Jack Phillipsin Masterpiece Cakeshop. Kuva: Jeffrey Beall, CC BY 4.0
Yhdysvaltain korkein oikeus: osavaltioiden on kunnioitettava uskonnollisia käsityksiä avioliitosta
Yhdysvaltain korkein päätti maanantaina äänin 7-2, että kakkutaiteilija Jack Phillipsin ei tarvitse vastoin uskonnollista vakaumustaan leipoa hääkakkuja samaa sukupuolta oleville pareille. Päätös kumosi Coloradon osavaltion tuomioistuimen viimevuotisen päätöksen, jonka mukaan julkinen valta voi määrätä Phillipsin käyttämään taiteellisia kykyjään suunnittelakseen ja luodakseen hääkakkuja samaa sukupuolta olevien hääseremonioihin.
“Ketään ei tule pakottaa valitsemaan ammattinsa ja uskonsa väliltä”, sanoi Phillipsiä puolustanut asianajaja Kristen Waggoner uskonnonvapautta puolustavasta Alliance Defending Freedom -kansalaisjärjestöstä (ADF).
– Jack palvelee kaikkia asiakkaita, hän vain yksinkertaisesti kieltäytyy ilmaisemasta viestejä tai juhlistamasta tapahtumia, jotka sotivat hänen vakaumustaan vastaan, Waggoner sanoi ADF:n tiedotteen mukaan.
– Valtiovallan vihamielisyydellä uskonnollisia ihmisiä vastaan ei ole mitään sijaa yhteiskunnassamme, mutta Coloradon osavaltio on avoimesti hyökännyt Jackin avioliittoa koskevia uskonnollisia uskomuksia vastaan. Korkein oikeus teki oikeassa tuomitessaan tämän. Suvaitsevaisuus ja vilpitön kunnioitus mielipide-eroja kohtaan on perustavaa sellaiselle yhteiskunnalle kuin meidän. Tämä päätös tekee selväksi, että valtiovallan tulee kunnioittaa Jackin uskomuksia avioliitosta.
Kiista alkoi jo 2012
Heinäkuussa 2012 Charlie Craig and David Mullins pyysivät Phillipsiä suunnittelemaan hääkakun heidän seremoniaansa varten. Puoli minuuttia kestäneen keskustelun aikana Phillips kohteliaasti kieltäytyi selittäen, että hän mielellään leipoisi heille mitä muuta tahansa, mutta että hän ei voisi suunnitella samaa sukupuolta olevien seremoniaa juhlistavaa kakkua uskonsa vuoksi. Pariskunta kanteli Phillipsistä.
Toukokuussa 2014 coloradolainen tuomioistuin määräsi Phillipsin suunnitelemaan kakkuja samaa sukupuolta olevien seremonioihin, jos hän tekee muita hääkakkuja. Tuomioistuin edellytti, että Phillips uudelleenkouluttaa henkilöstönsä – joka lähinnä koostui hänen perheenjäsenistään – ajattelemaan että hän oli väärässä pyörittäessään liiketoimintaansa vakaumuksensa mukaisesti. Hänen tuli myös raportoida osavaltiolle kahden vuoden ajan kaikista kakkutilauksista, joista hän kieltäytyi, sekä kieltäytymisen syistä.
– Korkeimman oikeuden päätös tekee selväksi, että valtiovallan on kunnioitettava ihmisten vakaumuksia avioliitosta. Jos haluamme että meillä on vapauksia, meidän on hyväksyttävä, että muillakin on, sanoi ADF Internationalin johtaja Paul Coleman.
– Lukemattomat ihmiset uskovat vilpittömästi, että avioliitto on miehen ja naisen välinen liitto. Ketään ei saa kiusata tai karkottaa vain siksi, että rauhanomaisesti elää tämän uskomuksen mukaan, Coleman sanoi.
– Kun poliittinen ja kulttuurinen debatti Euroopassa avioliiton tarkoituksesta ja määritelmästä jatkuu, on elintärkeää, että sellaiset debatit käydään suvaitsevaisessa ja kunnioittavassa kulttuurissa. Niissä maissa, jotka ovat uudelleenmääritelleet avioliiton, lainsäätäjien ja tuomioistuimien tulee taata muille tila olla rauhanomaisesti toista mieltä, Coleman totesi.
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää