Yle.fi
Viikon 41/2020 luetuin
Yle urakoi taas Sanna Marinin PR-toimistona
KOMMENTTI | Vasemmistopiireissä on jaettu tänään innokkaasti Yle uutisten tekemää faktantarkistusjuttua, joka ensivilkaisulta näyttää päästävän pääministeri Sanna Marinin (sdp.) pälkähästä maskeihin liittyvässä kohussa.
Mikä ongelma asiassa on?
Se, että Yle ”faktatarkasti” väitteitä, joita ei ole koskaan esitetty.
Oppositio ei väittänyt torstaina eikä perjantainakaan, että Sanna Marin olisi henkilökohtaisesti valehdellut torstain kyselytunnilla. Valehtelusyytökset koskevat Marinin hallitusta, erityisesti ministeri Krista Kiurua (sdp).
Puhuiko Marin totta?
”Valehteliko Marin?”, kysyy Yle, ja vastaa omaan kysymykseensä: ”Näiden tietojen valossa ei. Yleinen keskustelu kasvomaskien ympärillä on toki muuttunut kriisin ensikuukausien jälkeen, mutta suoranaista valehtelua ei vaikuta esiintyneen, toisin kuin oppositiojohtaja eilen antoi ymmärtää.”
Yle perustelee juttuaan puheenjohtaja Jussi Halla-ahon (ps.) twiitillä, jossa tämä toteaa: ”Pääministeri myöntää hallituksen valehdelleen koko kevään maskien tarpeellisuudesta, koska niitä ei ollut?”
Ongelma asiassa on se, että oppositiojohtaja Halla-aho ei antanut ymmärtää Marinin itsensä valehdelleen. Hän antoi ymmärtää hallituksen valehdelleen. Tavanomaisissa demokratioissa valtioillinen yleisradioyhtiö ymmärtää henkilön ja hallituksen välisen eron.
Ylen juttu väittää “läpivalaisseensa” Marinin puheet keväällä ja nyt. Paljon sanottu. Jutussa on vain muutama sitaatti. Ja nekin asian vierestä. Koronasta on puhuttu valtavasti koko vuosi. On absurdia väittää, että Yle on “läpivalaissut” Marinin koronakommentit.
Maskigate-sotkussa ei ole kyse siitä, puhuiko Marin torstaina eduskunnassa totta vai ei. Itse asiassa asia on päinvastoin. Oppositio olettaa, että Marin nimenomaan paljasti torstaina totuuden. Siis sen, että hallitus antoi aiemmin tänä vuonna maskisuosituksen, joka ei perustunut tieteeseen.
Puhuiko Pauli Kiuru totta?
Jatketaan.
Jutun ”faktantarkastus” väittää, että ei ole tiedossa, kuka on sanonut näin: ”Meille kerrottiin, että maskien käytöstä voi olla jopa haittaa.” Ylen mukaan tätä kokoomuskansanedustaja Pauli Kiurun väitettä on vaikea varmistaa täysin todeksi, koska ”emme tiedä, keneen hän viittaa tai kuka on kertonut”.
Ylen toimittajat eivät löytäneet asiaa koskevaa viestiä eivätkä Kiurun asiaa koskevaa infoa, joten he antoivat tarkastustulokseksi: laimean ”osittain totta”.
Miten asian laita on?
Laitetaan sekuntikello käyntiin. Muutamassa minuutissa löytyy Ylen oma uutinen, jonka mukaan “Suomi ei ole tähän mennessä suositellut kasvomaskien yleistä käyttöä. Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on perustellut kantaansa sillä, että kasvomaskeista voi olla jopa haittaa.”
Toinen uutinen: STM:n osastopäällikkö Tuija Kumpulainen kertoi 4.6.2020: ”Pidän keskeisenä sitä, minkä myös ministeri Kiuru eilen sanoi, että olisihan vaihtoehtona ollut myös se, että olisimme kieltäneet käytön, että siihen liittyy sellaisia haittoja. Sellaista kantaa ei ole otettu, vaan on todettu, ettei yleistä suositusta anneta, mutta ei toisaalta kielletäkään”
Lisää löytyy kun etsii. Kansanedustaja Pauli Kiurun väite ei ole “osittain totta” vaan “totta”.
Aina pieleen
Yle kompuroi faktantarkistuksissa säännöllisesti.
Maaliskuussa julkaistu analyysi kertoi, että lähes puolet Yleisradion faktantarkistuksista vuoden 2019 eduskuntavaaleissa rikkoi vähintään yhtä hyvän faktantarkistuksen kriteeriä.
Äskettäin Ylen nimekkäin faktantarkastaja Johanna Vehkoo kuittasi hovioikeudesta sakot vihapuheesta.
Ei hyvin mene.
Ylen tämänkertainen hallitusta tukeva rimanalitus on joko väärinymmärryksestä aiheutunut vahinko tai tahallista sumutusta. Yhtiön toimituspolitiikan huomioiden todennäköisesti jälkimmäinen.
MATIAS TURKKILA
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Ministeri Krista Kiurun luottamus vaakalaudalla
Sanna Marin vakuuttelee hallituksen tukea kujanjuoksuun joutuneelle Krista Kiurulle, mutta hallituskumppanit ovat hiirenhiljaa
Ylen hallintoneuvoston PS-edustajat Matti Apusen valinnasta hallituksen puheenjohtajaksi: ”Yle tarvitsee uudistumishaluisen johtajan”
Oikeuskanslerille pääministerin menettelystä kannellut ex-kansanedustaja Kettunen: Sanna Marinin tapaus näyttää olevan medialle arka aihe
Elomaa: Yle lipsunut toimintaperiaatteistaan kotimaisen musiikkiperinteen vaalijana
Pääministeri Marin jätti neljästi vastaamatta kysymykseen, miksi kunnat saavat miljardi euroa ylimääräistä – Halla-aho auttoi: ”Koronaan vedoten velkahana on auki, kuntavaalitkin vielä tulossa”
Perussuomalaisten kannatusnousu ahdistaa Yleä – aamuohjelmassa jyrkkää propagandaa: “Ihmisvihaa, rasismia, natsipuolue”
Julkisen palvelun media on vallan hyvä renki
Hallituksen tietotoimistosta, päivää! Yle roudasi SDP-professorin selittelemään liikkumisrajoitusfarssia – joka tietenkin löysi vikaa kaikkialta paitsi Sanna Marinin hallituksesta
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Uusimmat
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää