

PS ARKISTO
Yle juoksutti esille ekonomistiköörin hehkuttamaan kiristyvää verotusta ja kohoavia elinkustannuksia – Talousprofessori Virén tyrmää: ”Tuhoisa linja talouden vahvistumisen kannalta”
Hurjasti kallistuvat hinnat näkyvät nyt niin ruokakaupan kassalla, asumiskuluissa kuin bensapumpullakin. Yleisradio on samaan aikaan nostanut esille puhuvia päitä vakuuttamaan kansalle, että näin pitää ollakin, eikä verotusta saa alentaa. Taloustieteen emeritusprofessori Matti Virén huomauttaa, että Ylelle annettujen lausuntojen taustalla on tosiasiassa ilmastopolitiikkaan ja vihreään politiikkaan liittyviä tarkoitusperiä. – Kai veropolitiikassa pitää huomioida muitakin asioita kuin ilmastonmuutos. Ei voi olla niin, että sanomalla sana ”ilmastonmuutos”, mitään väliä ei ole sillä, mitä tapahtuu Suomen taloudelle, Virén sanoo.
Inflaatio köyhdyttää kansaa, ja suomalaisten ostovoima heikkenee nyt nopeammin kuin kertaakaan aiemmin 2000-luvulla. Kiristyvien elinkustannusten paineessa perussuomalaiset on useaan otteeseen esittänyt veronalennuksia, joita Sanna Marinin (sd) hallitus ei kuitenkaan halua tehdä.
Hallituksen saarnaa kohoavan verotuksen ihanuudesta tuuttaa eetteriin myös Yleisradio. Viime keväästä asti Yle on toistuvasti juoksuttanut esille huolella valikoituja puhuvia päitä kertomaan kansalle että verotusta ei saa missään tapauksessa keventää.
Viime viikolla julkaistun Ylen artikkelin otsikko oli jo kuin sivallus kalliista hinnoista tuskailevan palkansaajan naamaan:
Ekonomistit torjuvat poliitikkojen ehdottamat veronkevennykset: hinnat voisivat nousta entisestään ja huippurikkaat hyötyä.
Yle voisi kertoa taustoista rehellisesti
Yle onkin ottanut asiakseen saarnata kaikelle kansalle, miksi hintojen kallistumiseen on vain pakko tottua, eikä tilanteelle pidä tai tuskin edes voi tehdä mitään. Usein toistuvan viestin varmuutta pönkitetään sillä, että Ylen alustalla viestin kertojina on ekonomisteja, joiden vihjataan edustavan kaikkia talousviisaita.
Turun yliopiston taloustieteen emeritusprofessori, ajatuspaja Suomen Perustan hallituksen puheenjohtaja Matti Virén antaa palautetta Yleisradion asennekasvatukselle. Hän esittää vaihtoehtoisia näkemyksiä Yle-talousviisaiden kuritusopille.
– On omituista julistaa viestiä antamalla ymmärtää, että kaikki Suomen ekonomistit olisivat tätä mieltä ja että kyseessä olisi yleinen käsitys taloustieteilijöiden keskuudessa. Rehellisempää olisi, jos Yle kertoisi poimineensa kolme ekonomistia, joilta on saatu suhteellisen yhdenmukaiset vastaukset. Kyllä Yle tietää tasan tarkkaan, mitä haastateltavat tulevat sanomaan, Virén tylyttää.
Tulonsiirtoja velkarahalla – ei hyvä idea
Inflaatiokierteestä voidaan periaatteessa päästä ulos myös jakamalla etuuksia, eli antaa tulonsiirtoja heikentyvästä ostovoimasta kärsiville väestöryhmille. Ylen jututtamien ekonomistien perusviesti onkin ollut, että tulonsiirtoihin tulisi tehdä indeksikorotukset. Indeksikorotuksilla ei kuitenkaan ratkaista kustannusten noususta johtuvia ongelmia, eivätkä korotukset auta tavallisia palkansaajia, jotka maksavat itse omat elinkustannukset.
Virén huomauttaa, että inflaation taustalla on liikakysyntä eli tilanne, jossa tuotteiden kysyntä nousee tarjontaa nopeammin.
– Ajatus siitä, että ongelma ratkaistaisiin tulonsiirroilla, eli lisättäisiin kokonaiskysyntää on jo itsessään inflatorista. Varsinkin nykytilanteessa on selvää, että jos annamme ihmisille lisää tulonsiirtoja, ne joudutaan joka tapauksessa rahoittamaan velkarahalla. Velkaantuminen pahentaa itsessään julkisen talouden tilaa samalla kun kysyntä kasvaa, eli ei tuossa paljoa järkeä olisi, talousprofessori sanoo.
Julkisista menoista jo nyt suuri osa on sosiaaliturvan menoja, ja menot ovat kasvussa. Vuonna 2020 Suomen sosiaaliturvamenot olivat 75,9 miljardia euroa. Reaalinen kasvu edelliseen vuoteen verrattuna oli 4,9 prosenttia. Sosiaaliturvan menot asukasta kohden olivat 13 714 euroa.
Kustannuksia voi laskea vain veronalennuksilla
Kokonaisuuden kannalta Virén sanoo suosivansa mieluummin toista keinoa eli kustannusten pienentämistä – käytännössä veronalennuksia.
– Verotus on kriittisin elementti. Ja mitään muuta neutraalia tapaa vaikuttaa kustannustasoon ei käytännössä ole kuin verotuksen keventäminen. Käytettävissä olevat tulot nousevat kaikilla heti veronkevennysten seurauksena.
Ylen haastattelemien ekonomistien mukaan veronalennuksia ei pitäisi tehdä, koska myös hyvätuloiset saattavat hyötyä. Virén toteaa, että linjaus on tuhoisa talouden vahvistumisen kannalta.
– Kaiken talouspolitiikan ensisijaisena tavoitteena tulisi olla yhteisen kakun kasvattaminen, jolloin myös jaettavaa on tarvittaessa enemmän. Mikäli keskitytään vain tulojen jakamiseen, niin silloin veropolitiikalla ei koskaan saada aikaan hyviä tuloksia.
Korkea kokonaisveroaste on myös omiaan ylläpitämään kannustinloukkuja eli vähentämään työn tekemisen houkuttelevuutta kaikissa tuloluokissa. Tällöin jää paljon töitä tekemättä, eikä verojakaan kerry.
Kannustimien heikentämisen vuoksi moni ammattilainen valitsee ylitöiden tekemisen sijaan nykyään mieluummin vapaa-ajan. Marginaaliverotus eli lisätuloista perittävä vero on nykyisellään merkittävä kannustinloukku
– Voidaan hyvin kysyä, onko se järkevää, että niiden, joita yhteiskunnassa eniten tarvitaan, kuten lääkärien, ei kannata tehdä enemmän töitä, eli lääkärien palveluja on vähemmän saatavilla. Mitä hyvää siitä sitten seuraa? Virén kysyy.
Veropolitiikassa huomioitava muutakin kuin ilmastonmuutos
Inflaatio näkyy tällä hetkellä erityisesti energian hinnassa. Muualla Euroopassa, esimerkiksi Saksassa, parlamentti on päättänyt laskea tilapäisesti energian verotusta kesäkuukausien ajaksi. Virén huomauttaa, että veronalennuksilla energian hintojen nousua ei voi kokonaan taklata, mutta lievittää silti voidaan.
Verotuksen alentaminen Saksassa on laskenut bensan litrahintaa yli 20 senttiä. Nyt myös USA:n presidentti Joe Biden esittää bensan veroalea. Yle luonnollisesti juoksutti agendaa puhuvat taloustieteilijät kertomaan myös, miksi suomalaisten nyt vain pitää opetella tankkaamaan maailman kalleinta bensaa.
Virénin mukaan Yle-ekonomistien lausuntojen taustalla on kätkettyjä motiiveja.
– Argumentin, jonka mukaan hintojen pitää jatkuvasti nousta, taustalla on ilmastopolitiikkaan ja vihreään politiikkaan liittyviä tarkoitusperiä, joita ei yleensä sanota ääneen.
Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen tutkija Marita Laukkanen on kuitenkin sanonut asian myös suoraan. Laukkasen mukaan polttoaineiden hinnannousu on ilmastonäkökulmasta hyvä asia, koska näin Suomi pääsee lähemmäs ilmastotavoitteitaan.
– Ajatuksena siis on, että ilmastoa pelastetaan hintojen nousulla, ilmasto on tärkein, joten ihmisillä ei pidäkään olla varaa ajaa autolla. Jos laajemmin omaksutaan tällainen ajattelutapa, on päivänselvää, että kaikki veronkorotukset ja hintojen nousu voidaan aina selittää hyvänä asiana. Kai veropolitiikassa pitää huomioida muitakin asioita kuin todellinen tai kuviteltu ilmastonmuutos. Ei voi olla niin, että sanomalla sana ”ilmastonmuutos”, mitään väliä ei ole sillä, mitä tapahtuu Suomen taloudelle.
Virén huomauttaa myös, että Helsingissä hyvien julkisten kulkuyhteyksien varrella asuvan hyvätuloisen ihmisen on usein vaikea ymmärtää polttoaineen hinnan nousemisen konkreettisia seurauksia syrjäseudulla.
– Jos viettää omaa elämäänsä lähinnä Helsingin Töölössä tai Eirassa, ei sitä helposti ymmärrä, että maailma on toisenlainen muualla Suomessa, vaikka Pudasjärvellä, jossa töihin ei voi mennä sähköpotkulaudalla. Jos polttoaine vielä tästä kallistuu, monella ei ole enää ole varaa käydä töissä. Kallis bensa torppaa tehokkaasti työvoiman liikkuvuutta, vaikka juuri sitä nyt tarvittaisiin, että ihmiset liikkuisivat työn perässä.
Valtion tulisi kannustaa säästäväisyyteen
Ylen haastattelemia, veronalennuksia vastustavia ekonomisteja näyttää kauhistuttavan myös ajatus siitä, että kansalaisella olisi ylipäätään mahdollisuus säästää osa tuloistaan.
Virén ihmettelee, miten kauas nyky-yhteiskunnassa on siirrytty aiempien vuosikymmenien mentaliteetista, jolloin kaikkia suomalaisia kannustettiin säästämään, ja perheissä jo pienillä lapsilla oli säästöpossu.
– Historiallinen tarkastelu osoittaa, että Suomessa köyhätkin ihmiset ovat pyrkineet kerryttämään edes jonkinlaista hätävaraa. Tältä osin säästäväisyydestä näyttää tulevan katoavaa kansanperinnettä. Minusta on kuitenkin huolestuttava ajatusmalli, että ihmisellä ei edes saisi olla säästöjä. Nyt olemme tilanteessa, jossa monessa kotitaloudessa kaikki menot hupenevat suoraan kulutukseen siis perusmenoihin.
– Perusajatuksena näyttää nyt olevan tuudittaa kansa ajatukseen, että joka kerta kun tulee jokin kriisi, seurauksena tarvitaan väistämättä julkisen vallan massiivisia elvytystoimia, koska muuten ihmiset eivät selviydy, eli aina valtio ja Kela tulee apuun, Virén sanoo.
Hän huomauttaa, että tulonsiirtojen ei koskaan tulisi olla normaali osa koko väestön tulonmuodostusta, sillä perinteisesti tulonsiirrot on tarkoitettu yhteiskunnan huono-osaisimpien kotitalouksien auttamiseen pahoina päivinä.
– Tulonsiirtojakin tarvitaan, mutta olisi erittäin hyvä, että ihmisillä olisi myös omaa puskuria yllättävien tilanteiden varalle, ettei kaikki raha mene suoraan kulutukseen. Valtion tulisi paremminkin miettiä keinoja, miten ihmisiä voi kannustaa ja auttaa säästämään.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- säästäminen Marita Laukkanen työnteon kannattavuus polttoaineiden hinnankorotukset ekonomistit agendajournalismi Joe Biden hintojen nousu julkiset menot Yleisradio veronkevennykset puolueellisuus elinkustannukset kotitaloudet Kannustinloukut Ilmastonmuutos Sanna Marin Matti Virén Sosiaaliturva Inflaatio vihreät perussuomalaiset hallitus talous
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Saarikko syyttää inflaatiosta Putinin hintoja – talousprofessori Matti Virénilta tyrmäys: Tyhjiä sanoja – ”Olisi puhuttava rehellisesti syistä”

Elinkustannukset karkaavat käsistä, veronmaksajien rahat valuvat unelmahöttöön – Purra: “Elämme vihreää päiväunta, jota kokoomus ja hallitus kannattavat”

Syyllistävä “Greta Thunberg -politiikka” ei vähennä päästöjä tai suojele luontoa – Ranne: Ilmastotoimissa tarvitaan malttia ja itsesuojeluvaistoa

Huippukallis sähkö ja polttoaine köyhdyttävät kansaa – keskustan johdolta ylimielistä puhetta: ”Sopeutukaa uuteen”

Perussuomalaiset haluaa turvata keskiluokan ostovoiman: Sähkönsiirrolle hintakatto, polttoainevero alas – Tavio: ”Rahaa tulee jäädä kulutukseen”

Suomen hyvinvointivaltio uhattuna – talousprofessori Virén vaatii ratkaisuja: ”Mitä enemmän vaikeita päätöksiä vältellään, sitä enemmän kasautuu ongelmia”

PS-Naiset: Kuluttajahintoja laskettava välittömästi – ostovoima syöksyy etenkin harvemmin asutuilla alueilla

Huhtasaari: Suomi ei voi kuulua klubiin, joka tekee idioottimaisia päätöksiä

Kovat ajat ovat edessä – Purra: Hallituksen on välttämättä luovuttava hiilineutraalisuustavoitteestaan
Viikon suosituimmat

Intia juhlii hiilenlouhinnan ennätystä – Suomi murehtii porojen röyhtäyksiä
Suomessa murehditaan lehmien pieruja ja porojen röyhtäyksiä, jotka ilmastoaktivistien mukaan tuhoavat koko maailman ilmaston. Samaan aikaan Intiassa juhlitaan sitä, että maa tuottaa enemmän hiiltä kuin koskaan. Intialaiset iloitsevat, koska edullinen fossiilinen polttoaine tarkoittaa heille halpaa energiaa, talouskasvua ja omavaraisuutta.

SDP jälleen turpo-kuutamolla – kun Lulu Ranne totesi, ettei suomalainen puolustusteollisuus välttämättä hingu työntekijöiksi venäläisiä, demarit menivät välittömästi epäkuntoon
Vaikuttaisi itsestäänselvyydeltä, että suomalainen puolustusteollisuus toivoo työvoimaa, joiden lojaliteeteista voidaan kohtuullisella varmuudella mennä takuuseen. Yhtä lailla vaikuttaa itsestäänselvältä, etteivät Suomeen saapuvat venäläiset sattuneesta syystä ole puolustusvoimien ykkösrekryjä. Asian ääneensanominen aiheutti kuitenkin Hämeenlinnan valtuustossa melkoisen demariäläkän.

Yle-pomo Merja Ylä-Anttila skippasi viime viikolla kysymyksen Yleisradion vasenkallistumasta – ”Mikään tutkimus ei tällaista todista…”
EVA:n juuri julkaistu syksyn 2024 arvo- ja asennetutkimus paljastaa, että jopa 40 prosenttia suomalaisista katsoo Yleisradion uutisoinnin oleva vasemmalle kallellaan. Perussuomalaisten kansanedustaja Pekka Aittakumpu kysyi viime viikolla samasta asiasta Yleisradion toimitusjohtajalta Merja Ylä-Anttilalta, joka tuolloin katsoi, että kysymykseen vastaaminen on hankalaa.

Vihreät syyllistää suomalaisia rasismista – samaan aikaan vihreä kansanedustaja syynää julkisista tapahtumista ihmisten ihonväriä
Vihreät lähtee kunta- ja aluevaaleihin ylimielisessä woke-asennossa, eli puolue solvaa nyt äänestäjiä rasisteiksi. Kaksisuuntaisesta keskustelusta kieltäytyneen puolueen arvioidaan jo olevan kriisitilassa.

Päivän pointti: Helsingin Sanomat ilmastosyyllistää ja leimaa suomalaiset tuholaisiksi – vaikka Suomi on hiilinegatiivinen maa

Musk-viha roihuaa ja Teslat palavat – erityisesti transseksuaalit vihaavat maailman rikkainta miestä
Elon Muskin omistaman yrityksen valmistamat sähköautot ovat joutuneet vasemmistolaisten vihan kohteeksi. Tesloja on naarmutettu, sotkettu maalilla ja tuhottu polttopulloilla. Erityisesti transseksuaalit tuntuvat vihaavan Elon Muskia. Tuleeko Tesla-mellakoista uusi Black Lives Matter -ilmiö?

Vieläkö muistat? Sanna Marin kiisti kielitaidottomien hoitajien aiheuttavan ongelmia – nyt hoitajaliitto SuPer pelkää vieraskielisten hoitajien vaarantavan jo potilasturvallisuutta
Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Superin julkaisema tuore selvitys viimeistään osoittaa kaikille, että sotealan ongelmia ei ole mahdollista korjata siten, että alalle aktiivisesti haalitaan henkilökuntaa maailman toiselta puolelta. Vielä eduskuntavaalien 2023 alla monet eturivin poliitikot kuitenkin pyrkivät kiistämään kielitaidottomien hoitajien työyhteisölle aiheuttamat ongelmat ja työyhteisölle kasaantuvan lisäkuorman.

Yle painostaa hallitusta likaisilla menetelmillä – Antikainen: Johtajat vaihtoon
Yleisradion toiminnassa on havaittu vakavia epäkohtia muutosneuvotteluiden jälkeen, ja irtisanomisten perusteet ovat herättäneet runsaasti kysymyksiä. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen vaatii, että Ylen tulee leikata kustannuksiaan hallinnon ja byrokratian puolelta sen sijaan, että se lakkauttaa suositut ohjelmat ja irtisanoo arvostettuja toimittajia.

EVA:n tutkimuksen tulos on karua luettavaa Ylestä – Vigelius: ’’Puolueellisuus ei kuulu verorahoitteiseen mediaan’’
Tänään julkaistun EVA:n Arvo- ja asennetutkimuksen mukaan jopa 40 prosenttia suomalaisista arvioi Yle Uutisten painottavan tiedonvälityksessään vasemmistolaista näkökulmaa.

Bernerin taksilaki kylvää tuhoa, mutta korjaus tulee: Taksisääntelyn uudistus eduskuntaan vielä tänä vuonna – ”Kuljettajien vaatimustasoa tiukennetaan huomattavasti”
Hallitus panostaa arjen sujuvuuteen ja turvallisuuteen uudistamalla taksialan sääntelyä. Tavoitteena on palauttaa Suomeen turvalliset taksit ja luottamus koko taksialaan. Pitkään valmisteltu hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskuntaan vielä tämän vuoden puolella, syysistuntokaudella 2025.
Uusimmat
Toimitus suosittelee

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää