LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Yhteiskunnalta 100 miljoonan tuet syrjäytymisen ehkäisemiseksi – rahojen kohtalo suurelta osin epäselvä
Viranomaisten ilmeinen sinisilmäisyys ja erilaisten toimintakulttuurien yhteentörmäys hyppää silmille Dagens Nyheterin tekemästä selvityksestä, jossa tutkittiin tukirahojen liikkeitä erään ihmisryhmän syrjäytymisen ehkäisemiseksi. 100 miljoonaa kruunua on suurelta osin kadonnut kuin tuhka tuuleen, eikä kukaan tunnu tietävän, minne rahat ovat loppujen lopuksi päätyneet.
Ruotsin huomattavin romanien oikeuksien puolestapuhuja sekä ihmisoikeusaktivisti on ennen kaikkea järjestöihminen. Merkittävimmät työkalut hänen käytännön toiminnassaan ovat olleet Romanien nuorisoyhdistys sekä Romanien kulttuurikeskus Malmössä.
Dagens Nyheterin selvityksen mukaan miehen yhdistykset ovat saaneet sadoittain avustuksia projekteille, joiden on ollut muun muassa tarkoitus selvittää ja edistää romanien historiaa, terveyttä sekä koulutusta. Yhteiskunnan rahaa hankkeisiin on palanut yli 100 miljoonaa kruunua.
Korutonta kertomaa
Vuonna 2022 Romanien nuorisoyhdistys sai kaksi miljoonaa kruunua Ukrainasta sotaa paenneiden romanien auttamiseen. Rahoista ehdittiin käyttää 850 00 kruunua, ennen kuin projekti pantiin jäihin.
100 000 kruunua oli mennyt muun muassa ruokakasseihin ilman tietoa siitä, minne eväät päätyivät. Kukaan DN:n haastattelemista henkilöistä ei ole kuullut ainoastakaan romaniyhdistyksestä, joka olisi auttanut Ukrainan pakolaisia.
Peliriippuvuuden vähentämiseen ohjattiin kuuden vuoden aikana kaksi miljoonaa kruunua – vailla tietoa siitä, että kampanja olisi tavoittanut ainuttakaan henkilöä.
Nuorten mobiilisovelluksen kehittämiseen jysähti puolestaan viisi miljoonaa sillä näkemyksellä, että appi saisi 80 000 käyttäjää. Sitä on ladattu – silloin kun se on ollut saatavilla – runsaat 10 kertaa.
Isännättömän rahan ongelma
Viranomaiset ovat nähneet romaniyhdistysten työn merkittävänä syrjäytyneiden ihmisten auttamisessa. Vasta toiminnan lähempi tarkastelu on herättänyt kirstunvartijat.
Malmön kulttuurilautakunta laittoi stopin avustuksille selvityksen jälkeen vuonna 2021. Muitakin viranomaisselvityksiä on menossa.
– Selvitys antoi riittävät eväät päätöksenteolle. Kyseessä ei ole läpinäkyvä organisaatio ja rahojen liikkeitä ei siten ole mahdollista seurata, toteaa Malmön kaupungin edustaja.
Täysin erilaisten toimintakulttuurien törmäyksestä kertonee tarinan päähenkilön aiemmin viranomaisille osoittama kirje. Sen mukaan miehen edustamissa yhdistyksissä taloutta on hoidettu asiallisesti.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- perhesuhteet syrjäytyneiden auttaminen peliriippuvuus projektit syrjäytymisen ehkäiseminen toimintakulttuuri Ukrainan pakolaiset yhteiskunnan tuki ihmisoikeusaktivisti kulttuurierot vähemmistöt Mobiilisovellus Malmö Syrjäytyminen Romanit
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Perussuomalaiset: Kansalaisjärjestöjen rahoitus vapaaehtoismallin suuntaan – ”Toiminta ei voi jatkossa olla pääosin tai pelkästään julkisten avustusten varassa”
Husun videotervehdys “viehättävän ja aurinkoisen” Mogadishun hiekkarannoilta typerryttää – Mauri Peltokangas: suomalaisille on valehdeltu suut ja silmät täyteen
Suomalaisista järjestöistä tuli julkisen rahan kerjäämisen ammattilaisia – ”Kansalaistoiminnan tarkoituksena ja ainoana toimintamuotona ei saisi olla rahan hankkiminen valtiolta”
VTV löysi ongelmia järjestöavustusten myöntämisessä – Rantanen: ”Avustusrahat tulevat samoille järjestöille kuin Manulle illallinen ja hankehumppa pyörii”
Somali- ja monikulttuuriyhdistyksille yli miljoona euroa STEA-rahaa – Suomalaisuuden Liitolle ei heru euroakaan valtiolta
Kunta palkkasi salapoliisin metsästämään tukihuijareita – oikeusasiamies repi pelihousunsa
Seppänen: Suomen Akatemian rahojen käyttöä on valvottava – ”Hankkeita on syystä kritisoitu”
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää