Toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttilan mukaan Ylen henkilöstöä voidaan joutua vähentämään leikkausten johdosta. Samaan aikaan yhtiö kuitenkin lisää uutistuotantoaan somalin- ja arabiankielisillä uutisilla. / LEHTIKUVA
Yle-leikkaukset herättävät närää – vihervasemmisto kiukuttelee, toimitusjohtaja väläyttelee jo henkilöstön vähentämistä
Yleisradio joutuu lähivuosina historialliselle laihdutuskuurille, selvisi eilen, kun Ylen tehtävää ja rahoitusta arvioinut parlamentaarinen työryhmä julkaisi mietintönsä. Sosiaalinen media on täynnä Yle-parranpärinää. Vaikka monet kansalaiset olisivat halunneet nähdä suurempiakin Yle-leikkauksia, moni on tyytyväinen siihen, että edes tällä kertaa Yleisradio on vedetty mukaan osallistumaan julkisen talouden säästötalkoisiin.
Yleisradion julkisen palvelun tehtävää ja rahoitusta arvioinut parlamentaarinen työryhmä julkaisi eilen mietintönsä, jossa esitetään leikkauksia Ylen rahoitukseen ja muutoksia Yle-lakiin avoimuuden ja huoltovarmuuden osalta.
Keskeisimmät muutokset rahoitukseen ovat Ylen indeksikorotuksien leikkaaminen vuosilta 2025-2027 sekä Ylen maksaman arvonlisäveron korotus nykyisestä 10 % verokannasta 14 % verokantaan vuoden 2026 alusta alkaen. Lisäksi Yle-lakiin kirjattaisiin Ylelle velvollisuus edistää toimintansa ja taloudenpitonsa avoimuutta – asia, jota on vaadittu jo vuosikausia.
Hallitus perusti parlamentaarisen työryhmän jo lokakuussa 2023 hallitusohjelman mukaisesti. Työryhmän tehtävänä oli arvioida Ylen rahoitusta, suhdetta kaupalliseen mediaan ja Yle-lain muutostarpeita.
Arabiuutisille riittää rahaa
Eilen julkistetuilla muutoksilla Ylen rahoituksesta lähtee pois vuoteen 2028 mennessä jopa 200 miljoonaa euroa.
Rahoitusta koskevat muutokset ovat poikkeuksellisen suuria eikä vastaavaa ole aiemmin nähty, joten parlamentaarisen työryhmän eilinen tiedotustilaisuus on nostattanut runsaasti parranpärinää. Ylen toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila kommentoi eilen iltapäivällä, että Ylessä on todennäköisesti edessä muutosneuvottelut rahoitukseen kohdistuvien leikkausten vuoksi. Ylä-Anttilan mukaan ”koko talo tullaan perkaamaan läpi”.
Yksityiskohtaisempia tietoja on Ylä-Anttilan mukaan luvassa myöhemmin syksyllä. Helsingin Sanomien haastattelussa Ylä-Anttila kuitenkin väläyttelee jo hiihdon MM-kilpailujen televisioinnista luopumista ensi kevään MM-hiihtojen jälkeen.
Sattumalta eilen Yle kuitenkin tiedotti aloittavansa syyskuun lopussa arabian- ja somalinkieliset uutiset perustellen päätöstään ”kotoutumisen ja suomalaisen yhteiskunnan ymmärtämisen edistämisellä”. Monet kansalaiset ovat tyrmistyneet Ylen ohjelmiston päivityksestä. Myös ajatuspaja Suomen Perustan toiminnanjohtaja Simo Grönroos kuvaa Ylen lanseerausta ”pimeäksi”.
Journalistiliitolle ei tietenkään käy
Toimittajien etujärjestö Journalistiliitto reagoi tuoreeltaan Ylen rahoituksen muutoksiin, jotka liiton mukaan ”heikentävät suomalaista, luotettavaa tiedonvälitystä”.
Journalistiliiton puheenjohtajan Hanne Ahon mukaan leikkaukset ovat niin isoja, että niitä ei voida toteuttaa ilman sisältövaikutuksia, mistä Ahon mukaan on seuraamassa ”menetyksiä suomalaiselle kulttuurille ja suomalaisten oikeudelle saada tietoa”.
Aholle kuitenkin huomautetaan, että Suomenlahden eteläpuolella kyetään tekemään valtiollista tiedonvälitystä huomattavasti kustannustehokkaammin, sillä Viron yleisradio ERR toimii vain noin 42 miljoonan euron budjetilla. Kyseisellä rahalla ERR pyörittää neljää tv-kanavaa, useita radiokanavia sekä uutisportaaleita verkossa. Virolaiskollegaansa verrattuna Yleisradio onkin varsinainen ahmatti, sillä tänä vuonna Ylen määräraha on noin 594 miljoonaa euroa.
Sopeutuksiin tarvittiin perussuomalaisia
Medialiiton toimitusjohtaja Jukka Holmberg kuvaa parlamentaarisen Yle-työryhmän ehdotusta kompromissiratkaisuksi, joskin Holmberg kiittelee, että Yleisradio on tällä kertaa saatu mukaan osallistumaan edes tältä osin julkisen talouden säästötalkoisiin.
Medialiitto korostaa, että jatkossa Yleisradioyhtiön tulee keskittyä julkisen palvelun ydintehtävään viemättä verovaroin elintilaa yksityisiltä medioilta.
Monet kansalaiset vaativat vieläkin suurempia leikkauksia Yleisradioon. Perussuomalaisten kansanedustaja Jani Mäkelä korostaa, että lopputuloksena syntyi sentään merkittäviä sopeutuksia, joita tuskin olisi saatu ilman perussuomalaisia.
– Toimintaan tulee merkittäviä sopeutuksia sekä avoimuuden lisäyksiä. 200 miljoonaa jää saamatta, ja lait muuttuvat. Perussuomalaiset tekivät sen mitä 20 %:n vähemmistö voi. Tukea rakenteellisille muutoksille ja isoille leikkauksille ei muilta tullut, Mäkelä kirjoittaa ja huomauttaa, että perussuomalaisten lisäksi vain Liike Nyt oli valmis suurempiin leikkauksiin.
Parlamentaarinen Yle-yksimielisyys on aikansa elänyt
Perussuomalaisia parlamentaarisessa työryhmässä edustanut Joakim Vigelius tiivistää lopputuloksen sosiaalisen median kanavillaan: Muutokset ovat hyviä ja oikeansuuntaisia. Niitä olisi vain tarvittu selvästi isompina, etenkin säästöjä.
Parlamentaarisen työryhmän työ jatkui yhteensä lähes vuoden. Vigelius kuvaa tehtävää haasteelliseksi.
– Ylellä on lakisääteiset indeksikorotukset, jotka on vielä erityissuojeltu puolueiden päähänpinttymällä siitä, että muutoksia voi viedä läpi vain parlamentaarisen valmistelun ja yksimielisyyden kautta. Niidenkin peruminen on useimmille liikaa.
Perussuomalaisten kansanedustaja Onni Rostila harmittelee sitä, että parlamentaarisen yksimielisyyden vaatimuksen vuoksi Ylen rahoituksesta päättäminen on jo käytännössä vaikeampaa kuin perustuslain muuttaminen. Rostila linjaakin, että tulevaisuudessa yksimielisyyden vaatimuksesta on luovuttava.
Vigelius on samoilla linjoilla.
– Kansalla tulisi olla mahdollisuus vaikuttaa Ylen rahoitukseen ja muihin muutoksiin yksimielisyyden sijaan tavanomaisen enemmistön voimin. Niin eduskunta toimii suurimmassa osassa päätöksiään, Vigelius kirjoittaa.
Yle-puolueen kansanedustaja ei tykännyt
Parlamentaarista yhteistyöstä on valittanut kenties kovaäänisimmin kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen, joka nimeää vasemmistoliiton Yle-puolueeksi ja kiukuttelee, että perussuomalaisten toiminta on tehnyt prosessista ”parlamentarismin irvikuvan”.
Perussuomalaisten toiminta on tehnyt prosessista parlamentarismin irvikuvan. Viimeksi tänään perussuomalaisten edustaja uhkaili Yleä sen sisällöistä. 4/7
— Aino-Kaisa Pekonen (@akpekonen) September 12, 2024
Suomen Uutiset
Lue myös
Halla-aho: Arvelen, että moni muukin kuin persukansa alkaa ymmärtää Ylen prioriteetteja – ”Leikkausvaraa riittää myös tulevaisuudessa”
PS-Nuoriso kritisoi Ylen aietta aloittaa arabian- ja somalinkieliset uutiset: Vieraskielinen uutisointi vie pohjan kotoutumiselta
Antikainen: Yle on väärässä – uutiset somaliaksi ja arabiaksi eivät auta sopeutumaan suomalaiseen yhteiskuntaan
Vigelius: Suomen Yle jopa 15-25 % kalliimpi kuin Ruotsin ja Tanskan
Kolumni: Yle-lukko aukesi, mutta parlamentaarinen perinne joutaa romukoppaan
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Jukka Holmberg somalinkieliset uutiset arabiankieliset uutiset Hanne Aho säästötalkoot Ylen leikkaukset Ylen rahoitus Onni Rostila Joakim Vigelius Yleisradio vihervasemmisto Journalistiliitto Merja Ylä-Anttila Aino-Kaisa Pekonen Jani Mäkelä Simo Grönroos
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Eikö mistään voi muka leikata: Ylellä liki 14 kertaa suurempi vuosibudjetti kuin Viron yleisradioyhtiöllä
Evan tutkimus osoittaa: Suomalaiset haluavat pelastaa hyvinvointivaltion leikkaamalla toissijaisista kohteista, kuten Yleisradiosta ja kehitysavusta
Ylen budjettia on leikattava – ”Huonosti valvottu ja löysästi jaettu julkinen raha on minkä tahansa organisaation kirous”
PS-Nuoriso kritisoi Ylen aietta aloittaa arabian- ja somalinkieliset uutiset: Vieraskielinen uutisointi vie pohjan kotoutumiselta
Yleisradio tiedotti hiljattain aloittavansa arabian- ja somalinkieliset uutiset perustellen päätöstään kotoutumisen ja suomalaisen yhteiskunnan ymmärtämisen edistämisellä. Lisäksi Yle alkaa tuottamaan vieraskielistä sisältöä sosiaalisessa mediassa. Perussuomalainen Nuoriso vetoaa päättäjiin lopettaakseen Ylen kokeilun, joka tosiasiassa estää maahanmuuttajien kotoutumisen Suomeen.
Valtiovarainministeri Purra: Hallitusohjelman taloustavoitteisiin pääseminen edellyttää laajoja lisätoimia
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Hämeenlinna ei maksakaan 1 500 euron hyvitystä hengellistä musiikkia kuulleelle oppilaalle – ”Menee hyvin vaikeaksi, jos jatkossa joudutaan maksamaan korvauksia tällaisista asioista”
Hämeenlinna ei maksakaan 1 500 euron hyvitystä alakoululaiselle, jonka yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta katsoi joutuneen syrjityksi uskonnon tai vakaumuksen perusteella tämän kuultua hengellistä musiikkia koulussa lokakuussa järjestetyssä uskonnollisessa konsertissa.