

Donald Trump jakaa Facebookissa kuvaa, jonka viesti kuuluu: "Toivottavasti teillä oli hauskaa tutkiessanne minua. Nyt on minun vuoroni tutkia teitä."
Yhdysvalloissa velloo Obamagate
1970-luvulla Yhdysvalloissa kohistiin Wategate-skandaalista. Viisi putkimieheksi naamioitunutta henkilöä yritti asettaa salakuuntelulaitteita demokraattien vaalitoimistoon. He jäivät kiinni, ja tapahtumat johtivat valtavaan mediamyrskyyn. Vehkeilyyn osallistunut antanut presidentti Richard Nixon joutui lopulta jättämään tehtävänsä.
Onko nyt kehkeytymässä uusi salakuunteluskandaali? Kyllä on, ainakin jos presidentti Donald Trumpia on uskominen. Väitetty salakuunteluskandaali kietoutuu ex-presidentti Barack Obaman ympärille.
Retoriikka käy kiivaana. Foxin Sean Hannity ja Jeanine Pirro puhuvat coup d’état:sta – vallankaappausyrityksestä. #Obamagate-tunnuksella oli maanantaihin mennessä twiitattu 3,5 miljoonaa kertaa.
Taustat
Obaman demokraattileiri on yrittänyt kaataa Trumpia Venäjä-syytöksillä pitkään, mutta tämä selvisi vuosia kestäneestä kujanjuoksusta ehjin nahoin. Demokraatit ovat niin ikään jahdanneet kohukenraaliksi nimettyä Valkoisen talon entistä turvallisuusneuvonantajaa Michael Flynniä, joka näyttää myöskin vapautuvan pitkän oikeusprosessin jälkeen.
Valkoisen talon tiedottaja Kayleigh McEnany väittää FBI:n rakentaneen Flynnille ansan. Trump puolestaan on aiemmin kertonut, että häntä on yritetty horjuttaa Flynnin avulla.
Mistä siis kyse?
Obamagaten täsmällinen sisältö on vielä kysymysmerkki. Alustavien tietojen mukaan kyse on siitä, että Obama väitetään kääntyneen FBI:n puoleen virkakautensa loppupuolella 2016, ja pyytäneen tätä tutkimaan poliittista vastustajaansa Trumpia. Obama olisi lisäksi käskenyt viranomaisia sabotoimaan Trumpin uutta hallintoa.
OBAMAGATE! pic.twitter.com/pFbb6hgDhF
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) May 12, 2020
Trumpin Twitterissä jakama Fox Newsin jakso, jossa juontaja Tucker Carlson puhuu Obamagatesta. Twitter, 9 min 33 sek.
Trump ei vielä kertonut täsmällistä rikosnimikettä, mutta käyttämällään Obamagate-termillä hän viittaa salakuunteluun. Kun Washington Postin toimittaja kysyy tästä asiasta, Trump vastaa: ”Lue lehdestä, mutta älä omasta lehdestäsi”. Trumpin ja lehden välit ovat kalseat.
Entä mitä median liberaali puoli kertoo asiasta?
Vox.com huomauttaa, että vaikka maa kärsii koronasta, presidentillä on silti aikaa lähettää 126 twiittiä äitienpäiväsunnuntain aikana. Twiittipäivä oli Trumpin toisiksi vilkkain, ja se häviää ainoastaan virkarikosasian käsittelypäivälle. Sivusto paheksuu Trumpin tapaa edelleentwiitata niin sanottujen QAnon-salaliittoteoreetikkojen viestejä.
Voxin jyrkimpien moitteiden mukaan Trump yrittää yhdessä Fox Newsin kanssa demonisoida Barack Obamaa ja tällä tavoin käydä vaalikamppailua. Lehden mukaan Trumpin pitää syyttää Venäjä-tutkinnasta ainoastaan itseään.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ehdolla Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Kansainvälinen kehitysrahoitus kääntyi selvään laskuun vuonna 2024 niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Tuoreen laskelman mukaan Suomen antama kehitysapu pieneni 12,9 prosenttia vuodesta 2023 vuoteen 2024 - siis yhdessä vuodessa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää