Artikkeli kuva

Yle

Viikon 49/2020 luetuin

Yle sekoilee huolella – julkaisee kolumnin, missä erimielisyys esitetään sairautena ja poliittiset kiistakumppanit rottina

04.12.2020 |20:24

Ylen kolumnisti Matti Mörttinen kuvaa kansallismielisyyden, populismin ja brexit-myönteisyyden sairaudeksi, jota vastaan pitäisi olla rokote. Niitä, jotka eivät hänen EU-myönteisiään kantoja jaa, Mörttinen kuvaa eläimiksi, pahimmillaan rotiksi.

PS:n varapuheenjohtaja Riikka Purra huomauttaa, että Mörttisen puheenparsi on sitä laatua, josta napsahtaisi syyte, jos se kohdistettaisiin johonkin toiseen poliittiseen ryhmittymään.

Yle kertoo itse kolumniensa tärkeimmäksi toimintaperiaatteeksi “ihmisten arvostamisen”.

Ei ole täysin selvää, millä tavoin ihmisten kutsuminen “isokokoisiksi jyrsijöiksi” – siis rotiksi – on ihmisten arvostamista. Harvoinpa myöskään rinnastetaan ihmisiä tappaviin tauteihin ilman loukkaamistarkoitusta.

Ylen tarkistama ja hyväksymä kolumni

Erityisen ongelmalliseksi Ylen rotta-kolumnin tekee se, että Yle on osallistuu kolumnien editointiprosessiin. Jokainen Ylen julkaisema kolumni on Ylen erikseen tarkastama ja hyväksymä.

Kolumnien tarkastusprosessi poistaa Ylen mielestä epämieluiset kommentit tai mielipiteet. Asia nousi julkisuuteen toukokuussa, jolloin ajatuspaja Liberan silloinen sisältöjohtaja Tere Sammallahti (kok.) nosti esiin Ylen kolumnien tuottajan Rakel Liekin valitsemat Yle-kolumnistit. Liekki oli nostanut järjestelmällisesti kolumnisteiksi punavihreitä poliittisia aktivisteja. Samalla kävi ilmi, että Yleisradio puuttuu jatkuvasti kolumnien sisältöön, niitä sensuroiden.

Kansanryhmää vastaan kiihottamista koskevan lain perusteluissa on mainittu eläimiin vertaaminen tyypillisenä esimerkkinä rikollisesta viestinnästä: “Tyypillinen rangaistava menettely olisi sellaisen tiedon, mielipiteen tai muun viestin levittäminen, joissa ryhmään kohdistuvaa väkivaltaa tai syrjintää pidetään hyväksyttävänä tai toivottavana tai ihmisiä verrataan eläimiin, loisiin jne. tai yleistäen väitetään heitä rikollisiksi tai esitetään alempiarvoisiksi jne.”

Ylen julkaisema Mörttisen viesti ei nykyisellään kuitenkaan riko lakia, sillä hänen vihapuheensa kohde ei ole vähemmistöryhmä.

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää