MATTI MATIKAINEN
Yle väheksyy Suojelupoliisin uhka-arviota terrorismista – Raatikainen: Ylessäkö muka parempaa tietoa, katsokoon peiliin!
Suojelupoliisin (Supo) tuoreen vuosikirjan julkistamistilaisuuden yhteydessä Supon päällikkö Antti Pelttari totesi eilen, kuinka terrorismin uhka-arvio Suomessa on pysynyt korkealla tasolla. Ylen mukaan Supo pyrkii tiedotuksella vain turvaamaan rahoitustaan.
Supo-päällikkö Pelttarin mukaan toistaiseksi ei ole näkyvissä merkkejä, joiden mukaan uhkataso olisi laskemassa. Esimerkiksi tällä hetkellä Supolla on erityisseurannassa 370 henkilöä, jotka ovat matkustaneet Lähi-idän konfliktialueille.
Tällaisten Supon seurannassa olevien kohdehenkilöiden määrä on vuodesta 2012 lähtien noussut voimakkaasti, vuosi sitten tällaisten seurannassa olevien henkilöiden määrä oli 300.
Vuosikirjan julkistamistilaisuudessa Supo varoitti myös toisesta Suomeen kohdistuvasta uhasta, eli vieraiden valtioiden kyberhyökkäyksistä.
Yle väheksyy Supon arviota
Eipä aikaakaan, kun valtamedia ryhtyi vastatoimiin pyrkien kumoamaan Supon esittämiä tietoja. Yleisradio julkaisi verkkosivullaan ”analyysiksi” nimetyn kirjoituksen, jossa Supon uhka-arviota vähätellään.
Ylen mukaan Supo ”tarkoituksellisesti nostaa esille huolestuttavia asioita, vaikka turvallisuustilanteessa ei tapahdu dramaattisia muutoksia.”
Yle esittää, kuinka Supon motiivi korostaa terroriuhkaa olisi siinä, että Supo pyrkii vain turvaamaan toimintansa rahoituksen juuri ennen hallituksen kehysriiheä. Yle arvelee myös Supon pyrkivän edistämään eduskunnan käsittelyssä olevaa tiedustelulakipakettia, joka samalla kasvattaa Supon toimivaltaa.
Erikoista verorahoilla toimivalta laitokselta
Perussuomalaisten poliisitaustainen kansanedustaja Mika Raatikainen ihmettelee, kuinka Yle voi vähätellä sitä, että Supo kertoo terroriuhan olevan Suomessa korkealla tasolla.
– Tämä on siis verorahoituksella toimivan mediatalon näkemys, samalla viikolla kun Suomessa alkoi ensimmäisen Suomeen kohdistuneen terrori-iskun oikeudenkäynti.
– Ylessä tuskin on paljonkaan varaa arvioida sitä, mitä Supo kertoo. Tiedän sen, että Supon esittämät arviot perustuvat todellisuuteen, joten tiedot ovat faktapohjaisia. Raatikainen sanoo.
Hän ihmettelee, miksei Ylelle kelpaa uutiseksi se, että terroriuhka on Suomessa pysynyt korkealla tasolla.
– Ylen toiminta ja uutisointi vaikuttaa tarkoitushakuiselta. Tuskinpa Ylessä on terroriuhasta parempaa tietoa kuin Supolla. Tai jos Ylessä on tällaista parempaa tietoa, niin se olisi syytä näyttää tässä yhteydessä, Raatikainen toteaa.
”Suurin osa toimittajista vihervasemmistolaisia”
Myös kansanedustaja Jari Ronkainen moittii blogissaan Ylen vähättelevää suhtautumista Supon tiedotukseen.
– Supon varoitusten todellisiksi tarkoitusperiksi keksitään rahoituksen varmistaminen tai tiedustelulain edistäminen. Ilmeisesti aito huoli kansalaisten turvallisuudesta ei voi olla tosiasiallinen syy.
Raatikainen sanoo, että Ylessä olisi ”peiliin katsomisen paikka”.
– Tämä on tyypillistä uutisointia Yleltä. En tiedä, miksi heillä on tällainen asenne. Tosin yllättävää se ei ole, kun tiedämme, että suurin osa toimittajista on vihervasemmistolaisia.
– Mitkä Ylen intressit ovat, ja mitä tarkoitusta he pyrkivät edistämään? Ylessä tuskin kannattaa arvioida Supon rahoitusta, kun Yle itse toimii täysin verovaroilla. Mutta Ylellä ei kuitenkaan ole minkäänlaisia velvollisuuksia ketään kohtaan, toisin kuin Supolla on, Raatikainen sanoo.
Tiedustelulainsäädännön edistämiseen Raatikainen sinänsä suhtautuu myönteisesti.
– Kyseessä on tarpeellinen uudistus, joten sitä parempi mitä aikaisemmin kokonaisuus saadaan valmiiksi.
ILKKA JANHUNEN
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Ronkainen: Terrorismin uhka todellinen median vähättelystä huolimatta – “Ylen toimittajan analyysi sai vereni kiehumaan”
Immonen: Ulkomaalaislain toimeenpanon hankaloittamisen loputtava
Tavio tiedustelulakikeskustelussa: Suomen turvallisuus ei parane, jos nykyisenlainen massamaahanmuutto Lähi-Idästä ja Afrikasta jatkuu
Tavio: Tiedustelun lisääminen ei riitä terrorismia vastaan – “Potentiaalinen terroristi käännytettävä jo rajalla”
Yle valitsi uuden toimitusjohtajansa kaikessa hiljaisuudessa: Merja Ylä-Anttilasta tulee aviomiehensä pomo
Niikko: “On Suomen edun vastaista olla ottamatta säilöön edes vaaralliseksi luokiteltuja henkilöitä”
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja: Ylen ohjelmat maksukortin taakse – “Ne maksavat, jotka haluavat katsoa ja muut vapautetaan kaikista maksuista”
Perussuomalaisten Meri esitti Yle-veron poistoa, demarikansanedustaja älähti – vetoaa sananvapauden kaventumiseen
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää