Moderaattien puheenjohtaja Ulf Kristersson ja ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson hyväntuulisina viimeisessä vaalitentissä. / LEHTIKUVA
Yksi loikkari voi kaataa yhteistyön – luottamus on pakosta Ruotsin uuden hallituksen avainsana
Ennen lopullisen vaalituloksen julistamista oikeistoblokilla on vain yhden paikan enemmistö valtiopäivillä. Jos tämä on myös virallinen lopputulos, oikeistohallitus on epävarmalla perustalla. Yksi loikkari tai ryhmäpäätöksestä lipeävä edustaja voi jopa kaataa hallituksen tai ainakin vesittää esityksen valtiopäivien äänestyksessä.
Tästä on kokemusta päättyneeltä hallituskaudelta, kun vasemmistopuolueesta villiksi loikannut Amineh Kakabaveh piti demarihallitusta panttivankinaan muun muassa sisäministeri- ja budjettiäänestyksissä. Loppujen lopuksi hän kuitenkin äänesti hallituksen mukana.
Ruotsidemokraateillakin on valtiopäiväryhmästä poistuneita, mutta nämä ovat myöhemmin äänestäneet ryhmän mukana. Puoluekurin vastainen tempoilu johtaa oppositiossa harvemmin hallituksen eroon, joten sillä ei tähän asti ole ollut suurempaa merkitystä.
Toisin on hallituksessa ja sen saattaa tietää potentiaalinen uusi pääministeri Ulf Kristersson. Luottamus on ensiarvoisen tärkeätä valtiopäivillä, vaikka itse hallituksessa istuisivat vain moderaatit ja kristillisdemokraatit. Menneisyys osoittaa, että liberaalien kanssa saattaa tulla vaikeuksia.
Liberaalit vakuuttavat luotettavuuttaan
Ainakin kahdella edellisellä demaripääministerillä on kokemusta liberaaliedustajan kipuilusta omatuntonsa ja arvostustensa kanssa. Jopa niin, että silloinen vihreiden ryhmänjohtaja ja nykyinen puolueen puheenjohtaja Johan Pehrson joutui puuttumaan asioihin.
Pehrson on luvannut myös ruotsidemokraateille, että nämä voivat luottaa liberaalin sanaan alkavilla valtiopäivillä. Liberaalit ovat käyneet läpi sisäisen kiirastulen suhtautumisestaan ruotsidemokraatteihin, ja osa jäsenistä onkin jättänyt puolueen. Oikeistoblokin yhteisellä vaalikiertueella lopuillekin epäröiville vapaamielisille tiettävästi selvisi, mikä on pelin henki.
Kokonaan toinen asia on se, että nykyisessä maailmantilanteessa Ruotsin herkkä poliittinen tasapaino saattaa houkutella demokratian vastaisia vaikuttajia puuttumaan kansanvallan toteutumiseen.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Amineh Kakabaveh ryhmäpäätös rivistä lipeävä loikkari virallinen vaalitulos Johan Pehrson Moderaatit oikeistoblokki kybervaikuttaminen poliittinen vaikuttaminen hallituksen muodostaminen valtiopäivävaalit 2022 Ulf Kristersson Kristillisdemokraatit vaalikiertue Liberaalit kansanvalta Ruotsidemokraatit Valtiopäivät hallitus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Ranne: Meidän on vaadittava Pohjoismaiden hallituksilta toimia, jotka ratkaisevat yhteisiä ongelmia
Ruotsidemokraatit vaalien suurin voittaja
Ruotsin superjännittävä vaalitulos elää – oikeistoblokki siirtynyt johtoon kisassa valtiopäiväpaikoista
Valta vaihtumassa Ruotsissa – oikeistoblokki johtaa, mutta tuloksen vahvistaminen jäämässä keskiviikkoon
Tältä näytti ruotsidemokraattien riemukkaissa voitonjuhlissa – Jimmie Åkesson painoi menemään letkajenkaa
Ruotsin lopullinen vaalitulos edelleen auki – oikeistoblokki yhden paikan johdossa
Ruotsissa on monta todellisuutta – muslimipuolue sai kolmanneksen äänistä ongelmalähiössä
Mäenpää: Ruotsin kansa on herännyt horroksesta – toivottavasti sama tapahtuu Suomessa
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää