Laitaoikeistosta varoitellut ranskalaisjalkapalloilija Kylian Mbappé kelpasi Ylen mannekiiniksi, mutta massamaahanmuuton ongelmista puhunut saksalaisfutari ei ylittänyt uutiskynnystä. / LEHTIKUVA
Viikon 28/2024 luetuin
Yle intoili, kun jalkapallotähti varoitti laitaoikeistosta – ja vaikeni, kun toinen arvosteli massamaahanmuuttoa
Jalkapallossa jylläävät suuret tunteet ja Saksan EM-kisoissa ne ovat yltäneet poliittisiin kannanottoihin asti. Kylian Mbappé antoi äänestysohjeita Ranskan parlamenttivaalien toiselle kierrokselle ja Toni Kroos otti puolestaan kantaa maahanmuuton ongelmiin kotimaassaan Saksassa. Yle kiinnostui tietysti vain toisesta.
Ranskan parlamenttivaalien toisen kierroksen alla media suitsutti jalkapallosuuruus Kylian Mbappén näkemyksiä siitä, keitä vaaleissa pitäisi äänestää.
Ja ennen kaikkea sitä, keitä vaaleissa ei pidä äänestää. Eli maahanmuuttokriittistä Kansallista rintamaa ei suin surminkaan pidä päästää valtaan.
– On hätätilanne. Emme voi jättää maatamme näiden ihmisten käsiin. Tämä on tärkeää. Mielestäni olemme nähneet tuloksen. Tämä on katastrofaalista, supertähti sanoi vaalien ensimmäisen kierroksen jälkeen Ilta-Sanomien mukaan.
Ja Yleisradiokin tietysti innostui aiheesta.
Yle sivuutti toisen tähden
Muitakin mielipiteitä jalkapallomaailmaan mahtuu. Somessa on huomioitu muun muassa erään saksalaislegendan ulostulo kotimaassaan harjoitettavasta maahanmuuttopolitiikasta:
– Yle teki ison jutun kun ranskalainen Kylien Mbappe otti kantaa politiikkaan. Hehkutettiin tämän rohkeutta puhua tärkeistä asioista. No tässä olisi Ylelle huomattavasti suuremman jalkapallolegendan mietteitä julkistettavaksi, kirjoittaa Lasse viestipalvelu X:ssä ja viittaa Toni Kroosin sanomisiin Saksan hävittyä Espanjalle 1-2.
Yle teki ison jutun kun ranskalainen Kylien Mbappe otti kantaa politiikkaan. Hehkuttettiin tämän rohkeutta puhua tärkeistä asioista.
No tässä olisi Ylelle huomattavasti suuremman jalkapallolegendan mietteitä julkistettavaksi. https://t.co/uNoDzrFS5P
— Lasse 🚴♂️ (@Laspaa1) July 9, 2024
“Maahanmuuton vaikutuksia vähätelty”
Espanjassa asuva Kroos pohtii haastattelussa mm. sitä, kummassa maassa hän uskaltaisi päästää teini-ikäisen tyttärensä illalla ulos: Saksassa vai Espanjassa – ja vastaa: tällä hetkellä Espanjassa. Tytär on vasta 7-vuotias, mutta kotimaansa kasvaneen katuväkivallan vuoksi jalkapalloilija miettii jo tulevaa.
– Massamaahanmuuton takia Saksa ei ole enää sama maa kuin 10 vuotta sitten, kun lähdin täältä ja tilanne ei ole hallinnassa. Ongelmia on kaikkialla, väkeä on tullut aivan liikaa, maa on ääriään myöten täynnä, Kroos totesi podcastissa ja sanoi jäävänsä Espanjaan ainakin toistaiseksi.
Kroos kuitenkin kertoi suhtautuvansa periaatteessa positiivisesti maahanmuuttoon, Saksassa se vain on lähtenyt käsistä ja maahanmuuton vaikutuksia on vähätelty.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- jalkapallolegendat poliittiset kannanotot äänestysohjeet Jalkapallon EM-kisat Toni Kroos Kylian Mbappé Ranskan vaalit 2024 maahanmuuton ongelmat hallitsematon maahanmuutto Maahanmuuttokriittisyys Vaalivaikuttaminen massamaahanmuutto Kansallinen rintama Ranska Saksa Espanja
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Yle valkopesi iranilaisterroristin “norjalaismieheksi” – muut lehdet kuittasivat Oslon terroriteon pikku-uutisella
Saksan hallitukselta vaaditaan vastatoimia Putinin siirtolaisilla käymälle hybridisodalle ja rajua muutosta turvapaikkapolitiikkaan
Perussuomalaiset: Vasemmistolla ei ole veto-oikeutta Yleen
Massasiirtolaisuus on noussut eurooppalaisten nuorten suurimmaksi peloksi ilmaston ja ympäristön sijasta
Yle on taulukoinut joidenkin vieraidensa sukupuolen, etnisen taustan, kehon ja mielen – ministeri Wille Rydman: “Nyt on sakeaa”
Punavihreän Ylen päätoimittaja ei löydä Ylestä punavihreää kuplaa – ei vakuuta somea: ”Kalakaan ei näe akvaarion ulkopuolelle ja luulee, että puheet vedettömästä maailmasta ovat ääriainesten juttuja”
Hämeen Sanomat kirjoittaa Yleisradiosta: ”Valtionmediaa tarvitaan – muttei tällaista jättipullukkaa”
Teemu Keskisarja: Valehteliko Yle myös parlamentaariselle työryhmälle?
Viikon suosituimmat
Li Andersson esiintyi äärivasemmiston katuväkivaltaa tukevassa tilaisuudessa
Vasemmiston meppi Li Andersson puhui äärivasemmistolaista katuväkivaltaa normalisoivassa tilaisuudessa keskiviikkona. Europarlamentin vasemmistoryhmän tapahtuma oli järjestetty Budapestin katupahoinpitelyistä epäiltyjen äärivasemmistolaisten tukemiseksi. Puheessaan Andersson oli erityisen tuohtunut siitä, että kansanedustaja Teemu Keskisarja piti puheen Suomen itsenäisyyspäivän 612-soihtukulkueessa.
Tynkkynen osti Hesarin etusivun täyteen maahanmuuttopolitiikkaa
Europarlamentaarikko Sebastian Tynkkynen kertoo Helsingin Sanomissa tänään maanantaina julkaistavassa etusivun mainoksessaan "rajat auki" -politiikan jäävän historiaan katastrofaalisena kokeiluna. Kukaan ei enää pysty kiistämään niitä ongelmia, joista perussuomalaiset ovat jo vuosia varoitelleet.
Greta Thunberg esiintyi Saksassa: “Vit**un Saksa! Ja vit**un Israel!”
Ruotsalainen ilmastoaktivisti Greta Thunberg piti puheen Palestiinaa tukevassa tapahtumassa Mannheimissa Saksassa. Puheen osuus, jossa hän huusi "Vit**un Saksa! Ja vit**un Israel!", tallentui videolle.
Vasemmistotaustainen oikeusprofessori maalailee kauhukuvia maamiinoihin kävelevistä turvapaikanhakijoista – puolustusvaliokunnan perussuomalaisilta tylyt terveiset professorille
Valtiosääntöasiantuntija Martin Scheinin kirjoitti X:ssä viime viikolla viestiketjun, jossa hän esittää erikoisin perusteluin turvapaikanhakijoihin vetoamalla ettei Suomen pitäisi irtautua Ottawan sopimuksesta. Puolustusvaliokunnan perussuomalaiset kansanedustajat Jari Ronkainen ja Miko Bergbom tyrmäävät professorin väitteet.
Rami Lehtinen: ”Pitääkö jonkun oikeasti kuolla ennen kuin äärivasemmiston uhka nousee todelliseen keskusteluun Suomessa?”
Suomessa on paljon keskusteltu ääriliikkeiden uhista. Keskusteluja on käyty mm. iltapäivälehdissä ja Ylen A-studiossa. - Keskusteluja vain leimaa yksi pieni yksityiskohta: aihe keskittyy väistämättä aina pelkästään äärioikeiston uhkaan, perussuomalaisten kansanedustaja Rami Lehtinen sanoo.
Eduskunta äänesti pois ’’moninkertaisen ensikertalaisuuden’’ – Vigelius: ’’Rikoksenuusijat ansaitsevat ankarammat tuomiot’’
Eduskunta äänesti perjantaina niin kutsutusta ’’ensikertalaisuusalennuksesta’’. Ensikertalaisena tuomittu vapautuu vankilasta ehdonalaiseen normaalia aikaisemmin. Tähän asti rikoksentekijä on voitu tuomita ensikertalaisena myös, jos hän ei ole istunut vankilassa edeltäneenä viitenä vuotena.
Krista Kiurua lyöty kasvoihin
Pekka Aittakumpu: “Keskustalla on menossa kampanja, jossa valehdellaan, että Oulaskankaan sairaala olisi lakkautusuhan alla”
Joka neljäs ruotsalaisnuori aikuistuu lukutaidottomana – mitä ihmettä he tekevät seuraavat 60 vuotta ja kuka sen maksaa?
Kyky ymmärtää kirjoitettua tekstiä on ehdoton edellytys täysivaltaiselle jäsenyydelle länsimaisessa yhteiskunnassa. Jos sadat tuhannet nuoret valmistuvat peruskoulusta käytännössä lukutaidottomina, seuraukset ovat arvaamattomat. Hyviä ne eivät ole missään tapauksessa.
Argentiinan rankka talousihme näyttäisi toimivan – inflaatio on hallinnassa eikä kansa ole noussut kapinaan
Argentiinasta kuuluu kummia. Hyperinflaatio on taitettu ja talous kasvaa. Presidentti Javier Milein anarkokapitalismi näyttäisi vuoden kokemuksella sittenkin toimivan. Milei on ankarasta vyönkiristyksestä huolimatta säilyttänyt kansan tuen, eikä sosiaalinen tahi taloudellinen katastrofi toteutunut. Ajatukset alkavat itää Suomessakin.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 3/2024
Lue lisää
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää