

Yle.fi
Viikon 41/2020 luetuin
Yle urakoi taas Sanna Marinin PR-toimistona
KOMMENTTI | Vasemmistopiireissä on jaettu tänään innokkaasti Yle uutisten tekemää faktantarkistusjuttua, joka ensivilkaisulta näyttää päästävän pääministeri Sanna Marinin (sdp.) pälkähästä maskeihin liittyvässä kohussa.
Mikä ongelma asiassa on?
Se, että Yle ”faktatarkasti” väitteitä, joita ei ole koskaan esitetty.
Oppositio ei väittänyt torstaina eikä perjantainakaan, että Sanna Marin olisi henkilökohtaisesti valehdellut torstain kyselytunnilla. Valehtelusyytökset koskevat Marinin hallitusta, erityisesti ministeri Krista Kiurua (sdp).
Puhuiko Marin totta?
”Valehteliko Marin?”, kysyy Yle, ja vastaa omaan kysymykseensä: ”Näiden tietojen valossa ei. Yleinen keskustelu kasvomaskien ympärillä on toki muuttunut kriisin ensikuukausien jälkeen, mutta suoranaista valehtelua ei vaikuta esiintyneen, toisin kuin oppositiojohtaja eilen antoi ymmärtää.”
Yle perustelee juttuaan puheenjohtaja Jussi Halla-ahon (ps.) twiitillä, jossa tämä toteaa: ”Pääministeri myöntää hallituksen valehdelleen koko kevään maskien tarpeellisuudesta, koska niitä ei ollut?”
Ongelma asiassa on se, että oppositiojohtaja Halla-aho ei antanut ymmärtää Marinin itsensä valehdelleen. Hän antoi ymmärtää hallituksen valehdelleen. Tavanomaisissa demokratioissa valtioillinen yleisradioyhtiö ymmärtää henkilön ja hallituksen välisen eron.
Ylen juttu väittää “läpivalaisseensa” Marinin puheet keväällä ja nyt. Paljon sanottu. Jutussa on vain muutama sitaatti. Ja nekin asian vierestä. Koronasta on puhuttu valtavasti koko vuosi. On absurdia väittää, että Yle on “läpivalaissut” Marinin koronakommentit.
Maskigate-sotkussa ei ole kyse siitä, puhuiko Marin torstaina eduskunnassa totta vai ei. Itse asiassa asia on päinvastoin. Oppositio olettaa, että Marin nimenomaan paljasti torstaina totuuden. Siis sen, että hallitus antoi aiemmin tänä vuonna maskisuosituksen, joka ei perustunut tieteeseen.
Puhuiko Pauli Kiuru totta?
Jatketaan.
Jutun ”faktantarkastus” väittää, että ei ole tiedossa, kuka on sanonut näin: ”Meille kerrottiin, että maskien käytöstä voi olla jopa haittaa.” Ylen mukaan tätä kokoomuskansanedustaja Pauli Kiurun väitettä on vaikea varmistaa täysin todeksi, koska ”emme tiedä, keneen hän viittaa tai kuka on kertonut”.
Ylen toimittajat eivät löytäneet asiaa koskevaa viestiä eivätkä Kiurun asiaa koskevaa infoa, joten he antoivat tarkastustulokseksi: laimean ”osittain totta”.
Miten asian laita on?
Laitetaan sekuntikello käyntiin. Muutamassa minuutissa löytyy Ylen oma uutinen, jonka mukaan “Suomi ei ole tähän mennessä suositellut kasvomaskien yleistä käyttöä. Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on perustellut kantaansa sillä, että kasvomaskeista voi olla jopa haittaa.”
Toinen uutinen: STM:n osastopäällikkö Tuija Kumpulainen kertoi 4.6.2020: ”Pidän keskeisenä sitä, minkä myös ministeri Kiuru eilen sanoi, että olisihan vaihtoehtona ollut myös se, että olisimme kieltäneet käytön, että siihen liittyy sellaisia haittoja. Sellaista kantaa ei ole otettu, vaan on todettu, ettei yleistä suositusta anneta, mutta ei toisaalta kielletäkään”
Lisää löytyy kun etsii. Kansanedustaja Pauli Kiurun väite ei ole “osittain totta” vaan “totta”.
Aina pieleen
Yle kompuroi faktantarkistuksissa säännöllisesti.
Maaliskuussa julkaistu analyysi kertoi, että lähes puolet Yleisradion faktantarkistuksista vuoden 2019 eduskuntavaaleissa rikkoi vähintään yhtä hyvän faktantarkistuksen kriteeriä.
Äskettäin Ylen nimekkäin faktantarkastaja Johanna Vehkoo kuittasi hovioikeudesta sakot vihapuheesta.
Ei hyvin mene.
Ylen tämänkertainen hallitusta tukeva rimanalitus on joko väärinymmärryksestä aiheutunut vahinko tai tahallista sumutusta. Yhtiön toimituspolitiikan huomioiden todennäköisesti jälkimmäinen.
MATIAS TURKKILA
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ministeri Krista Kiurun luottamus vaakalaudalla

Sanna Marin vakuuttelee hallituksen tukea kujanjuoksuun joutuneelle Krista Kiurulle, mutta hallituskumppanit ovat hiirenhiljaa

Ylen hallintoneuvoston PS-edustajat Matti Apusen valinnasta hallituksen puheenjohtajaksi: ”Yle tarvitsee uudistumishaluisen johtajan”

Oikeuskanslerille pääministerin menettelystä kannellut ex-kansanedustaja Kettunen: Sanna Marinin tapaus näyttää olevan medialle arka aihe

Elomaa: Yle lipsunut toimintaperiaatteistaan kotimaisen musiikkiperinteen vaalijana

Pääministeri Marin jätti neljästi vastaamatta kysymykseen, miksi kunnat saavat miljardi euroa ylimääräistä – Halla-aho auttoi: ”Koronaan vedoten velkahana on auki, kuntavaalitkin vielä tulossa”

Perussuomalaisten kannatusnousu ahdistaa Yleä – aamuohjelmassa jyrkkää propagandaa: “Ihmisvihaa, rasismia, natsipuolue”

Julkisen palvelun media on vallan hyvä renki

Hallituksen tietotoimistosta, päivää! Yle roudasi SDP-professorin selittelemään liikkumisrajoitusfarssia – joka tietenkin löysi vikaa kaikkialta paitsi Sanna Marinin hallituksesta
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää