Yle: Niinistön kannatus laskee, Huhtasaari kolmantena
Tuoreen Ylen presidentinvaalikyselyn mukaan Sauli Niinistön kannatus on laskenut kahdeksan prosenttiyksikköä edellisestä mittauksesta. Niinistö johtaa kolme viikkoa ennen vaaleja galluppeja edelleen ylivoimaisesti, mutta toinen kierros ei ole vielä mitenkään poissuljettu vaihtoehto.
Niinistön kannatus oli nyt 72 prosenttia, Vihreiden Pekka Haaviston 11 ja Perussuomalaisten Laura Huhtasaaren 5 prosenttia. Haavisto ja Huhtasaari nostivat molemmat kannatustaan prosenttiyksiköllä.
Kansanliikkeen ehdokas Paavo Väyrynen on nyt ensimmäistä kertaa mukana Ylen mittauksessa. Neljän prosentin kannatuksella Väyrynen meni heti neljänneksi kaksi kertaa Keskustan Matti Vanhasta suuremmalla kannatuksella.
Väyrynen on Huhtasaaren ohella ainoa euro- ja maahanmuuttokriittinen ehdokas, mutta kyselystä päätellen Väyrynen ei vienyt Huhtasaaren ääniä.
Sdp:n, Keskustan, Vasemmistoliiton ja Rkp:n ehdokkaiden yhteinen kannatus on 8 prosenttia. Näiden neljän puolueen eduskuntavaalikannatus on viimeisessä Ylen kannatusmittauksessa 49 prosenttia.
Toinen kierros on vielä mahdollinen
Politiikan asiantuntijoiden käsitys kuitenkin on, että vaalikampanjan kiihtyessä puolueuskollisuus kasvaa ja asetelma tasoittuu.
Analytiikkayhtiö Accuscore ennusti joulun alla, että vaalit ratkeavat vain niukasti ensimmäisellä kierroksella. Iltalehden mukaan Accuscoren simulaatio ennustaisi Niinistölle vain 52,4 prosenttia äänistä.
Accuscore ei tee omia kannatuskyselyjään, vaan käyttää muiden tuottamaa kyselyaineistoa ja simuloi niistä oman ennusteensa. Simuloinnista käytetään muun muassa tietoja edellisten vaalien äänestämisestä. Eduskuntavaaleissa 2015 Accuscore ennusti Perussuomalaisten loppukirin, jota tutkimuslaitokset eivät viimeisissä mittauksissaan tunnistaneet.
Ylen kyselystä käy ilmi myös se, mistä ehdokkaat kannatuksensa saavat. Huhtasaaren kannatus tulee käytännössä kokonaan perussuomalaisilta, joista tosin joka kolmas on Niinistön takana. Haavisto ei saa kuin 40 prosenttia vihreiden äänistä, koska enemmistö vihreiden kannattajista aikoo äänestää Niinistöä. Sen sijaan 31 prosenttia Vasemmistoliiton kannattajista aikoo äänestää Haavistoa.
Henkilökeskeisyys hallitsee vielä
Ennakoimattomuutta tämänkertaisissa vaaleissa voi lisätä se, että poikkeuksellisen suuri osa suomalaisista joutuu äänestämään vähiten huonoa ehdokasta jo ensimmäisellä kierroksella. Vaalikoneiden mukaan arvokonservatiivisia ehdokkaita on vain Huhtasaari ja Väyrynen, eikä yksikään ehdokas profiloidu oikeistolaiseksi.
Vain Rkp:n Nils Torvalds kannattaa Suomen Nato-jäsenyyttä, vaikka Naton kannattajia on Suomessa tuoreen tutkimuksen mukaan 22 prosenttia. Torvalds saa gallupeissa prosentin kannatuksen.
Ennakoimattomuutta voi lisätä sekin, että ehdokkaiden kannatus näyttää vielä tässä vaiheessa seurailevan ennemminkin henkilöihin liittyviä mielikuvia kuin poliittisia mielipiteitä.
Suomalaisista peräti 40 prosenttia on MTV:n vaalikoneen mukaan lähimpänä Perussuomalaisten Huhtasaaren mielipiteitä, kun Huhtasaaren kannatus nyt on viisi prosenttia. Sdp:n Haataista kone ehdottaa joka neljännelle, vaikka Haataisen kannatus on vain kolme prosenttia. Vastaavasti Niinistön kanssa samanmielisiä on MTV:n vaalikoneen tehneistä vain kymmenen prosenttia, vaikka kannatus nyt julkaistussa Ylen kyselyssä oli yhä yli 70 prosenttia.
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Nils Torvalds Tuula Haatainen Presidentinvaalit Paavo Väyrynen Pekka Haavisto Matti Vanhanen Sauli Niinistö Laura Huhtasaari
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Uusimmat
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää