

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Viikon 23/2018 luetuin
Kesäkuu 2018 luetuin
Yle julkaisi nyyhkytarinan karkotetusta afgaanista – jätti kertomatta pahoinpitelytuomion syyn
Ylen toimittajat Eero Mäntymaa ja Hanna Eskonen kirjoittivat tarinan afgaanista, joka karkotettiin Suomesta. Rikollisten karkotuksia ja perusteettomasti turvapaikkaa hakeneiden pakkopalautuksia kritisoivan jutun otsikko oli: “Suomi karkotti Afganistaniin taksikuskin, jolla oli lapsi, opiskelupaikka ja työ – yhä pienemmät rikkeet kelpaavat karkottamisen perusteeksi”.
Jutun pääosassa on Ahmad (nimi muutettu), joka karkotettiin kotimaahansa Afganistaniin keskiviikkona lähteneellä lennolla.
– Hänen pakkopalautuksensa pääsyy on pahoinpitely, johon Ahmad syyllistyi vuonna 2013, kirjoittaa Yle viitaten taksikuskin karkottamiseen.
Ahmad pahoinpiteli vaimonsa
Yle kertoo lukijoilleen, että “Ahmadin oleskelulupa oli perustunut siihen, että hän oli naimisissa Suomen kansalaisen kanssa. Vuonna 2014 Ahmad erosi vaimostaan ja menetti huoltajuuden vuonna 2012 syntyneestä tyttärestään. Maahanmuuttovirasto katsoi, että Ahmadin perhesiteet Suomeen olivat siten katkenneet kokonaan.”
Yle kertoo myös, että “hieman ennen avioeroa Ahmad oli syyllistynyt pahoinpitelyyn, josta hän sai tuomioksi sakkorangaistuksen.”
Mutta yhden, erittäin oleellisen seikan Yle jättää kertomatta: pahoinpitelyn uhri oli “Ahmadin” vaimo.
Löi nyrkillä leukaan
Suomen Uutiset pyysi Pohjanmaan käräjäoikeudelta asiaan liittyvät tuomiopaperit. Oikeuden tuomion mukaan A. oli vuonna 2013 syyllistynyt vaimonsa pahoinpitelyyn lyömällä tätä nyrkillä leukaan.
Oikeudessa todistaneen vaimon mukaan vaimo oli yrittänyt sopia A:n kanssa avioerosta ja että A. muuttaa yhteisestä kodista pois. Mies oli ottanut pariskunnan yhteisen tyttären syliinsä. Kun vaimo pyysi lasta itselleen ja miestä poistumaan talosta, A. kääntyi ja löi vaimoaan nyrkillä leukaan. Lyönnin johdosta leukaluu meni hetkeksi sijoiltaan.
Juristina vihreiden valtuutettu
Ylen jutussa “Ahmadia” edustanut juristi Emmi Wehka-aho pitää tapausta “kokonaisuudessaan käsittämättömänä” ja vetoaa lapsen etuun.
– Hänellä on Suomeen kaikki siteet: työ, opiskelupaikka, ystäväpiiri, seurakunta, Suomessa asuva tytär. Afganistanissa hänellä ei ole mitään. Yksi sakkojuttu on saanut kohtuuttomat mittasuhteet, juristi Wehka-aho sanoo.
Kirkkonummelainen Emmi Wehka-aho on sivumennen mainittuna myös vihreiden kunnanvaltuutettu. Yle ei mainitse puoluesidonnaisuutta.
Migri katsoi miehen vaaralliseksi
Perhesiteisiin vetoaminen kuulostaa vähän hassulta, kun ottaa huomioon, että “Ahmad” on menettänyt tyttärensä huoltajuuden ja saanut tuomion pahoinpitelystä lyötyään vaimoaan lapsi sylissään. Lisäksi hänet on tuomittu vuonna 2014 vaimoaan koskevaan lähestymiskieltoon, joka uusittiin 2016.
Jos lukija tietää, että “Ahmad” syyllistyi nimenomaan vaimonsa pahoinpitelyyn, lukijan on paljon helpompi ymmärtää, miksi Maahanmuuttovirasto päätti karkottaa miehen Afganistaniin: perhesiteelle perustuvaan oleskelulupaan ei ollut enää perustetta, ja miehen katsottiin olevan “vaaraksi yleiselle järjestykselle ja turvallisuudelle”.
Mutta Yle jätti tarkoituksella kertomatta sen, että pahoinpitelyn uhri oli “Ahmadin” oma vaimo.
Ylen toimittaja vetoaa uhrin suojelemiseen
