

Yle sensuroi hallituskriittisen blogin
Yleisradio sensuroi kielentutkimuksen professorin Janne Saarikiven kolumnin, jossa Saarikivi moitti Marinin hallitusta epämääräisestä tiedottamisesta.
Saarikivi kummeksuu, miksi hallitus on halunnut epäselvillä sanavalinnoilla hämärtää kriisiaikana määräyksen ja suosituksen välistä rajaa. Hallitus on puhunut määräyksistä, vaikka kyse on ollut tosiasiassa suosituksista.
Hallituksen moittiminen ei Ylelle käynyt, eikä kolumnia julkaistu.
Saarikivi julkaisee kolumninsa omilla Facebook-sivuillaan, ja tekstin yhteydessä hän mainitsee sensuurista. Kolumni alkaa sanoilla:
“(Kolumni, jota Yleisradio ei halunnut julkaista)
Tiesittekö, että hallitus ei valmiuslain nojalla määrännyt yli 70-vuotiaita karanteenin kaltaisiin olosuhteisiin? Entä tiesittekö, että Suomen rajat eivät missään koronaepidemian vaiheessa ole olleet suljettuja? Että jokainen suomalainen on voinut halutessaan vapaasti poistua maasta? Minä en tiennyt.”
Kolumnin voi lukea kokonaisuudessaan täältä.
Ei sovi nyt Ylen teemoihin
Saarikivi avaa taustoja kirjoitustaan käsittelevässä kommenttiketjussa. “Ei mitään varsinaista sensuurisyytöstä kyseessä. Kirjoitin kolumnin, sanoivat, että ei sovi heidän julkaisuaikatauluunsa ja teemoihinsa nyt, kun on kuulemma ollut / tulossa samasta aiheesta. Toki hieman ihmettelin, kun sanottiin, että teksti ei jonkin ajan kuluttua kuulemma olisi enää ajankohtainen. Minusta voisi vaikka ollakin.”
Hän jatkaa: “Ja siis totta kai Yleisradio kuten kaikki mediat harjoittavat “sensuuria” siinä mielessä, että päättävät mitä julkaisevat!”
Sensuuri on Ylen toimintatapa
Viime aikoina sensuurista on kertonut julkisesti myös Ylen kolumnisti, dosentti Jari Ehrnrooth. Hän kommentoi Ylen sensuuria Verkkouutisissa aiemmin tänä vuonna:
“Vasemmistolaisen leimaamisen, halventamisen, uhkailun ja kuolemantuomioiden jakamisen tarkoituksena on vaientaa minut. Vasemmistoliiton kansanedustaja Anna Kontula puki tämän sanoiksi suorassa radiolähetyksessä arvioimalla kolumnejani ala-arvoisiksi ja vaatimalla Yleisradiota lopettamaan niiden julkaisemisen.
Hämmästyttävää kyllä, hänen vaatimuksiaan on Yleisradion kolumnituotannossa kuultu. Esimerkiksi käsillä olevaa tekstiäni ei tuottaja halunnut julkaista edes siinä muodossa, jonka sisältöpäällikkö olisi hyväksynyt. Näin toteutui uhkakuva verkossa ja ulkoparlamentaarisesti operoivien vasemmistoaktivistien vaikutuksesta parlamentaarisesti ylläpidettyyn laatumediaan. Vaientamiseni onnistui ja he taputtivat karvaisia käsiään.”
Myös Business Finlandissa työskentelevä Heidi Sabanadesan on törmännyt Ylen blogien sensuuriin. Hänen miehensä Rajkumar kirjoittaa kolumneja Ylelle. Ne eivät aina mene läpi: “Yksi kolumni oli Rajillakin sellainen, jota eivät suostuneet julkaisemaan. Raj lähetti sen sit Ilta-Sanomiin, ja ne julkaisi sen.”
Sabanadesanin kirjoituksessa kritisoitiin vihreiden Iiris Suomelaa, vasemmistoliiton Veronika Honkasaloa ja SDP:n Hussein al-Taeeta – Jussi Halla-ahon ohella.
Punavihreässä kuplassa
Yleisradion kolumnien puoluepoliittista painottumista on ihmetelty laajasti sosiaalisessa mediassa.
Tänään sensuurin läpi ovat päässeet muun muassa kolumnit, joissa haukutaan markkinaliberalismia sekä kirjoitus, jossa harmitellaan Italian koronakriisin hoitajien miesenemmistöä.
Ylen kolumnit tuottaa Rakel Liekki. Aikaisemmin hän veti keskusteluohjelmaa, jonka ideana oli tarkastella maailmaa Liekin omasta punavihreästä kuplasta käsin.
Yle kiistää sensuurin vastineessaan
Ylen vastine uutiseen täällä.
Lisäys 11.5 klo 20:34 Lisätty Sabanadesanin sensuurikommentti sekä Saarikiven kommentteja. Muutos 12.5.2020 klo 01:53 – poistettu ingressistä sana “uutissivuiltaan”. Lisäys 12.5 klo 16:16 – lisätty tieto Ylen vastineesta.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Rakel Liekki Janne Saarikivi Jari Ehrnrooth Iiris Suomela Hussein al-Taee Veronika Honkasalo Sensuuri Yle Jussi Halla-aho
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ylen korkein johto kiistää jyrkästi Yle-kolumnien politisoitumisen ja sensuurin – Merja Ylä-Anttila: “tässä on harvinaisen vähän pointtia”

Helsingin yliopiston äänet vaiennetaan – ensin hiljennettiin professori Saarikiven hallituskritiikki, seuraavaksi sensuroitiin dosentti Arto Luukkanen – hallitusta ei saanut kutsua “avuttomaksi”

Kritiikki yltyy – Ylen tuottaja Rakel Liekki rajasi sometiliensä näkyvyyttä, toiminta viittaa aktivistitaustan peittelyyn

Janne Saarikiven kommentti: minua ei ole sensuroitu Yleisradiossa

Ne vuodet, joina kommunistit rakensivat Ylestä taisteluvälinettä – Reporadio sensuroi oikeistolaisia ja julisti räikeän puolueellisesti “tiedostamista”, “muutosta” ja “aatteellista heräämistä”

Tavio: Internetin sensuuri lisääntyy – Piilaakso nostettu sananvapaustuomariksi
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Samuli Salminen ja Simo Grönroos avaavat karuja tutkimustuloksia: Maahanmuutto ei ole ratkaisu väestön ikääntymiseen vaan Ponzi-pyramidihuijaus, joka pahentaa tilannetta

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää