LEHTIKUVA
YK pitää EU:n ja Turkin palautussopimusta laittomana
YK:n mukaan EU:n ja Turkin välillä hierottava turvapaikanhakijoiden palautussopimus Kreikasta Turkkiin on mitä ilmeisimmin laiton. EU ja Turkki jatkavat neuvotteluja Kreikan saarille tulevien palauttamisesta Turkkiin maaliskuun 17.-18. päivien kokouksessa.
Vaikka Turkki onkin allekirjoittanut Geneven sopimuksen pakolaisartiklan, se koskee vain eurooppalaisia. Näin irakilaisilla ja afgaaneilla olisi palautuksessa likimain olemattomat mahdollisuudet saada turvapaikkaa Turkista. Syyrialaisille Turkki tarjoaa vain osittaista suojelua.
Sopimus hiertäisi myös ihmisoikeusjärjestöjä
Palautussopimus syntyessään olisi myös ihmisoikeusjärjestöjen hampaissa. Human Right Watchin apulaisjohtaja Judith Sunderlandin mielestä laittomuus on päivänselvää.
– Jokainen Kreikan vesiltä pelastettu pitää viedä Kreikkaan. EU-laki on selkeä, Sunderland kertoo Financial Timesille.
YK:n pakolaisjärjestön mukaan Turkin tulisi ensin muuttaa omaa pakolaislakiaan niin, että erityisesti irakilaisten ja afgaanien turvapaikkahakemukset Turkkiin käsiteltäisiin asianmukaisesti.
Turkki korotti vaatimuksiaan
Turkin pääministeri Ahmet Davutoğlu tapasi EU:n johtajat. Davutoğlu on aiemmin viestittänyt, että maa on valmis palautussopimuksen syntyyn, mutta Turkki on nyt korottanut vaatimuksiaan EU-mailta. EU-maat eivät ehtineet reagoida uusiin vaatimuksiin, vaan tarvitsevat lisäaikaa Turkin toiveiden sulatteluun.
Turkki haluaa korotuksen kolmen miljardin euron avustusrahaan, jolla olisi tarkoitus parantaa Turkissa olevien syyrialaisten pakolaisten leirioloja. Lisäksi Turkki haluaa kansalaisilleen Schengen-maihin viisumit jo kesäkuussa ja vauhdittaa Turkin jäsenyysneuvotteluja EU:hun.
Davutoğlu tietää Turkin neuvotteluasemat varsin hyvin.
– Euroopan koko tulevaisuus on pöydällä, hän muistutti.
Sopimus olisi poliittinen ruutitynnyri
Diplomaattien mukaan Turkin uudet vaatimukset voivat kariuttaa koko sopimuksen. FT:n kattavassa analyysissa havaitaan jokaisen Turkin vaateen olevan myrkkyä jollekin tai useammalle EU-maalle.
Palautus Turkkiin todettaisiin Euroopan ihmisoikeustiomioistuimessa mitä ilmeisimmin laittomaksi. Lehti kirjoittaa, että EU-päättäjät ovat epätoivoisia, ja että Strasbourgin tuomareiden tiukkuus kalpenee vihaisten äänestäjien edessä. Matkaajat tietävät varsin hyvin oikeutensa.
Sopimusluonnos käsittää myös laillisen turvapaikanhakureitin Turkista EU-maihin. Monelle jäsenmaalle tämä on vaikea pala nieltäväksi, sillä jokaista Kreikan saarille rantautunutta ja palautettua henkilöä kohden Turkin pakolaisleireiltä uudelleensijoitettaisiin yksi syyrialainen.
Saksa on ollut avoin lailliselle reitille, mutta on vaatinut laittoman saapumisen Kreikan saarille loppuvan ennen kuin se avaisi ilmasillan. Saksa voi joutua näyttämään esimerkkiä takajaloillaan seisoville EU-maille.
Kymmenille miljoonille muslimeille viisumit
75 miljoonan turkkilaisen viisumit Schengen-maihin katsotaan poliittiseksi voitoksi Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğanille. Vastaavasti se olisi poliittinen itsemurha monelle EU-johtajalle. Monessa EU-maassa pelätään äärioikeiston nousua, mikäli kymmenet miljoonat muslimit saisivat viisumit. Viisumit ovat erityisesti Ranskalle kova pala, FT kirjoittaa.
Lisäksi viisumiasian vauhdittaminen kesäkuuhun ei jättäisi Euroopan komissiolle aikaa asian valmisteluun.
Viisumikohta hiertää erityisesti Kyprosta, jota Turkki ei ole tunnustanut. Kypros on myös vastustanut Turkin EU-jäsenyyttä tämän vuoksi. Turkin EU-jäsenyysneuvottelutkin voivat karahtaa siten kiville.
FT kirjoittaa, että ihmisten siirrättäminen pakolla takaisin Turkkiin on vaikeaa. Useat ovat maksaneet matkastaan ihmissalakuljettajille, jolloin heillä on vankka halu asettua Eurooppaan. Pakkosiirtäminen voi olla EU-johtajille varsin epämiellyttävää luettavaa ja katseltavaa uutisvirrassa.
Henri Myllyniemi
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
EU:n ja Turkin pakolaiskriisiä käsitellyt huippukokous ohi, Sipilä: “Askel eteenpäin”
Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja: “Älkää tulko Eurooppaan”
Australia lähettää turvapaikanhakijat saarille ja käsittelee hakemukset rajojensa ulkopuolella – Soini: “Niin minäkin tekisin”
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Uusimmat
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää