LEHTIKUVA
Yhdysvaltain presidenttikisa kuumenee supertiistaina
Yhdysvalloissa kisa presidentin paikasta on pitkä ja ankara. Varsinainen presidentinvaali pidetään 8. marraskuuta, mutta demokraattien ja republikaanien presidenttiehdokkaaksi hamuavat ovat kampanjoineet suurelta osin jo viime vuoden alusta lähtien.
Demokraattileirissä selkeä suosikki on entinen ulkoministeri Hillary Clinton, mutta hänen täytyy vielä lyödä vaalikentillä Vermontin senaattori Bernie Sanders. Paljon puhuvasti kukaan muu ei uskaltanut haastaa Clintonia kuin ”sosiaaliseksi demokraatiksi” itseään kutsuva Sanders, joka liittyi demokraatteihin vasta viime vuonna. Muun muassa varapresidentti Joe Biden jättäytyi pois kisasta. Republikaanien kisassa oli aluksi 17 osanottajaa, mutta joukko on kutistunut viiteen: liikemies Donald Trump, Floridan senaattori Marco Rubio, Teksasin senaattori Ted Cruz, Ohion kuvernööri John Kasich ja neurokirurgi Ben Carson.
Trump republikaanien ennakkosuosikki
Esimerkki kisan kovuudesta on, että presidentti George H. W. Bushin poika ja George W. Bushin veli Jeb Bush keräsi yli 100 miljoonan dollarin vaalikassan ja oli vielä viime vuonna selkeä ennakkosuosikki, mutta joutui yli viikko sitten jättämään leikin kesken heikon menestyksen saattelemana. Donald Trump on voittanut esivaalin kolmessa osavaltiossa eli New Hampshiressa, Etelä-Carolinassa ja Nevadassa. Ted Cruz voitti esivaalin Iowassa. Näin Trumpista on tullut republikaanileirin ennakkosuosikki ja median kiinnostuksen kohde varsinkin kun demokraattien kisa on niin selvästi Clintonin käsissä.
Ensi tiistaita kutsutaan supertiistaiksi, sillä silloin esivaalit pidetään kahdessatoista eri osavaltiossa. Republikaanien puolella Marco Rubio haastaa valtavirran ehdokkaana vahvimmin Donald Trumpin. Toisaalta Ted Cruz on vahvoilla kotiosavaltiossaan Teksasissa.
Raha puhuu
Jos haluaa tietää mihin osavaltioihin ehdokkaat panostavat, täytyy vain seurata rahavirtaa. Republikaanien kovin kisa käydään etelävaltioissa eli Alabamassa, Arkansasissa, Georgiassa, Oklahomassa, Tennesseessä ja Teksasissa. Marco Rubio käyttää rahaa televisio- ja radiomainoksiin useammassa osavaltiossa kuin muut ehdokkaat. Sen sijaan esimerkiksi John Kasich käyttää rahansa vain kahteen osavaltioon. Esimerkiksi Ted Cruz käyttää supertiistain osavaltioissa 2,5 miljoonaa dollaria mainontaan, kun pitkälti itse kampanjansa rahoittava Trump käyttää 1,1 miljoonaa. Amerikassa kaikki on aina suurempaa. Supertiistain osavaltioiden vaaliviranomaiset ennustavat ennätysmäistä äänestysaktiivisuutta. Esimerkiksi Arkansasin osavaltiossa ennakkoon äänestää tyypillisesti 100 000 ihmistä, mutta lauantai-iltaan mennessä äänensä oli antanut jo yli 120 000.
Supertiistai ratkaisee
Yhdysvalloissa kyseessä ei ole suora kansanvaali, vaan osavaltioissa äänestetään varsinaisesti valitsijamiehiä. Republikaanien ehdokkuuteen tarvitaan 1 237 valitsijamiestä ja Supertiistaina jaossa on 595 valitsijamiestä. Suurin saalis on väkirikas Teksas, joka antaa voittajalleen 155 valitsijamiestä. Merkillepantavaa on, että esimerkiksi Teksasissa voittaja saa melkein kaikki valitsijamiehet, mutta useimmissa osavaltioissa ne jaetaan suhteellisesti ehdokkaiden saaman äänimäärän mukaan.
On mahdollista, että kummankin puolueen presidenttiehdokas on maaliskuun ensimmäisen päivän eli supertiistain jälkeen käytännössä selvillä. Kannattaa seurata, sillä Yhdysvaltain presidenttiä pidetään maailman vaikutusvaltaisimpana ihmisenä.
Suomen Uutiset seuraa Yhdysvaltain presidenttiehdokaskisaa tiiviisti koko viikon ajan. Uutisraportteja ja analyysiä tehdään paikan päältä.
Artikkelia muokattu 29.2. klo 13.34.
SIMON ELO
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Hillary Clinton: “En halua maksaa Donald Trumpin lasten korkeakoulutusta”
Yllättävä tutkimustulos – Trumpin kannattajat ovatkin varakkaita ja koulutettuja
Viikon suosituimmat
Tynkkynen osti Hesarin etusivun täyteen maahanmuuttopolitiikkaa
Europarlamentaarikko Sebastian Tynkkynen kertoo Helsingin Sanomissa tänään maanantaina julkaistavassa etusivun mainoksessaan "rajat auki" -politiikan jäävän historiaan katastrofaalisena kokeiluna. Kukaan ei enää pysty kiistämään niitä ongelmia, joista perussuomalaiset ovat jo vuosia varoitelleet.
Pekka Aittakumpu: “On aika tunnustaa, miten suurta vahinkoa yksisilmäinen monikulttuurisuusaatteen ihannointi on aiheuttanut”
Perussuomalaisten kansanedustaja Pekka Aittakummun mielestä on aika tunnustaa monikulttuurisuusaatteen suomalaisille arvoille aiheuttama vahinko ja seistä rohkeasti isänmaamme takana.
Joka neljäs ruotsalaisnuori aikuistuu lukutaidottomana – mitä ihmettä he tekevät seuraavat 60 vuotta ja kuka sen maksaa?
Kyky ymmärtää kirjoitettua tekstiä on ehdoton edellytys täysivaltaiselle jäsenyydelle länsimaisessa yhteiskunnassa. Jos sadat tuhannet nuoret valmistuvat peruskoulusta käytännössä lukutaidottomina, seuraukset ovat arvaamattomat. Hyviä ne eivät ole missään tapauksessa.
Ääliösuvaitsevainen valtamedia jauhoi ensin huolipuhetta naisiin kohdistuvasta väkivallasta – vähättelee nyt väkivaltaan lietsovaa graffitia eikä tunnista enää naisvihaa
Naisiin kohdistuvan väkivallan -jopa naisvihan - hyväksyminen graffiteissa taiteellisen vapauden nimissä tai väkivallan vähättely johtaa jälleen havaitsemaan median räikeät kaksoisstandardit.
Lux Helsingin somekampanja yhdistää hijabin naisten voimaannuttamiseen – Lähi-idän asiantuntija: Monin paikoin maailmaa naiset on pakotettu huntuun vielä tänäkin päivänä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset huomasivat Lux Helsingin somekampanjan, jossa esiintyy hijabiin puettu nainen. Kampanjavideota näytettiin esimerkiksi Facebookissa. Hijab-kuvan jälkeen videolle tulee versaalein kirjoitettuna sana "empowering" (voimaannuttaa).
Argentiinan rankka talousihme näyttäisi toimivan – inflaatio on hallinnassa eikä kansa ole noussut kapinaan
Argentiinasta kuuluu kummia. Hyperinflaatio on taitettu ja talous kasvaa. Presidentti Javier Milein anarkokapitalismi näyttäisi vuoden kokemuksella sittenkin toimivan. Milei on ankarasta vyönkiristyksestä huolimatta säilyttänyt kansan tuen, eikä sosiaalinen tahi taloudellinen katastrofi toteutunut. Ajatukset alkavat itää Suomessakin.
Isku saksalaisella joulutorilla, saudimies kaahasi autolla väkijoukkoon – sisäministeri oli aiemmin varoittanut suuresta terrori-iskun vaarasta joulumarkkinoilla
Mies kaahasi henkilöautolla väkijoukkoon joulutorilla Magdeburgissa Saksassa. Mediatiedot kertovat useista kuolonuhrista ja kymmenistä loukkaantuneista.
SDP esitti pakolaiskiintiön ja vastaanottotukien korottamista – hallitus äänesti opposition haaveet kumoon
Vasemmistopuolueet esittivät tiistaina valtion talousarviota käsittelevässä eduskunnan täysistunnossa useita muutoksia sisäministeriön hallinnonalaan ja maahanmuuttoon liittyen. Perussuomalaisten kansanedustaja Joakim Vigelius kritisoi opposition linjaa vastuuttomaksi.
Joulutori-iskun takana pakolaisstatuksen saanut lääkäri – vannoi jo vuosi sitten kostoa Saksalle
Saksassa asuvan saudiarabialaisen lääkärin Taleb Al Jawad Abdulmohsen (50) perjantai-iltana Magdeburgissa autolla täpötäydelle joulutorille tekemässä terrori-iskussa kuoli viisi ja loukkaantui yli 200 ihmistä. Tekijä on saudiarabialainen pakolainen.
SDP sai kyytiä kyselytunnilla: Demareiden veronalennuspuheisiin ei voi suhtautua vakavasti
Perussuomalaisten kansanedustaja Joakim Vigelius osui napakymppiin muistuttaessaan demareita SDP:n vaihtoehtobudjetin tuntuvista veronkorotuksista.
Uusimmat
Kolumni: Ensimmäinen puolitoistavuotinen ministerinä
Ronkainen: Ansaitsisiko metsästys virallisen roolin puolustuksessa?
Toimitus suosittelee
PS Naiset 3/2024
Lue lisää
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää