

Sisäministeri Mari Rantanen on painottanut, ettei Suomi tee valintoja uskontoon perustuen. Kaikki kiintiöpakolaiset ovat UNHCR:n määrittelemiä eli pakolaisstatuksella olevia henkilöitä. UNHCR tekee jokaiselle maalle ehdotuksen, mistä maista pitäisi ottaa, ja sitten kukin maa tekee harkintaa, millaisia painotuksia tehdään. / LEHTIKUVA
Yhdenvertaisuusvaltuutetulle selvitys pakolaiskiintiön kohdentamisesta: Ketään ei ole syrjitty
Sisäministeriö on toimittanut yhdenvertaisuusvaltuutetulle tämän pyytämän lisäselvityksen pakolaiskiintiön kohdentamisen valmistelusta. Sisäministeriön vastauksessa selvennetään yksityiskohtaisesti, ettei ministeriön poliittinen johto ole ohjeistanut tai käskenyt virkamiehiä syrjimään ketään uskonnon tai millään muullakaan perusteella. Virkamiehet eivät myöskään ole syyllistyneet syrjintään valmistellessaan pakolaiskiintiön kohdentamista.
Sisäministeriön näkemyksen mukaan virkavalmistelussa on toimittu ulkomaalaislain ja hallintolain mahdollistaman harkintavallan rajoissa. Kohdentamispäätöksen valmistelussa tavoitteena oli toteuttaa hallitusohjelmakirjausta, jonka mukaan arvioidaan kiintiön kohdentamista myös maassaan vainottuihin kulttuurisiin ja etnisiin ryhmiin sekä leireillä erityisen huonossa asemassa oleviin.
– Painotuksen taustalla on erilaisten vähemmistöjen erityisen haavoittuva asema ja siitä seuraava erityinen suojelun tarve kriisitilanteissa. Vähemmistöuskontoja koskeva maininta ei estäisi muiden kuin näihin vähemmistöihin kuuluvien valintaa tilanteessa, jossa UNHCR:llä ei olisi esittää kyseisiä ryhmiä, kerrotaan sisäministeriön tiedotteessa.
Suomi jatkaa perinteiseen tapaan
Yhdenvertaisuusvaltuutettu ryhtyi lokakuussa omana aloitteenaan selvittämään vuoden 2025 pakolaiskiintiön kohdentamisen valmistelua sisäministeriössä. Hallitus päätti valtioneuvoston yleisistunnossa 28.11.2024, että Suomi jatkaa perinteiseen tapaan samojen pakolaisryhmien vastaanottamista, eli ryhmät ja niiden jakaumat ovat samat kuin vuoden 2024 kiintiössä.
– Epäilysten hälventämiseksi on hyvä, että kohdentamispäätös valmisteltiin kokonaan alusta. On tärkeää, että ihmiset voivat luottaa poliittisen päätöksenteon lainmukaisuuteen, sisäministeriöstä kerrotaan.
Lähivuosina kiintiöpakolaisten vastaanottoa koskeva lainsäädäntö uudistuu. Kesäkuussa 2024 hyväksytyt EU:n maahanmuutto- ja turvapaikkalainsäädännön säädökset edellyttävät kansallisia lakimuutoksia kesäkuuhun 2026 mennessä.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- turvapaikkalainsäädäntö pakolaisryhmät vähemmistöryhmät UNHCR maahanmuuttolainsäädäntö hallintolaki Sisäministeriö kriisitilanteet Pakolaiskiintiö Syrjintä Yhdenvertaisuusvaltuutettu Ulkomaalaislaki Hallitusohjelma
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


SDP esitti pakolaiskiintiön ja vastaanottotukien korottamista – hallitus äänesti opposition haaveet kumoon
Vasemmistopuolueet esittivät tiistaina valtion talousarviota käsittelevässä eduskunnan täysistunnossa useita muutoksia sisäministeriön hallinnonalaan ja maahanmuuttoon liittyen. Perussuomalaisten kansanedustaja Joakim Vigelius kritisoi opposition linjaa vastuuttomaksi.

Vihreät kutsuivat kehitysavun ja pakolaiskiintiön leikkauksia rasismiksi – Vigelius: ’’Epätoivoista rasismileiman roiskintaa’’
Vihreiden tuoreessa Facebook-päivityksessä arvostellaan hallituksen rasisminvastaista työtä. Vihreiden mukaan rasismin vähentämiseksi hallituksen pitäisi lopettaa ’’ulkomaalaisvihamielisen’’ politiikan tekeminen ja perua päätöksensä.

Tämän vuoden pakolaiskiintiö on pienin miesmuistiin – osa kiintiöstä suunnattu sosialistihallintoa pakeneville venezuelalaisille

Hallintotyö kevenee: Yhdenvertaisuuden edistämisvelvoite varhaiskasvatuksessa halutaan siirtää ylemmälle tasolle

Sisäministeri Mari Rantanen: Suomi ei valitse pakolaisia uskonnon perusteella
Kaikki kiintiöpakolaiset ovat UNHCR:n määrittelemiä eli pakolaisstatuksella olevia henkilöitä. UNHCR tekee jokaiselle maalle ehdotuksen ja sitten kukin maa päättää, millaisia painotuksia tehdään.
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Joka toinen somaliäiti Suomessa on yksinhuoltaja – onko yksinhuoltajuus oikeasti moniavioisuutta?
Ylen artikkeli vuodelta 2009 kertoi, että 46 prosenttia Suomessa asuvista somaliäideistä asui tuolloin yksin lastensa kanssa. Yhtenä selittävänä tekijänä jutussa pidettiin moniavioisuutta, sillä Suomessa voi kihlautua useamman henkilön kanssa.

Purra sai lapsen äidiltä tyrmistyttävän viestin – koulurauha oli jo valmiiksi mennyttä, kunnes opettaja esitti kummallisen pyynnön

Juontajamalli Sini Ariell vieraili eduskunnassa ja kertoi Australian woke-sekoilusta tavalla, joka sai jopa Juha Mäenpään hetkeksi hiljenemään (video)

Päivän pointti: Woke tuhoaa kaiken mihin se koskee, tällä kertaa Kallion ilmaisutaidon lukion oppilaiden mahdollisuudet itsensä ilmaisemiseen

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.
Uusimmat

Latvia irtautumassa Ottawan miinakieltosopimuksesta

Itäraja pysyy kiinni
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää