

LEHTIKUVA
Yleiskaava kuohuttaa Helsingissä – “Kähmintää, peittelyä ja poliittista junttaamista”
Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi lokakuussa uuden yleiskaavan, joka ohjaa kaupungin maankäyttöä ja kaavoitusta pitkälle tulevaisuuteen. Yleiskaavan sisältö ja valmisteluprosessi ovat herättäneet kaupungissa vilkasta keskustelua. Monet aktiiviset kansalaiset ja lukuisat kaupunginosayhdistykset ovat kritisoineet yleiskaavaa monista eri syistä.
Kaupunginvaltuustossa yleiskaava hyväksyttiin kuitenkin selkein luvuin – tosin vasta pitkän keskustelun jälkeen. Perussuomalaisten valtuustoryhmä esitti yleiskaavaa palautettavaksi valmisteluun, mutta esitys meni läpi äänin 63-10 (11 tyhjää). Yleiskaavan puolesta äänestivät Helsingin valtapuolueet: kokoomus, vihreät, sosiaalidemokraatit ja vasemmistoliitto.
Viheralueet ja Malmin lentokenttä rakentamisen kohteena
Etenkin vihreille yleiskaavan hyväksyminen oli kova pala, koska uusi kaava nakertaa ennen näkemättömällä tavalla Helsingin luontoarvoja.
Paloheinän-Torpparinmäen kaupunginosayhdistyksen puheenjohtaja Veli-Pekka Kantanen pitää yleiskaavan suurimpina ongelmina viheralueiden tuhoamista, kaupunkibulevardien rakentamista sekä Malmin lentokentän rakentamista.
– Yleiskaavan toteutuessa ihmisten mahdollisuus nauttia luonnosta ja virkistysalueista vähenee. Myös harrastusmahdollisuudet vähenevät.
Perussuomalaiset ovat vastustaneet Helsingissä tiukasti sekä Malmin lentokentän että kaupungin keskeisimmän viheralueen, keskuspuiston rakentamista.
Kaupunginvaltuusto äänesti yleiskaavan ohessa molempien kohtalosta erikseen. Ensin Malmin lentokentän rakentamisesta päätettiin äänin 56-22, sitten keskuspuiston kaventaminen hyväksyttiin äänin 55-30. Tulos oli monelle kaupunkilaiselle iso pettymys.
”Demokratian irvikuva”
Perussuomalainen Helsinki ry:n puheenjohtaja Markku Saarikangas arvostelee voimakkaasti yleiskaavan valmistelua.
– Koko valmisteluprosessi oli salamyhkäinen, peittelyä ja poliittista junttaamista. Valtapuolueet jättivät täysin huomioimatta kansalaismielipiteen yleiskaavan valmistelussa. Demokratiasta on jäljellä enää sen irvikuva.
Huomiota on herättänyt myös Helsingin valtapuolueiden kiire saada yleiskaava valmiiksi ja saada hyväksytyksi kaikissa kaupungin toimielimissä ilman viivytyksiä. Saarikankaan mukaan syynä yleiskaavan kiireelle on lähestyvät kuntavaalit.
– Valtapuolueet eivät uskaltaneet jättää asioita vaalien yli. Siksi yleiskaava runnottiin nopeasti läpi.
Myöskään Veli-Pekka Kantanen ei ole tyytyväinen tapaan, jolla yleiskaavaa valmisteltiin.
– Valmisteluprosessi ei vastaa käsitystäni demokraattisesta menettelystä. Kansalaisia eikä
kaupunginosayhdistyksiä huomioitu riittävästi. Heitä kuultiin, mutta ei kuunneltu.
Vaihtoehto yleiskaavalle?
Yleiskaavaa on pidetty ongelmallisena etenkin sen kunnianhimoisten asuntorakentamistavoitteiden takia.
Yleiskaavassa ennakoidaan Helsingin asukasluvun voimakasta kasvua: asukasluku pyritään nostamaan vähintään 860 000 asukkaaseen vuoteen 2050 mennessä. Helsingissä asuu tällä hetkellä hieman yli 600 000 henkilöä.
Saarikangas pitää yleiskaavan rakentamistavoitetta ylimitoitettuna. Hänen mukaan Malmin lentokenttä tulisi säilyttää, keskuspuistoon ei saisi koskea ja raideliikenne tulisi järjestellä aivan uudelleen. Helsingin perussuomalaisilla on korvaava vaihtoehto virkistysalueiden kaavoittamiselle: asuntorakentaminen ylöspäin.
– Lisätään rakennuksiin kaksi kerrosta enemmän, jolloin saavutetaan riittävästi lisäasuntokapasiteettia. Tällöin yhtään viheraluetta ei tarvitsisi tuhota, kertoo Saarikangas.
TONI AHVA
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Kansainväliset asiantuntijat: Malmin lentokenttä säilytettävä kulttuuriperinnön helmenä

Perussuomalaiset barrikadeilla Malmin lentokentän pelastamiseksi

Packalén: Helsinki-Malmin lentokentän tuhoaminen on poliittinen katastrofi

Perussuomalaiset: Malmin lentokentän säilyttämisen puolesta puhuvat luontoarvot sekä järki

Perussuomalaisten Helsingin valtuustoryhmä jätti palautusehdotuksen Malmin lentokentän kaavaa koskien – ”Päästöt viherpestään tekopyhästi näkymättömiin”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää