Koko maailman media seuraa tiiviisti Yhdysvaltojen presidentinvaalien loppumetrejä, ja tällä viikolla etenkin ehdokkaiden juhlallisia vaalikampanjoiden lopputilaisuuksia.
Yleisradio jatkaa tutulla tyylillään omia Donald Trump -uutisointejaan. Yle on viime päivinä muun muassa juoksuttanut esiin ”asiantuntijoita”, joilla on kerrottavanaan huolia, mikäli Trump valitaan.
Assosiaatiopelin hallitseva Yle myös vihjailee Trumpin yhteyksistä natseihin, eikä mikään muukaan Trump-juoru ole liian älytön, etteikö se kelpaisi Ylen kanavien täytteeksi.
Yleisradiolle on miellyttävää kehystää Trumpin vaalikampanja rasistiseksi, jos siihen vain suinkin tarjoutuu mahdollisuus. Tällä viikolla niin kävi, kun Yle teki nettiuutisen Trumpin presidentinvaalikampanjan loppusuoran tilaisuudesta New Yorkin Madison Square Garden -areenassa.
Mielensäpahoittajat älähtivät
Tilaisuudessa oli runsaasti esiintyjiä, joiden ohjelmasisältöjä on ruodittu myös osin kriittiseen sävyyn amerikkalaismedioissa. Mielensäpahoittajille ärsykettä tarjosi esimerkiksi koomikko Tony Hinchcliffen osuus, jonka läpänheiton Yle kehystää rasistiseksi.
– Tiedättekö, valtameren keskellä kelluu juuri nyt roskasaari. Kyllä vaan. Sitä kutsutaan kai Puerto Ricoksi, Hinchcliffe sanoi tilaisuudessa, ja lausunto sai aikaan parran pärinää.
Puerto Rico on Yhdysvalloille kuuluva saari Karibianmerellä. Puerto Rico on monelle perusamerikkalaisellekin suosittu lomakohde, jossa on nähtävää ja koettavaa. Puertoricolaiset eivät voi äänestää varsinaisissa presidentinvaaleissa, mutta Yhdysvalloissa asuvat, äänioikeutetut puertoricolaiset saavat antaa äänensä seuraavasta presidentistä.
Vitsiniekka osui oikeaan
Ylen mukaan viittaus roskasaareen oli siis ”rasistinen”. Kehystys lienee seurausta siitä, että Yle on lainannut vasemmalle kallellaan olevaa amerikkalaismediaa, joka revittelee samalla keksinnöllä.
Tosiasiassa vitsiniekka Hinchcliffe osui oikeaan kutsuessaan Puerto Ricoa roskasaareksi, sillä kirjaimellisesti Puerto Rico hukkuu roskiin. Ylen toimittajien mieleen ei kuitenkaan tullut tarkistaa, miksi Amerikassa on ennenkin kutsuttu Puerto Ricoa roskasaareksi.
Puertoricolaisten elämän yksi suurimpia ongelmia on kaatopaikkatilan puute, ja eri arvioiden mukaan kaatopaikkatila saattaa loppua kesken 2–4 vuodessa.
Jätekasat piinaavat saaren asukkaita
Puerto Ricon roskaongelma on paisunut vuosikymmeniä. Noin 3,2 miljoonan asukkaan saarella syntyy suunnilleen 3,7 miljoonaa tonnia jätettä vuosittain. Saaren jäteasemat ovat pieniä, ne ovat täpötäynnä eikä Puerto Ricossa ole kunnollista kierrätysinfrastruktuuria. Roskakriisi saarella vaikuttaa kaikkeen toimintaan terveydestä talouteen, joten soveltuvat ratkaisut ovat ratkaisevan tärkeitä Puerto Ricon tulevaisuudelle.
Pitkälti roskaisuus on seuraus kulutuskäyttäytymisestä: Kuten kaikkialla muuallakin maailmassa, Puerto Ricossa kulutetaan runsaasti tavaroita, joiden pakkauksissa käytetään muovia ja kertakäyttöpäällysteitä. Vaikeuskerrointa jätteiden käsittelyyn tuo turismi, sillä matkailu tuo saarelle miljoonia kävijöitä vuosittain, ja niinpä jätteen määrä kasvaa. Sama ongelma on toki tuttu monissa muissakin eksoottisissa saarikohteissa ympäri maailman.