Syksyllä 2021 Tanskan eduskunta lähetti fregatti Esbern Snaren Guineanlahdelle merirosvouksen vastaiseen operaatioon. Fregatti onnistuikin löytämään yhden merirosvojen käyttämän moottoriveneen Nigerian rannikon edustalta.
Merirosvot eivät antautuneet suosiolla, vaan alusten välillä syntyi tulitaistelu, jonka voittajaksi selviytyivät tanskalaisfregatin lähettämät, raskailla konekivääreillä aseistetut kumiveneet. Tanskalaiset ottivat kiinni neljä merirosvoa, joista yksi oli haavoittunut tulitaistelussa niin pahasti, että hänen jalkansa jouduttiin amputoimaan polven yläpuolelta tanskalaisfregatin sairasosastolla.
Demarioikeusministeri päätti vapauttaa merirosvot
Tanskalaiset päästivät kolme ehjinä säilynyttä merirosvoa vapaiksi, koska Tanskalla ei ollut sopimusta Guineanlahden rannikkovaltioiden kanssa merirosvojen asettamisesta oikeuden eteen siellä. Vapauttamisesta päätti silloinen oikeusministeri Nick Hækkerup (sdp), kertoo Tanskan yleisradioyhtiö DR.
Oikeusministerin mukaan oli järkevämpää hankkiutua eroon merirosvoista heti kuin tuoda heidät Tanskaan tuomittaviksi, koska olisi olemassa riski, että he anoisivat turvapaikkaa, jolloin heitä ei ehkä voitaisi poistaa maasta ikinä.
Jalkansa menettänyt tuotiin Tanskaan hoitoon
Tanskalaiset tunsivat kuitenkin olevansa vastuussa jalkansa menettäneestä merirosvosta, joten Lucky-niminen nigerialainen tuotiin Tanskaan saamaan hoitoa ja tuomittavaksi. Oikeudessa hänen todettiin syyllistyneen tanskalaisten sotilaiden hengen vaarantamiseen, mutta hänet jätettiin tuomitsematta rangaistukseen, koska muutkin merirosvot olivat selvinneet rangaistuksetta.
Vuoden 2023 alussa 40-vuotias Lucky päätti anoa turvapaikkaa Tanskasta. Sitä ennen hän oli sanonut haluavansa vain jalkaproteesin, jotta voi palata perheensä luo Nigeriaan. Mutta sitten hän alkoi miettiä, että elämä yksijalkaisena Nigeriassa on liian raskasta.
– Afrikassa pitää tehdä kovasti töitä selviytyäkseen, ja minä en kykene siihen nyt, Lucky selitti.
Lucky sai turvapaikan ja kotoutumissuunnitelman
Nyt Lucky on saanut myönteisen turvapaikkapäätöksen ja hänelle on laadittu kotoutumissuunnitelma, kertoo B.T. -lehti. Kotoutumissuunnitelmaan sisältyy tanskan kielen opettelua ja työelämävalmiuksien parantamista. Tavoitteena on saada Lucky mukaan työelämään siitä huolimatta, että hänellä on vain yksi jalka. Lisäksi Luckylle määritellään tiettyjä kotoutumistavoitteita, joiden täyttäminen on tukien saamisen ehtona.
Tanskan kansanpuolueen kansanedustaja Mikkel Bjørn pitää täysin järjettömänä, että Tanska tarjoaa kotouttamista henkilölle, joka on yrittänyt tappaa tanskalaisia sotilaita ja jonka erikoisosaaminen liittyy merirosvoukseen. Hän ei usko, että Lucky kykenee tulemaan hyödylliseksi osaksi tanskalaista yhteiskuntaa.
– Hänelle pitäisi tarjota vain menolippu Nigeriaan, kansanedustaja Mikkel Bjørn sanoo.
Merirosvoseikkailu maksoi 11 miljoonaa euroa
Tanskan kansanpuolue kritisoi aikoinaan jo sitä, että nigerialaismerirosvo tuotiin Tanskaan tuomittavaksi. Kansanedustaja Peter Kofod oli sitä mieltä, että fregatin lähettäminen merirosvouksen vastaiseen operaatioon oli virhe, koska mahdollisten vankien käsittelyä ei oltu etukäteen mietitty. Kansanpuolue oli tosin itsekin mukana äänestämässä fregatin lähettämisen puolesta, minkä Kofod pistää puolueen aiemman johdon vastuuttomuuden piikkiin.
Fregatti Esbern Snaren operaatio Guineanlahdella maksoi tanskalaisille veronmaksajille non 80 miljoonaa kruunua eli 11 miljoonaa euroa. Luckyn tuominen Tanskaan hoidettavaksi aiheutti noin 4,2 miljoonan kruunun kustannukset, joihin ei ole vielä laskettu jalkaproteesin ja kotouttamisen kustannuksia.