LEHTIKUVA
Yle hurskastelee ”samanaikaisen kuulemisen periaatteella”: Demariministeri sai yksinään selitellä hoitajien pakkotyölakihanketta – Tehy-pomo heitettiin pois keskustelusta
Eilisessä Ylen A-studiossa aiheena oli hoitajien työtaistelu ja hallituksen kehittelemä potilasturvallisuuslaki. Lakia kutsutaan myös pakkotyölaiksi, sillä laki käytännössä olisi murskaamassa hoitajien lakko-oikeuden. Huomiota herättävästi lähetyksessä aiheesta oli puhumassa yksinään vastuuministeri Aki Lindén (sd). Ratkaisu on erikoinen, sillä hoitajapuolen näkökulma jäi puuttumaan.
Hoitajaliitto Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen esitti eilen sosiaalisen median kanavillaan, että alun perin myös hänen oli tarkoitus osallistua eilisillan keskusteluun A-Studiossa, mutta hänen läsnäolonsa peruttiin viime hetkellä ministeri Aki Lindénin (kuvassa) pyynnöstä.
Rytkönen kertoo Yle-torppauksesta eilisillan tv-lähetystä koskevassa Twitter-keskustelussa A-Studion Twitter-seinällä.
Tää menikin mielenkiintoiseksi.
Jään vallan seuraamaan tätä lankaa.
Etenkin kun tätä vierailua ei sovittu pelkästään puhelimessa puhumalla, vaan minulla on tekstiviesti siitä, keitä piti olla lähetyksessä mukana.Klo 18.19 lyötiin lukkoon illan kattaus ja klo 18.40 peruutus.
— Millariikka Rytkönen (@millaryt) April 19, 2022
Keskustelun alussa on nähtävissä Ylen omat meriselitykset. Yle ei mainitse sitä, että alkuperäinen suunnitelma Tehy-pomon läsnäolosta keskustelussa torpattiin viime hetkellä.
Päädyimme ottamaan Aki Lindénin vieraaksi yksin, koska muita aiheeseen liittyviä hlöitä oli jo kuultu kattavasti Ylen uutis- ja ajankohtaissisällöissä. Linden nousi keskeiseksi hahmoksi häneen kohdistetun kritiikin takia ja halusimme hänet vieraaksemme ensijaisesti. 1/2
— A-studio (@YleAstudio) April 19, 2022
Unohtiko Yle Journalistin ohjeet?
Ylen ratkaisu antaa demariministerille tämän toiveesta tv-ruudussa yksin tilaa selittää hoitajien pakkotyölakihanketta näyttää lähinnä selkärangattomalta alistumiselta, eivätkä valppaat Twitter-keskustelijat Ylen selityksiä tietenkään niele.
Hei, nyt ei mee vaan läpi. Nolo sepitys @YleAstudio . Miksi valehtelette? Tehän kutsuitte @millaryt ja sitten peruitte kutsun, kun @LindenAki halusi tulla studioon yksin kuin joku yksinvaltias, koska pelkäsi debaattia.
Ping @JoukoJokinen @marjasannikka ja ylen jengi! #avoimuus— 🇸🇩🏳️🌈🏳️🌈Oskar Hartman 🏳️🌈🏳️⚧️🇸🇩 (@0skarhartman) April 19, 2022
Ylen menettely ei näytä asialliselta myöskään toimittajakunnan eettisen ohjeistuksen eli Journalistin ohjeiden kannalta. Journalistin ohjeiden 2 kohdan mukaan tiedonvälityksen sisältöä koskevat ratkaisut on tehtävä journalistisin perustein. Päätösvaltaa ei saa missään oloissa luovuttaa toimituksen ulkopuolisille.
Suomen Journalistiliiton johtoryhmän jäsen, Journalisti-lehden päätoimittaja Maria Petterson muistuttaakin Yleä Journalistin ohjeista.
A-studiosta D-studio?
Tasapuolisuuden nimissä eilisillan keskustelu hoitajien pakkotyölaista olisi selvästi vaatinut pöydän ääreen myös hoitajanäkökulman edustajan läsnäoloa.
Ylen menettely torpata Tehy-pomon läsnäolo näyttää entistä surkuhupaisammalta siihen nähden, että vain hetki sitten Ylen päätoimittaja Jouko Jokinen hurskasteli omalla Twitter-seinällään ”samanaikaisen kuulemisen periaatteesta”.
Ensimmäisen kerran kysyttiin helmikuun alussa. Hyvän journalistisen tavan mukaan jutun kohteelle on aina annettava mahdollisuus vastata hänestä esitettyyn kritiikkiin jo samassa jutussa. Samanaikaisen kuulemisen periaate.
— Jouko Jokinen (@JoukoJokinen) March 28, 2022
Yle näyttää soveltavan omia sääntöjään joustavasti, tilanteen vaatimalla tavalla. Twitterissa asiat ovat edenneet jo siihen pisteeseen, että tapaukseen on löydetty jo satiirista näkökulmaa.
https://twitter.com/MarkoKettunen/status/1516651428298825730
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- potilasturvallisuuslaki lakko-oikeus Millariikka Rytkönen Aki Lindén Yleisradio hoitajat Tehy pakkolaki puolueellisuus A-studio Jouko Jokinen SDP hallitus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Yle kokkasi kasaan sakeaa mielikuvapropagandaa: Yhdisti kuvamanipuloinnilla ja vihjailulla nuoren vaihto-opiskelijan ääriajatteluun
Yleisradion aamuohjelmassa natsiteltiin ja halvennettiin tv-dokumenttisarjan nuoria naisia – kenen pussiin Yle pelaa?
Yle jututti vihreitä “asiantuntijoita” ja julisti, miksi polttoaineveroa ei pidä laskea – asiantuntijoiden taustoista ei tietenkään kerrota mitään
Hallintoneuvoston PS-edustajat: Yle osoittaa puolueellisuutensa vaatiessaan laajalle levinneen videon poistamista – ”Jäi kiinni housut nilkoissa eivätkä selittelyt enää auta”
Yle kysyi mitä laittomasti maassa oleville pitäisi tehdä: Kutsui vihreät ja demarit A-studioon hymistelemään – jätti opposition ulkopuolelle
Toimittajan työt eivät enää kiinnosta: Valtamedialla vaikeuksia löytää sopivia toimittajia – pätevistä puhumattakaan
Ylen pääuutinen hehkuttaa, että vaikka ukkonen jyrähti, Sanna Marin ei säikähtänyt – mikä mediassa oikein on vialla, ja miksi Yleisradio rakentaa Marin-kulttia?
Onko Tehyn Rytkönen todella sitä mieltä, että demarit ovat aina hoitajien puolella?
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää