Artikkeli kuva

MATTI MATIKAINEN

Yle väheksyy Suojelupoliisin uhka-arviota terrorismista – Raatikainen: Ylessäkö muka parempaa tietoa, katsokoon peiliin!

22.03.2018 |19:26

Suojelupoliisin (Supo) tuoreen vuosikirjan julkistamistilaisuuden yhteydessä Supon päällikkö Antti Pelttari totesi eilen, kuinka terrorismin uhka-arvio Suomessa on pysynyt korkealla tasolla. Ylen mukaan Supo pyrkii tiedotuksella vain turvaamaan rahoitustaan.

Supo-päällikkö Pelttarin mukaan toistaiseksi ei ole näkyvissä merkkejä, joiden mukaan uhkataso olisi laskemassa. Esimerkiksi tällä hetkellä Supolla on erityisseurannassa 370 henkilöä, jotka ovat matkustaneet Lähi-idän konfliktialueille.

Tällaisten Supon seurannassa olevien kohdehenkilöiden määrä on vuodesta 2012 lähtien noussut voimakkaasti, vuosi sitten tällaisten seurannassa olevien henkilöiden määrä oli 300.

Vuosikirjan julkistamistilaisuudessa Supo varoitti myös toisesta Suomeen kohdistuvasta uhasta, eli vieraiden valtioiden kyberhyökkäyksistä.

Yle väheksyy Supon arviota

Eipä aikaakaan, kun valtamedia ryhtyi vastatoimiin pyrkien kumoamaan Supon esittämiä tietoja. Yleisradio julkaisi verkkosivullaan ”analyysiksi” nimetyn kirjoituksen, jossa Supon uhka-arviota vähätellään.

Ylen mukaan Supo ”tarkoituksellisesti nostaa esille huolestuttavia asioita, vaikka turvallisuustilanteessa ei tapahdu dramaattisia muutoksia.”

Yle esittää, kuinka Supon motiivi korostaa terroriuhkaa olisi siinä, että Supo pyrkii vain turvaamaan toimintansa rahoituksen juuri ennen hallituksen kehysriiheä. Yle arvelee myös Supon pyrkivän edistämään eduskunnan käsittelyssä olevaa tiedustelulakipakettia, joka samalla kasvattaa Supon toimivaltaa.

Erikoista verorahoilla toimivalta laitokselta

Perussuomalaisten poliisitaustainen kansanedustaja Mika Raatikainen ihmettelee, kuinka Yle voi vähätellä sitä, että Supo kertoo terroriuhan olevan Suomessa korkealla tasolla.

– Tämä on siis verorahoituksella toimivan mediatalon näkemys, samalla viikolla kun Suomessa alkoi ensimmäisen Suomeen kohdistuneen terrori-iskun oikeudenkäynti.

– Ylessä tuskin on paljonkaan varaa arvioida sitä, mitä Supo kertoo. Tiedän sen, että Supon esittämät arviot perustuvat todellisuuteen, joten tiedot ovat faktapohjaisia. Raatikainen sanoo.

Hän ihmettelee, miksei Ylelle kelpaa uutiseksi se, että terroriuhka on Suomessa pysynyt korkealla tasolla.

– Ylen toiminta ja uutisointi vaikuttaa tarkoitushakuiselta. Tuskinpa Ylessä on terroriuhasta parempaa tietoa kuin Supolla. Tai jos Ylessä on tällaista parempaa tietoa, niin se olisi syytä näyttää tässä yhteydessä, Raatikainen toteaa.

Suurin osa toimittajista vihervasemmistolaisia”

Myös kansanedustaja Jari Ronkainen moittii blogissaan Ylen vähättelevää suhtautumista Supon tiedotukseen.

– Supon varoitusten todellisiksi tarkoitusperiksi keksitään rahoituksen varmistaminen tai tiedustelulain edistäminen. Ilmeisesti aito huoli kansalaisten turvallisuudesta ei voi olla tosiasiallinen syy.

Raatikainen sanoo, että Ylessä olisi ”peiliin katsomisen paikka”.

– Tämä on tyypillistä uutisointia Yleltä. En tiedä, miksi heillä on tällainen asenne. Tosin yllättävää se ei ole, kun tiedämme, että suurin osa toimittajista on vihervasemmistolaisia.

– Mitkä Ylen intressit ovat, ja mitä tarkoitusta he pyrkivät edistämään? Ylessä tuskin kannattaa arvioida Supon rahoitusta, kun Yle itse toimii täysin verovaroilla. Mutta Ylellä ei kuitenkaan ole minkäänlaisia velvollisuuksia ketään kohtaan, toisin kuin Supolla on, Raatikainen sanoo.

Tiedustelulainsäädännön edistämiseen Raatikainen sinänsä suhtautuu myönteisesti.

– Kyseessä on tarpeellinen uudistus, joten sitä parempi mitä aikaisemmin kokonaisuus saadaan valmiiksi.

ILKKA JANHUNEN


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää