Artikkeli kuva

Yle piti Purraa koskevaa karkeaa asiavirhettä näkyvillä viikkotolkulla – varmisti virheellisen tiedon kulkeutumisen ulkomaisiin medioihin ja esti sen korjaamisen

01.08.2023 |15:38

Yleisradion englanninkielinen artikkeli, jossa Riikka Purran väitettiin kirjoittaneen ”turkkilaisapinoista”, korjattiin viime lauantaina – eli vasta useita viikkoja artikkelin julkaisun jälkeen. Virheellinen tieto ehti levitä laajalle.

Kotimaisesta mediasta lähtöisin olevat väitteet siitä, että valtiovarainministeri Riikka Purra olisi 2008 kirjoittanut verkkoon ”turkkilaisapinoista”, eivät pidä paikkaansa. Purra käytti termiä yhdestä häntä seksuaalisesti ahdistelleesta henkilöstä. Median uutisoinnin aiheesta voi katsoa vahingoittaneen Suomen kansainvälistä mainetta, sillä virheellinen tieto levisi laajalle.

Yleisradion 11. heinäkuuta julkaisemasta englanninkielisestä artikkelista kyseinen asiavirhe korjattiin vasta viime lauantaina – siis liki kolme viikkoa julkaisun jälkeen. Saman virheellisen tiedon julkaissut Helsingin Sanomat toimi asiassa ripeämmin. HS:n oikaisu ajoittui viime viikon keskiviikolle, 26. heinäkuuta.

Kansainväliset mediat noutavat usein Suomea koskevat tietonsa Yleisradion englanninkielisiltä sivuilta. Eurooppalaiset yleisradioyhtiöt ristiinviittaavat toistensa uutisiin päivittäin, ja tarkistavat asioita toistensa sivuilta. Esim Britanniassa toimiva BBC uutisoi edelleen “turkkilaisapinoista”, vaikka tämä ei pidä paikkaansa. Oikausvaatimuksen tekeminen BBC:lle on kuitenkin mahdotonta niin kauan, kun Yleisradio jatkaa väärän tiedon levittämistä.

Yle korjaa vasta huomautuksen jälkeen

Yleisradio on sitoutunut Journalistin ohjeisiin, ja kyseisiin ohjeisiin nähden Ylen menettely näyttäytyy vitkutteluna.

Jo 20 kohdan mukaan olennainen asiavirhe on korjattava viipymättä ja niin, että se tavoittaa mahdollisimman kattavasti virheellistä tietoa saaneen yleisön. Korjaus on julkaistava sekä tiedotusvälineen toimituksellisilla verkkosivuilla että julkaisussa tai kanavassa, jossa virhe on alun perin ollut. Verkossa olennaisen virheen korjaamiseksi ei riitä virheellisen tiedon tai jutun poistaminen, vaan yleisölle on kerrottava virheestä sekä miten ja milloin se on korjattu.

Yleisradio ei kuitenkaan vaikuta suhtautuvan Journalistin ohjeisiin vakavasti, sillä Ylessä on usein tapana korjata virheitä vasta sen jälkeen, kun virheestä on huomautettu.

SUOMEN UUTISET


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

4.
Suomen uutiset logo

Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”

19.11.2024 |16:28
5.
Suomen uutiset logo

Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”

16.11.2024 |11:30
8.
Suomen uutiset logo

Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan

17.11.2024 |22:27
9.
Suomen uutiset logo

Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse

14.11.2024 |23:20
10.
Suomen uutiset logo

Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan

20.11.2024 |12:31

Uusimmat

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää