

LEHTIKUVA
YK pitää EU:n ja Turkin palautussopimusta laittomana
YK:n mukaan EU:n ja Turkin välillä hierottava turvapaikanhakijoiden palautussopimus Kreikasta Turkkiin on mitä ilmeisimmin laiton. EU ja Turkki jatkavat neuvotteluja Kreikan saarille tulevien palauttamisesta Turkkiin maaliskuun 17.-18. päivien kokouksessa.
Vaikka Turkki onkin allekirjoittanut Geneven sopimuksen pakolaisartiklan, se koskee vain eurooppalaisia. Näin irakilaisilla ja afgaaneilla olisi palautuksessa likimain olemattomat mahdollisuudet saada turvapaikkaa Turkista. Syyrialaisille Turkki tarjoaa vain osittaista suojelua.
Sopimus hiertäisi myös ihmisoikeusjärjestöjä
Palautussopimus syntyessään olisi myös ihmisoikeusjärjestöjen hampaissa. Human Right Watchin apulaisjohtaja Judith Sunderlandin mielestä laittomuus on päivänselvää.
– Jokainen Kreikan vesiltä pelastettu pitää viedä Kreikkaan. EU-laki on selkeä, Sunderland kertoo Financial Timesille.
YK:n pakolaisjärjestön mukaan Turkin tulisi ensin muuttaa omaa pakolaislakiaan niin, että erityisesti irakilaisten ja afgaanien turvapaikkahakemukset Turkkiin käsiteltäisiin asianmukaisesti.
Turkki korotti vaatimuksiaan
Turkin pääministeri Ahmet Davutoğlu tapasi EU:n johtajat. Davutoğlu on aiemmin viestittänyt, että maa on valmis palautussopimuksen syntyyn, mutta Turkki on nyt korottanut vaatimuksiaan EU-mailta. EU-maat eivät ehtineet reagoida uusiin vaatimuksiin, vaan tarvitsevat lisäaikaa Turkin toiveiden sulatteluun.
Turkki haluaa korotuksen kolmen miljardin euron avustusrahaan, jolla olisi tarkoitus parantaa Turkissa olevien syyrialaisten pakolaisten leirioloja. Lisäksi Turkki haluaa kansalaisilleen Schengen-maihin viisumit jo kesäkuussa ja vauhdittaa Turkin jäsenyysneuvotteluja EU:hun.
Davutoğlu tietää Turkin neuvotteluasemat varsin hyvin.
– Euroopan koko tulevaisuus on pöydällä, hän muistutti.
Sopimus olisi poliittinen ruutitynnyri
Diplomaattien mukaan Turkin uudet vaatimukset voivat kariuttaa koko sopimuksen. FT:n kattavassa analyysissa havaitaan jokaisen Turkin vaateen olevan myrkkyä jollekin tai useammalle EU-maalle.
Palautus Turkkiin todettaisiin Euroopan ihmisoikeustiomioistuimessa mitä ilmeisimmin laittomaksi. Lehti kirjoittaa, että EU-päättäjät ovat epätoivoisia, ja että Strasbourgin tuomareiden tiukkuus kalpenee vihaisten äänestäjien edessä. Matkaajat tietävät varsin hyvin oikeutensa.
Sopimusluonnos käsittää myös laillisen turvapaikanhakureitin Turkista EU-maihin. Monelle jäsenmaalle tämä on vaikea pala nieltäväksi, sillä jokaista Kreikan saarille rantautunutta ja palautettua henkilöä kohden Turkin pakolaisleireiltä uudelleensijoitettaisiin yksi syyrialainen.
Saksa on ollut avoin lailliselle reitille, mutta on vaatinut laittoman saapumisen Kreikan saarille loppuvan ennen kuin se avaisi ilmasillan. Saksa voi joutua näyttämään esimerkkiä takajaloillaan seisoville EU-maille.
Kymmenille miljoonille muslimeille viisumit
75 miljoonan turkkilaisen viisumit Schengen-maihin katsotaan poliittiseksi voitoksi Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğanille. Vastaavasti se olisi poliittinen itsemurha monelle EU-johtajalle. Monessa EU-maassa pelätään äärioikeiston nousua, mikäli kymmenet miljoonat muslimit saisivat viisumit. Viisumit ovat erityisesti Ranskalle kova pala, FT kirjoittaa.
Lisäksi viisumiasian vauhdittaminen kesäkuuhun ei jättäisi Euroopan komissiolle aikaa asian valmisteluun.
Viisumikohta hiertää erityisesti Kyprosta, jota Turkki ei ole tunnustanut. Kypros on myös vastustanut Turkin EU-jäsenyyttä tämän vuoksi. Turkin EU-jäsenyysneuvottelutkin voivat karahtaa siten kiville.
FT kirjoittaa, että ihmisten siirrättäminen pakolla takaisin Turkkiin on vaikeaa. Useat ovat maksaneet matkastaan ihmissalakuljettajille, jolloin heillä on vankka halu asettua Eurooppaan. Pakkosiirtäminen voi olla EU-johtajille varsin epämiellyttävää luettavaa ja katseltavaa uutisvirrassa.
Henri Myllyniemi
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


EU:n ja Turkin pakolaiskriisiä käsitellyt huippukokous ohi, Sipilä: “Askel eteenpäin”

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja: “Älkää tulko Eurooppaan”

Australia lähettää turvapaikanhakijat saarille ja käsittelee hakemukset rajojensa ulkopuolella – Soini: “Niin minäkin tekisin”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Kansainvälinen kehitysrahoitus kääntyi selvään laskuun vuonna 2024 niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Tuoreen laskelman mukaan Suomen antama kehitysapu pieneni 12,9 prosenttia vuodesta 2023 vuoteen 2024 - siis yhdessä vuodessa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää