Elinkeinoministeri Wille Rydman kummeksuu Yleisradion uutista, joka vaikuttaa kannattavan poliittista väkivaltaa.

Yleisradio julkaisi keskiviikkona ”hyvin sanottu”-jutun, jonka sanavalinnat eivät ole tavanomaisia:

– ”Tulee myös viha kaikkia päättäjiä kohtaan ja viha kaikkia hyväosaisempia kohtaan.”

– ”Sadat köyhät saivat tarpeekseen hallituksen leikkauksista, ja osa haaveilee nyt jopa väkivallasta”

– ”Joillakin kyselyyn vastanneilla on itsetuhoisia ajatuksia, toisille viha antaa voimaa selviytyä talousvaikeuksien keskellä.”

– ”Pitääkö ottaa itsensä hengiltä?”

Yle kysyy lukijoiltaan: ”Onko sinusta ymmärrettävää, jos köyhien ihmisten tuntema viha purkautuu väkivaltana?” Lukijoilla oli mahdollisuus valita yksi kolmesta vastausvaihtoehdosta. Niistä kaksi loi vahvaa mielikuvaa poliittisen väkivallan hyväksymisestä:

Suomessa ei ole aivan tavanomaista, että kyselyt tai gallupit tarjoavat vastausvaihtoehdoiksi rikoksia.

Asiantuntija oudoksuu

Viestinnän asiantuntija Katleena Kortesuo kiinnitti huomiota Ylen uutisen poikkeukselliseen sävyyn:

– Väkivaltaa ei kuitenkaan tuomita, eikä haastateltavien kommentteja kyseenalaisteta lainkaan, Kortesuo kirjoitti.

– Ymmärrän hyvin ihmisen epätoivon, mutta tällaiset haaveet pitäisi silti kontekstoida eikä vain heittää niitä lukijalle, aivan kuin asia olisi OK. Julkaisisiko Yle vastaavia haaveita yhteiskunnan täydellisestä romahtamisesta, jos ne tulisivat äärioikeiston tai ääri-islamistien suusta? Olisivatko nekin julkaisukelpoisia tuosta noin vaan sinällään, vai osaisiko toimittaja kyseenalaistaa niitä. Kortesuo kysyy.

Tiedotusvälineillä suuri vastuu

Elinkeinoministeri Wille Rydman nosti asian esille. Hän muistutti myös sukuaan kohdanneesta tragediasta:

”Syksyllä mielenosoittajat Suomessa vaativat ministereiden päitä leikattavaksi. Eilen Ylen uutisessa kerrottiin päättäjiin kohdistuvista väkivaltahaaveista ymmärtävään sävyyn.

Slovakian pääministeriin kohdistunut murhayritys on järkyttävä tapaus. Toivottavasti hän selviää hengissä.

Samalla Slovakian tapaus on karmea esimerkki siitä, mihin väkivaltaa hyväksyvä, ymmärtävä tai siihen neutraalisti suhtautuva kirjoittelu voi johtaa.

Poliittinen väkivalta ei kuulu demokraattiseen yhteiskuntaan. Sille ei ole ainuttakaan hyväksyttävää syytä. Kaikkien on kyettävä se tuomitsemaan aivan yksiselitteisesti.

Erityisen iso vastuu on tiedotusvälineiden toiminnalla. Oma sukulaiseni ammuttiin kotiovelleen runsaat sata vuotta sitten. Murhaaja perusteli tekoaan sillä, mitä lehdissä oli henkirikoksen uhrista kirjoitettu. Jutut olivat olleet täyttä pötyä, mutta niitä ei koskaan oikaistu. Ei edes pahoiteltu.

Toivottavasti sellaista, mitä Slovakiassa eilen nähtiin, ei tarvitse enää ikinä nähdä Suomessa. Kehityssuunta on silti todella huono, ja sen kääntämiseksi olisi kaikkien syytä tehdä oma osansa.”

Ylen väkivaltauutisesta kirjoitti ensimmäisenä Verkkouutiset.

Ylellä aiemminkin outoa suhtautumista väkivaltaan

Suomen Uutiset kirjoitti taannoin perussuomalainsta kansanedustaja Sebastian Tynkkyseen kohdistuneesta hyökkäyksestä. Kaksi elokapina-aktivistia kävi Tynkkysen päälle.

Siinä kun muut suomalaiset tiedotusvälineet uutisoivat päällekarkauksen asiaankuuluvalla vakavuudella, Yle kuittasi hyökkäyksen parilla sähkeuutisen rivillä.

Yhtiön vakiokasvo, Ylellä puheohjelmaa pitävä suomen kielen dosentti Vesa Heikkinen päätti viskata tapahtumat päälaelleen. Hän ensinnäkin kiisti tapahtumat ylipäätään. Tämä on erikoista, koska tilanne ja sitä seurannut pidätys tallentuivat videolle. Heikkinen syytti lisäksi Tynkkystä itseään häiriköinnistä.

Heikkinen tunnetaan vimmattuna perussuomalaisten kriitikkona.

Vesa Heikkisen taannoisissa kommentteissa on ikävän paljon samaa kaikua kuin Ylen tuoreessa ”hyvin sanottu”-väkivaltauutisessa.

SUOMEN UUTISET