Suomen Uutiset tavoitti puhelimitse Ylen toimittaja Eero Mäntymaan, joka puolusteli jutun kannalta oleellisen tiedon pois jättämistä “uhrin identiteetin suojelemisella”.
Karkotettava afgaani esiintyi alun perin jutussa omalla nimellään, jolloin pahoinpidellyn vaimon henkilöllisyys olisi ollut jutusta pääteltävissä. Ylen jutun alla lukee, että “haastatellun henkilöllisyys on jälkikäteen anonymisoitu haastateltavan pyynnöstä. Nimi ja kuva on vaihdettu. Muutokset johtuvat julkisuuden aiheuttamasta turvallisuusuhasta, jossa haastateltava kokee olevansa Kabuliin palaamisen jälkeen.”
Nimen ja kuvan vaihtaminen saattaa johtua myös siitä, että juttu alkoi saada sosiaalisessa mediassa suurta huomiota.
Ylen toimittaja Mäntymaa kiistää, että jutun kannalta oleellinen tieto pahoinpitelyn kohdistumisesta vaimoon olisi jätetty pois siinä tarkoituksessa, että jutun luoma kuva karkotettavasta afgaanista olisi positiivisempi. Mäntymaa vetoaa uhrin suojelemiseen eikä millään muotoa koe kirjoittaneensa propagandajuttua.
Pakolaismyönteisyys paistaa läpi
Eero Mäntymaa on seurannut Suomesta käännytettyjen turvapaikanhakijoiden vaiheita aiemminkin ja käynyt jopa Bagdadissa asti haastattelemassa muun muassa Alia, jota puukotettiin kaulaan heti hänen palattuaan Bagdadiin. Mäntymaa kertoo myös toisesta Alista, joka tapettiin heti Irakissa, koska Suomi ei antanut turvapaikkaa.
Kysyttäessä Mäntymaa kuitenkin kiistää olevansa millään tavalla “pakolaismyönteinen” toimittaja. Hän kokee, että esimerkiksi karkotettua taksikuskia käsittelevässä jutussa on tuotu esiin tasapuolisesti karkotusta puoltavia ja karkotusta vastustavia näkökulmia.
Vähätteleviä juttuja ulkomaalaisten tekemistä rikoksista
Ylen jutussa väitetään, että Maahanmuuttoviraston tekemien karkotuspäätösten määrän lisääntymisen taustalla on Sellon ampumavälikohtaus vuodelta 2009. Tuolloin Suomeen turvapaikanhakijana tullut kosovonalbaani Ibrahim Shkupolli tappoi viisi suomalaista ja itsensä (Yle mainitsee vain neljä uhria ja kirjoittaa Shkupollin nimen väärin). Shkupollin oleskelulupaa oli jatkettu, vaikka hänellä oli rikostausta.
– Ulkomaalaisen on paras viettää Suomessa nuhteetonta elämää. Muuten kohtalona saattaa olla lähtöpassit kotimaahan, kirjoittaa Yle.
Tämän tarinan opetuksen voisi tiivistää toisellakin tavalla: jos oleskelulupasi perustuu avioliittoon suomalaisen naisen kanssa, sinun kannattaa olla hakkaamatta vaimoasi.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Taksiyrittäjien taustat selvitetään, silti monella voi olla taustallaan väkivaltarikoksia: “Herättää epäilyjä asiakkaissa”

SDP:n salainen muistio paljastaa: Jos demarit pääsevät hallitukseen, maahanpyrkijöille koittaa kissanpäivät – jopa rikolliset saavat jäädä Suomeen!

Tavio: Ulkomaalaiset raiskaajat karkotettava automaattisesti – Suomen kansalaisuus pois rikollisilta

Eerola moittii rajavartiolaitoksen pomon lausuntoja: ”Sivistysvaltion pitää voida itse päättää, ketä tänne tulee ja ketä tänne ei tule”

Eerola: Perussuomalaiset nostavat esiin epäkohtia, joista media ei puhu

Niikko: On oikein, että Suomi osallistuu ISIL:n vastaiseen toimintaan

Ylen toimittaja älähti turvapaikkaturistien puolesta – Immonen: “Veronmaksajien kustantama mielipidekirjoitus meni pahasti metsään”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää