Artikkeli kuva

New York Cityn Fifth Avenuen Trumpin 2020 vaalikampanjamyymälässä vitsailtiin demokraattiehdokkaille. Myynnissä on pelikortit, joissa demokraattiehdokkaita pilkataan surutta. Kuva: Heli-Maria Wiik.

Yhdysvaltain demokraattipuolueen rivejä repii moni ristiriita – Newyorkilaista puolueaktiivia hiertää puolueen vasemmistolaisuus sekä Israel-vastaisuus

13.11.2019 |23:56

Yhdysvaltain presidentinvaalit pidetään 3. marraskuuta 2020. Demokraattien neljä suosituinta ehdokasta ovat tällä hetkellä Elizabeth Warren, Bernie Sanders, Pete Buttigieg ja Joe Biden. Suomen Uutiset haastatteli New Yorkissa demokraattien puolueaktiivia, juutalaistaustaista Nancya (nimi muutettu).

– Toivoisin, että demokraateilla olisi vahva keskitien ehdokas. Joe Biden on liian vanha, eikä pärjää debateissa presidentti Donald Trumpille. Hän kamppailee jo omissa sotkuissaan. Bernie Sanders on myös liian vanha. Elizabeth Warren on hyvin älykäs, mutta hänen ideansa ovat liian vasemmistolaisia useille meistä. Pete Buttigieg on puolestaan liian nuori ja en usko, että Amerikka on vielä valmis nimittämään homoa presidentiksi, Nancy aloittaa.

Uusimmat uutiset demokraattien presidenttikisassa saatiin tällä viikolla, kun New Yorkin entinen pormestari Michael Bloomberg (Washington Post) sekä Hillary Clinton (BBC) ovat olleet otsikoissa mahdollisen ehdokkuuden vuoksi.

Seuraava demokraattiehdokkaiden televisiodebatti pidetään 20.11.2019 Atlantassa. Sitä isännöivät MSNBC ja The Washington Post.

Demokraattien ihannoima Nordic model

Nancy on seurannut demokraattien politiikkaa aktiivisesti 1960-luvulta lähtien.

– Aioin tietenkin äänestää ketä tahansa demokraattia. Trumpin täytyy lähteä. Toivon, että virkasyyte menisi läpi ja hänet tuomittaisiin ja poistettaisiin virasta. Se on kuitenkin hyvin epävarmaa.

Miltä Demokraattien pyrkimykset muuttaa järjestelmää esimerkiksi Sandersin esittämän pohjoismaisen mallin mukaiseksi tuntuvat pitkän linjan demokraatista? Olisiko hän valmis maksamaan enemmän veroja vastineeksi kattavammasta terveydenhuollosta ja laajemmasta maksuttomasta koulutuksesta?

– Amerikka tarvitisisi kyllä yhtenäisen terveydenhuollon. Kuinka se voidaan saavuttaa, onkin sitten vaikeampi kysymys. Meidän tulisi edetä hitaasti ja lisätä ihmisiä vakuutuksen pariin ja samaan aikaan sallia yksityinen terveydenhuolto. Tulevaisuudessa kaikki voisivat olla ehkä samassa terveydenhoitojärjestelmässä, mutta pienin askelin.

Amerikka ei Nancyn mukaan voi koskaan kuitenkaan tulla sosialistiseksi, koska maalla on kapitalistin sydän.

– Veroja ei voi hyväksyä korotettavan ainakaan pieni- ja keskituloisilta. Suurituloisten kohdalla se voisi olla jossain määrin hyväksyttävämpää, hän sanoo.

Ilmainen koulutuskaan ei ole demokraatille helppo aihe.

– En mitenkään usko, että ilmainen koulutus olisi mahdollista. Yhdysvalloissa on oma järjestelmä. Meillä on 16 000 voittoa tavoittelematonta instituutiota, jotka ylläpitävät kouluja sekä yliopistoja. Valtion ylläpitämissä kouluissa voitaisiin alentaa ehkä joitain opiskelijoiden kustannuksia. Yksityiskoulut tulee kuitenkin ehdottamasti säilyttää. Esimerkiksi Harvardin, Yalen ja Princetonin tulee pysyä muuttumattomina ja ne eivät voi olla maksuttomia. Sitä paitsi niihin voi jo nyt päästä ilmaiseksi stipendin avulla, hän sanoo.

Israel-vastaisuus on suututtanut monia demokraatteja

Nancy on asunut koko ikänsä New York Cityssä.

Hänen juutalaiset vanhempansa pakenivat vuonna 1937 Euroopasta. Nancy on onnekas, sillä 1930-luvun lopulla Yhdysvaltain maahanmuuttopolitiikka oli hyvin tiukkaa – moni juutalainen kuoli, koska ei päässyt turvaan Yhdysvaltoihin. Nancyn isällä oli etäinen serkku Yhdysvalloissa, joka sai järjestettyä perheen New Yorkiin.

Tällä hetkellä demokraatteja jakaa suhtautuminen Israeliin.

– Osa demokraateista on siirtynyt republikaanien puolelle Israel-vastaisuuden noustua. Esimerkiksi kongressiedustaja Rashida Tlaibin ulostulot ovat suututtaneet juutalaisia, jotka ovat tukeneet häntä. He eivät varmasti tule äänestämään häntä enää. Tavallisesti juutalaiset ovat olleet enemmän demokraatteja, mutta nyt republikaanit näyttävät olevan enemmän Israelin ystäviä. Mutta se ei mielestäni ole totta. Jokainen presidenttimme on ollut Israelin ystävä, myös Obama, Nancy sanoo.

Kongressiedustaja Rashida Tlaib ja Ilhan Omar ovat tulleet esiin useilla Israel-vastaisilla kommenteillaan. He ovat näkyvästi tukeneet esimerkiksi israelilaisten tuotteiden boikottia, BDS-liikettä.

Islaminuskoa näkyvästi tunnustava Omar on myös vastustanut ääri-islamistisen suunnan ottaneen Turkin vastaisia talouspakotteita, koska hänestä ne vaikeuttavat turkkilaisten kansalaisten elämää (New York Post).

Muut demokraattiedustajat ovat poikkeuksetta olleet yksimielisiä pakotteiden tarpeellisuudesta ja he ovat vaatineet Turkkia lopettamaan sotatoimet kurdeja vastaan.

Senaattori Bernie Sanders on puolestaan perännyt Yhdysvaltojen Israelille antamaa rahallista tukea katkolle, koska Israel ei suostu neuvottelemaan terroristien kanssa. Palestiinaa hallinnoi tällä hetkellä ääri-islamistinien terroristijärjestöksi luokiteltu Hamas, joka käytännössä pitää valtaa Gazan kaistalla.

Hamas on lyhenne sanoista Harakat al-muqāwamat al-islāmiyya, (arab. حركة المقاومة الاسلامية, suomeksi islamilainen vastarintaliike). Se on demokraattisesti valitun Palestiinan parlamentin suurin puolue. Israel, Yhdysvallat, Kanada, Egypti ja EU on luokitellut Hamasin terroristijärjestöksi.

Euroopan juutalaisvastaisuus huolestuttaa

Keskitysleirikuolemalta välttyneen perheen tyttärellä on kysyttävä maahanmuuttokriisistä ja siihen liittyvistä ilmiöistä.

Kuvailen Nancylle lyhyesti eurooppalaista tilannetta, jossa turvapaikanhakijoita on tullut lyhyessä ajassa paljon. Vuoden 2015 vuoden maahanmuuttokriisin jälkeen erityisesti Ruotsissa, Saksassa ja Ranskassa on nähty epäonnistuneen maahanmuuttopolitiikan seurauksia kuten terrori-iskuja sekä antisemitismin nousua. Euroopan perusoikeusviraston antisemitismitutkimuksen mukaan äärimuslimit ovat suurin tunnistettu juutalaisvihaan syyllistyvä ryhmä (Suomen Uutiset).

Nancyn mukaan tilanne tuntuu uhkaavalta erityisesti Saksassa ja Ranskassa sekä myös Yhdysvalloissa. Hän ei miehensä kanssa halua käyttää termiä antisemitismi vaan he puhuvat juutalaisvastaisuudesta.

– Mielestäni Euroopan tilanne on kuitenkin paljon huolestuttavampi. Kuten holokaustista selvinnyt isäni sanoi äskettäin, että hän ei koskaan voinut uskoa, että näkisi elinaikanaan Hitlerin tyylistä toimintaa Saksassa.

Amerikka osaa integroida

Hän näkee Euroopan maahamuuttopolitiikan hyvin ongelmallisena.

– Amerikassa ihmiset integroituvat. Italialaisuuteen Amerikassa kuuluu, että voit nauttia pastasta. Ehkä isoäitisi oli Italiasta, mutta järjestelmämme tekee kaikista yhtä kansaa, hän sanoo ja lisää:

– Katso Yhdysvaltain valuutan 25 sentin kolikkoa, jossa sanotaan ‘E Pluribus Unum’, joka tarkoittaa, että monesta tulee yksi. Se on Yhdysvallat. Olemme koko maailman kansalaisia.

Heli-Maria Wiik


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää