LEHTIKUVA
Yhdysvaltain presidenttikisa kuumenee supertiistaina
Yhdysvalloissa kisa presidentin paikasta on pitkä ja ankara. Varsinainen presidentinvaali pidetään 8. marraskuuta, mutta demokraattien ja republikaanien presidenttiehdokkaaksi hamuavat ovat kampanjoineet suurelta osin jo viime vuoden alusta lähtien.
Demokraattileirissä selkeä suosikki on entinen ulkoministeri Hillary Clinton, mutta hänen täytyy vielä lyödä vaalikentillä Vermontin senaattori Bernie Sanders. Paljon puhuvasti kukaan muu ei uskaltanut haastaa Clintonia kuin ”sosiaaliseksi demokraatiksi” itseään kutsuva Sanders, joka liittyi demokraatteihin vasta viime vuonna. Muun muassa varapresidentti Joe Biden jättäytyi pois kisasta. Republikaanien kisassa oli aluksi 17 osanottajaa, mutta joukko on kutistunut viiteen: liikemies Donald Trump, Floridan senaattori Marco Rubio, Teksasin senaattori Ted Cruz, Ohion kuvernööri John Kasich ja neurokirurgi Ben Carson.
Trump republikaanien ennakkosuosikki
Esimerkki kisan kovuudesta on, että presidentti George H. W. Bushin poika ja George W. Bushin veli Jeb Bush keräsi yli 100 miljoonan dollarin vaalikassan ja oli vielä viime vuonna selkeä ennakkosuosikki, mutta joutui yli viikko sitten jättämään leikin kesken heikon menestyksen saattelemana. Donald Trump on voittanut esivaalin kolmessa osavaltiossa eli New Hampshiressa, Etelä-Carolinassa ja Nevadassa. Ted Cruz voitti esivaalin Iowassa. Näin Trumpista on tullut republikaanileirin ennakkosuosikki ja median kiinnostuksen kohde varsinkin kun demokraattien kisa on niin selvästi Clintonin käsissä.
Ensi tiistaita kutsutaan supertiistaiksi, sillä silloin esivaalit pidetään kahdessatoista eri osavaltiossa. Republikaanien puolella Marco Rubio haastaa valtavirran ehdokkaana vahvimmin Donald Trumpin. Toisaalta Ted Cruz on vahvoilla kotiosavaltiossaan Teksasissa.
Raha puhuu
Jos haluaa tietää mihin osavaltioihin ehdokkaat panostavat, täytyy vain seurata rahavirtaa. Republikaanien kovin kisa käydään etelävaltioissa eli Alabamassa, Arkansasissa, Georgiassa, Oklahomassa, Tennesseessä ja Teksasissa. Marco Rubio käyttää rahaa televisio- ja radiomainoksiin useammassa osavaltiossa kuin muut ehdokkaat. Sen sijaan esimerkiksi John Kasich käyttää rahansa vain kahteen osavaltioon. Esimerkiksi Ted Cruz käyttää supertiistain osavaltioissa 2,5 miljoonaa dollaria mainontaan, kun pitkälti itse kampanjansa rahoittava Trump käyttää 1,1 miljoonaa. Amerikassa kaikki on aina suurempaa. Supertiistain osavaltioiden vaaliviranomaiset ennustavat ennätysmäistä äänestysaktiivisuutta. Esimerkiksi Arkansasin osavaltiossa ennakkoon äänestää tyypillisesti 100 000 ihmistä, mutta lauantai-iltaan mennessä äänensä oli antanut jo yli 120 000.
Supertiistai ratkaisee
Yhdysvalloissa kyseessä ei ole suora kansanvaali, vaan osavaltioissa äänestetään varsinaisesti valitsijamiehiä. Republikaanien ehdokkuuteen tarvitaan 1 237 valitsijamiestä ja Supertiistaina jaossa on 595 valitsijamiestä. Suurin saalis on väkirikas Teksas, joka antaa voittajalleen 155 valitsijamiestä. Merkillepantavaa on, että esimerkiksi Teksasissa voittaja saa melkein kaikki valitsijamiehet, mutta useimmissa osavaltioissa ne jaetaan suhteellisesti ehdokkaiden saaman äänimäärän mukaan.
On mahdollista, että kummankin puolueen presidenttiehdokas on maaliskuun ensimmäisen päivän eli supertiistain jälkeen käytännössä selvillä. Kannattaa seurata, sillä Yhdysvaltain presidenttiä pidetään maailman vaikutusvaltaisimpana ihmisenä.
Suomen Uutiset seuraa Yhdysvaltain presidenttiehdokaskisaa tiiviisti koko viikon ajan. Uutisraportteja ja analyysiä tehdään paikan päältä.
Artikkelia muokattu 29.2. klo 13.34.
SIMON ELO
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Hillary Clinton: “En halua maksaa Donald Trumpin lasten korkeakoulutusta”
Yllättävä tutkimustulos – Trumpin kannattajat ovatkin varakkaita ja koulutettuja
Viikon suosituimmat
Tamponit poistetaan Facebookin konttoreiden miestenvessoista – DEI-ideologia tekee kuolemaa Amerikassa
DEI-ideologia jyllää vielä vahvasti Suomessa, varsinkin julkisella sektorilla, mutta synnyinmantereellaan DEI vetää viimeisiä henkäyksiään. Facebookin omistava Meta-konserni on liittynyt niiden suuryritysten joukkoon, jotka ovat ilmoittaneet lopettavansa DEI-hankkeensa. Käytännössä se näkyy muun muassa siten, että jatkossa Facebookin toimitilojen miestenvessoissa ei ole enää tarjolla ilmaisia tamponeja.
Jättimäinen grooming-skandaali lopulta julki: rasismisyytösten pelko ja väestösuhteiden vaaliminen tukkivat viranomaisten suut -“Suurin rauhan ajan rikos ja sen peittely Britannian historiassa”
Useamman vuosikymmenen ajan jatkunut tuhansien englantilaistyttöjen järjestelmällinen groomaus, ahdistelu ja sarjaraiskaukset ovat suurin rauhanajan rikos modernin Euroopan historiassa, kirjoittaa historioitsija ja kolumnisti Dominic Green amerikkalaisessa The Free Press -lehdessä. Nämä rikokset ovat enimmäkseen pakistanilaistaustaisten muslimimiesten tekemiä, ja valtaosa heistä ei ole joutunut vastuuseen. 2010-luvulla sekä oikeiston että vasemmiston johtamat hallitukset yrittivät hyssytellä vyyhtiä muutamien symbolisten oikeudenkäyntien jälkeen. Se näytti onnistuvan, kunnes Elon Musk perehtyi osaan oikeudenkäyntiasiakirjoista ja nosti asian esille omistamallaan X-alustalla. Nyt skandaali ravistelee Ison-Britannian yhteiskuntajärjestystä, eikä vyyhtiä voi enää hyssytellä.
DEI-ideologia ei varjellut Kaliforniaa maastopaloilta – viranomaisille kovaa kritiikkiä
Yksi kritiikin kohde Los Angelesin alueen maastopaloihin liittyen on se, että monien mielestä poliitikkojen ja pelastuslaitoksen johdon olisi pitänyt ideologisen yhdenvertaisuuspuuhastelun sijasta keskittyä perusasioihin, kuten varmistamaan palopostien toimivuus ja sammutusveden saatavuus. Los Angelesin pelastuslaitoksella on viime vuosina panostettu vahvasti DEI-ideologian edistämiseen.
Yliopistotutkimuksen karu tulos: Ulkomaalaistaustaisten yliedustus raiskauksissa jopa 7-kertainen – syrjäytyminen ei ole syynä
Suuri enemmistö kaikista Ruotsissa raiskaustuomion vuosina 2000-2020 saaneista oli maahanmuuttajataustaisia. Ero etnisesti ruotsalaisiin oli jopa 7-kertainen. Sosioekonomiset seikat ja syrjäytyminen eivät selitä rikoksia, selviää Lundin yliopiston tekemästä tutkimuksesta. Syyt on etsittävä muualta.
Antikainen: Scholzin päätös jättää Ukraina ilman apua on häpeällinen – Tuppurainen siunasi Suomen demarien tuen Berliinissä
Saksan liittokansleri Olaf Scholz (SPD) päätti estää noin kolmen miljardin euron arvoisen tukipaketin Ukrainalle. Tukipaketti olisi sisältänyt kriittisiä puolustusjärjestelmiä, kuten IRIS-T-ilmatorjuntajärjestelmiä ja Patriot-ilmatorjuntaohjuksia, joita Ukraina on pyytänyt suojellakseen kansalaisiaan Venäjän aggressioilta. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen pitää päätöstä käsittämättömänä ja vastuuttomana.
Somaleista puolet työttöminä ja lopuilla usein toimeentulovaikeuksia Ruotsissa – maan työikäisistä enemmistö ulkomaalaistaustaisia jo vuonna 2033
Yli puolet Ruotsin työikäisestä väestöstä on ulkomaalaistaustaisia vuonna 2033. Heistä useimpien tausta on Euroopan ulkopuolella. Kohti mielenkiintoisia aikoja ollaan menossa ja äänestämisessä saattaa piillä demokratian muutoksen avain. Göteborgs-Posten on haastatellut somalivaikuttajaa.
Sadistinen ja täysin mielenvikainen väkivalta yleistyy Ruotsissa – asialla saatananpalvojilta vaikutteita saaneet lapset
Tammikuun alussa koiraansa ulkoiluttanut 55-vuotias nainen yritettiin murhata veitseniskuilla Boråsissa. Kyseessä oli lyhyessä ajassa jo toinen törkeä väkivallanteko, joka on yhdistetty verkon pimeimmässä nurkassa majaansa pitämään natsihenkiseen saatananpalvojayhteisöön. Jäljet johtavat myös sylttytehtaisiin Venäjällä.
Espoon Miilukorven vastaanottokeskus lopettaa toimintansa perussuomalaisten esityksestä
Espoon ympäristö- ja rakennuslautakunta päätti kokouksessaan perussuomalaisten esityksestä määrätä Espoon Miilukorvessa toimivan vastaanottokeskuksen toiminnan lopetettavaksi uhkasakon uhalla äänin 8-5.
Europarlamentaarikko Tynkkynen lupaa edistää digitaalista sananvapautta EU:ssa – vihreiden Niinistö sen sijaan rajoittaisi lailla somekeskusteluja
Miljardööri Mark Zuckerberg on äskettäin luvannut vähentää sensuuria ja edistää sananvapautta omistamissaan sosiaalisen median sovelluksissa. A-studiossa keskiviikkona vieraana olleet europarlamentaarikot Sebastian Tynkkyen ja Ville Niinistö olivat täysin eri linjoilla sananvapauden käytöstä sähköisillä alustoilla. Tynkkynen huomauttikin Niinistölle, että vihervasemmistolaiset ovat kiivaasti puolustaneet sosiaalisen median faktantarkistajia, koska toimet eivät ole kajonneet vihervasemmiston sisältöihin.
Brittihallinto leimaa termin “aasialaiset raiskausringit” rasistiseksi – tilaston mukaan pakistanilaiset syyllistyvät neljä kertaa todennäköisemmin lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön
Paikallishallintojen alueet, joilla brittiläis-pakistanilaiset miehet raiskasivat nuoria vaaleaihoisia tyttöjä, ovat hyväksyneet Iso-Britannian työväenpuolue Labour Partyn virallisesti hyväksymän islamofobian määritelmän, joka pitää ilmausta "aasialaiset raiskausringit” rasistisena.