LEHTIKUVA
Yle kehysti Suomen ja Unkarin “pahiksiksi” otsikossaan – somen käyttäjät antoivat Ylelle yhteisöhuomautuksen
Yle halusi uutisotsikossaan syyllistää Suomea Unkarin kaltaiseksi “pahaksi” maaksi. Somekäyttäjät eivät kuitenkaan olleet tyytyväisiä Ylen harhaanjohtavaan otsikointiin, vaan antoivat Ylelle yhteisöhuomautuksen. Ylen toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila myöntää, että jutun alkuperäinen otsikko antoi harhaanjohtavan kuvan.
“Koko Euroopan piti aloittaa luonnon tilan parantaminen, mutta Suomi ja Unkari torppasivat – mitä ennallistaminen tarkoittaisi Suomelle?” Näin otsikoi Ylen toimittaja Jenni Frilander EU:n ennallistamisasetuksen kaatumista käsittelevän juttunsa.
Sosiaalisen median käyttäjät X-alustalla (ent. Twitter) eivät olleet tyytyväisiä Ylen harhaanjohtavaan otsikointiin, vaan antoivat Ylen postaukselle yhteisöhuomautuksen. Postauksen alle näkyviin tuleva yhteisöhuomautus on keino oikaista väärää tai valheellista tietoa.
Koko Euroopan piti aloittaa luonnon tilan parantaminen, mutta Suomi ja Unkari torppasivat – mitä ennallistaminen tarkoittaisi Suomelle? https://t.co/OqZSGF2bux
— Yle Uutiset (@yleuutiset) March 28, 2024
Yhteisöhuomautuksessa todettiin näin: “Suomen ja Unkarin lisäksi ennallistamisasetusta vastustivat Hollanti, Italia, Puola ja Ruotsi. Lisäksi Belgia ja Itävalta olivat äänestämässä tyhjää, joka tulkitaan ei-ääneksi.”
Yhteisöhuomautuksen seurauksena Yle nöyrtyi korjaamaan otsikkoaan sen verran, että siihen lisättiin sanat “muun muassa” ja väite “koko Euroopasta” muutettiin Euroopaksi: “Euroopan piti aloittaa luonnon tilan parantaminen, mutta muun muassa Suomi ja Unkari torppasivat – mitä ennallistaminen tarkoittaisi Suomelle?”
Yhteisöhuomautus paljastaa harhaanjohtavan tiedon kaikille
Jopa Yleisradion toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila myönsi, että jutun alkuperäinen otsikko antoi harhaanjohtavan kuvan. Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jani Mäkelä kuittaili Merja Yli-Anttilalle ja päätoimittaja Jouko Jokiselle, että Yle sai hankittua yhteisöhuomautuksen “600 miljoonan veronmaksajilta väkisin otetun rahan voimalla”.
Yhteisöhuomautus on pelätty seuraamus, koska se jää näkyviin kaikkien X-alustan käyttäjien luettavaksi. Media voi oikaista virheitään myös oma-aloitteisesti tai oikaisupyynnön saatuaan, mutta silloin oikaisusta jää merkiksi vain pieni huomautus jutun lopussa, joten harva huomaa median harjoittaneen valheellista tai harhaanjohtavaa uutisointia.
Miksi juuri Suomi ja Unkari otsikkoon?
Voimme vain arvailla miksi Yle halusi otsikossaan mainita nimenomaan Suomen ja Unkarin, eikä lisännyt muita maita otsikkoon edes tekemänsä oikaisun jälkeen. Unkari tunnetaan tällä hetkellä EU:n “vastarannankiiskenä”, joka vastustaa kaikkia yleisesti hyvinä pidettyjä asioita. Ehkä Ylen toimittaja Jenni Frilander halusi harrastaa poliittista aktivismia yhdistämällä Suomen tunnettuun “pahikseen”.
Otsikossa olisi aivan hyvin voinut olla jokin muukin maapari, esimerkiksi “Suomi ja Ruotsi torppasivat ennallistamisasetuksen”. Tai “Suomi ja Italia torppasivat”. Edellinen vaihtoehto olisi viitannut siihen, että pohjoisilla jäsenmailla on yhteisiä intressejä vastustaa EU:n asetusta. Jälkimmäinen olisi antanut vaikutelman, että ennallistamisasetusta vastustetaan kaikkialla EU:ssa, Italian saappaan kärjestä aina Suomi-neidon käsivarteen asti.
Otsikko olisi myös voinut kertoa, että “Unkarin yllättävä mielenmuutos kaatoi asetuksen”. Olisi ollut myös mahdollista kirjoittaa otsikko, jossa ei syyllistetä mitään tiettyjä maita EU:n asetuksen kaatumisesta. Yle halusi kuitenkin syyllistää nimenomaan Suomea ja Unkaria.
Mitä sille paljon puhutulle ennallistamisasetukselle sitten kuuluu? Ylen mukaan asetus ei ole vielä lopullisesti kuopattu mutta vaarassa kaatua. EU:n puheenjohtajamaa Belgia veti asetuksen pois äänestyksestä, koska sen kannatus kutistui. Asetus voi vielä mennä läpi tällä vaalikaudella, jos joko Suomi, Unkari, Hollanti, Italia, Puola, Ruotsi, Belgia tai Itävalta kääntyy kannattamaan sitä sellaisenaan ennen kesäkuun eurovaaleja.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Jenni Frilander yhteisöhuomautus ennallistamisasetus Yleisradio Jouko Jokinen Valeuutiset Merja Ylä-Anttila Unkari Yle EU
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
EU:n vihreä agenda vastatuulessa – poliitikot vaativat yrityksille hengähdystaukoa uusien lakien paineesta
Tavio: EU:n budjettia ei pidä kasvattaa, Suomen maksuosuutta ei saa kasvattaa eikä uusia EU-rahoitusvälineitä tarvita
PS-Nuorison eurovaaliehdokkaat: Kiilusilmäinen ilmastopolitiikka uhkaa Euroopan omavaraisuutta
Pääkirjoitus: Yle-pomo Jouko Jokisia on kaksi, toinen heistä on oikeassa, mutta hänen sanansa uhkaavat toimittajien ammattikunnan uskottavuutta
Yle Uutiset valitsi kummallisen päivän ministereiden natsitteluun
Yksimielisyys Ruotsin yleisradion tulevaisuudesta hukkui riitaan rahasta ja riippumattomuudesta – porvarihallitus ja punavihreä oppositio täysin eri linjoilla
Teemu Keskisarjan kolumni: Yleisradio sonnia lypsämässä
Teemu Keskisarjan kolumni: Yleisradion monimuotoinen kirjautumispakko
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää