LEHTIKUVA
Yhdysvaltain presidenttikisa kuumenee supertiistaina
Yhdysvalloissa kisa presidentin paikasta on pitkä ja ankara. Varsinainen presidentinvaali pidetään 8. marraskuuta, mutta demokraattien ja republikaanien presidenttiehdokkaaksi hamuavat ovat kampanjoineet suurelta osin jo viime vuoden alusta lähtien.
Demokraattileirissä selkeä suosikki on entinen ulkoministeri Hillary Clinton, mutta hänen täytyy vielä lyödä vaalikentillä Vermontin senaattori Bernie Sanders. Paljon puhuvasti kukaan muu ei uskaltanut haastaa Clintonia kuin ”sosiaaliseksi demokraatiksi” itseään kutsuva Sanders, joka liittyi demokraatteihin vasta viime vuonna. Muun muassa varapresidentti Joe Biden jättäytyi pois kisasta. Republikaanien kisassa oli aluksi 17 osanottajaa, mutta joukko on kutistunut viiteen: liikemies Donald Trump, Floridan senaattori Marco Rubio, Teksasin senaattori Ted Cruz, Ohion kuvernööri John Kasich ja neurokirurgi Ben Carson.
Trump republikaanien ennakkosuosikki
Esimerkki kisan kovuudesta on, että presidentti George H. W. Bushin poika ja George W. Bushin veli Jeb Bush keräsi yli 100 miljoonan dollarin vaalikassan ja oli vielä viime vuonna selkeä ennakkosuosikki, mutta joutui yli viikko sitten jättämään leikin kesken heikon menestyksen saattelemana. Donald Trump on voittanut esivaalin kolmessa osavaltiossa eli New Hampshiressa, Etelä-Carolinassa ja Nevadassa. Ted Cruz voitti esivaalin Iowassa. Näin Trumpista on tullut republikaanileirin ennakkosuosikki ja median kiinnostuksen kohde varsinkin kun demokraattien kisa on niin selvästi Clintonin käsissä.
Ensi tiistaita kutsutaan supertiistaiksi, sillä silloin esivaalit pidetään kahdessatoista eri osavaltiossa. Republikaanien puolella Marco Rubio haastaa valtavirran ehdokkaana vahvimmin Donald Trumpin. Toisaalta Ted Cruz on vahvoilla kotiosavaltiossaan Teksasissa.
Raha puhuu
Jos haluaa tietää mihin osavaltioihin ehdokkaat panostavat, täytyy vain seurata rahavirtaa. Republikaanien kovin kisa käydään etelävaltioissa eli Alabamassa, Arkansasissa, Georgiassa, Oklahomassa, Tennesseessä ja Teksasissa. Marco Rubio käyttää rahaa televisio- ja radiomainoksiin useammassa osavaltiossa kuin muut ehdokkaat. Sen sijaan esimerkiksi John Kasich käyttää rahansa vain kahteen osavaltioon. Esimerkiksi Ted Cruz käyttää supertiistain osavaltioissa 2,5 miljoonaa dollaria mainontaan, kun pitkälti itse kampanjansa rahoittava Trump käyttää 1,1 miljoonaa. Amerikassa kaikki on aina suurempaa. Supertiistain osavaltioiden vaaliviranomaiset ennustavat ennätysmäistä äänestysaktiivisuutta. Esimerkiksi Arkansasin osavaltiossa ennakkoon äänestää tyypillisesti 100 000 ihmistä, mutta lauantai-iltaan mennessä äänensä oli antanut jo yli 120 000.
Supertiistai ratkaisee
Yhdysvalloissa kyseessä ei ole suora kansanvaali, vaan osavaltioissa äänestetään varsinaisesti valitsijamiehiä. Republikaanien ehdokkuuteen tarvitaan 1 237 valitsijamiestä ja Supertiistaina jaossa on 595 valitsijamiestä. Suurin saalis on väkirikas Teksas, joka antaa voittajalleen 155 valitsijamiestä. Merkillepantavaa on, että esimerkiksi Teksasissa voittaja saa melkein kaikki valitsijamiehet, mutta useimmissa osavaltioissa ne jaetaan suhteellisesti ehdokkaiden saaman äänimäärän mukaan.
On mahdollista, että kummankin puolueen presidenttiehdokas on maaliskuun ensimmäisen päivän eli supertiistain jälkeen käytännössä selvillä. Kannattaa seurata, sillä Yhdysvaltain presidenttiä pidetään maailman vaikutusvaltaisimpana ihmisenä.
Suomen Uutiset seuraa Yhdysvaltain presidenttiehdokaskisaa tiiviisti koko viikon ajan. Uutisraportteja ja analyysiä tehdään paikan päältä.
Artikkelia muokattu 29.2. klo 13.34.
SIMON ELO
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Hillary Clinton: “En halua maksaa Donald Trumpin lasten korkeakoulutusta”
Yllättävä tutkimustulos – Trumpin kannattajat ovatkin varakkaita ja koulutettuja
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Uusimmat
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää