LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Yleisradion tasapuolisuudelle nauravat naurismaan aidatkin
Eduskunnan valvoman Yleisradion tasapuolisuudessa on ilmeisen paljon toivomisen varaa. Journalismi tarkoittaa periaatteessa valintoja ja se tuli jälleen selväksi hänelle, joka tässä taannoin kuunteli Radio Suomen iltapäivän valistusohjemaa.
Keskiviikkona iltapäivällä siinä työn tuoksina radio oli auki kanavalla YLE Radio Suomi Helsinki. Jokin outo riitasointu herätti passiivisen kuulijan ja korvat pamahtivat apposen auki. Menossa oli haastattelu, jossa demaripyhätöksikin kutsutun Paasitornin toimitusjohtaja tilitti tuntojaan liike-elämän ja politiikan tanhuvilta.
Haastattelussa käytiin huolella läpi hotellin ja tapahtumakeskuksen tarjonta sekä tilat. Helsingin Työväenyhdistyksen ja siinä samalla Paasitornin toimitusjohtaja Osku Pajamäki (sd) pääsi kehaisemaan, että ravintoloita on peräti viisi ja hotellihuoneitakin riittää kokoustamisen ja sen lieveilmiöihin väsähtäneelle. Mutta ennen kaikkea käytössä on 1 000-paikkainen juhlasali, jonka kokoista konserttipaikkaa on harvoin tarjolla Helsingissä.
Sex Pistols -punkporukan piti aikoinaan esiintyä tuossa Paasitornin kulttisalissa, mutta keikka peruttiin. Muuten perinpohjaisessa haastattelussa unohtui ilmeisesti hienotunteisuussyistä mainita, että bändin jäsenten työluvat epäsi viime kädessä kommunistinen työministeri Arvo ”uusi” Aalto. No, vallankumouksen alkamisen merkiksi Paasitornin huipulle sytytettiin kuitenkin punainen lyhty tammikuun lopulla 1918.
Marin ja Rinne ylistyksen kohteina
Kun kongressitiloja ja ruokailua sekä kattavia majoitusmahdollisuuksia oli esitelty tarpeellisen laveasti, päästiin pikkuhiljaa kohti arjen ahdinkoa. Kuulijan korvat herkistyivät äärimmilleen, kun toimitusjohtaja Pajamäki arvosteli lempeän purevasti hallitusta koronan siivittämistä rajoitus- ja sulkutoimista.
Pian kritiikki katosikin ja ohjelmassa päästiin kehumaan hallitusta ja sosiaalidemokraattien saavutuksia elämän lukuisilla eri lohkoilla. Kiitosta sai pääministeri Sanna Marin, jonka toimista ei pohjimmiltaan löytynyt moitteen sijaa. Selkään taputuksia sai myös pikapääministeri Antti Rinne.
Lopuksi Pajamäki pääsi vielä tilittämään omaa monessa liemessä keitettyä poliittista karriääriään. Todella myötäelävä ja mielenkiintoinen katsaus sosialidemokratian historiaan ja sen teolliseen nykypäivään, josta taitaa olla jäljellä vain graniittilinna Hakaniemessä.
Kysymys kuuluu, mitä ihmettä tällainen pitkä puoluepoliittinen ohjelmakokonaisuus teki julkisen palvelun radiokanavalla?
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Arvo Aalto Osku Pajamäki HTY Helsingin Työväenyhdistys Paasitorni Radio Suomi Helsinki sisällissota vallankumous tasapuolisuus Yleisradio Journalismi Sanna Marin Antti Rinne Yle eduskunta
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Tyytymättömyys Yleisradion tarjontaan kasvaa – perussuomalaisten mitta erityisen täysi
Ei ole todellista: Yle-toimittaja raivostuu silmittömästi Esko Valtaojalle N-sanan käytöstä – sama toimittaja tanssii Pasilan tornissa ja hoilaa itse N-sanoja
Ylen ohjelmissa ei edelleenkään saa puhua menoleikkauksista – jos ne koskevat kehitysapua tai haittamaahanmuuttoa
Vieläkö ihmettelet, miksi Saarikko ja Marin saavat runsaasti puheaikaa vaalitenteissä? – Näin paljon hallitus jakoi medialle mieluisaa tukirahaa viime vuonna
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.