lukea itselle mieluisiksi, Ronkainen huomauttaa.
– Toinen asia on, että negatiivisen palautteen määrä on suuri erityisesti räikeiden tapausten ollessa esillä. Operatiivisen johdon olisikin syytä astua ulos kuplastaan ja katsoa toimintaansa ulkopuolisen silmin. Vain siten Ylen nykyinen toiminta voi kehittyä koko kansaa palvelevaksi.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Miksi Yle kutsui Oikeus elää -aktivistin lähetykseensä kommentoimaan palautuslentoasiaa ja esitteli tämän neutraalina tutkijana?
Voiko Yleen luottaa? Käyttää puolueellisia asiantuntijoita, salailee rahankäyttöään, saa usein moitteita Julkisen sanan neuvostolta
Ylen hallintoneuvoston PS-jäsenet Immonen ja Ronkainen: Tiukka linja toimittajien ylilyönteihin
Perussuomalaisten Meri esitti Yle-veron poistoa, demarikansanedustaja älähti – vetoaa sananvapauden kaventumiseen
Ylelle Trump-uutisia tekevä toimittaja haistattaa Trumpille v***ua, vaatii pitämään turpansa kiinni
Ylen toimittaja älähti turvapaikkaturistien puolesta – Immonen: “Veronmaksajien kustantama mielipidekirjoitus meni pahasti metsään”
Helsingin Sanomat loukkaantui Ylen puolesta – Immonen vastaa Hesarille: Yle noudattakoon omia ohjeitaan
Näin Yle käyttää verovaroja: Kyselee kouluista 10-14-vuotiaita torjumaan ilmastonmuutosta – Ronkainen: “Suomalaisia lapsia ei pitäisi vetää tällaiseen mukaan”
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää