LEHTIKUVA
Yhdysvaltain ja Meksikon rajalla kaaos – laittomien rajanylitysten lisäksi Yhdysvaltoihin tulvii fentanyyliä
Yhdysvaltain ja Meksikon välisellä rajalla vallitsee täysi kaaos. Yhdysvaltain kotimaan turvallisuudesta vastaava ministeri Alejandro Mayorkas sanoo maahanmuuttojärjestelmän olevan rikki. Ylikuormitetut rajavalvojat ovat kohdanneet tänä vuonna noin kaksi miljoonaa rajanylittäjää. Lisäksi maahan on salakuljetettu ennätysmäärä fentanyyliä, mikä on monin verroin heroiinia voimakkaampi aine.
Presidentti Joe Biden on muuttanut edeltäjänsä Donald Trumpin maahanmuuttolakeja. Biden kumosi asetuksen, jonka mukaan turvapaikkahakemus Yhdysvaltoihin tulisi jättää Meksikon puolella. Ohjelma tunnetaan nimellä “pysy Meksikossa”.
Oikeuslaitos kumosi muutoksen menettelyvirheiden vuoksi ja Trumpin asetus on ollut joulukuun alusta asti taas voimassa. Pysy Meksikossa -ohjelma kärsii resurssipulasta.
Biden on keskeyttänyt rajamuurien rakentamisen. Hän on myös kumonnut matkustusrajoituksia terrorismin riskimaista.
Hän on kuitenkin jatkanut koronaturvallisuudesta huolehtivasta asetuksesta, mikä mahdollistaa pikakäännytykset. Ajatus on, ettei pandemia pääsisi leviämään vastaanottokeskuksissa. Bidenin hallinto ei sovella korona-asetusta alaikäisiin.
Rajavalvojat helisemässä
Rajavalvojat ovat ylikuormitettuja. Kymmenet tuhannet alaikäiset ovat voineet ylittää rajan ja välttyä pikakäännytyksiltä. Rajavalvojien resurssit uppoavat alaikäisten asioiden hoitoon. Samaan aikaan havaitsemattomien rajanylitysten määrä on rajavalvontaneuvoston tiedottajan arvion mukaan kasvanut jopa yli miljoonaan vuodessa.
Rajan yli pohjoiseen ei liiku pelkästään makeampaa elämää Yhdysvalloista hakevat muiden maiden kansalaiset. Rajan yli salakuljetetaan ennätysmäärä fentanyyliä, mikä on huumekäytössä erittäin vaarallista. Fentanyyliä käytetään laillisesti esimerkiksi syöpäpotilaiden kivunlievitykseen.
Rajavalvojia sapettaa myös Bidenin hallinnon nimittämä maan tulli- ja rajavalvontaviraston johtaja Chris Magnus. Senaatti hyväksyi nimityksen.
Magnus on toiminut aiemmin Tucsonin poliisipäällikkönä. Hänen aiemmat alaisensa kertovat Magnusin “vihaavan lainvalvojia“.
Kansalaisuushanke vastatuulessa
Demokraattipuolue on ajanut Bidenin johdolla työlupia noin 6,5 miljoonalle laittomasti maassa olevalle ihmiselle. Puolueen sisällä etsitään kuumeisesti keinoa saada laittomat oleskelijat maan kansalaisiksi. Heitä on arviolta peräti 11 miljoonaa.
Demokraattien harmiksi senaatin neuvonantaja Elizabeth MacDonough katsoo työlupahankkeen vaativan senaatissa 60 edustajan enemmistön. Demokraatit tarvitsevat tukea työlupahankkeen taakse republikaaneilta. Tarvittavan tuen saaminen on käytännössä mahdotonta.
Pieni joukko demokraattien senaattoreita on kritisoinut MacDonoughin tulkintaa, mutta he eivät ole ilmoittaneet kapinoivansa tulkintaa vastaan.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Elizabeth MacDonough Chris Magnus Alejandro Mayorkas Meksiko Joe Biden Huumeiden salakuljetus Rajavalvonta Donald Trump Yhdysvallat
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Purra: Salakuljettajien ja siirtolaisten tiedossa on, minne kannattaa suunnata ja mitä porsaanreikiä maahan pääsyyn voi hyödyntää – ”Jokainen ministerin ajattelematon ulostulo kuin kutsuhuuto”
Antikainen: Miksi sisäministeriö haluaa palkita laittomasti maassa olevat sotilaskarkurit oleskeluluvilla?
Yhdysvaltain demokraateille alkaa valjeta presidentti Bidenin maahanmuuttopolitiikan vaikutukset – sopeutus iskee
Purra: Laittomasti maassa oleskelevat säilöön ja ulos maasta – ”Huomattavasti edullisempaa kuin nykyinen turvapaikkateatteri”
Halla-aho: Vihreät on vaarallinen ääriliike, joka edistää omaa ideologiaansa röyhkeästi, tehokkaasti ja säännöistä piittaamatta
Bidenin kannatus laskee – USA on “jakautunut, hukassa ja menossa alamäkeen”
Sisäministerin valtiosihteerin mukaan Suomen itärajan aitaaminen maksaisi saman kuin kehitysapu vuodessa
Valkoinen talo: Bidenin hallinto ei rahoita ilmaisten huumepiippujen jakamista
Konservatiivijuontaja: Demokraatit tulevat hylkäämään Bidenin ja Harrisin – syrjään heittäminen ollut suunnitelmissa alusta asti
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää