

LEHTIKUVA
Yhdysvaltain demokraateille alkaa valjeta presidentti Bidenin maahanmuuttopolitiikan vaikutukset – sopeutus iskee
Yhdysvaltojen edustajainhuone äänesti viime torstaina kahdesta uudesta maahanmuuttolaista. Presidentti Joe Bidenin lupaama maahanmuuttopolitiikan täysremontti vesittyi. Meksikon vastaisella rajalla laittomat rajanylitykset kasvoivat helmikuussa 28 prosenttia.
Presidentti Joe Biden kaavaili kansalaisuuspolkua miljoonille laittomasti oleskeleville ihmisille. Republikaanien vastustus aikeita kohtaan lisääntyi Meksikon rajakaaoksen myötä. Senaatissa tällaiset lait eivät välttämättä olisi menneet läpi, sillä demokraattienkin riveissä presidentin visiot luovat epäuskoa.
– Hallinto luo kaaosta aiemman järjestyksen sijaan, demokraattipuolueen senaattori Dick Durbin jyrähti viitaten Meksikon rajatilanteeseen.
Durbin on puolueensa ryhmäkurivastaava. Tehtävä on puolueen toiseksi merkittävin heti ryhmäjohtajan jälkeen. Tällaisten ulostulojen myötä on selviö, etteivät Bidenin visioimat lait olisi menneet läpi tasan kahtia jakaantuneessa senaatissa.
Kansalaisuuslaille ei kannatusta senaatissa
Biden toivoi lakipakettia, joka olisi mahdollistanut jopa 11 miljoonan laittoman siirtolaisen oikeuden Yhdysvaltain kansalaisuuteen. Durbin kertoi, ettei tällaisella lailla ole mahdollisuuksia läpäistä senaattia. Durbin arvelee, että toiveet jopa yksittäisistä asetuksista voivat kaatua.
Parlamentin alahuone puolsi kahta lakia, joista toinen koskee vuosia laittomasti maassa asuneita, jo aikuistuneita lapsia ja toinen maatalousalalla työskenteleviä. Näille voitaisiin luoda polku kansalaisuuteen. Laki koskisi arviolta kahta miljoonaa alaikäisenä laittomasti maahan saapunutta ja noin miljoonaa maatalousalalla työskentelevää paperitonta siirtolaista.
Kahdella lailla on likimain olemattomat mahdollisuudet saada senaatissa tarvittava enemmistö, Politico kirjoittaa.
Meksikon rajalla tunkua
Bidenin ääneen lausutut visiot eivät ole jääneet kuulematta Keski- ja Etelä-Amerikassa. Erityisesti alaikäiset ovat toiveikkaina ylittämässä laittomasti Yhdysvaltain ja Meksikon rajaa.
Politicon mukaan jotkut demokraattipuolueen edustajat ovat sisäistäneet, että maahanmuuttopolitiikan täysremontin esteenä on poliittinen todellisuus. Teksasilainen demokraattien edustaja Henry Cuellar kertoi, ettei ex-presidentti Barack Obaman aikana vastaavia lakipaketteja saatu lävitse, vaikka demokraateilla oli nykyistä tukevampi enemmistö.
Poliittinen umpisolmu kiristyy, sillä maahanmuuttopolitiikan muutoksia toivoneet Bidenia äänestäneet maahanmuuttoaktivistit pettyvät pahoin. Todellisuus iskee lujaa.
Helmikuussa viranomaiset käännyttivät noin satatuhatta laitonta siirtolaista ja 28 000 laittomasti rajan ylittänyttä saivat toistaiseksi jäädä. Tällaisen rajakaaoksen luominen todennäköisesti tyhjillä kansalaisuuslupauksilla keskellä pandemiaa kuulostaa helposti täysin vastuuttomalta toiminnalta.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Pystyykö Biden pitämään kiinni lupauksistaan, kuten edeltäjänsä?

Biden romuttaa Trumpin aikaansaannoksia – sekä muuri että deregulaatio saavat kaatua

Kysely: 62% amerikkalaisista ei uskalla enää kertoa poliittisia mielipiteitään – akateemiset erittäin huolissaan poliittisten näkemystensä paljastumisesta

Nauhoitukset paljastavat median äärimmäisen härskit toimintatavat Yhdysvalloissa – megauutisia kätkenyt CNN toimi vaalien alla kuin Bidenin kampanjaorganisaatio

Inflaatio kurittaa amerikkalaisia, bensan hinta ennätyskorkealla – Biden kehottaa kansaa sähköauto-ostoksille

Yhdysvaltain ja Meksikon rajalla kaaos – laittomien rajanylitysten lisäksi Yhdysvaltoihin tulvii fentanyyliä
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää