Yhdysvaltain väistyvä ulkoministeri kritisoi uiguurien kansanmurhaa – Kiina asetti maahantulokiellon

27.01.2021 |01:51

Kiina on asettanut maahantulokiellon ja muita pakotteita Yhdysvaltain väistyvälle ulkoministeri Mike Pompeolle. Pompeo oli tätä ennen kritisoinut Kiinan ihmisoikeusrikkomuksia maan uiguurivähemmistöä kohtaan. Kiinan pakotelistalla on yhteensä 28 henkilöä väistyvän presidentti Trumpin hallinnosta ja lähipiiristä. Yhdysvaltain uuden presidentin Joe Bidenin hallinto ei ole kommentoinut asiaa.

Kiinan hallinto on asettanut poikkeuksellisia pakotteita Yhdysvaltain väistyvän hallinnon jäsenille sekä väistyneen presidentin Donald Trumpin lähipiiriin kuuluville henkilöille.

Joukossa on mm. Yhdysvaltain väistyvä ulkoministeri Mike Pompeo.

Pompeon lisäksi pakotelistalla on myös mm. Yhdysvaltain entinen YK-suurlähettiläs Kelly Craft, Trumpin entinen kampanjapäällikkö Steve Bannon sekä useita Trumpin kansallisen turvallisuuden neuvonantajia.

Kiinan ulkoministeriön tiedotteessa todetaan, että pakotelistalla olevat henkilöt ovat mm. vakavasti loukanneet Kiinan ja Yhdysvaltojen välejä. He eivät saa esimerkiksi matkustaa Kiinaan tai harjoittaa Kiinassa liiketoimintaa.

Kiina ajoitti toimenpiteen Joe Bidenin virkaanastujaisiin ja vallanvaihtoon Washingtonissa.

Kiinan asettamista pakotteista ovat uutisoineet useat kansainväliset mediat.

Pompeo kritisoi edellisenä päivänä uiguurien kansanmurhaa

Päivää ennen joutumistaan Kiinan pakotteiden piiriin Pompeo sanoi, että Kiinan kansantasavalta toteuttaa kansanmurhaa ja rikoksia ihmisyyttä vastaan Xinjiangin provinssissa.

Kiinan valtion uskotaan vanginneen yli miljoona maan uiguurivähemmistöön kuuluvaa ihmistä keskitysleireille. Toiminta leireillä – joita kutsutaan virallisesti uudelleenkoulutuskeskuksiksi – on ollut käynnissä ainakin vuodesta 2017.

Asiakirjavuodot sekä satelliittikuvat leireistä ovat valottaneet tilannetta myös länteen.

Yhdysvaltain ulkoministeriö raportoi Wuhanin virologian instituutin toiminnasta

Pompeon viimeisten päivien diplomaattitoimet Yhdysvaltain väistyvänä ulkoministerinä eivät rajoittuneet ainoastaan uiguurien tilanteeseen.

Viisi päivää ennen vallanvaihtoa Yhdysvaltain ulkoministeriö nimittäin julkaisi myös tiedotteen, jossa se syytti varsin suorasanaisesti Kiinaa biologisten aseiden kehittämisestä ja salailusta Wuhanin virologian instituutissa.

Koronaviruspandemia käynnistyi Wuhanista vuoden 2019 loppupuolella. Asiantuntijoiden mukaan viruksen DNA:sta on voitu päätellä, että se levisi ihmisiin alunperin lepakoista, mahdollisesti jonkin toisen nisäkkään kuten muurahaiskävyn kautta.

Tiedotteen mukaan Wuhanin instituutissa olisi tutkittu lepakoista peräisin olevaa RaTG13-koronavirusta jo vuodesta 2016 lähtien. Kyseinen virus on geneettisesti 96.2-prosenttisesti samanlainen kuin koronavirusepidemian aiheuttanut SARS-CoV-2-virus. Tiedotteen mukaan instituutissa tehtiin tutkimusta lepakoiden lisäksi myös esimerkiksi muurahaiskävyillä ja että useita instituutin tutkijoita olisi sairastunut syksyllä 2019, juuri ennen kuin epidemia käynnistyi Wuhanissa.

Tiedotteessa myös syytetään, että Kiina olisi mahdollisesti rikkonut bioasekonventiota ja että Wuhanin instituutissa olisi tehty bioaseisiin liittyviä eläinkokeita yhteistyössä Kiinan armeijan kanssa.

Tiedotteessa arvioidaan mahdolliseksi se, että koronaviruspandemia sai alkunsa instituutissa tapahtuneesta laboratorio-onnettomuudesta.

Yhdysvaltain hallinto on aikaisemminkin esittänyt julkisuudessa, että Kiina tietää viruksen alkuperästä enemmän kuin se on valmis myöntämään.

Kiina on myös esimerkiksi estänyt WHO:n kansainvälisen tutkijadelegaation saapumista maahan kuukausien ajan. Ryhmän on ollut tarkoitus selvittää koronaviruksen alkuperää paikan päällä.

Kiina on myös alkanut poistamaan satoja koronavirukseen liittyviä Wuhanin instituutin tutkimuspapereita kansallisen luonnontiedesäätiönsä tietokannoista.

Bidenin hallinto niukkasanainen

Bidenin uusi hallinto on kommentoinut asiaa hyvin niukkasanaisesti.

Kansallisen turvallisuusneuvoston puhemies moitti Kiinan toimia “kyynisiksi ja ei-rakentaviksi”.

Kriitikoidensa kuten väistyvän presidentin Donald Trumpin mukaan Biden on “Kiinan taskussa”.

Bidenin perhe sai esimerkiksi väitetysti miljoonarahoituksen Kiinasta vuonna 2017, kiinalaiselta valtio-omisteiselta energiayhtiö CEFC:lta.

Useat sosiaalisen median yhtiöt kuten Twitter ja Facebook sensuroivat asiaan liittyvän uutisoinnin presidentinvaalien alla.

Vaalien jälkeen paljastui, että mahdollisesti kahta Bidenin perheen jäsentä tutkitaan asiassa. Ainakin Bidenin poika Hunter Biden on ollut FBI:n tutkinnan kohteena jo noin kahden vuoden ajan. Tutkintanimikkeet tapauksessa liittyvät kansainväliseen rahanpesuun sekä veropetokseen.


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

2.
Suomen uutiset logo

Itäkeskuksen muslimiyrittäjä HS:lle: Hameen on oltava löysä lantion kohdalta, jotta muut miehet kuin minä eivät näe

31.10.2024 |16:48
3.
Suomen uutiset logo

Maahanmuuttopolitiikka kiristyy koko EU:ssa – PS-meppi Sebastian Tynkkynen: ”Ratkaisujen aika on tullut” – kokoomuksen meppi Aura Salla nosti äärioikeistokortin

28.10.2024 |19:34
5.
Suomen uutiset logo

Kamala Harris on positiivisen erityiskohtelun tuotos – maailman menestynein “DEI-rekry”

30.10.2024 |15:44
6.
Suomen uutiset logo

Yle kehysti Trumpin kampanjatilaisuuden vitsin rasismiksi: ”Roskasaari” – tosiasiassa Puerto Rico hukkuu roskiin

01.11.2024 |19:00
10.
Suomen uutiset logo

Koko läntinen maailma velloo tunnemyrskyissä – Suomestakin tuli puberteettiyhteiskunta, jota rakennetaan fiilispohjalta

31.10.2024 |14:45

Uusimmat

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää