LEHTIKUVA
Yhdysvaltain presidenttikisa kuumenee supertiistaina
Yhdysvalloissa kisa presidentin paikasta on pitkä ja ankara. Varsinainen presidentinvaali pidetään 8. marraskuuta, mutta demokraattien ja republikaanien presidenttiehdokkaaksi hamuavat ovat kampanjoineet suurelta osin jo viime vuoden alusta lähtien.
Demokraattileirissä selkeä suosikki on entinen ulkoministeri Hillary Clinton, mutta hänen täytyy vielä lyödä vaalikentillä Vermontin senaattori Bernie Sanders. Paljon puhuvasti kukaan muu ei uskaltanut haastaa Clintonia kuin ”sosiaaliseksi demokraatiksi” itseään kutsuva Sanders, joka liittyi demokraatteihin vasta viime vuonna. Muun muassa varapresidentti Joe Biden jättäytyi pois kisasta. Republikaanien kisassa oli aluksi 17 osanottajaa, mutta joukko on kutistunut viiteen: liikemies Donald Trump, Floridan senaattori Marco Rubio, Teksasin senaattori Ted Cruz, Ohion kuvernööri John Kasich ja neurokirurgi Ben Carson.
Trump republikaanien ennakkosuosikki
Esimerkki kisan kovuudesta on, että presidentti George H. W. Bushin poika ja George W. Bushin veli Jeb Bush keräsi yli 100 miljoonan dollarin vaalikassan ja oli vielä viime vuonna selkeä ennakkosuosikki, mutta joutui yli viikko sitten jättämään leikin kesken heikon menestyksen saattelemana. Donald Trump on voittanut esivaalin kolmessa osavaltiossa eli New Hampshiressa, Etelä-Carolinassa ja Nevadassa. Ted Cruz voitti esivaalin Iowassa. Näin Trumpista on tullut republikaanileirin ennakkosuosikki ja median kiinnostuksen kohde varsinkin kun demokraattien kisa on niin selvästi Clintonin käsissä.
Ensi tiistaita kutsutaan supertiistaiksi, sillä silloin esivaalit pidetään kahdessatoista eri osavaltiossa. Republikaanien puolella Marco Rubio haastaa valtavirran ehdokkaana vahvimmin Donald Trumpin. Toisaalta Ted Cruz on vahvoilla kotiosavaltiossaan Teksasissa.
Raha puhuu
Jos haluaa tietää mihin osavaltioihin ehdokkaat panostavat, täytyy vain seurata rahavirtaa. Republikaanien kovin kisa käydään etelävaltioissa eli Alabamassa, Arkansasissa, Georgiassa, Oklahomassa, Tennesseessä ja Teksasissa. Marco Rubio käyttää rahaa televisio- ja radiomainoksiin useammassa osavaltiossa kuin muut ehdokkaat. Sen sijaan esimerkiksi John Kasich käyttää rahansa vain kahteen osavaltioon. Esimerkiksi Ted Cruz käyttää supertiistain osavaltioissa 2,5 miljoonaa dollaria mainontaan, kun pitkälti itse kampanjansa rahoittava Trump käyttää 1,1 miljoonaa. Amerikassa kaikki on aina suurempaa. Supertiistain osavaltioiden vaaliviranomaiset ennustavat ennätysmäistä äänestysaktiivisuutta. Esimerkiksi Arkansasin osavaltiossa ennakkoon äänestää tyypillisesti 100 000 ihmistä, mutta lauantai-iltaan mennessä äänensä oli antanut jo yli 120 000.
Supertiistai ratkaisee
Yhdysvalloissa kyseessä ei ole suora kansanvaali, vaan osavaltioissa äänestetään varsinaisesti valitsijamiehiä. Republikaanien ehdokkuuteen tarvitaan 1 237 valitsijamiestä ja Supertiistaina jaossa on 595 valitsijamiestä. Suurin saalis on väkirikas Teksas, joka antaa voittajalleen 155 valitsijamiestä. Merkillepantavaa on, että esimerkiksi Teksasissa voittaja saa melkein kaikki valitsijamiehet, mutta useimmissa osavaltioissa ne jaetaan suhteellisesti ehdokkaiden saaman äänimäärän mukaan.
On mahdollista, että kummankin puolueen presidenttiehdokas on maaliskuun ensimmäisen päivän eli supertiistain jälkeen käytännössä selvillä. Kannattaa seurata, sillä Yhdysvaltain presidenttiä pidetään maailman vaikutusvaltaisimpana ihmisenä.
Suomen Uutiset seuraa Yhdysvaltain presidenttiehdokaskisaa tiiviisti koko viikon ajan. Uutisraportteja ja analyysiä tehdään paikan päältä.
Artikkelia muokattu 29.2. klo 13.34.
SIMON ELO
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Hillary Clinton: “En halua maksaa Donald Trumpin lasten korkeakoulutusta”
Yllättävä tutkimustulos – Trumpin kannattajat ovatkin varakkaita ja koulutettuja
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Näin Yle valeuutisoi pikkutyttöjen teurastuksen
Itäkeskuksen muslimiyrittäjä HS:lle: Hameen on oltava löysä lantion kohdalta, jotta muut miehet kuin minä eivät näe
Helsingin Itäkeskuksen Hansasillalla esillä ollut islamilaisia pukeutumissääntöjä esittelevä kyltti on puhututtanut mediassa ja somessa tällä viikolla. Kyltissä kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa samankaltaisia kylttejä on nähty jo pitkään. Saksassa on tuotu oikeuden eteen myös sharia-poliiseja.
Maahanmuuttopolitiikka kiristyy koko EU:ssa – PS-meppi Sebastian Tynkkynen: ”Ratkaisujen aika on tullut” – kokoomuksen meppi Aura Salla nosti äärioikeistokortin
Euroopan unionin maahanmuuttopolitiikka on liikkeessä ja kääntymässä selvästi tiukempaan suuntaan. Sekä keskeisissä EU-toimielimissä että jäsenvaltioiden hallinnoissa ilmenee tahtotilaa tiukentaa maahanmuuton sääntöjä ja tehostaa laittomasti EU:ssa oleskelevien palautuksia. - Ihmisoikeuksista EU:ssa pidetään jatkossakin kiinni, mutta kenenkään ihmisoikeus ei ole oleskelu laittomasti EU-maissa, perussuomalaisten meppi Sebastian Tynkkynen sanoo.
Vihersiirtymä vastatuulessa: Saksalaisautoilijat vaihtavat sähköautonsa bensaan ja dieseliin
Autoilijoiden siirtyminen sähköisiin kulkuvälineisiin tökkii välittömästi, kun tuet loppuvat. Saksassa jopa kolmannes sähköautoaan vaihtaneista on siirtynyt takaisin bensaan tai dieseliin sen jälkeen, kun avustukset hiipuivat. Tavoite fossiilivapaasta uusien autojen kaupasta vuonna 2035 karkaa yhä kauemmaksi.
Kamala Harris on positiivisen erityiskohtelun tuotos – maailman menestynein “DEI-rekry”
Kamala Harris on uransa joka käänteessä hyötynyt siitä, että hän on nainen ja kuuluu rodulliseen vähemmistöön. Hän on malliesimerkki siitä, miten paljon positiivinen erityiskohtelu voi edistää vähemmistöjen menestystä. Varapresidenttinä hän oli Bidenin "DEI-rekry", joka lopulta syrjäytti presidentti Bidenin. Nyt hänellä on mahdollisuus nousta maailman mahtavimman maan presidentiksi.
Yle kehysti Trumpin kampanjatilaisuuden vitsin rasismiksi: ”Roskasaari” – tosiasiassa Puerto Rico hukkuu roskiin
Ylen toimittajien mieleen ei tullut tarkistaa, miksi Amerikassa on ennenkin kutsuttu Puerto Ricoa roskasaareksi. Rasismi ei liity asiaan, vaan vertaus on sangen kirjaimellinen, koska roskia Puerto Ricossa riittää. Saaren asukkaiden yksi suurimpia ongelmia onkin jäteasemien tilan puute, ja eri arvioiden mukaan kaatopaikkatila saattaa loppua kesken 2–4 vuodessa.
Mäenpää: Itäkeskuksen kyltit seurausta vihreiden maahanmuuttopolitiikasta
Yksi kuluvan viikon kuumimmista puheenaiheista on ollut Helsingin Itäkeskukseen ilmestynyt herättänyt ohjetaulu koskien musliminaisten pukeutumista. Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää muistuttaa ohjeistuksesta pöyristynyttä vihreiden puheenjohtajaa Sofia Virtaa siitä, että tapahtunut on seurasta vihreidenkin tukemasta avoimien rajojen maahanmuuttopolitiikasta.
PS-Nuoriso: Suomessa ei ole sijaa sharia-laille
Perussuomalainen Nuoriso on tyrmistynyt, mutta ei vähääkään yllättynyt islamilaisten pukeutumissääntöjen julistamisesta Itäkeskuksessa. Uutisoidussa julisteessa kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa julisteet ovatkin jo vuosia sitten vaihtuneet islamistisiin “sharia-poliiseihin”, jotka häiriköivät kansalaisia islamilaisten oppien rikkomisesta.
SVT nauhoitti salaa Malmössä imaamin perjantairukouksen, jossa ylistettiin Hizbollahin johtaja Nasrallahia
Ruotsin yleisradioyhtiön uutistoimitus SVT Nyheter oli tekemässä tutkivaa journalismia, kun imaami Sami Al-Tameemi ylisti Hizbollahin edesmennyttä johtajaa Hassan Nasrallahia perjantairukouksessa Libanonin kulttuuriyhdistyksessä Malmössä. Hän kutsui Nasrallahia marttyyriksi. SVT nauhoitti tilaisuuden. Tämä oli SVT:n toinen käynti yhdistyksen tiloissa.
Koko läntinen maailma velloo tunnemyrskyissä – Suomestakin tuli puberteettiyhteiskunta, jota rakennetaan fiilispohjalta
Tietokirjailija-kouluttaja Katleena Kortesuon uutuuskirja "Tunteet tapissa" kertoo havainnollisesti, kuinka olemme siirtyneet tietopohjaisesta konsensusyhteiskunnasta tunneuskovaisuuden maailmaan, jonka perustukset valettiin 1980- ja 1990-luvuilla. Monelta osin yhteiskuntamme on kuin 13-vuotias teini, joka kokee tunteita vahvasti ja viskoutuu tunnemyrskyn mukana milloin mihinkin suuntaan. Pelkkä tunne on kuitenkin surkea kumppani silloin, jos edessä on vaikea ja kauaskantoinen päätös.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää