

LEHTIKUVA
Yle: Suomalaisten taskuista jopa 5 miljardia euroa ylimääräistä energiayhtiöille – perussuomalaiset vaatii laajoja toimia sähkön hinnan alentamiseksi
Vaikka sähkön tuotantokustannukset ovat pysyneet suurin piirtein samoina, Suomen kaksi suurinta sähköntuottajaa, Fortum ja metsäyhtiö UPM, ovat hyötyneet energiakriisistä ja kaksinkertaistaneet sähköntuotantonsa liikevoiton. Perussuomalaiset vaatii sähkömarkkinoiden hinnoittelumekanismin muuttamista, jotta kansalaisilla olisi mahdollisuus saada kohtuuhintaista sähköä.
Energiakriisi on osoittautunut kultakaivokseksi energiantuottajille, jotka ovat hyötyneet energiakriisistä. Ylen MOT-toimitus kertoo, että suomalaiset ovat viime vuoden loppupuoliskolla maksaneet sähköstä jo noin viisi miljardia euroa ylimääräistä, eli sen verran rahaa on kadonnut sähkönkäyttäjien taskuista ja päätynyt sähkönmyyjille.
Tänä talvena sähkö on ollut poikkeuksellisen kallista. Monissa suomalaisissa kotitalouksissa onkin kärvistelty paikoin jopa yli tuhannen euron kuukausilaskujen kanssa, eli hintojen nousu on monilla ylittänyt käytettävissä olevat tulot.
Sähkön hinta lähti nousuun jo ennen sotaa
Vaikka sähkön tuotantokustannukset ovat pysyneet suurin piirtein samoina, Suomen kaksi suurinta sähköntuottajaa, Fortum ja metsäyhtiö UPM, ovat liki kaksinkertaistaneet sähköntuotantonsa liikevoiton.
Esimerkiksi Fortum tuottaa sähkönsä ydinvoimalla ja vesivoimalla, joiden tuotantokustannukset ovat alhaiset. Käytännössä nykyinen tilanne on kuin tulonsiirtomekanismi kuluttajilta sähköntuottajille.
Maakaasutoimitukset Venäjältä Suomeen ovat poikki, joten sähkön korkean hinnan yhteydessä on puhuttu myös ”Putinin hinnoista”, mutta se on vain osatotuus.
Jo viime vuonna Isossa-Britanniassa lämmitysjärjestelmiä kauppaavan BOXT:in selvityksestä käy ilmi, että vuodesta 2016 lähtien suomalaisten sähkölasku on noussut keskimäärin noin kahdella viidesosalla eli 37 prosenttia. Sähkön hinta lähti nousuun jo loppukesällä 2021, siis kauan ennen Venäjän Ukrainassa aloittamaa sotaa.
Perussuomalaiset varoitti energiakriisistä jo 2021
Kalliin sähkön hinnan syy johtuu eri seikoista, joista keskeinen on sähkömarkkinoiden hinnoittelumekanismi, jossa periaate on, että sähkön hinta määräytyy kalleimman tuotantotavan mukaan.
Perussuomalaiset on ollut ajoissa liikkeellä varoittaessaan sähkön hinnan räjähtämisestä käsiin, ja puolue varoittikin energiakriisistä ensimmäisen kerran jo kesällä 2021. Viime syyskuussa perussuomalaisten yhdessä kristillisdemokraattien ja Liike Nytin kanssa jättämä välikysymys myös käsitteli energiamarkkinoiden toimintaa ja samalla myös sähkön hintaa.
Perussuomalaisten useaan kertaan esittämä vaatimus on nimenomaan puuttuminen sähkön hintaan. Keskeinen hintoja nostava tekijä on sähkömarkkinoiden hinnoittelumekanismi, jota lyhyellä tähtäimellä on perussuomalaisten mukaan muutettava.
Perussuomalaiset on esittänyt syksystä 2021 toimia sähkön hinnan laskemiseksi. Viime kesänä -22 esittelimme sähkön hinnoittelumalliin tarvittavat muutokset.
Sinivalkoisen siirtymän ohjelmassamme aihetta käsitellään paljon.
Sivistykää. https://t.co/NrCjBukPoR
— Riikka Purra (@ir_rkp) March 13, 2023
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- energiantuottajat liikevoitto sähkömarkkinat Ukrainan sota energiakriisi tuotantokustannukset tulonsiirtomekanismi sähköyhtiöt hinnoittelu UPM sähkön hinta kotitaloudet Fortum Venäjä perussuomalaiset Välikysymys
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Kun ilmastopolitiikka vedetään överiksi, suomalaisen elintaso laskee Pohjois-Korean tasolle

Perussuomalaiset vaatii: Energiantuotanto pidettävä kotimaisena – Suomesta ei saa tulla Euroopan energiareservaattia

Sinivalkoinen siirtymä alentaa sähkön hintaa ja turvaa huoltovarmuuden kotimaassa

Perussuomalaiset: Kansallinen ilmastostrategia ajaa teollisuuden ahtaalle – ilmastotoimille aikalisä

Rahat eivät riitä ravintoon Ruotsissa – kauppiaiden henkeäkin jo uhattu

“Parempaa kuin seksi” – vihreät riemuitsevat Saksan ydinvoimaloiden sulkemisesta vaikka päästöt kasvavat

EU-parlamentti piiskaa lisävauhtia päästövähennyksiin – nyt kallistuvat myös lentäminen, laivamatkailu sekä lämmittäminen

Ruotsi tarvitsee triplasti lisää ydinvoimaa – porvarihallitus haluaa vähintään 10 uutta reaktoria vuoteen 2045 mennessä

Strandman: Sähköyhtiöiden ylisuuret voitot tulisi palauttaa kuluttajille
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää