LEHTIKUVA
Yle kehysti Suomen ja Unkarin “pahiksiksi” otsikossaan – somen käyttäjät antoivat Ylelle yhteisöhuomautuksen
Yle halusi uutisotsikossaan syyllistää Suomea Unkarin kaltaiseksi “pahaksi” maaksi. Somekäyttäjät eivät kuitenkaan olleet tyytyväisiä Ylen harhaanjohtavaan otsikointiin, vaan antoivat Ylelle yhteisöhuomautuksen. Ylen toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila myöntää, että jutun alkuperäinen otsikko antoi harhaanjohtavan kuvan.
“Koko Euroopan piti aloittaa luonnon tilan parantaminen, mutta Suomi ja Unkari torppasivat – mitä ennallistaminen tarkoittaisi Suomelle?” Näin otsikoi Ylen toimittaja Jenni Frilander EU:n ennallistamisasetuksen kaatumista käsittelevän juttunsa.
Sosiaalisen median käyttäjät X-alustalla (ent. Twitter) eivät olleet tyytyväisiä Ylen harhaanjohtavaan otsikointiin, vaan antoivat Ylen postaukselle yhteisöhuomautuksen. Postauksen alle näkyviin tuleva yhteisöhuomautus on keino oikaista väärää tai valheellista tietoa.
Koko Euroopan piti aloittaa luonnon tilan parantaminen, mutta Suomi ja Unkari torppasivat – mitä ennallistaminen tarkoittaisi Suomelle? https://t.co/OqZSGF2bux
— Yle Uutiset (@yleuutiset) March 28, 2024
Yhteisöhuomautuksessa todettiin näin: “Suomen ja Unkarin lisäksi ennallistamisasetusta vastustivat Hollanti, Italia, Puola ja Ruotsi. Lisäksi Belgia ja Itävalta olivat äänestämässä tyhjää, joka tulkitaan ei-ääneksi.”
Yhteisöhuomautuksen seurauksena Yle nöyrtyi korjaamaan otsikkoaan sen verran, että siihen lisättiin sanat “muun muassa” ja väite “koko Euroopasta” muutettiin Euroopaksi: “Euroopan piti aloittaa luonnon tilan parantaminen, mutta muun muassa Suomi ja Unkari torppasivat – mitä ennallistaminen tarkoittaisi Suomelle?”
Yhteisöhuomautus paljastaa harhaanjohtavan tiedon kaikille
Jopa Yleisradion toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila myönsi, että jutun alkuperäinen otsikko antoi harhaanjohtavan kuvan. Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jani Mäkelä kuittaili Merja Yli-Anttilalle ja päätoimittaja Jouko Jokiselle, että Yle sai hankittua yhteisöhuomautuksen “600 miljoonan veronmaksajilta väkisin otetun rahan voimalla”.
Yhteisöhuomautus on pelätty seuraamus, koska se jää näkyviin kaikkien X-alustan käyttäjien luettavaksi. Media voi oikaista virheitään myös oma-aloitteisesti tai oikaisupyynnön saatuaan, mutta silloin oikaisusta jää merkiksi vain pieni huomautus jutun lopussa, joten harva huomaa median harjoittaneen valheellista tai harhaanjohtavaa uutisointia.
Miksi juuri Suomi ja Unkari otsikkoon?
Voimme vain arvailla miksi Yle halusi otsikossaan mainita nimenomaan Suomen ja Unkarin, eikä lisännyt muita maita otsikkoon edes tekemänsä oikaisun jälkeen. Unkari tunnetaan tällä hetkellä EU:n “vastarannankiiskenä”, joka vastustaa kaikkia yleisesti hyvinä pidettyjä asioita. Ehkä Ylen toimittaja Jenni Frilander halusi harrastaa poliittista aktivismia yhdistämällä Suomen tunnettuun “pahikseen”.
Otsikossa olisi aivan hyvin voinut olla jokin muukin maapari, esimerkiksi “Suomi ja Ruotsi torppasivat ennallistamisasetuksen”. Tai “Suomi ja Italia torppasivat”. Edellinen vaihtoehto olisi viitannut siihen, että pohjoisilla jäsenmailla on yhteisiä intressejä vastustaa EU:n asetusta. Jälkimmäinen olisi antanut vaikutelman, että ennallistamisasetusta vastustetaan kaikkialla EU:ssa, Italian saappaan kärjestä aina Suomi-neidon käsivarteen asti.
Otsikko olisi myös voinut kertoa, että “Unkarin yllättävä mielenmuutos kaatoi asetuksen”. Olisi ollut myös mahdollista kirjoittaa otsikko, jossa ei syyllistetä mitään tiettyjä maita EU:n asetuksen kaatumisesta. Yle halusi kuitenkin syyllistää nimenomaan Suomea ja Unkaria.
Mitä sille paljon puhutulle ennallistamisasetukselle sitten kuuluu? Ylen mukaan asetus ei ole vielä lopullisesti kuopattu mutta vaarassa kaatua. EU:n puheenjohtajamaa Belgia veti asetuksen pois äänestyksestä, koska sen kannatus kutistui. Asetus voi vielä mennä läpi tällä vaalikaudella, jos joko Suomi, Unkari, Hollanti, Italia, Puola, Ruotsi, Belgia tai Itävalta kääntyy kannattamaan sitä sellaisenaan ennen kesäkuun eurovaaleja.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Jenni Frilander yhteisöhuomautus ennallistamisasetus Yleisradio Jouko Jokinen Valeuutiset Merja Ylä-Anttila Unkari Yle EU
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
EU:n vihreä agenda vastatuulessa – poliitikot vaativat yrityksille hengähdystaukoa uusien lakien paineesta
Tavio: EU:n budjettia ei pidä kasvattaa, Suomen maksuosuutta ei saa kasvattaa eikä uusia EU-rahoitusvälineitä tarvita
PS-Nuorison eurovaaliehdokkaat: Kiilusilmäinen ilmastopolitiikka uhkaa Euroopan omavaraisuutta
Pääkirjoitus: Yle-pomo Jouko Jokisia on kaksi, toinen heistä on oikeassa, mutta hänen sanansa uhkaavat toimittajien ammattikunnan uskottavuutta
Yle Uutiset valitsi kummallisen päivän ministereiden natsitteluun
Yksimielisyys Ruotsin yleisradion tulevaisuudesta hukkui riitaan rahasta ja riippumattomuudesta – porvarihallitus ja punavihreä oppositio täysin eri linjoilla
Teemu Keskisarjan kolumni: Yleisradio sonnia lypsämässä
Teemu Keskisarjan kolumni: Yleisradion monimuotoinen kirjautumispakko
Viikon suosituimmat
Somalian presidentti Berliinissä: ”Kaikki somalialaiset voivat palata kotimaahansa”
Jokaisella somalialaisella on kotimaa. Kaikki voivat palata takaisin. Se ei ole mikään ongelma, vakuutti Somalian presidentti Hassan Sheikh Mohamud Berliinissä liittokanslerinvirastossa pidetyssä tiedotustilaisuudessa.
Tynkkynen: Portugalin nuorille aikuisille EU-tukipaketeilla veroparatiisimainen etu, jopa 10 vuoden asteittainen verovapaus – “On tämä härski kuvio”
Europarlamentaarikko Sebastian Tynkkynen (ps.) moittii Portugalille syydettyjä kohtuuttomia etuja.
Halla-aho tylyttää liberaalia wokemediaa – “Trumpin voitto on työväenluokan kapina”
Puhemies Jussi Halla-aho naulasi keskiviikkona someen omat teesinsä syistä, jotka avittivat Donald Trumpin Yhdysvaltain 47. presidentiksi. Trump voitti vaalit siitä huolimatta, että liberaalit ja media nimittelivät Trumpia toistuvasti "pelleksi, huijariksi, fasistiksi, rikolliseksi, epäpäteväksi ja ties miksi”.
HS, IS, Aamulehti päiväkausia poissa Twitteristä
Liian monella oppilaalla ruotsalainen nimi – vieraskielisten vanhemmat valittivat viranomaisille etnisestä diskriminoinnista koulussa
Liian monta kantaväestöltä kalskahtavaa etunimeä yhdessä luokassa sai aikaan kalabaliikin ruotsalaiskoulussa. Vieraskieliset vanhemmat syyttivät koulua etnisestä diskriminoinnista ja valittivat viranomaisille. Härkäsestä tuli kuitenkin taas kerran kärpänen ja segregaatiokehitys Ruotsin kouluissa jatkuu.
Purra: Islamin ja monien takapajuisten kulttuurien naiskäsitys on suomalaisten arvojen ja sukupuolten välisen tasa-arvon kanssa yhteensovittamaton
Puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra otti lauantaisessa puoluevaltuustopuheessaan esille myös naisten oikeudet.
Sveitsissä astuu voimaan burkakielto – kiellon rikkomisesta jopa tuhannen frangin sakko
Sveitsin hallitus tiedotti, että kasvojen peittäminen julkisissa tiloissa on kielletty 1.1.2025 alkaen. Laki tunnetaan nimellä “burkakielto”. Se hyväksyttiin kansanäänestyksellä vuonna 2021. Lainvalmistelun käynnisti sama poliittinen ryhmä, joka sai kansanäänestyksellä läpi uusien minareettien rakennuskiellon vuonna 2009.
Purra: Maahanmuutto ei korjaa, vaan kärjistää taloutemme ongelmia
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra avasi perussuomalaisten puoluevaltuuston kokouksen lauantaiaamuna Helsingissä. Puheessaan Purra keskittyi ennen muuta talouteen, maahanmuuttoon ja arvoihin politiikan takana.
Ruotsin hallitus haluaa maassa laittomasti piileskelevät sadat tuhannet ulos maasta – vihervasemmisto ja liittoaktivistit vastustavat
Tavalla tai toisella jalkansa hyvinvointivaltion oven väliin saanut ei kernaasti palaa kotiseutunsa kurjuuteen. Tavallinen syy maassa piileskelyyn on turvapaikkahakemuksen hylkääminen. Ruotsissa laittomia maassa oleskelijoita on sadoin tuhansin ja nyt heidät halutaan päivänvaloon ynnä ulos maasta. Punavihreä oppositio ja vihreät vastustavat.
Selitykset alkavat Donald Trumpin ja republikaanien marssiessa kohti vaalivoittoa
Trump voitti itselleen Pohjois-Carolinan vaa’ankieliosavaltion ja on menossa voittoon myös Georgiassa. Harrisin oljenkorsi on voittaa Pennsylvaniassa, Michiganissa Wisconsinissa, mutta Trump on niskan päällä niissäkin.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää