Artikkeli kuva

Matti Matikainen

Puoluesihteeri Slunga-Poutsalo: Katse kohti eduskuntavaaleja

08.07.2014 |10:13

Vuoden 2015 eduskuntavaalit ovat yhdet tärkeimmistä perussuomalaisten historiassa. Valmistautuminen on jo aloitettu, vaikka vaaleihin on vielä melkein vuosi aikaa.

– Eduskuntavaaleihin panostetaan vahvasti. Koska kyseessä ovat hyvin piirikohtaiset vaalit, on piirien saatava puolueelta riittävä tuki. Puolueen ohjelmatyö on jo aloitettu ja suunnitelmat sekä strategia piirien tukemiseksi valmisteilla. Valtakunnallinen strategia valmistuu varmasti jo syksyllä, kertoo puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo.

Ehdokasasettelu, joka perussuomalaisilla on kaksiportainen, on parhaillaan käynnissä. Ensimmäisen vaiheen piirikohtainen jäsenäänestys päättyi sunnuntaina 22. kesäkuuta. Jokaisella jäsenmaksunsa maksaneella puolueen jäsenellä oli mahdollisuus valita omasta piiristään enintään kolme suosikkiehdokasta. Jäsenäänestyksen kautta valitaan enintään puolet ehdokkaista, poislukien istuvat kansanedustajat, jotka ovat listalla automaattisesti.

Vastuu ehdokasasettelusta on piireillä

Loput paikoista päättävät piirit yhteistyössä puoluetoimiston ja puoluehallituksen kanssa, jotka neuvovat piirejä ehdokkaiden valinnassa esimerkiksi potentiaalisten alueellisten ääniharavien kohdalla. Vastuu ehdokasasettelusta on kuitenkin piireillä.

Piirit asettavat usein työvaliokunnan tai delegoivat vastuun piirihallitukselle, ettei ehdokasasettelun takia tarvitse pitää ylimääräisiä kokouksia. Istuvat kansanedustajat, jotka itse niin haluavat, pääsevät listalle automaattisesti, ellei sitten puoluehallitus jostain syystä päätä käyttää 1/4-veto-oikeuttaan yksittäisten ehdokkaiden kohdalla. Puoluehallituksella on viimeisiin päiviin saakka mahdollisuus vaikuttaa siihen, onko ehdokas listalla vai ei, jos esimerkiksi saadaan yllättävää tietoa ehdokkaan sopimattomasta käytöksestä. Listat on jätettävä 10. maaliskuuta mennessä.

– Tultuaan valituksi on ehdokkaan tehtävä alkaa etsiä omaa tukiryhmäänsä ja miettiä vaalikampanjaansa parhaan äänestystuloksen saavuttamiseksi. Jäsenäänestyksen ehdokkaista suurin osa on tullut paikallisyhdistyksiltä, joten heillä on jo automaattisesti paikallisyhdistyksen tuki takanaan, Slunga-Poutsalo kertoo.

Eduskuntavaalit on joukkuepeliä

Tavoitteiden pitää joka vaaleissa olla korkealla. Vähimmäistavoite vuoden 2015 eduskuntavaaleissa on kansanedustajien määrän säilyttäminen nykytasollaan, mutta paikkojen lisääminenkin on tähtäimessä.

– Olisihan se hienoa, jos vaalien jälkeen olisimme Suomen suurin eduskuntapuolue, mutta se ei tule ilmaiseksi. Sellaisen tavoitteen saavuttaminen vaatii todella paljon työtä niin jäsenistöltä, jäsenyhdistyksiltä kuin itse puolueeltakin, Slunga-Poutsalo painottaa.

– Eduskuntavaalit on joukkuepeliä, joten yhteistyöhön on panostettava erityisesti. Kenenkään yksittäisen ehdokkaan oma etu ei saa olla ensisijalla, vaan kaikkien on toimittava yhteistyössä puolueen ja aatteen hyväksi. Silloin meitä ei pidättele mikään.

Kirjoitus on julkaistu Perussuomalainen 8-9/2014 -lehdessä.

MIKA MÄNNISTÖ


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Viikon suosituimmat

2.
Suomen uutiset logo

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa

16.04.2025 |12:40
3.
Suomen uutiset logo

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”

17.04.2025 |21:51
7.
Suomen uutiset logo

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”

22.04.2025 |16:13
9.
Suomen uutiset logo

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista

22.04.2025 |15:13

Uusimmat

PS Naiset 1/2025

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2025

Mainos kuva

Lue lisää