Yhdysvallat harkitsee autotulleja
Yhdysvaltain senaatin talousvaliokunnan puheenjohtaja Chuck Grassley kertoi talouslehti Financial Timesille, että presidentti Donald Trump haluaisi asettaa autotulleja. Trump haluaa Grassleyn mukaan painostaa EU:ta sisällyttämään maataloustuotteet kauppaneuvotteluihin.
Trumpin on määrä tänään saada raportti siitä, voiko autojen ja niiden osien tuonti uhata kansallista turvallisuutta. Jos raportissa todetaan uhkia olevan, silottaisi se tietä tulleille.
Grassley: Eurooppa on “hyvin peloissaan”
Grassley kertoi Euroopan olevan hyvin peloissaan mahdollisista autotulleista. Ne voisivat toimia vipuvartena sille, että EU joutuisi enenevissä määrin avaamaan markkinoitaan yhdysvaltalaisille maataloustuotteille.
Hän kertoi, ettei hän ole itse tullien suuri ystävä. Tullit voisivat kuitenkin toimia tehokkasti Yhdysvaltain päämäärien edistämiseksi.
EU uhkaa keskeyttää neuvottelut
EU kertoi, että tullien myötä kauppaneuvottelut jäätyvät paikoilleen. Viesti on: tämä ei jää tähän. EU on kertonut autotullien johtavan vastatoimiin, mikäli EU:ta ei rajata tullien ulkopuolelle.
Tullit iskisivät lujaa eurooppalaisiin autonvalmistajiin. Se koskisi myös valmistajia, joilla on tehtaita Yhdysvalloissa jos ne vain tuovat autojen osia koottavaksi. EU:n ohella tullit satuttaisivat Japania.
Yhdysvaltojen kauppaministeri Wilbur Rossin mukaan mahdolliset tullit eivät välttämättä koskisi kaikkia autoja ja niiden osia.
Maataloutta lobataan molemmin puolin Atlanttia
Grassleyn mukaan kauppaneuvotteluihin tulee sisällyttää ainakin jossain määrin myös maataloustuotteet.
Maataloustuotteet ovat kovan lobbauksen kohteena niin Yhdysvalloissa kuin Euroopassakin. EU:ssa ala on myös poliittisesti hyvin herkkä.
Lisäksi eurooppalaiset kuluttajat vieroksuvat Yhdysvaltojen vapaampaa sääntelyä maataloustuotteissa, mikä on johtanut muun muassa geenimuunneltuihin satotuotteisiin ja hormoneilla ruokittuun karjaan.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Autoteollisuus Chuck Grassley Kauppasota Yhdysvaltain tullimaksut Donald Trump Yhdysvallat Maatalous EU
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Uusimmat
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää