

LEHTIKUVA
Yleisradion hallintoneuvoston PS-edustajat: Ylen rahoitus läpinäkyväksi – johdon palkat ja palkkiot kasvaneet lähes 30 prosenttia
Perussuomalaiset Yleisradion hallintoneuvoston jäsenet ja kansanedustajat Jari Ronkainen, Leena Meri, Olli Immonen ja Jussi Wihonen vaativat Ylen rahankäytön julkisuuden lisäämistä, jotta keskustelu lakisääteisten ydintehtävien kannalta välttämättömästä rahoitustasosta olisi mahdollista.
– Yle on osakeyhtiö, joten julkisuuslakia ei sovelleta siihen. Pääsääntöisesti verorahojen käyttö saadaan selvitettyä kuittien ja asiakirjojen pohjalta eurolleen, mutta Ylen ja muiden julkisomisteisten osakeyhtiöiden kohdalla tämä ei päde, Jari Ronkainen toteaa.
Tiedot veronmaksajien saataville
Leena Meri huomauttaa, että koska tiedot eivät ole julkisia, keskustelua rahankäytöstä käydään ennen kaikkea tilinpäätöstietojen pohjalta ikään kuin otsikkotasolla.
– Tiedetään, paljonko esimerkiksi kulttuuriin ja viihteeseen tai henkilöstökuluihin käytetään yhteensä rahaa, mutta yksityiskohtaisten tietojen puuttuessa on konkreettista keskustelua hankala käydä. Palkkatiedoista vain ylimmän johdon palkat ja palkkiot ovat julkisia, ja ne ovat kasvaneet lähes 30 prosenttia vuodesta 2015.
Olli Immonen linjaa, että lähtökohtaisesti jokaisesta verovaroin tehdystä ostosta tulisi olla kuitti toimittajien ja muiden asiasta kiinnostuneiden saatavilla, jotta tiedettäisiin eurolleen, mihin rahat hupenevat.
Loppu tehottomalle rahankäytölle
Julkisessa keskustelussa Ylen puolustajat pitävät yli 500 miljoonan euron rahoitusta välttämättömänä, ja leikkausehdotuksia kritisoidaan hyökkäyksenä vapaata tiedonvälitystä kohtaan. Näitä väitteitä hallintoneuvoston jäsenet pitävät täysin yliampuvina.
– On järjetöntä väittää, että kulukuurin seurauksena Yle ei voisi hoitaa lakisääteisiä ydintehtäviään eli ennen kaikkea uutis- ja ajankohtaisohjelmatuotantoaan. Valtio velkaantuu järkyttävää tahtia, eikä tehotonta rahankäyttöä tule sallia, Jussi Wihonen toteaa.
– Olisi tärkeä keskustella myös siitä, mitkä nämä Ylen ydintehtävät lopulta ovat. Nykyisin Yle käyttää miljoonia euroja esimerkiksi ulkomaisten viihdesarjojen esitysoikeuksiin, urheilutapahtumiin sekä ideologisiin ohjelmatuotantoihin, ja kaikkien osalta voidaan kysyä, onko perusteltua pakottaa suomalaiset näitä maksamaan. Suomalaiset joutuvat kiristävät vöitään – ja Ylen tulee osallistua talkoisiin, hallintoneuvoston jäsenet esittävät.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- läpinäkyvyys lakisääteiset tehtävät valtion omistus tiedonsaanti johdon palkkiot rahankäyttö Yleisradio Jussi Wihonen verovarat rahoitus veronmaksajat ideologia kustannukset Ylen hallintoneuvosto Yle-vero Leena Meri Jari Ronkainen perussuomalaiset Olli Immonen
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Eikö mistään voi muka leikata: Ylellä liki 14 kertaa suurempi vuosibudjetti kuin Viron yleisradioyhtiöllä

Yleisradiolle ei riitä 1,5 miljoonaa euroa päivässä: Yle-veroon vihjaillaan korotuksia – budjetti paisuu ja johdon palkkiot paukkuvat

Miltä kuulostaisi, jos saisit sanoa ”kiitos ei” ylimääräisten asioiden maksamiselle verotuksessa?

Yle kutsui studioon Sanna Marinin puoluetoverin selittelemään parhain päin pääministerin bilekohua – “Ylessä on turha itkeä, että luottamus rapautuu”

Tavio: Pienten yritysten Yle-vero poistettava

Vankeuteen tuomitulla halal-teurastajalla irakilaistausta – muuttui Ylen uutistoimituksessa ”pohjalaismieheksi”

Olli Immonen valittu perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeriksi
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Joka toinen somaliäiti Suomessa on yksinhuoltaja – onko yksinhuoltajuus oikeasti moniavioisuutta?
Ylen artikkeli vuodelta 2009 kertoi, että 46 prosenttia Suomessa asuvista somaliäideistä asui tuolloin yksin lastensa kanssa. Yhtenä selittävänä tekijänä jutussa pidettiin moniavioisuutta, sillä Suomessa voi kihlautua useamman henkilön kanssa.

Purra sai lapsen äidiltä tyrmistyttävän viestin – koulurauha oli jo valmiiksi mennyttä, kunnes opettaja esitti kummallisen pyynnön

Juontajamalli Sini Ariell vieraili eduskunnassa ja kertoi Australian woke-sekoilusta tavalla, joka sai jopa Juha Mäenpään hetkeksi hiljenemään (video)

Päivän pointti: Woke tuhoaa kaiken mihin se koskee, tällä kertaa Kallion ilmaisutaidon lukion oppilaiden mahdollisuudet itsensä ilmaisemiseen

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.
Uusimmat

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa

Latvia irtautumassa Ottawan miinakieltosopimuksesta
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää