Yle sensuroi hallituskriittisen blogin
Yleisradio sensuroi kielentutkimuksen professorin Janne Saarikiven kolumnin, jossa Saarikivi moitti Marinin hallitusta epämääräisestä tiedottamisesta.
Saarikivi kummeksuu, miksi hallitus on halunnut epäselvillä sanavalinnoilla hämärtää kriisiaikana määräyksen ja suosituksen välistä rajaa. Hallitus on puhunut määräyksistä, vaikka kyse on ollut tosiasiassa suosituksista.
Hallituksen moittiminen ei Ylelle käynyt, eikä kolumnia julkaistu.
Saarikivi julkaisee kolumninsa omilla Facebook-sivuillaan, ja tekstin yhteydessä hän mainitsee sensuurista. Kolumni alkaa sanoilla:
“(Kolumni, jota Yleisradio ei halunnut julkaista)
Tiesittekö, että hallitus ei valmiuslain nojalla määrännyt yli 70-vuotiaita karanteenin kaltaisiin olosuhteisiin? Entä tiesittekö, että Suomen rajat eivät missään koronaepidemian vaiheessa ole olleet suljettuja? Että jokainen suomalainen on voinut halutessaan vapaasti poistua maasta? Minä en tiennyt.”
Kolumnin voi lukea kokonaisuudessaan täältä.
Ei sovi nyt Ylen teemoihin
Saarikivi avaa taustoja kirjoitustaan käsittelevässä kommenttiketjussa. “Ei mitään varsinaista sensuurisyytöstä kyseessä. Kirjoitin kolumnin, sanoivat, että ei sovi heidän julkaisuaikatauluunsa ja teemoihinsa nyt, kun on kuulemma ollut / tulossa samasta aiheesta. Toki hieman ihmettelin, kun sanottiin, että teksti ei jonkin ajan kuluttua kuulemma olisi enää ajankohtainen. Minusta voisi vaikka ollakin.”
Hän jatkaa: “Ja siis totta kai Yleisradio kuten kaikki mediat harjoittavat “sensuuria” siinä mielessä, että päättävät mitä julkaisevat!”
Sensuuri on Ylen toimintatapa
Viime aikoina sensuurista on kertonut julkisesti myös Ylen kolumnisti, dosentti Jari Ehrnrooth. Hän kommentoi Ylen sensuuria Verkkouutisissa aiemmin tänä vuonna:
“Vasemmistolaisen leimaamisen, halventamisen, uhkailun ja kuolemantuomioiden jakamisen tarkoituksena on vaientaa minut. Vasemmistoliiton kansanedustaja Anna Kontula puki tämän sanoiksi suorassa radiolähetyksessä arvioimalla kolumnejani ala-arvoisiksi ja vaatimalla Yleisradiota lopettamaan niiden julkaisemisen.
Hämmästyttävää kyllä, hänen vaatimuksiaan on Yleisradion kolumnituotannossa kuultu. Esimerkiksi käsillä olevaa tekstiäni ei tuottaja halunnut julkaista edes siinä muodossa, jonka sisältöpäällikkö olisi hyväksynyt. Näin toteutui uhkakuva verkossa ja ulkoparlamentaarisesti operoivien vasemmistoaktivistien vaikutuksesta parlamentaarisesti ylläpidettyyn laatumediaan. Vaientamiseni onnistui ja he taputtivat karvaisia käsiään.”
Myös Business Finlandissa työskentelevä Heidi Sabanadesan on törmännyt Ylen blogien sensuuriin. Hänen miehensä Rajkumar kirjoittaa kolumneja Ylelle. Ne eivät aina mene läpi: “Yksi kolumni oli Rajillakin sellainen, jota eivät suostuneet julkaisemaan. Raj lähetti sen sit Ilta-Sanomiin, ja ne julkaisi sen.”
Sabanadesanin kirjoituksessa kritisoitiin vihreiden Iiris Suomelaa, vasemmistoliiton Veronika Honkasaloa ja SDP:n Hussein al-Taeeta – Jussi Halla-ahon ohella.
Punavihreässä kuplassa
Yleisradion kolumnien puoluepoliittista painottumista on ihmetelty laajasti sosiaalisessa mediassa.
Tänään sensuurin läpi ovat päässeet muun muassa kolumnit, joissa haukutaan markkinaliberalismia sekä kirjoitus, jossa harmitellaan Italian koronakriisin hoitajien miesenemmistöä.
Ylen kolumnit tuottaa Rakel Liekki. Aikaisemmin hän veti keskusteluohjelmaa, jonka ideana oli tarkastella maailmaa Liekin omasta punavihreästä kuplasta käsin.
Yle kiistää sensuurin vastineessaan
Ylen vastine uutiseen täällä.
Lisäys 11.5 klo 20:34 Lisätty Sabanadesanin sensuurikommentti sekä Saarikiven kommentteja. Muutos 12.5.2020 klo 01:53 – poistettu ingressistä sana “uutissivuiltaan”. Lisäys 12.5 klo 16:16 – lisätty tieto Ylen vastineesta.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Rakel Liekki Janne Saarikivi Jari Ehrnrooth Iiris Suomela Hussein al-Taee Veronika Honkasalo Sensuuri Yle Jussi Halla-aho
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Ylen korkein johto kiistää jyrkästi Yle-kolumnien politisoitumisen ja sensuurin – Merja Ylä-Anttila: “tässä on harvinaisen vähän pointtia”
Helsingin yliopiston äänet vaiennetaan – ensin hiljennettiin professori Saarikiven hallituskritiikki, seuraavaksi sensuroitiin dosentti Arto Luukkanen – hallitusta ei saanut kutsua “avuttomaksi”
Kritiikki yltyy – Ylen tuottaja Rakel Liekki rajasi sometiliensä näkyvyyttä, toiminta viittaa aktivistitaustan peittelyyn
Janne Saarikiven kommentti: minua ei ole sensuroitu Yleisradiossa
Ne vuodet, joina kommunistit rakensivat Ylestä taisteluvälinettä – Reporadio sensuroi oikeistolaisia ja julisti räikeän puolueellisesti “tiedostamista”, “muutosta” ja “aatteellista heräämistä”
Tavio: Internetin sensuuri lisääntyy – Piilaakso nostettu sananvapaustuomariksi
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää